måndag 26 april 2021

Om nyhetsförfalskning

En av samtidens stora och avgörande frågor är hur vi som nyhetskonsumenter kan lita på den information vi får ta del av i media. Hur kan vi veta att de nyheter vi läser är sanna och att ingen försöker manipulera oss?

Tumregeln är att mainstreammedia överlag har en högre trovärdighetsgrad än alternativmedia. Detta eftersom de har striktare regler för källkritik och en noggrannare kontroll när det gäller sanningshalten i det de publicerar. Men just i och med att det är så gömmer sig här en stor fara. Om, eller snarare när, mainstreammedia låter ideologin färga nyhetsrapporteringen är vi mer benägna att svälja deras vinklade nyheter. Just för att vi vet att mainstreammedia i allmänhet är mer att lita på.

Det är väldigt sällsynt att vi råkar på direkta lögner i mainstreammedia. Det finns för rigorösa säkerhetskontroller för att sådant ska gå igenom. Det som däremot är relativt vanligt, och som är minst lika illa, är att mainstreammedia bara berättar en del av sanningen för oss. Att vi bara får en del av hela bilden. Detta förvränger också verkligheten för oss som nyhetskonsumenter, och i själva verket är detta mer bedrägligt än direkta lögner eftersom de senare i allmänhet är lättare att genomskåda.

För några dagar sedan fick vi ett ypperligt exempel på detta på Svenska Yles webbplats. Nyheten i fråga handlade om att Joe Biden hade gjort det öppet och avsiktligt som Trumpadministrationen på sin tid valde att maskera som ett misstag, nämligen att erkänna att det armeniska folkmordet verkligen var ett folkmord. (Detta ska Biden ha all ära för!)

I nyheten på Svenska Yle sades det att: "Den största delen av offren var armenier men också kristna minoriteter föll offer för blodbadet." Av detta får den oinsatte läsaren bilden att folkmordet inte uttryckligen var ett folkmord på kristna (utfört av muslimer) utan att det bland offren fanns en liten del kristna medan största delen var "armenier". Sanningen är dock den att dessa "armenier" också var kristna, ja i själva verket tillhörde dessa armenier en av de äldsta kristna statsbildningarna. (Armenien blev ett kristet land redan ca år 300.)

Detta kunde ha korrigerats med en enkel ändring. Ett ord skulle faktiskt ha räckt för att ge en rätt innebörd åt meningen: "Den största delen av offren var armenier men också andra kristna minoriteter föll offer för blodbadet." Jag påpekade detta i en kommentar, men kommentaren censurerades och inget ändrades i texten, varför den fortfarande leder den vanlige läsarens tankar fel. Avsiktligt, utan tvekan.

Nu kanske någon tänker att detta inte är någon stor sak. Men problemet är att detta är ett mycket bra exempel på hur det blir när ideologi tillåts påverka nyhetsförmedlingen. Den historiska sanningen är att kristna, speciellt i detta område, under flera hundra års tid har utsatts för upprepade folkmord av de regerande muslimerna. Det började med efterdyningarna efter slaget vid Manzikert 1071 när de anfallande muslimerna i grunden slog den bysantinska armén och hela Anatolien (det bysantinska rikets kärnområde) hamnade under muslimskt styre. Detta ledde till ett lika stort folkmord som det armeniska folkmordet med upp emot en miljon dödade kristna.

Problemet som spökar i bakgrunden här är den marxistiska maktläran (som allmänt hyllas på vänsterkanten) och som säger att det finns mobbare och mobbade, förtryckare och förtryckta. Och som säger att man ALLTID bör ställa sig på den förtrycktes sida. Detta är givetvis en god föresats, men problemet är att det finns på förhand fastslagna regler för vem som kan vara förtryckare och vem som kan vara förtryckta. Kristna, till exempel, ses alltid som förtryckare. Muslimer ses alltid som förtryckta. Därför passar det helt enkelt inte in i bilden att muslimer begår folkmord på kristna. Och därför blir de kristna i den aktuella texten endast "armenier". Så undviker man att skapa en situation som går emot det förhärskande narrativet. Och om någon opponerar sig eller försöker ge en mer korrekt bild träder rödpennan in på scenen.

Hur kan vi veta att de nyheter vi läser är sanna och att ingen försöker manipulera oss? Det här är som sagt en av dagens stora frågor. Svaret är att det inte är lätt att veta. Men det lönar sig alltid att vara kritisk till det vi läser – även, och kanske framför allt det vi läser i mainstreammedia. Dessutom lönar det sig alltid att läsa brett. Samt att se till att vi har en bred allmänbildning. Speciellt när det gäller historien. För historieförfalskning är alltid ett av de vanligaste vapnen för den som vill manipulera andra människor. Detta gäller, som vi ser, även för journalister.

 

15 kommentarer:

  1. Under Yle artikeln om folkmordet var det en kommentator som påstod att Sverige skulle ha erkänt detta som folkmord 2010 men det är inte sant om man går till alternativmedia ! https://nyheteridag.se/ann-linde-s-refererar-till-armeniska-folkmordet-som-massovergreppen-far-massiv-kritik/

    SvaraRadera
  2. Se gärna HJ om mainstreammedia, i detta fall SVT ! https://www.youtube.com/watch?v=X9GEHEMXyYM Sände samma länk till Jungar på Yle och han påstod att Yle inte ägnar sig åt sådant.... Ville varna honom för att återge vad SVT kommer med... Har sett ännu en artikel någonstans om samma typ av manipulation av X & Y axlar,minns inte var.., kanske det ännu kommer :)

    SvaraRadera
  3. Här är ett problem i resonemanget: det du förutsätter av läsaren är att hen skall ständigt vara alert och misstänksam, men ingen orkar med det i längden. Ingen enskild människa har någonsin de kunskaper och färdigheter som behövs för att i fråga som fråga bilda sig en egen, balanserad syn på saken. Det kräver för mycket.

    Det är mänskligt att anpassa sig till något informationsflöde, att acceptera en viss dogmatik som given och att ta ställning a priori. Det är mänskligt att följa med strömmen. De flesta följer det allmänt accepterade i den för en själv signifikanta referensgruppen. För de flesta européer är det västerländskt-liberala värderingar som gäller, andra väljer alternativa strömningar i den politiska periferin.

    Diogenes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diogenes. Så du föredrar att bli lurad? Frivilligt? Det går jag inte med på för egen del, och denna blogg är en del i detta. Visst. Det kräver en hel del, men eftersom alternativet är så mycket värre får man lov att jobba med detta.

      Radera
    2. Föredrar? Förstod du alls vad jag skrev om?

      Vi vänder det så här då: säg, att du sätter flera timmar av din dag varje dag, år ut och år in på att via massmedia läsa dig in på komplexa problemområden som har flera dimensioner som du saknar faktisk sakkunskap om. Tror du verkligen att du uppnår faktisk, objektiv kunskap och finner en neutral, hållbar ståndpunkt, som ger dig en objektiv grund för att kritisera politiska ståndpunkter som du inte delar, därför att de är *objektivt sett* fel?

      Diogenes

      Radera
    3. Diogenes. Du gör det mycket svårare än det är. Visst. Det finns frågor som är oerhört komplexa, men de flesta av dessa frågor går att få förklarade på ett bra sätt om man förstår att leta på rätt ställen. Man behöver inte, som du skriver, "sätta flera timmar varje dag" på detta. Min poäng är att (även) mainstreammedia ofta har en agenda som de understöder genom att klippa bort, enligt dem, ohavliga delar av nyhetsflödet. Så om man bara tar del av mainstreammedia låter man sig frivilligt bli lurad.

      Radera
    4. Livet ÄR svårt. Den enkla sanningen är allt annan än enkel. Strömningarna i samhället har miljoner källflöden. Den som struntar i att förstå detta lever i en fiktion, skapad av de egna preferenserna.

      Eftersom livet är svåröverskådligt väljer de allra flesta att satsa sina krafter på att hantera sina egna livssfärer. Bara de få som har kapacitet över försöker greppa akademiska helheter. Nånstans ger man upp och följer med strömmen, man gör som alla andra, läser samma media som alla andra, det som blir mainstreammedia. Det är en del av deras kultur.

      Innebär detta självbedrägeri? Möjligen. Men i så fall i precis samma utsträckning som de som av tradition eller intuition läser alternativmedia. De har också "en agenda som de understöder genom att klippa bort, enligt dem, ohavliga delar av nyhetsflödet".

      Det har mest att göra med nån sorts självbevarelsedrift. Det kostar på att skärskåda sin egen övertygelse.

      Diogenes

      Radera
  4. Verkligt svagt och historielöst av Yle, igen!
    Kan rekommendera boken Öster om Ararat av Serafim Seppälä. Där beskrivs bl.a. folkmordet och förföljelsen av armenier som pågått i över 1000 år, men som få i väst känner till, eller de som vet väljer att blunda för.

    /J

    SvaraRadera
  5. Sveriges riksdag har erkänt folkmordet år 2010 men ej Sveriges regering (och det är avgörande) som i stället talar om "massövergrepp".

    Finland har väl ej heller erkänt folkmordet vilket är svagt.

    Svenska yles linje är väl typisk för media: muslimers eller islamisters förföljelse av kristna ska det talas tyst om.

    I bästa fall utgår yle från att armenierna ej var kristna
    såsom exempelvis syrianer.

    En rättelse eller förtydligande från yles sida skulle ju öka respekten! (som Kristian här skriver) Så har tydligen ej skett här.

    Ytterst ansvarig Jonas Jungar!

    - Slutade kommentera på svenska yle för några år sedan eftersom jag uppfattade att svenska yle hade en politisk vänsterliberal slagsida som kom att innebära en acceptans för censur av en opinion till höger vilket jag ansåg som fel när det gäller public servvice. Man behöver ej nödvändigtvis acceptera paradigmet att en konservativ opinion är otidsenlig eller bakåtsträvande hur ofta vi än itutas detta.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Jag borde också förstå att sluta, jag får i dagens läge inte igenom just några kommentarer alls. (Jag HAR slutat flera gånger, men jag tycks ha problem att avhålla mig från att försöka...)

      Radera
  6. Tur att man inte är religiös, så behöver man inte bry sig om "dårarnas krig".

    Samma gud, olika åsikt = krig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olika gudar, mänskliga tolkningar av vem Gud är=krig ! Tyvärr kommer det även drabba dig Anonym 28 april 2021 15:04 hur mycket du än avsäger dig din religiösitet !

      Radera
  7. Hej Kristian ! Hur kommer det sig att du inte svarat på dessa kommentarer ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:25. Jag har en viss fördröjning i mitt svarande just nu. P.g.a. olika orsaker som jag inte ids gå in på i detalj. Flera av kommentarerna längst ner är dessutom inte riktigt begripliga, och sådana avstår jag överlag från att besvara.

      Radera