torsdag 21 april 2022

Om den gröna politikens följder

Det verkar som om media åtminstone till en viss grad, om än väldigt sent, håller på att vakna upp till insikten om att världen kan tänkas stå inför en global livsmedelskris. Detta givetvis som en direkt följd av kriget i Ukraina, men också p.g.a. kraftigt stigande energipriser vilket har lett till att t.ex. priset på konstgödsel har upp till fyrdubblats på bara ett år. 

Tyvärr håller Finlands regering på att försova sig på ett närmast katastrofalt sätt inför denna potentiella kris - som givetvis också är en kris som våra livsmedelsproducenter har drabbats av i form av likviditetsproblem. Dessa likviditetsproblem är dessutom inget som uppstått med en gång, utan det är något som har eskalerat under flera år av dåliga ekonomiska förutsättningar för landets jordbruk. Något som, i dagens ekonomiska system inom livsmedelsproduktionen, också långt är något politikerna åstadkommit. 

Under vårvintern reagerade dock våra politiker och fick fram ett akut stödpaket på 300 miljoner för att, som det hette, trygga årets odlingssäsong. Men så visar politiken sin galna (läs: gröna) baksida: Under processens gång lyckades olika krafter sätta vantarna på största delen av dessa pengar och få dem uppbundna till olika klimat- och miljösatsningar, varför det nu torde vara bara 30-40 miljoner av dessa 300 som kommer att fungera som akut kostnadsstöd. Och dessa pengar kan komma att utbetalas, i bästa fall, först till sommaren.

Avsikten med stödpaketet var att säkerställa att jordbrukarna skulle ha råd att odla sin mark och därmed säkerställa vår självförsörjning. Nu blev det hela till pannkaka, enligt en jordbrukarröst som uttalar sig på Svenska Yles webbplats.

Det var visst  Esko Valtaoja som konstaterade att de gröna är det största hotet mot mänsklighetens framtid. Eller något liknande. Igen visar de hur rätt Valtaoja hade. Hur kan ett parti på detta sätt motarbeta landets intressen? Och framför allt. Varför röstar någon överhuvudtaget på detta parti? 

Nå, vi finländare kommer knappast att svälta som ett resultat av detta. Vi har, trots att landets ekonomi svajar betydligt, ändå möjligheter att köpa in livsmedel från världsmarknaden. Trots att detta kan komma att ske till kraftigt förhöjda priser. Men det finns länder och folk som inte har samma möjligheter, och det är dessa som, i vanlig ordning, kommer att få lida för den förda politikens skull. Och då talar jag givetvis inte bara om situationen i Finland utan framför allt om den politik som har lett till att energipriserna har gått i höjden.

11 kommentarer:

  1. Konstigt att ingen velat kommentera detta inlägg ! "Den som tiger samtycker" heter det visst ? OT, angående Candelins senaste dom, betalar Röda korset också skatt på sina "inkomster" som folk betalar ???
    Anonym 2

    SvaraRadera
    Svar
    1. RK är en hjälporganisation som mig veterligen följer lagen. Det betalas väl ingen skatt på insamlade medel som går vidare till ändamål i enlighet med penninginsamlingstillståndet.
      Candelin har tagit emot 350000 euro från olika organisationer, pengar som han fritt får spendera hur han själv vill. Men inte alla pengar, för inkomsten är naturligtvis skattepliktig och det är var och ens skyldighet att redovisa sina privata inkomster och betala skatt på dessa. Detta har Candelin låtit bli att göra och nu kom tingsrättens dom.

      Radera
    2. Anonym 21:33. Pengarna borde ha kanaliserats genom en förening som hade tillstånd att samla in pengar. Så i den meningen är domen säkert rätt, alltså enligt lagens bokstav. Sedan är det en annan sak att det är märkligt att tvingas betala skatt på pengar som man själv inte blir med utan som kanaliseras vidare till mycket goda ändamål. Så borde förstås inte vara fallet, men som sagt gjordes ett fel i hur dessa pengar behandlades, varför det blev så här. Alla kan göra misstag, och nu blev detta tyvärr ett dyrt misstag för Johan. Tingsrättens dom är ändå såtillvida positiv att den talar mycket om de förmildrande omständigheter som gjorde att straffet blev i straffskalans nederkant. Dessutom förkastades, vad jag förstår, åklagarens syn att detta skulle ha gjorts för att vinna stor personlig fördel. Men domen är inte desto mindre tyvärr fällande, vilket åtminstone jag beklagar djupt. Detta är INTE den "belöning" man skulle unna en människa som osjälviskt jobbat för fred och för utsatta kristnas väl.

      Radera
    3. Alla som känner / känner till Johan C och hans verksamhet känner säkert sympati för honom i den här situationen.

      Likafullt kunde inte domen ha blivit just annorlunda. Personliga inkomster ska deklareras och beskattas, på den punkten är alla lika inför lagen. Om sedan pengar delats ut till välgörenhet kan inte en domstol börja väga hur betydelsefull den påstått karitativa verksamheten varit och på den grunden besluta om straffrihet eller skattefrihet, annars skulle domstolarna snart översvämmas med liknande ärenden.

      Nu ligger på sina håll tanken säkert nära till hands att skramla ihop understöd för att täcka den oväntade skattepålagan. I så fall gäller det nog att ha is i hatten, så att inte beskattaren och andra myndigheter börjar se snett på de aktiviteterna också.

      Spectator

      Radera
    4. Spectator. Här har du nog helt rätt. Sett i bakspegeln borde detta ha skötts annorlunda. Men nog är det skada att en människa som gjort så mycket gott för så många människor ska tvingas genomgå detta...

      Radera
  2. Inte vet jag nu om Esko Valtaoja är någon avgjort stor auktoritet på det området. Fått intrycket att han gärna uttalar sig tvärsäkert och stöddigt om än det ena, än det andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torbjörn. Där har du nog helt rätt. Men även en blind höna kan hitta korn nu som då, och just här tyckte jag att han uttryckte sig träffande...

      Radera
  3. De gröna skall ju med i nato också enligt nyheterna. Hur grön är kärnterrorbalans månne när ?? Mänskliggheten ?? inte tycks skygga för någonting som helst sedan avfälligheten kom ja t o m dold och öppen avfällighet mitt i nådens tid. Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  4. Är det så att man inom de gröna är svårt bundna till finska marken och tyska marken ty de gröna har ju framförallt härjat i tyskland. Men det är nog frågan om djupare saker. Det är svårt att vända om när man förkastar Herren Herren över himlarna och jorden och Herren den Helige Ande jah Han som är En. Hälsar ulrik torsten nils

    SvaraRadera
  5. Är det så att Martyrkyrkans vänner r.f. hade någon gång haft insamlingstillstånd men inte hade det längre frågar ulrik som inte så noga kan föreningstadgar??? Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Det var ett annat rättsfall i vilket MKV blev helt friat. Men de hade också lite problem med insamlingstillstånden, vilket sedan ledde till rättegång. Men nu har det handlat, vad jag förstår, om First Step Forum. Om de skulle ha varit registrerad som förening och haft tillstånden i skick skulle detta aldrig ha blivit något problem.

      Radera