lördag 24 april 2021

Regeringsbråk

Det är säkert ingen hemlighet att jag anser att den regeringsbas vi har i Finland för tillfället är den sämsta möjliga. Att både VF och de gröna sitter med i en socialdemokratiskt ledd regering innebär att ett i grunden borgerligt land påtvingas värdeliberal vänsterpolitik. Med allt vad det innebär. Trots att en regeringskris mitt i coronakrisen givetvis inte vore något ideal är detta ändå kanske det bästa som kunde hända just nu. Därför gråter jag inte precis när jag ser att förhandlingarna om regeringens fortsatta politik, åtminstone tillfälligt, har brutit samman. Orsaken är förstås att de borgerliga partierna i regeringen inte kan godkänna den vänsterpolitik som regeringens vänsterpartier vill fortsätta föra. Nå, det ska bli intressant att se vem som böjer sig. Tyvärr misstänker jag att Centerns försök att styra upp regeringens politik bara är ett spel för galleriet och för att blidka den egna väljarbasen, men framtiden får utvisa hur det är med den saken. 

En av de avgörande frågorna i bråket just nu är förstås torvfrågan. Centern vill mildra de katastrofala följderna regeringens självmordspolitik i torvfrågan håller på att orsaka, men detta är något som de gröna och VF inte anser sig kunna gå med på. Det är frapperande, om än inte överraskande, hur långt dessa är beredda att gå för att kunna fortsätta på den katastrofala linje som regeringen har gått in för. VF:s representanter i förhandlingarna drar sig inte ens för att föra fram en direkt lögn för att försöka försvara partiets ståndpunkt. "Efterfrågan på torv håller på att kollapsa. Det är inget regeringen kan påverka." ("Turpeen kysyntä on romahtamassa. Siihen hallitus ei voi vaikuttaa.")

Detta är som sagt en ren och skär lögn. Orsaken till att efterfrågan rasat är att regeringen dramatiskt har dragit upp beskattningen på energianvändningen av torv och inget annat. Om VF inte har förstått detta, och hur beskattningen fungerar, ja, då borde de kanske inte sitta i regeringen.

2 kommentarer:

  1. Också Sfp är väl numera ett värdeliberalt parti även om partiet traditionellt setts som borgerligt.

    Det har väl sedan flera decennier tillbaka varit kutym att
    borgerliga partier alltmer vandrat vänsterut. Samhällets vänsterglidning är alltså ej enbart vänsterns sak.

    Vad detta sedan kan bero på kan man ju spekulera över.

    Solsjenitsyn pratade om "Kapitalisternas förräd-
    eri", Raimo Ilaskivi om "Röda borgare".

    Kanske får vi ändå en ny samhällsutveckling på grund av att allt fler kommer att uppfatta samhällets vänsterkantring som
    destruktiv och man vill tillbaka till den "Gamla,goda tiden".

    En resänssans för "Tro,hem och fosterland", gränser, auktoritet och religion (andlighet).

    Man vet ju aldrig!

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Vandringen vänsterut är ett lika obestridligt som beklagligt faktum. Så, ja, du har helt rätt.

      Men jag vågar nog inte hoppas på någon sådan renässans som du talar om. Förr gjorde jag det, men det byggs idag in sådana mentala spärrar mot en sådan att det blir allt mer osannolikt att det ska kunna vara möjligt.

      Radera