torsdag 8 april 2021

Verklighetsfrämmande klimatpolitik

 Senaste vecka lämnade den så kallade torvarbetsgruppen sitt betänkande till minister Lintilä. De åtgärder som föreslås visar tydligt var felet med dagens politik och samhällsdebatt i stort sitter. Om man vill beskriva detta med ett ord kan man använda ordet "Klimatkramp". Eller kanske ännu hellre ordet "Klimathysteri".

Grönvänstern har alltid varit mer eller mindre verklighetsfrämmande, men tills nyligen har dess mål setts närmast som lite smålöjliga. "Låt dem hållas, inte behöver vi bry oss om de där." Men nu har, bara under de senaste några åren, något allvarligt hänt. Det som var löjligt och något man inte behövde bry sig om har plötsligt blivit statsbärande. Och då går det precis så här, och torven är ett mycket bra exempel. Här har vi en bra inhemsk energikälla som skapar arbetsplatser på landsbygden och även genererar skatteintäkter både för stat och kommun. Nu ska allt detta offras på klimatkampens altare och i stället ska inkomster ersättas med utgifter (flera olika ersättningar åt de som förlorar arbetsplatser och försörjning) och den inhemska torven i energiproduktionen ska ersättas med ... Ja, med vad? Importerad brunkol? Stenkol?

Det här är fullständigt idiotiskt och de som är ansvariga för beslutet att köra ner torvproduktionen borde ställas tills vars. Alltså på riktigt, inte bara i nästa val. Men det kommer förstås inte att ske. Orsaken att idiotiska beslut tas är att idiotiska politiker har blivit invalda i riksdagen, och orsaken till det är i sin tur att de som väljer sina politiker har drabbats av den hjärntvätt som media bedriver. Allt för att klimathysterin ska gripa omkring sig och dylika, idiotiska, beslut kunna fattas.

Verklighetsfrämmande är bara förnamnet på grönvänsterns politik och deras mål. Det är svårt att kritisera regeringens coronapolitik eftersom ingen egentligen vet vad som borde göras och inte heller hur. Misstag har gjorts, det är klart, men det finns inget som säger att någon annan regeringsbas skulle ha gjort det bättre. Men en sak är fullständigt klar: De ekonomiska följderna av den politik som har förts kommer att bli väldigt djupgående och långvariga. I den situation vi nu, om än vi kanske inte ser det så tydligt ännu, befinner oss i med en starkt växande skuldbörda har vi inte råd att kasta bort arbetsplatser och inkomster som här nu sker med torvpolitiken. De beslut som fattats är som sagt idiotiska, men grönvänsterns brist på kontakt med verkligheten gör det hela så mycket värre. Om det ens skulle ha funnits ett litet uns med verklighetsförankring skulle detta beslut inte ha tagits nu. Kanske om tio år, om vi som samhälle har råd att göra det då, men inte nu.

Dessutom, för att ytterligare belysa hur idiotiskt torven behandlas i Finland, kan man lyfta fram det faktum att torven, genom ett nationellt beslut, har klassificerats som icke förnybar energikälla (trots att det varje år bildas uppskattningsvis 30 miljoner ton ny torv), medan torven i t.ex. Sverige räknas som förnybar energikälla. Detta får stor betydelse för klimatberäkningarna. (Kom ihåg att CO2-utsläppen endast är MATEMATISKA, inte verkliga). Med denna klassificering binder torven ingen CO2 när den bildas, men när den bränns avger den CO2.

Idiotiskt var ordet.   

 

6 kommentarer:

  1. Kristian. Lika idiotiskt som att anse att man vet allt bättre själv, men ändå inte kunna presentera någon bättre lösning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:51. Läste du alls min text? Vill du försöka igen?

      Radera
  2. Torven är inte förnyelsebart enligt EU:s utsläppshandel och FN:s klimatpanel.

    IPCC classifies peat as neither a fossil fuel nor a renewable fuel, and notes that its emission characteristics are similar to fossil fuels. At 106 g CO2/MJ, the carbon dioxide emission intensity of peat is higher than that of coal (at 94.6 g CO2/MJ) and natural gas (at 56.1). Peat is not a renewable source of energy, due to its extraction rate in industrialized countries far exceeding its slow regrowth rate of 1 mm (0.04 in) per year, and as it is also reported that peat regrowth takes place only in 30–40% of peatlands.

    Innan du börjar skämma ut dig mera, så ska du inte gå vidare på linjen med att utsläppen inte är verkliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Visst är utsläppen verkliga, men när vi talar totalutsläpp för t.ex. ett land (där man får räkna med olika former av "kolsänkor") är detta matematiskt. Ta nu t.ex. torven - som ÄR förnyelsebar oberoende av vad någon instans må säga om saken - och det faktum att det räknas utsläpp när den bränns, men dess CO2-bindande effekt räknas inte alls med. Trots att det, som sagt, bildas ca 30 miljoner ton ny torv i Finland varje år. Enligt uppgifterna i länken jag satte med i texten bildas i de finländska kärren 2,7 gånger mera torv varje år än vad som används till energiproduktion.

      Så det är nog inte jag som skämmer ut mig här. Det får vår regering, och FN:s klimatpanel, stå för.

      Radera
  3. Bra skrivet Kristian!

    SvaraRadera