söndag 4 april 2021

Kristus är uppstånden!

 Ja, han är sannerligen uppstånden! Denna hälsning möter kristna varandra med denna dag. Den händelse som ligger bakom denna hälsning och som med största sannolikhet inträffade söndagen den 5/4 år 33, kanske någon gång strax före klockan halv sju (alltså vid soluppgången) strax utanför Jerusalems stadsmur, är den enskilt viktigaste händelsen i mänsklighetens historia. Det var då historien vände. Fram till och med denna stund hade döden regerat med oinskränkt makt. Efter detta datum är det annorlunda. Jesu uppståndelse innebär att döden är besegrad. Alla som lever sina liv förenade med Jesus kommer också en dag att få uppleva en uppståndelse som hans. Vi, som är döpta till gemenskap med honom, är inte bara förenade med hans död utan vi är också förenade med honom också när det kommer till uppståndelsen. Därför kommer inte döden att få sista ordet när det gäller oss. Liksom den inte heller fick det när det gällde Jesus. 

Det är en sådan Herre vi behöver, du och jag. En Herre som levde ett fullkomligt liv (som vi inte klarar av att göra), som dog i vårt ställe (som straff för våra synder) och som uppstod och besegrade den död vi inte kan besegra. Och som gjorde det HÄR. I den samma historien där vi lever och där vi en dag kommer att dö. Jesu födelse, liv, död och uppståndelse från de döda är inte andliga sanningar. Nej, de är i allra högsta grad jordiska, konkreta och historiska. Därför att vi människor är det. Vi behövde en Gud, en Frälsare, som kom hit till jorden. En Gud som levde här som en människa, som led som vi lider - men inte för sina egna synders skull utan för våra - som dog samma död som vi alla står inför men som döden inte kunde behålla. 

Det var en sådan Gud vi människor behövde. Och som vi behöver. 

Kristus är uppstånden! Döden är besegrad!  

21 kommentarer:

  1. Så galet kan det bli när man lever i en fantasiverklighet där sanningen blir till en lögn och lögnen blir till en sanning.
    Rätt så skrattretande faktiskt. :-D

    Men, måste erkänna att Jesus lite imponerar. Den största bedragaren i världshistorien? Till och med efter sin eviga död fortsätter han att lura korkade människor.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:24. Att du anser dig tvungen att skriva en dylik kommentar under denna text en dag som denna säger väl egentligen allt som behöver säga. Men det som skulle vara skrattretande, om det inte skulle vara så allvarligt, är sådana som, likt du, förkastar något bara för att det inte FÅR vara så som det sägs vara. Utan att se på källorna och spåren.

      Radera
    2. Kristian. De källor som finns pratar tydligt om att Jesus bara var en vanlig människa, upprorsmakare och bedragare. Men, ifall du har bättre bevis, så presentera dom då om du kan.

      Radera
    3. Anonym 19.30. Vilka källor tänker du på då? Mina källor är givetvis evangelierna. Men jag kan också hänvisa till t.ex. Tacitus. Vad har du att komma med?

      Radera
    4. Anonym 19:30. Jag väntar med stort intresse! Ser du, jag menar mig vara något insatt i dessa saker (jag har ju ändå skrivit två böcker i ämnet...) men jag har aldrig hört om de källor du talar om. Så vänligen presentera dem! Jag vill veta hur traderingshistorien för dessa dina källor ser ut, när de har tillkommit och vem som ligger bakom dem. OM det är som du skriver och det faktiskt finns sådana källor så är det faktiskt inget mindre än en historisk sensation, nämligen! För inte talar du väl om Da Vinci-koden?

      Radera
    5. Kristian. Så tråkigt då om du kastat bort så mycket tid på något värdelöst.
      Men, eftersom du låtsas vara så insatt i ämnet, så vet du nog själv varför Jesus spikades på korset, som upprorsmakare! Det kan inte ens du förneka.

      Tyvärr, ser du bara en sida av myntet och den sidan är korrupt. Bibeln är skriven mest av kristna och inte Jesus kritiker.

      Men, fråga romarna, judarna, folket på den tiden och ateisterna. Ifall Jesus varit något mer än en människa, så hade nog alla vetat om det. Men, alla såg bara bedragaren, utom de som var lurade förstås. De kommer aldrig att erkänna att de blivit blåsta.

      Och, från en ateistisk synvinkel finns inga gudar, så där är det du själv som säger att sådana finns, som skall stå för alla bevis. Det kan du inte, eller hur?


      Radera
    6. Anonym skrev att "De källor som finns pratar tydligt om att Jesus bara var en vanlig människa, upprorsmakare och bedragare."

      Jag frågar: Vilka är dessa källor? Inget svar.

      Radera
    7. Kristian. I motsats till romarna, judarna, ateisterna och folket som röstade emot att Jesus skulle räddas, eftersom de förstod att Jesus var ett skämt, säger DU att Jesus var något mer än bara en vanlig människa, till och med en gud! Hela bevisbördan ligger nog därför helt på dig och ni kristna! För ingen annan än ni kristna har blivit lurad av lögnaren och upprorsmannen Jesus.

      Radera
    8. Kristian. Jag tycker sedan att du skall läsa Torah. Där har du en hel del bevis. Men, antar att Da Vinci-koden eller Harry Potter är mer i din kunskapsklass och lite lättare att förstå.

      Radera
    9. Anonym 21:41. Jag håller med om att bevisbördan i allmänhet ligger hos oss kristna när det gäller den kristna trons historiska grund. Det är ok eftersom källorna är vad de är så är detta inget problem. Det finns mycket att läsa i ämnet för den som vill gå längre och djupare än de plattityder du och andra likasinnade har att komma med. Men om du inte orkar gräva själv och läsa böcker i ämnet kan du t.ex. läsa denna textserie. (Länken går till den första i raden av texter: http://kristiannyman.blogspot.com/2019/10/svar-till-t-enbuske-del-1.html)

      Men nu påstods här en väldigt revolutionerande sak. "De källor som finns pratar tydligt om att Jesus bara var en vanlig människa, upprorsmakare och bedragare."

      Jag frågar därför: Vilka är dessa källor?

      Radera
    10. Anonym 21:48. Du anser att jag ska läsa Torahn. Har du gjort det? Vilka bevis tänker du att jag borde kunna finna där? Kanske Mishna Yoma 39b? Eller Mishna Sanhedrin 43a?

      Båda dessa ställen visar nämligen att Jesus tycks ha varit något alldeles speciellt. Men du var kanske inte medveten om dessa?

      Radera
  2. ”Jesu uppståndelse innebär att döden är besegrad.”

    De kristna menar att denne Jesus har besegrat döden. Trots detta dör människor dagligen och ingen har ännu uppstått från de döda eller överlevt döden. Då kan man fråga sig vad de kristna egentligen menar med att Jesus har besegrat döden. Man kan fråga sig vad Jesu död och påhittade uppståndelse egentligen hade för effekt på mänskligheten. Jesu död verkar i själva verket vara ytterst meningslös objektivt sett – detta måste de kristna även hålla med om, för inte har väl mänskligheten blivit bättre efter ”Frälsarens” död?

    Vad var då egentligen meningen med att en man måste spikas upp på ett kors och torteras för ungefär 2000 år sedan? Det enda syftet, enligt kristendomen, var att de som ”tror” på detta tortyroffer (vad nu det kan betyda) kommer att få evigt liv. Kristendomen är alltså intet annat än Egots totala självhävdelse. Bakom de kristnas spelade ödmjukhet och kärleksfullhet döljer sig i slutändan kristendomens huvudbudskap: Egot överlever döden. Du kommer inte att upphöra att existera. I slutändan kommer du att vara evigt lycklig i paradiset – är inte detta den ultimata formen av hedonism, enbart förflyttad till det förmodade livet efter döden?

    Är inte kristendomen den högsta formen av själviskhet: Egots eviga existens och därtill att denna existens är oändligt tillfredsställande? Ja nog känner man stanken av de biologiska överlevnadsdrifterna då man gräver djupt i den kristna psykologin!

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humanisten. Din kommentar är så förvirrad att de knappast behöver kommenteras desto vidare. Så jag konstaterar bara att den här satsen "Ja nog känner man stanken av de biologiska överlevnadsdrifterna då man gräver djupt i den kristna psykologin!" bara visar hur galet du gräver! :)

      Radera
    2. Humanisten är nog väldigt nära "asian ytimessä" för att citera ett finskt talesätt.

      Det enda förvirrade är Kristians inlägg om att ett visst datum förändrade allt i och med kristi uppståndelse?

      Hur förhåller vi oss till de som steg ur gravarna på samma gång? var det en dag då alla steg ur gravarna och gick omkring som inget hade hänt?

      Var det vanligt att folk steg ur gravarna men ingen dokumenterad det?

      Kristian yrar.

      Radera
    3. Anonym 19.38. Mycket intressant!Hur vet du att ingen dokumenterade det?

      Radera
  3. Kristian, har du sett andra dokument som nämner om människor som uppstod ur gravarna än bibeln? nej tänkte väl det också.

    Vad är det för Gud som kräver ett människooffer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:19. Nu visar (bevisar!) du att du inte alls vet vad du pratar om. För det första: Det att inget FINNS BEVARAT betyder inte att inget har skrivits. Det mesta som skrevs under antiken har faktiskt gått förlorat. Så att hävda att inget har skrivits för att inget finns bevarat är ett sexpoängsfel. Sedan skriver du "annat än Bibeln". Varför skulle det behöva ha dokumenterats i andra källor? Man kan inte avfärda evangelierna som historiska dokument så som du gör här.

      Så till sist angående "människooffret": Kanske du borde fundera på att gå om skriftskolan? :)

      Radera
    2. Den om att gå om skriftskolan var bra !( Var hålls pålitliga skriftskolor idag ? Var lär man enligt "Lilla trosläran" ?) :) https://www.youtube.com/watch?v=K1ldvagwSgo

      Radera
  4. Sannerligen uppstånden!

    Jag blir allt förbryllad över hur Putins nättroll-armé orkar lägga så mycket krut på att hata även de mest vänligt sinnade påskhälsningar på denna blogg! Det finns onekligen ett stort intresse för din blogg Kristian, men det verkar som om de mest hängivna följarna är de som blir provocerade av den!

    Vill lämna ett mannakorn här, Matt 5:11.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:35. Så tycks det faktiskt vara! :) Tack för mannakornet!

      Radera
  5. Anonym 11:24. Hur ber man snällt att hålla truten? Maken till smörja skall man läsa...

    SvaraRadera