söndag 3 januari 2016

Vem är egentligen dum?


Våldtäktstexten ledde till en ordentlig debatt - som i mångt och mycket går på sidan om vad jag avsåg säga, men det må kanske vara hänt. Texten handlade om våldtäkter och feminism, och så länge diskussionen rör sig på dessa två axlar är det ok.

Sedan finns det givetvis sådana som inte riktigt klarar av att läsa innantill och förstå vad diskussionen handlar - eller kanske hellre borde handla - om. Som t.ex. signaturen "Eflop" som inte tycks missa ett enda tillfälle att marknadsföra sina egna fördomar och missuppfattningar här på bloggen. Nå, det får han kanske göra, men jag förbehåller mig friheten att påpeka när det blir galet. Som t.ex. när han säger så här: "Tycker bara det är synd att människor fördummas och lever hela livet i ett falsarium baserat på religiöst nonsens." Som svar på detta vill jag citera den kristne missionären och martyren Jim Elliott (1927-1956) som sade att "Den är inte dum som ger upp det han inte kan behålla för att vinna det han inte kan förlora!" Försök smaka på de orden! De säger precis vad det handlar om, detta att vara människa och kristen. En negativ parafras på detta kunde vara att "Den är dum som förkastar det han inte skulle kunna förlora för att med all makt försöka hålla fast vid det som han en dag ändå kommer att förlora."

På fredag (8/1) är det exakt 60 år sedan Elliott, tillsammans med fyra andra missionärer, blev dödad i Ecuador under sitt försök att nå Huaorani-folket med Evangeliet.

21 kommentarer:

  1. Kristian, det är väl så att det är jag som är dum:

    När jag inte tror att man kan väcka en människa som varit död och begraven i 4 dygn

    När jag inte tror att en människa kan överleva 3 dygn efter att blivit slukad av en val

    När jag inte tror att jungfrur föder barn

    När jag inte tror att ormar pratar

    När jag inte tror att en människa kan förvandlas till ett saltstod

    När jag inte tror att sol och måne kan "stannas" för ett halvt dygn

    När jag inte tror att man kan dela hav så att arméer kan gå torrskodda

    När jag inte tror att hela jordklotet varit översvämmat

    När jag inte tror att troende kan dricka dödligt gift

    När jag inte tror att Metushelach blev 969 år och att Lemek blev 777 år gammal

    När jag inte tror på nån hokuspokus över huvudtaget

    osv.osv.

    Vidare ser jag ingen rim och reson i kärnbudskapet i ”vår” religion.

    Du måste tro att en kosmisk judisk zombie (lever eller död nu?) kan ge dig ett evigt liv om du symboliskt äter hans kött och blod (kannibalism?) samt telepatiskt accepterar honom som din herre så han kan avlägsna synden, som tillkom hela mänskligheten för att en kvinna gjord av ett revben blev lurad av en pratande orm att äta en frukt från ett förbjudet träd.

    Det är för mig helt obegripligt att nån kan tro på sånt här mambojambo nonsens.

    Men som sagt, jag är ju säkert för dum för att förstå.…

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Detr är skillnaden mellan dig och mig. Du går omkring med skygglappar och har lurats att tro att det som syns är allt som finns. Mera ids jag inte säga...

      Radera
  2. Eflop,
    "Mot dumheter kämpar själva gudarna förgäves".(Friedrich Schiller)
    "Bättre att tiga och tas för en idiot än tala och undanröja varje tvivel".(Abraham Lincoln)
    "Det som mest skiljer dumma och kloka åt är att dumma hela tiden begår samma dumheter,medan de kloka alltid hittar på nya".(Karl Heinrich Waggerl)

    SvaraRadera
  3. Kristian och Ole:
    "Felet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka så fulla av tvivel." (Bertrand Russell)
    Smaka på de orden istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...sade Russell självsäkert och med stor pondus...

      Radera
    2. ...sade Kristian utan ett uns av tvivel.

      Radera
    3. Anonym 10:49. Ja. Se, båden Russell och jag är säkra på att vi har rätt. Bara en av oss kan ha det. Vågar du verkligen satsa din evighet på att det är Russell som har det?

      Radera
    4. Kristian. Absolut! Det är tack vare tvivel, nyfikenhet och kritiskt tänkande som vi människor vet det vi vet i dag. Det är tack vare dessa attribut som vi tex lärt oss att jorden inte är platt, att solen inte kretsar kring jorden osv
      Så ja, jag sällar mig till Russells tvivlande skara.
      Vågar du verkligen satsa din evighet på att det bortom allt rimligt tvivel funnits en orm som pratade med människor?

      Radera
    5. Anonym 11:26,Eflop,
      "Jag tror att Gud har skapat mig och alla varelser,gett mig kropp och själ,ögon,öron och alla lemmar,förstånd och alla sinnen..."

      "Jag tror att Jesus Kristus,som är sann Gud,född av Fadern i evighet och även sann människa,född av jungfrun Maria är min Herre..."

      "Jag tror att jag inte av eget förstånd eller egen kraft kan tro på Jesus Kristus,min Herre,eller komma till honom,utan den helige Ande kallat mig genom evangelium,upplyst mig med sina gåvor,helgat och bevarat mig i den rätta tron...på den yttersta dagen ska han uppväcka mig och alla döda och ge mig och alla som tror på Kristus evigt liv."
      Det är visst och sant!
      (Från Luthers katekes,för alla enfaldiga,dumma och tvivlande!)

      Radera
    6. Jag tänker som så att om en gud, för att jag ska få del av hens utlovade evighet, kräver att jag inte använder all den tankekapacitet jag av någon anledning har utan förväntas blint tro på saker som inte är logiska (och läsa samma bok hela livet) - då vill jag inte vara med om den evigheten. Eller så, mera troligt, har vi missförstått alltihop. Om lilla jag är så ärligt fascinerad av utveckling och vetenskap och lärande, så är en eventuell gud det antagligen än mer.

      Radera
    7. Anonym 11:57. Se där vad fel det blev! :) Kanske för att du inte riktigt et vad den kristna tron är och hur det kristna livet fungerar? Nå, vad vet jag om orsakerna... Men för din information kan jag meddela att det inte handlar om någon "blind tro", och inte heller behöver vi begränsa vårt tänkande. Tvärtom! När vi ser på vetenskapens historia så märker vi att många av de stora upptäckterna faktiskt är gjorda av människor som har trott och som har satt hela sin tankekapacitet i användning!

      Radera
    8. Anonym 11:26. Nu förstår jag inte rikigt det sista du skriver. På vilket sätt riskerar jag min evgighet genom att tro? Om Russell har rätt så finns det väl ingen evighet att riskera? Det jag däremot "riskerar" är mitt liv här, i tiden. I värsta fall får jag ett meningsfullt liv och värderingar som beskyddar mig från mycket av det elände som människor i allmänhet drar över sig själva. Men det är väl inte så tokigt, eller hur?

      Radera
    9. "Det är inte farligt att tro och ha fel,men det är en katastrof att inte tro och ha fel"!(Blaise Pascal)

      Radera
    10. Ole, det är en stor katastrof att tro fel, vem av de 4000 gudarna är den rätta?

      Eflop

      Radera
    11. Eflop,då har du verkligen problem om du skall välja mellan 4000 gudar vilken du skall tro på!
      Märkligt att du som växt upp i Jeppis och bibelbältet och inte har bättre reda på dej!Du måste ha sovit på kristendomstimmarna och i skriftskolan om du kunskapsmässigt har missat att det bara finns en
      Gud,alla andra är avgudar.Föreslår att du tar fram Luthers katekes och friskar upp minnet!Du har bestämt dej för,att Gud inte finns,så vad är problemet?Antagligen har du inget att bekymra dej för,trots"att det kan vara katastrof att inte tro och ha fel",enligt filosofen Blair Pascal.
      "Utan uppenbarelse går folket vilse,lycklig är den som tar vara på Guds undervisning"!Ordspråksb.21. 29:18

      Radera
    12. Eflop. Den som finns. Eftersom du engagerar dig i dessa frågor så mycket som du gör antar jag att du har ett stort intresse av att ta reda på vilken av de av dig nämnda 4000 som finns och vilka som inte gör det. Lycka till i detta! :) Om du vill ha hjälp i ditt sökande så finns det goda böcker att ta till, skrivna av sådana som har sökt före dig och som har hittat. Jag kan nog ge bra tips, och det samma gäller också Ole. Det är bara att fråga!

      Radera
  4. Kristian säger att jag går omkring med skygglappar. Jag har sagt det tidigare att jag är öppen för vilken religion som helst ifall guden eller gudarna vill ge sig till känna och berätta varför dom finns. Men ingen kommer att höra av sig för det finns ingen gud och vi behöver inte nån gud heller.

    Det finns många religioner.

    Den ena religionen påstår att guden Tor slår med hammaren när åskan går.
    Det ler vi ju åt och vet att det är fantasier.

    En religion påstår att dess huvudman flög iväg till gudarna på en häst.
    Det ler vi ju åt och vet att det är fantasier.

    En annan påstår att han fått guldplattor av gud i amerika och att jesus kurvade in via nordamerika innan han for till himlen.
    Det ler vi ju åt och vet att det är fantasier.

    Tom Cruise och John Travolta tror att när vi var stenåldersmänniskor så tog den onda härskaren Xenu alla kriminella utomjordingar, fryste dom och dumpade dem i jordens vulkaner, och deras onda själar gick in i oss, det är därför vi gör onda saker som våldtäkter, mord och krig.
    Det ler vi ju åt och vet att det är fantasier.

    Och så finns det dom som tror på att jungfrufödslar och att döda uppstår efter döden.
    Det ler vi ju åt och vet att det är fantasier.

    Aijaa, den här sista kan vi ju inte le åt. Det är ju vår egen fantasi som vi övertygats om redan flera generationer sedan och som vi tror är sann fast den är lika korkad som att tro att muhammed flög med hästen till himlarna.

    Var och en får tro vad de vill, det är inte det som stör mig. Men när religiösa människor snappar upp värderingar ur dessa falska sagoböcker som fördömer och förlöjligar andra människor blir man bara arg över hur korkade vi människor är..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop slår huvudet på spiken.
      Kristian är och har alltid varit snabb att påpeka att man har "skygglappar", att man "inte vill se" och dylikt när man ifrågasätter varför en religion (kristendomen) skulle vara mer sann än en annan. Det må han göra, men det får minsann stå för honom.
      Jag, liksom Eflop, är också öppen för möjligheten att det kanske, kanske, kanske finns en gud av något slag. Eller kanske tom fler gudar. Men bevisen för deras existens är sannerligen bristfälliga och det faktum att det finns ett helt smörgåsbord med gudsvarianter gör att det, för mig, framstår som mycket mer sannolikt att människan har skapat gud(arna) än att gud skapat människan.
      Märkväl, jag utesluter alltså INTE möjligheten att det finns någon övernaturlig kraft som inte vill ge sig till känna, men jag är ytterst skeptisk till att det faktiskt kan vara möjligt. Är det att gå omkring med skygglappar, Kristian? Är det att vara dum?
      Alla får tro på vilka sagor de vill. Det som dock stör mig något så oerhört är att de som tror på gud, himmel och helvete anser att de har någon sorts rätt att påpeka för mig vart jag är på väg när evigheten stundar. Där går gränsen. Tyck vad ni vill, tro vad ni vill, rabbla alla religiösa floskler och mantran ni vill, men kom INTE och berätta för mig att ni pga era älskade sagofigurer låtsas veta vart jag är på väg! För faktum är att det vet ni lika lite om som jag och, dessutom, det har ni absolut ingenting med att göra!

      Radera
    2. Eflop. "Jag har sagt det tidigare att jag är öppen för vilken religion som helst ifall guden eller gudarna vill ge sig till känna och berätta varför dom finns."

      Fel. Du har nämligen redan bestämt dig att det inte finns någon Gud, och när det är så kommer du inte att ändra dig ens fastän han skulle stiga ner hit till jorden och berätta för oss alla att han har gjort det.

      Radera
  5. Anonym 11:26,11:57,13:01.14:04,
    "att dumma hela tiden begår samma (upprepar sina)dumheter,kloka hittar alltid på nya.."!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så där som religiösa då...? Inget nytt under solen på den fronten, vågar jag påstå.

      Radera