fredag 22 januari 2016

"Ett ännu bättre Finland"


Jag har som sagt slutat att kommentera på svenska.yle.fi. Jag menar att det är slöseri med tid att sätta tid på att skriva en kommentar (som inte bryter mot några kommentarregler) men som ändå blir censurerad eftersom jag har "fel" åsikter. Detta har också lett till att jag allt mera sällan går in på svenska yle. Jag har också funderat på att ta reda på om det skulle finnas någon möjlighet att "säga upp prenumerationen" och alltså inte längre delta i finansieringen av denna samhällsfinansierade "propaganda- och censurbyrå", men detta är av allt att döma inte möjligt. Alla ska vara med och bidra.

Idag är mainstream-media väldigt långt vänster (politiskt) och liberal (när det gäller värderingar). Detta innebär därför givetvis att de nyheter som förmedlas - och framför allt de analyser som görs - är färgade av denna vänsterliberalism. En nyhet är givetvis en nyhet, men hur den uppfattas kan väldigt långt påverkas genom vad som sägs, hur det sägs och genom vad som utelämnas av det som har hänt. Nyhetskonsumentens bild av verkligheten kan också påverkas - och påverkas - genom det urval som görs på de olika nyhetsredaktionerna. Vissa nyheter når aldrig över den så kallade nyhetströskeln. Av olika orsaker. Fallet med de sexuella ofredandena på t.ex. "We are Sthlm"-festivalen i Sverige och DN:s mörkande av dessa händelser är ett synnerligen gott exempel på detta. SVT:s manual (för de egna anställda) som säger att etnicitet endast bör anges när den utifrånkommande har blivit utsatt för någon form av diskriminering - och inte när denne är misstänkt för ett brott - är ett annat exempel. Det går alltså väldigt långt att forma nyheterna så att de blir politiskt korrekta. Och vi som nyhetskonsumenter sväljer detta utan att ha ens en chans att reagera på det som sker. Helt enkelt för att vi i många fall bara har tillgång till det som kommer fram i mainstream-media.

Nå, nu var det alltså svenska yle det skulle handla om. Svenska yles direktör Marit af Björkesten publicerade igår en debattartikel om dessa frågor - och kastar sten i glashus så det står härliga till. Men så här är det. Alla har vi våra blinda fläckar. Det som jag ändå främst reagerar på är det hon säger om att yle ska vara med och bygga ett bättre samhälle. "I det här läget har Yle ställt upp ett nytt mål för de kommande åren: att tillsammans bygga ett ännu bättre Finland. Vi vet att det är ambitiöst, men också att vi har både ett ansvar att försöka och potential att lyckas. Det här eftersom Yle dels finansieras av alla, dels når så gott som varje finländare."

Nu ger detta emellertid upphov till en del frågor. Hur kommer detta "bättre samhälle" att se ut? Vem definierar vad som är ett "bättre Finalnd"? Journalisterna på Yle, alltså de vänsterliberala? Vilka följder får i så fall denna vänsterliberalism för detta nya, bättre, samhälle? Hur kommer denna strävan att bygga detta bättre samhälle med journalismens verktyg att påverka de journalistiska vägval man gör? Kommer detta att ytterligare påverka den redan nu väldigt snedvridna och propagandistiska nyhetsrapporteringen?

Jag tycker det här låter milt sagt kusligt. Statligt finansierad åsiktskontroll. Är detta alltså vad vi har att se fram emot i ännu högre grad i framtiden? För om man ska bygga ett "bättre samhälle" måste det ju innebär att de dåliga inflytandena måste bort. Pressas ut i marginalen. Förtigas. Annars går det ju inte. Annars kommer dessa icke önskvärda element att påverka detta goda samhällsbygge i icke önskvärd riktning. Så frågan kvarstår - och framstår som så oerhört viktig och aktuell: Vem definierar vad som är ett "bättre Finland" - och hur ser vägen mot detta mål ut? Och, framför allt, vilka åsikter, värderingar och människor måste tystas för att vi ska kunna nå dit?

Det är bra att de vänsterliberala inom media talar ut om vad de håller på med och vad de strävar efter. Vi borde bara bli bättre på att förstå vad det egentligen är de säger. 

12 kommentarer:

  1. Nu tycker jag att du går för långt, Kristian! Om du inte åtminstone läser, men helst också kommenterar det som går snett enligt dig, så har du heller inget inflytande över dem du nonchalerar. Jag har någon gång, inte ofta, skrivit kommentarer på yle-webben med namn. Ingen enda gång har man refuserat mitt inlägg. Kanske jag är för snäll i mina kommentarer, men jag inbillar mig att åtminstone någon läser dem. Du hinner och orkar med en massa, så jag tror att du orkar ha tålamod att skriva kommentarer också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ola. Jag kommenterar nog när jag hittar sådant som bör kommenteras. Men jag gör det här där ingen vänsterliberal censurnisse kommer åt att fara över det jag skriver med sin rödpenna. Givetvis kunde jag göra så att jag kommenterar både här och på svenska yle, men jag har funnit att jag bara blir arg av att försöka. Givetvis förstår jag dina synpunkter, och jag tycker att det är bra att du kommenterar där, men jag låter nog bli.

      Radera
  2. Utan omvändelse till Guds Ord och syndernas förlåtelse blir det inget !samhällsbygge! överhuvudtaget. Ulrik

    SvaraRadera
  3. Ja, vi bygger vårt samhälle bättre hela tiden. För tillfället har vi en tillfällig "kris" i Finland men det är bara en parentes i långa loppet. Sjukvården blir bättre, vi lever bättre och längre tack vare bättre utbildning, forskning och övrig utveckling.

    Det faktum att vi har några korkade religiösa ledare (Sipilä och Soini + andra) för tillfället ska nog inte rubba vår framtid. Man får såna ledare man förtjänar och det säger ganska mycket om oss nutida finnar...

    På sikt går vi mot ett mer liberalt, tolerant, fritt och humant samhälle var man kan fritt leva och tycka som man vill. Det kommer att finnas folk om väljer att tro på fantasivänner och sagor även i framtiden men det får vi ha överseende med.
    Det fanns ju folk i en generation bakåt som trodde på tomtar och troll. Tron på ufon var vanlig ännu på 70-talet, men det har varit tyst om det den senaste tiden :)

    Samhället utvecklas till det bättre tack vare sunt förnuft, forskning och modern teknik. Jag ser inte vad nån tro på allan jesus, zeus eller tor kunde ge vårt samhälle i framtiden. Om folk vill samlas om tillbe nåt osynligt andeväsen ska dom få göra det så länge det inte påverkar samhällsutvecklingen i övrigt och inte skadar andra människor. På riktigt lång sikt slipper vi även religionerna och då kan det finnas hopp för en fredlig värld och en bättre mänsklighet.

    Ofattbart mycket har hänt de sista 20 åren. Internet som informationsplattform och spridning av fakta är den bästa medicinen mot religiös irrlära. Kristendomen har haft 2000 år på sej att visa vägen och falerat totalt. Nu är det förnuftets tid att regera!

    eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Oj, oj. Tala om att tro på sagor! :) Jag hoppas verkligen att fjällen skulle falla från dina ögon så du skulle klara av att se verkligheten sådan den är. Eller att du skulle få leva så länge så du skulle hinna se vilka följder det sekulariserade samhället kommer att få för oss människor!

      Radera
    2. Eflop,Märkligt att ingenting av "den samhällsutveckling,
      sunt förnuft,utbildning,forskning,spridningen av fakta"osv inte på något sätt påverkat dina grova fördomsfulla uppfattningar du framför här på bloggen.
      Du har nog trovärdighets problem!!

      Anledning att reflektera över,"Bättre att tiga och tas för en idiot,än tala och undanröja varje tvivel". (Abraham Lincoln)

      Radera
  4. Fransmännen som har drabbats hårt av de besinningslösa religiösa vansinnet har börja tänka som eflop ;)

    http://goo.gl/ScfVZY

    eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fransmännen försökte visst utrota kristendomen för ett par hundra år sen.
      Lyckades inte så bra då men 9 dagars arbetsvecka låter fantastiskt då nu Gud inte inte förstod att 6 dagar är för lite.
      Finns förövrigt otaliga Eflop i historien men ingen har överlevt 2000 år

      Radera
  5. Syntes inte mycket av varken gud, jesus eller kristendom när religiösa virrpannor sköt ihjäl civila människor i Parsi i fjol...

    eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Menar du allvar nu? Att du inte förmår se skillnad på islam och kristendom? Då kanske du borde läsa och ta till dig vad en av dina lärofäder skriver: http://www.worldreligionnews.com/religion-news/christianity/atheist-richard-dawkins-christianity-has-the-power-to-defeat-radical-islam

      Dessutom borde du kanske läsa lite religionskunskap också...

      Radera
    2. Ifall Mr Dawkins sagt nåt sånt har han blivit gaggig. Man kan inte ersätta en fantasi med en annan. Varje människa måste ha möjlighet till att tänka klart och självständigt och inte behöva underkasta ej prästers vansinniga fantasier.

      Jag vet att det fins nyansskillnader i olika religioner, men dom är alla påhittade av människor, och är ett hot mot hela mänskligheten..

      Tänk själv och tänk "nyktert" utan fantasier..

      Eflop

      Radera