tisdag 24 december 2024

Välsignad julhelg!

Jag har den senaste tiden tänkt en hel del på det namn profeten Jesaja profeterade att den kommande Messias skulle bära. Jag tyckte mig minnas att jag för några år sedan skrev en julbetraktelse om detta, och visst var det så! Jag letade reda på den och gjorde några små tillägg till den texten och publicerar den här nedan som årets julhälsning:

 Många människor idag, som antingen inte vill veta sanningen eller som har lurats att tro lögnen, menar att det inte är någon större skillnad på världens religioner. De menar att de alla i princip säger samma sak och de är alla lika falska. Eller alternativt, om man vill vara så där lagom religiös: De leder alla till samma mål.

Inget kunde dock vara mera felaktigt. Av världens ca 4000 religioner handlar alla utom en om vad vi människor måste göra för att blidka de avogt inställda gudarna, eller guden, om det är fråga om en monoteistisk religion. Grundinställningen är att gud/gudarna är på motsatt sida jämfört med oss människor. Att de är avogt, eller t.o.m. fientligt, inställda till oss människor och att vi därför med gåvor eller olika former av offer behöver få dem mera positivt inställda till oss.

Men det finns ett lysande undantag. När Jesaja, ca. 700 f.Kr., profeterar om Guds kommande Messias och säger att denne ska födas av en jungfru, ger han också honom det härligaste namn som kan tänkas: Immanuel. Detta namn översätts vanligen till svenska med orden "Gud med oss", men det kan också översättas med orden "Gud på vår sida". Eller, mera personligt, "Gud på din sida". Det är detta som gör att kristendomen är så olik alla andra världens religioner. Här är budskapet att Gud inte är vår fiende. Han är vår vän. Han är på vår sida. Han är på DIN sida. Han är för dig, inte mot dig. Det offer som behövdes skulle han själv komma att stå för, i vårt ställe. Julen och påsken hör därför intimt samman och kan inte skiljas ifrån varandra. 

Julens budskap är i all korthet detta: Gud blev människa i Jesus Kristus för att frälsa mänskligheten. Det som vi, bundna i synden som vi är, inte klarar av att göra själva, det gör han för vår räkning. Gud avslöjar sig, i julens händelser, som den älskande Fadern. Som den Gud som är på vår sida. Som är på din sida. Jesus, Immanuel, är den stora skillnaden. I honom ser vi Gud som den Gud som vill ha med oss att göra. Inte som vår domare och vår fiende, utan som vår vän och vår kärleksfulle Far.

Immanuel. Gud på vår sida. Gud på DIN sida.

Med dessa ord får jag önska just DIG en välsignad julhelg!

 

8 kommentarer:

  1. Förutom alla tusentals övriga religioner så finns det tusentals kristna samfund, alla med olika tolkningar av "sanningen". Men det är ju vår tradition och sanning i vårt pyttelilla samfund som är den riktiga eller hur :) alla andra har ju fel så klart.

    Det finns tusentals kristna samfund världen över, vilket speglar olika tolkningar av teologi, gudstjänstformer och traditioner. Det exakta antalet kan variera beroende på hur man definierar "samfund," men uppskattningar ligger ofta mellan 30 000 och 45 000 distinkta grupper globalt. Här är en översikt över de större kategorierna:
    1. Katolicism
    Romersk-katolska kyrkan är den största enskilda kristna gruppen, med över en miljard medlemmar världen över.
    Inkluderar östkatolska kyrkor, som följer olika liturgiska traditioner men är i gemenskap med påven.
    2. Ortodoxi Östortodoxa kyrkor: Inkluderar grekiska, ryska, serbiska och andra nationella kyrkor.
    Orientaliska ortodoxa kyrkor: Inkluderar de armeniska, koptiska, etiopiska och syriska ortodoxa kyrkorna.
    Österns kyrka: Historiskt rotad i Assyrien, även känd som den nestorianska traditionen.
    3. Protestantism
    En mångsidig gren med många undergrupper:
    * Lutheraner
    * Kalvinister/Reformerade kyrkor
    * Anglikaner (ibland betraktad som en separat gren)
    * Baptister
    * Metodister
    * Pingströrelsen
    * Adventister
    * Evangelikaler
    * Många oberoende och icke-konfessionella kyrkor.
    4. Restorationsrörelser
    Grupper som strävar efter att återställa den tidiga kristendomens praxis:
    * Jehovas vittnen
    * Sista dagars heliga (mormoner)
    * Kristi kyrka/Lärjungar av Kristus
    5. Oberoende kyrkor
    Särskilt i Afrika, Asien och Latinamerika, där kristna traditioner har blandats med lokala sedvänjor.
    * Exempel inkluderar afrikanska självständiga kyrkor och asiatiska ursprungliga kristna rörelser.
    6. Karismatiska och pingstväckelser
    Växer snabbt under de senaste decennierna, särskilt i den globala södern.
    * Inkluderar många mindre, oberoende kyrkor som betonar andliga gåvor som tungotal och helande.
    Varför så många?
    Mångfalden av samfund uppstår ofta på grund av skillnader i:
    * Teologiska tolkningar
    * Kulturella praktiker
    * Historiska splittringar (t.ex. den stora schismen 1054, den protestantiska reformationen)
    * Ledarskapskonflikter

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Det var en lång kommentar fylld av oväsentligheter. Det är väldigt tråkigt med splittringen bland oss kristna, men som jag tidigare har konstaterat många gånger handlar splittringen inte om några avgörande frågor. Ta t.ex. den stora schismen 1054 som du nämner. Frågan man grälade om var huruvida Anden utgår från Fadern eller från Fadern OCH Sonen. Ja, eller egentligen inte ens det. Båda sidorna var ense om att Anden utgår från både Fadern och Sonen, men den ena sidan ansåg att man borde ha hållit ett gemensamt koncilium där saken slogs fast (och ordet "filioque" infogades i trosbekännelsen) innan den andra sidan ensidigt slog fast det man i grunden var överens om. Ergo: Orsaken till splittringen var snarare det att man inte kom överens på det mänskliga planet, inte på det teologiska.

      Men en riktigt fridfull och välsignad Kristi födelsedagsfest till dig också!

      Radera
    2. Kristian, tack desamma. Fast Jesu födelse enligt bibliska ledtrådar är mera på vår, sommar eller höst än på vintern.

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. Sant. Utifrån bibliska ledtrådar skedde det någon gång mellan mars och december, teoligtvis år 5 f.Kr.. Men det att vi inte vet exakt är givetvis inget hinder för att slå fast en dag (25.12) när vi firar det.

      Radera
  2. Det är bara den lilla obetydliga detaljen att Jesaja 7:14 inte omnämner en framtida kung, utan nåt som hände redan där och då. "...den unga kvinnan ÄR havande...", dvs det hände redan då och handlar inte om Jesus. Detta hindrar såklart inte en omläsning och omtolkning (midrash) men det kan inte förta den historiska händelsen då det hände ca 700 f.kr.

    https://jewsforjudaism.org/knowledge/articles/isaiah-714-a-virgin-birth/

    https://jewsforjudaism.org/knowledge/articles/almah-virgin-and-parthenos/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15.33. Futurum. Inte presens.

      Radera
    2. " Grundinställningen är att gud/gudarna är på motsatt sida jämfört med oss människor. Att de är avogt, eller t.o.m. fientligt, inställda till oss människor och att vi därför med gåvor eller olika former av offer behöver få dem mera positivt inställda till oss. "

      Så är det förstås också inom kristendomen, eller vissa kretsar av den: Guds vilja står mot människors vilja, den påstått uppenbarade kunskapen står mot bästa möjliga faktiska mänskliga vetande, speciellt rörande smala sektorer inom moral och etik.

      I Gamla Testamentet måste Gud blidkas med offerdjur. Enligt den rigida tolkningen av Nya Testamentet i allmänhet och då vissa brev av Paulus i all synnerhet räcker det inte med offerdjur, för det handlar om att förneka sig själv och underkasta sig den uppenbarade kunskapen, annars väntar Ragnarök.

      Det om den "vänskapen" och "kärleksfullheten"...

      Radera