tisdag 20 december 2011

Ekonomisk turbulens


Det är flera saker i den pågående ekonomiska turbulensen som är svåra att förstå för en vanlig liten människa. Först detta med marknadskrafterna. Vad är dessa riktigt? Obama vet det inte. Wikipedia vet det inte heller, varken på svenska eller på engelska. Nå, då kanske inte den lilla människan nödvändigtvis behöver veta det heller. Men en viktigare fråga är varför dessa marknadskrafter har så stor makt. Alla de stabiliseringsåtgärder som har varit på bordet de senaste månaderna/åren har haft som mål att lugna marknaden och blidka marknadskrafterna. Till ingen större nytta än så länge, som det synes, men ändå. Marknaden ska lugnas – kosta vad det kosta vill. Och kostar, det gör det.

Men varför är det så viktigt att blidka dessa marknadskrafter? Och kanske den viktigaste frågan av dem alla: Varför har dessa marknadskrafter större makt över ekonomin än världens folkvalda regeringar?

Det är långt börskurserna det handlar om. Aktiemarknaden får inte drabbas av oro. Och med dagens system med kursuppdateringar på sekundnivå, robothandel med kursmanipulationer och olika typer av spel på börsen är denna oro aldrig långt borta. Men varför måste det vara på detta sätt? Aktiemarknaden har, då det begav sig, kommit till för att låta kapitalet möta innovationerna, d.v.s. för att ge företag utan pengar möjlighet att investera i lönsam produktion samt för att ge människor med pengar möjlighet att investera i företag med en god affärsidé. Så som aktiemarknaden är uppbyggd idag tycks det vara helt andra saker och andra intressen som styr. Nu handlar det närmast om snabba klipp och kortsiktiga vinstintressen. Och om en konstant risk för oro och panik. Men varför måste börskurserna uppdateras så ofta? Kunde det inte räcka med en gång i kvartalet i samband med företagens kvartalsrapporter? Då skulle kursändringarna ha verklig substans, och den marknadsoro som nu måste bekämpas med allehanda paket varannan vecka kunde kanske undvikas. Varför tar inte de folkvalda regeringarna tillbaka makten från marknadskrafterna på denna punkt? Det går säkert att göra det – om man bara vill och vågar.

Så har vi detta med kreditvärderingsinstituten. Tre privatägda företag som har fått makt att med ett litet beslut störta världsekonomin i fritt fall. Detta har i dagarna blivit väldigt tydligt när det har framgått att den europeiska stabiliseringsfonden står och faller med Frankrikes AAA-klassificering. Vem har gett dessa institut denna makt, och varför? Visst är det viktigt att de ekonomiska aktörerna, större och mindre, granskas – men som bordet nu är dukat ligger världsekonomins framtid väldigt långt i dessa instituts händer. Och vem vet vilka agendor som styr deras handlande?

Det är som sagt mycket som är svårt att förstå för en vanlig liten människa. Men en sak är ändå säker, bortom alla tvivel: Det är vi vanliga små människor som kommer att få stå för notan i slutändan.

1 kommentar:

  1. Denna kolumn publicerades i Österbottens tidning för en dryg vecka sedan. Här kan jag tillägga att jag, i princip, inte har så höga tankar om statligt ingripande på den ekonomiska scenen - så länge det hela hålls på någotsånär sunda bogar. (Historien har visat att det brukar bli sämre av det...)Men jag menar att så som aktiemarknaden idag fungerar så är den inte längre sund. "Shortande" och kursmanipulationer med hjälp av hypersnabba datorer är inget som hör hemma i aktiehandeln. Detta har gått över gränsen för det sunda. De som vill spela med sina pengar kan göra det på toto eller på lången - de ska inte göra det med min och många andras ekonomiska framtid som insats!

    SvaraRadera