onsdag 6 september 2023

Om samtidens stora sjukdom

Jag skrev för några dagar sedan en text om den massiva låntagningen och om hur vi i Finland under en längre tid har levt över våra tillgångar. Vad beror detta på? Ja, ett enkelt svar är förstås att vi har levt över våra tillgångar för att det har varit möjligt att göra det. Det har funnits billiga lånepengar att tillgå. Men detta är bara en schimär, en illusion. Nu börjar vi se att det verkligen inte är billigt att låna, och den ekonomiska kursen är oerhört svår att ändra på. "Saavutetuista eduista ei tingitä", som det brukar heta i fackets agitation.

Men detta är bara ett litet symptom på den verkliga sjukdomen, och det finns många fler sticklingar som växer på samma onda rot.

Västvärldens, eller kanske rent av hela mänsklighetens, stora problem i vår tid är att vi tror att det är vi människor som bestämmer. Att det är vi som skapar reglerna för hur världen fungerar. Det är nämligen så vi lever och så vi betraktar världen runtomkring oss. Men inget kunde vara mer felaktigt.

Det finns regler och lagbundenheter som inte kan kringgås eller upphävas, oberoende av hur vi har försökt lura oss själva att vi kan göra det. Varför vi har kommit att leva i denna falska uppfattning om världen runtomkring oss är förstås en komplex fråga, men i grund och botten torde det handla om dels att vi har fjärmat oss så oerhört från naturen att vi inte längre ser och förstår att dessa regler finns. Dels torde det handla om en övertro på vetenskapen och våra, det måste medges, enorma framsteg på så gott som alla livets områden. Detta sammantaget har fått oss att tro att det är vi människor som bestämmer tingens ordning och att det är upp till oss att slå fast reglerna och skapa en värld sådan vi vill att den ska vara. Vi har helt enkelt haft det så bra så länge att vi har tappat kontakten med verkligheten. Som den katolska professorn och samhällsdebattören Anthony Esolen säger (i en mycket hörvärd podd!): Vi kan idag leva helt och hållet i ett fantasiland utan dö under vintern för att vi inte har samlat in foder åt djuren och spannmål för våra egna behov.

Det är precis så det är, nämligen. Är du hungrig? Nå, gå då till affären eller till någon restaurang och köp mat. Vem behöver bry sig i jordbruket och jordbrukarna? Eller i vädret och hur det påverka skördarna. Det finns ju mat i överflöd på alla hyllor i mataffärerna!

Samma sak går sedan igen på alla livets områden. Är budgeten negativ? Nå, då lånar vi! Vem behöver bry sig i om plus och minus går jämt ut, det finns pengar och räntorna är låga! Behöver vi "skaffa" barn? Nej, varför det? Det finns ett överflöd av människor på jorden och vem behöver bry sig i någon märklig befolkningspyramid! Känner du dig som en kvinna trots att du har alla yttre manliga attribut? Nå, strunt i det, det är bara att byta kön! Vad ska vi med fossila bränslen till, det finns ju sol- och vindkraft! Strunta i att de ger ojämn produktion, det viktiga är att energin är ren! Varför ska jag slava i fyrtiofem år på jobb? Och varför behövs företag och arbetsplatser? Det finns stöd för sådana som inte jobbar! Och varför inte införa en medborgarlön, det skulle ju vara lösningen på alla problem!

---

Vårt stora problem idag är att vi lever i en falsk föreställning att det är vi människor som bestämmer och som skapar reglerna. Men så är det inte, och jag undrar vilken typ av kris som ska till för att vi ska inse att det finns regler och lagbundenheter som vi helt enkelt inte kan bortse ifrån och nonchalera. Risken är nämligen att förr eller senare kommer väggen emot och verkligheten drabbar oss med full kraft.  

 

12 kommentarer:

  1. Flykten från verkligheten och
    brist på anspråkslöshet den moderna människans kännetecken?
    Så kan det nog mycket väl vara.

    Hans Ånäs

    SvaraRadera
  2. "Vårt stora problem idag är att vi lever i en falsk föreställning att det är vi människor som bestämmer och som skapar reglerna."

    Vem i hela världen beskriver du med den formuleringen?! De flesta ansvarskännande människor är realister och inser att livet är oberäkneligt, men man lär sig av erfarenheten och varje människa med lite sans och vett försöker lösa problem med alla tillgängliga medel. Alternativet är barnslig förtröstan på att allting ordnar sig till slut - men barnets trygghet vilar i att det finns vuxna som klarar allt.

    När vuxna människor regredierar till infantilism blir samhällsbygget sandslott på stranden som första våg sveper ner i havet. Kloka människor använder sitt omdöme och bygger i enlighet med det efter bästa förmåga, även med insikten om att det bästa bygge kan störta samman av krafter vi inte kan kontrollera.

    Spurgun

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spurgun, "Alternativet är barnslig förtröstan på att allting ordnar sig till slut - men barnets trygghet vilar i att det finns vuxna som klarar allt." Är det ngt fel på den tanken ? Ska vi inte som Jesus säger, "bli som barn" för att komma in i himmelriket ?

      Radera
    2. Här glider du igen mellan politik och religion. Eller mellan vuxenvärldens ansvar och barnet oförmåga.

      - Mamma är sjuk!
      - Var inte orolig, hon kommer till himlen när hon dör.
      - Ryssarna har anfallit Ukraina och bygger upp styrkor vid vår gräns!
      - Var inte orolig, Gud vinner till slut.
      - Statens inkomster och utgifter är i obalans och statens skuldbörda ökar!
      - Var inte orolig, Gud har allt under kontroll.

      Det är parodi på dialog och problemlösning, inte för ett ögonblick min stil.

      Spurgun

      Radera
    3. Spurgun. "Vem i hela världen beskriver du med den formuleringen?!"

      Jag ger flera exempel på detta i texten. Det du beskriver är hur det borde vara, men verkligheten visar att vi de facto inte beter oss så.

      Radera
    4. Då är du ute och cyklar - på fler än ett sätt.

      Det är bara människor som vill åtgärda problem som dyker upp, de som inte vill är antingen förvirrade naturfanatiker (det är fel att gå mot naturen) eller fatalister (det som sker, det sker).

      Du är inte naturfanatiker, för som sådan borde du släppa ut pälsdjuren ur sina burar - inget djur är skapt av naturen att hållas i bur! Och du är inte fatalist, för du tar ödet i egna händer då du genom arbete och företagsamhet vill försörja dig själv och din familj med alla tillgängliga medel.

      Alltså formulerar du dig mot bättre vetande.

      Det är med statsfinanserna som med företagsamheten: om de egna resurserna inte räcker till täcks underskottet med lån. Alternativet är att höja skatterna, som redan är bland världens högsta, eller skära ner på utgifterna där det går, och vår nuvarande regering ger de fattigaste ytterligare fattigdom att kämpa med. Om förvaltarskap är hybris, vilket du påstår, återstår alternativet att skrota samhället. Det är inte låntagningen utan ansvarstagandet som är ont - om du är konsekvent.

      Sjukdomar och psykosomatiska störningar, avvikelser, finns det gott om. Det finns inte en klok människa som skulle vägra vård av cancersjuka med hänvisning till att sjukdomen är en naturlig process, men du förefaller anse att sjukvård innebär att människorna tror att det är de "som bestämmer och skapar reglerna". Men det tror du ju inte. Du vill bara själv bestämma vad som ska åtgärdas. Är inte den attityden just hybris?

      Och så vidare, genom resten av listan: som bloggare vet du själv bäst vad som är rätt, samhällets övermodiga ansvarstagare bara tror att det är de som bestämmer.

      Cynism och maktfullkomlighet finns på alla håll i samhället, även bland beslutsfattare. Men om problemlösning och ansvarstagande generellt ska klassas som övermod och därmed ont har vi bara apati, handlingsförlamning och ödestro i den andra vågskålen.

      Det är ju inte din åsikt - om jag förstått dig rätt. Därför är den här bloggtråden obegriplig.

      Spurgun

      Radera
    5. Spurgun. "Det är bara människor som vill åtgärda problem som dyker upp"

      Det är det säkert, åtminstone i vissa fall. Problemet är bara det att när de har tappat kontakten med verkligheten gör de ofta illa värre genom sina försök.

      "de som inte vill är antingen förvirrade naturfanatiker (det är fel att gå mot naturen) eller fatalister (det som sker, det sker)."

      Hoppsan! Var det inte du som inte gillade förenklingar? Nu gick du nog rakt i många krokar...

      "Alltså formulerar du dig mot bättre vetande."

      Och där drog du en slutsats utifrån dina tidigare irrfärder.

      "Det är med statsfinanserna som med företagsamheten: om de egna resurserna inte räcker till täcks underskottet med lån"

      Ja, det är så vi har gjort. I kombination med att vi har låtit utgiftsökningen löpa på ohämmat. Och då är vi snart i den situationen att det inte längre kommer att gå att lyfta mera lån med mindre än att ränteutgifterna blir oss övermäktiga, landets kreditvärdighet sjunker och vi står inför situationen där det enda alternativet är inte att hyvla på utgiftssidan utan att ta till yxan eller att "skrota samhället". Verkligheten hinner förr eller senare nämligen ifatt oss.

      "men du förefaller anse att sjukvård innebär att människorna tror att det är de "som bestämmer och skapar reglerna"

      Jag har inte sagt något om sjukvården, så nu bara spekulerar du. Det är inte klädsamt.

      "Men om problemlösning och ansvarstagande generellt ska klassas som övermod och därmed ont har vi bara apati, handlingsförlamning och ödestro i den andra vågskålen."

      När man genom sina "problemlösningar" gör illa värre, så ja. Då är vi definitivt ute och seglar.

      Radera
    6. Den som menar att någon tappat kontakten med verkligheten har säkert sin egen uppfattning om verklighetens beskaffenhet. Det viktiga är inte här individuella bedömningar utan allmänt sunt förnuft.

      När man skriver bloggtexter och -kommentarer är det av utrymmesskäl nödvändigt att förenkla och förkorta för överskådlighetens skull. Det gör förmodligen även du, men kritiserar nog andra för samma grepp. Ingen orkar läsa komplicerade utredningar i det här formatet, men alla borde kunna använda sitt omdöme.

      Du är otydlig i ditt resonemang om huruvida det onaturliga är ont just för att det är onaturligt eller om det finns nyanser här. Men du menar säkert att homosexualitet är onaturligt och ont bara för att det står så i Bibeln och att allt annat, de facto i biologisk mening naturvidrigt är okay, men förbehåller dig rätten att avgöra graden av ont i varje fall skilt för sig.

      Vad statsfinanserna beträffar gör du här en personlig bedömning av politiken. Min uppfattning är den att om man avstått från statliga lån anno Dazumal hade Finland dött i svält för tiotals år sen. Så mycket om den verkligheten.

      Du svarade inte på någonting alls i din sista kommentar, bara seglade vidare. Men svammel är också tillåtet på bloggar.

      Spurgun

      Radera
    7. Spurgun. Du fortsätter att spekulera vilt om vad jag kan tänkas anse. Och behöver jag säga att du kör i diket så det ryker om det?

      Radera
    8. Med lite heder i kroppen kunde du
      - ge mig en eloge för att jag försöker förstå hur du tänker
      - redogöra för och motivera ditt resonemang

      Hittills påstår du hejvilt både det ena och det andra utan några som helst krav på logik och integritet.

      Du vill bara monolog, alltså kommunikativ enfald. Lite väl banalt för mig.

      Spurgun

      Radera
  3. Spurgun m.fl som kommenterar här på denna blogg borde läsa https://eldsflamman.se/evolutionslaset-mats-molen___pid11202.html Kanske finns den ännu billigare ngnannanstans ? Hursomhelst, med dagens valutakurs är det 6,70€ !

    SvaraRadera
  4. Den sjukdomen består i ohämmat överträdande av alla gamla regler för en bestående kultur. Börshandeln kapitalismen och materialisterna kommunister och andra blinda för följderna av omättlig girighet och ondska. Ser du inte Kristian att jordbrukskulturen är så maskinberoende att alla vill köpa och sälja på obefintlig grund. Därför finns ingen stat som kan räkna sig skuldfri annat än de som förstår att i Kristus är både synd och skuld förlåten för enskilda som beder eller räknas in i hans förbön från himlarna Ulrik

    SvaraRadera