onsdag 9 maj 2012

Yoga


Jag läser som bäst en bok ("Påtaglig fara" av Tom Clancy) där man just satte ut en försåtsminering. En försåtsminering är en form av fälla som går ut på att allt i ett område ser normalt/bra ut för att locka fienden (i detta fall) nära, men när man, t.ex., öppnar en dörr så smäller en laddning/bomb och alla som är i närheten dör.

Yoga är att jämföra med en försåtsminering. I dagens västerland, var vi är så fullständigt främmande för allt som har med andlighet och andemakter att göra, förstår vi inte att vara försiktiga med sådant som är skadligt för oss. När denna andlighet dessutom är förpackad i former som ser ut som helt vanliga gymnastiska övningar kan också troende människor dras med i eländet. Försåtsminering var det, ja.

Yogans mål och syfte är att förena den mänskliga själen med Brahman. (Alltså ett universellt medvetande.) Om vi jämför yogan med en väg så är detta slutmålet. Början på vägen kan handla om, just det, något som beskrivs som helt ofarliga gymnastiska övningar. Men här behöver vi observera att det handlar om samma väg, och om vi ger oss in på den vägen, ja då går vi på en väg som en kristen människa inget har att göra på. För den här vägen, den är försåtsminerad, och vi vet inte när det smäller.

Risken är dessutom stor att vi, när vi väl har gett oss in på denna väg, inte märker att det tillkommer flera element ju längre vi når. För det är ju så, och detta gäller inte bara yogan: Om vi har satsat tid och energi på något som vi trodde vara bra/nyttigt för oss, ja då slutar vi inte gärna även om det kommer med något litet element (till en början) som vi inte helt kan omfatta. Sedan kommer lite till, och sedan lite till... Och så går det för oss som för den berömda grodan i kastrullen. Och så, mitt i allt, smäller försåtsmineringen.

Det går inte att förena kristen tro och österländsk religion. Den helige Ande och strävan efter att uppgå i Brahman ryms inte i samma paket. Därför ska vi som kristna inte experimentera med yoga.

Nu har jag sagt detta så tydligt jag bara kan. Med avsikt. Jag hoppas att ingen tar illa upp, men yogan är extremt farlig, och jag upplever att jag måste tala klarspråk idag.   

1 kommentar:

  1. I Jesu Namn, såsom du uttrycker det har du helt rätt i din tolkning. Den bästa avslappningen får vi i vår Skapare och Gud och Hans ord ääven om vi då finner att just vi är de ogudaktiga som av nåd blir rättfärdiggjorda i Herren genom ordet tron och de heliga handlingarna.
    Om vi tillämpar gymnastiska övningar hela tiden bedjande Fader vår så är det lättare att be i tro Fader Vår när man gör en statisk övning än i den bullrande västerländska rockjumpan.
    I övrigt anser jag teknologibrukande lärjunge till Jesus från Nasaret att man kan tillämpa din analogi också på västerländsk (kärn)teknologi och vart övermodet som den tillåter lett Jordens ordning.
    Heder åt naturliga näringar må de använda allt som finns för att visa att Gud försörjer oss på det ena sättet liksom på det andra. Med gammalmodig rödvit hälsning din bror???+ i Kristus Jesus!!!! ulrik

    SvaraRadera