onsdag 8 maj 2024

Krighets och fredsmotstånd

 Igår började alltså årets ESC, och när jag har gått igenom låtlistorna har jag, såtillvida jag har fått en korrekt bild av vad låtarna handlar om, slagits av en sak. Det finns inga sånger i startfältet som handlar om fred! På 80-talet (när jag gillade tävlingen och följde den noggrant) och det kalla kriget rasade fanns det en hel del sånger som handlade om fred och fredssträvan. Som t.ex. en av mina absoluta favoriter genom alla tider. Men idag, när vi har krig i Europa och hela världsfreden är i kanske allvarligare fara än någonsin sedan andra världskrigets slut: Ingenting!

Orsaken stavas givetvis medias makt. Idag ska man vara för krig, och den som talar för fred trycks ner och får utstå spott och spe. Media går i första ledet, tillsammans med alla ledande politiker i västvärlden, i detta krigshetsande och har fått så gott som alla att blunda för de faror som lurar bakom nästa krök och som hotar hela mänsklighetens framtid.

ESC speglar samtiden. Speglar den, och delvis säkert också formar den.

---

En av nyheterna på Aftonbladet igår var att en av vänsterpartiets toppkandidater i EU-valet vid ett valtillfälle hade nämnt behovet av fred i Ukraina och behovet av att förhandla med Putin för att uppnå denna fred. Reaktionerna var fullständigt galna. Allt från vänstern till liberaler och "höger"politiker sade sig vara "mycket kritiska" och "chockade" och alla sköt ner detta uttalande utan förbarmande. Pressen gjorde att vänsterpolitikern sedan gjorde en "halvpudel".

Världen har blivit fullständigt galen i sin krigshets och ingen tycks klara av att se ens lite klart vad som pågår. DET är chockerande. Men samtidigt inte. När vi vet hur oerhört stor makt media har och när inga andra röster än krigshetsarnas hörs inser vi nog varför det blir så här. 

Om ingen avgörande ändring sker här ser jag inte hur detta kan sluta annat än i katastrof.  


18 kommentarer:

  1. Krig är syndens följder läser vi i lärobok för kristen tro. Onödigt Kristian att att hymla speciellt om media nu, efter alla andra" nyheter "som de etablerat och befäst så vill de oxå nu vara på tidens egg.
    Du borde förbereda dig på att Mästaren Jesus hellre skulle säga oxå i denna morgon.:
    Tiden lider, vak upp ni som sover, så skall Kristus lysa fram för er till ånger tro och rätt bekännande av fel och tjänstefel mot nya testamentets klara ord vad som är rätt och vad som är fel att förespråka. Skynda till bättring och syndernas förlåtelse TY många kommer när Kriget börjat säga så här: media tog inte emot vår biskopliga bekännelse till Bibeln som vi ju ändå inte velat förneka och så sitter de svinaktiga lögnarna kvar I orubbat bo. Förnekande allt som inte passar i tiden; krigstiden då man måste förse och vara försedd tydligen med allt annat än Guds Ord om Lag och Evangelium.
    Vi borde be om en tid av stark Rätt förkunnelse redan idag TY när kriget börjar är de flesta redan bundna av antikristiska löften och fortsätter sabotera eventuellt klart uppenbarat och hört Guds Ord. De som är lite äldre kan ju tänka på hur utvecklingen gått sedan Andeutgjutelsen från mitten av sextiotalet tills kommunister och media förvände allting från 1970 ungefär och framåt. Alltså. Ropa ut Guds Ord hälsa med Guds Frid på alla språk ni tror er behöva och kunna och om ni kommer i samtal med människor säg att den som tror att Jesus är Kristus jaMessias eller ja just det Bibelns Gud och Guds Son och i hans Namn och blod får man tro syndernas förlåtna jämte att man oxå talar så mysigt mer man kan och hinner om tiden och de galna sederna som måste upphöra....ulrik Torsten nils

    SvaraRadera
  2. Det är (var) chockerande att Ryssland anföll Ukraina. In i det sista hoppades jag på att det bara var vapenskrammel och Putins tomterier. Men de visade redan 2008 och 2014 att fred inte var ett alternativ. Med våld tog de sig över gränsen till ett annat land. En handling av stort fredsmotstånd. Steget kanske inte var så stort för dom för under sgs hela Putins tid vid makten har det odlats hat mot Ukraina, att det inte är ett land, att deras mark hör till Ryssland, osv. Det enda positiva är att de nedrustat militärparaden under segerdagen, det lär bara vara en endaste T34 pansarvagn som ska rulla där i år. Vem vet, kanske det är ett tecken på en snar fred, ett tecken på ödmjukhet och nedrustning. Kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låtom oss icke leva i något slags villfarelse om vem som motsatt sig fred.Kan du,anonym kl.12.00,dra dig till minnes att
      en viss boris johnson,representerande ukrainas finansiärer sade stopp till ett av både ryssland och ukraina godkänt fredsavtal efter några månader våren 2022.

      Radera
    2. Anonym 16:12 kan inte dra mig till minnes sånt som inte hänt på riktigt.

      Radera
    3. Anonym kl.19.30:sov vidare

      Radera
    4. Anonym kl.22.08.Kommer nog konkret visa sig att bästa alternativet för väst hade varit att skriva under det av erdogan framtagna fredspappret.

      Radera
    5. Anonym 23:24. Det kan visa sig att du har helt rätt.

      Radera
  3. Här blandas det friskt både äpplen och päron. Vem har den politiska makten, när allt kommer omkring? Media, detta odifferentierade konturlösa monster, kan vara bra på att piska upp opinioner och stämningar, men har ingen egentlig makt.

    Makten finns hos de folkvalda, åtminstone i princip. Det är de som ansvarar för de enskilda ländernas och regionernas (EU) inrikespolitik, utrikespolitik och säkerhetspolitik. Det är de som skapar förutsättningar för avspänning länder emellan, eller raserar dem. Det är de som bygger upp en trovärdig ekonomi, en trovärdig sammanhållning och ett trovärdigt försvar.

    I en annan tråd skrev jag om Moskvas vilja att ockupera hela Ukraina, men viftades bort. Jessikka Aro, hon som skrev om trollfabrikerna i Ryssland och blev hotad och förföljd, skriver i sin nya bok om hur Putin redan inlett det tredje världskriget, och hon är inte ensam om den analysen. På flera håll i Europa oroar man sig nu, bl.a. efter anfallen på två tyska politiker, över att Moskva håller på att infiltrera och påverka EU-valet för att destabilisera hela sammanhållningen enligt devisen om att splittra och behärska.

    Dröm vackra drömmar om fredsvilja och fredsförhandlingar! Själv finner jag mycket vishet i de gamla orden: Igitur quī dēsīderat pācem, præparet bellum - låt därför honom som önskar sig fred bereda sig för krig.

    Och tänk på att världspolitiken handhas av människor som vi själva: vi strider och grälar av hjärtans lust, varför skulle inte stater och statsledare göra detsamma?

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spectator. Det är sant att media inte har någon egentlig makt, men precis som du skriver kan media "piska upp opinioner och stämningar". Och det, om något, är faktiskt att ha makt. Och vad värre är, utan att svara inför någon. En politiker, som utövar makten, ställs tills vars vart fjärde år. Media, som har makten bakom makten, ställs aldrig tills vars.

      Jag nonchalerade inte ditt påstående om att Moskva vill ockupera hela Ukraina, jag konstaterade bara att det är din åsikt och att det finns andra åsikter som i lika grad bygger på uttalanden från Kreml.

      Det är oroväckande att det har kommit fram uppgifter om ryska hot mot den europeiska stabiliteten, men jag ifrågasätter ändå Kremls möjligheter att realisera sådana hot, åtminstone i någon större skala. Dessutom får man alltid minnas att vi är i en krigssituation och att man inte kan tro på allt som sägs.

      Notera även att det latinskspråkiga citatet fälldes i en tid när det inte fanns några kärnvapen. Och ingen media som piskade upp stämningarna.

      Det som framför allt behövs idag är politiker, och ledarskribenter, som lugnar ner de uppiskade stämningarna. Freden må ligga långt fram i tiden, men om vi inte ens bryr oss om att försöka kan slutresultatet bli något ingen vill ha.

      Radera
    2. Kristian, betyder det att man ska låta en despot/tyrann/diktator hota sig till världsherravälde med kärnvapen? Ska världen bara rulla ut röda mattan och vänta på att oliksinnade blir likviderade av fsb? Se hur det gått i Ryssland. Vad är ödet flr ca 20 000 barn och ungdomar från östra Ukraina? Det finns faktiskt nåt värt att kriga för.

      Radera
    3. "men jag ifrågasätter ändå Kremls möjligheter att realisera sådana hot, åtminstone i någon större skala. "

      Moskva gör det nog, vare sig folk tror det eller inte. Dels genom direkt påverkan via "vänligt sinnade" regeringar, som Ungerns Orbán, som i dagarna också flitigt bearbetas av Xi Jinping, som trots trasslig ekonomi på hemmaplan öser pengar över sin bundsförvant, dels genom omfattande infiltration i det övriga EU via såväl politisk höger som vänster. Ju mera inre opposition man bygger upp i EU-parlamentet och ju fler öppet Moskva-vänliga kandidater som finner varandra bland de invalda, dess lättare blir det att styra ett handlingsförlamat EU i den riktning man vill.

      Politik är, i både smått och stort, inget roligt sällskapsspel utan ett krig där ändamålet helgar medlen. Moskva vill inte fred. De vill vinna. Och vinner de, så finns det många som förlorar, bland dessa alla de nyttiga idioter som springer Moskvas vägar i tron att de arbetar för sina egna särintressen och inget annat.

      Spectator

      Radera
    4. Anonym 19:33. Nu kör du rakt i kurvorna så det brakar om det. Det finns faktiskt flera alternativ än total kapitulation inför hot och att strida en utsiktslös strid mot en övermäktig fiende. Saken är dock den att vi befinner oss på mark där vi aldrig tidigare har befunnit oss. Som jag många gånger har påtalat har en kärnvapenmakt aldrig förlorat ett krig i sitt närområde. De som talar för att Ryssland måste besegras (till varje pris) vet uppenbarligen inte hur farlig deras lek med elden är.

      Radera
    5. Spectator. Du drar också rakt i kurvorna. Först och främst går det inte att dra likhetstecken mellan "handlingsförlamning" och det att leta efter alternativ till det fruktansvärda offrandet av ukrainska soldater och det lidande det ukrainska folket utsätts för. Och behöver jag säga: Det är sådant krigshetsare ägnar sig åt.

      Som det nu är finns det bara förlorare i detta krig. Framför allt gäller det Ukraina och det ukrainska folket.

      Radera
    6. Det där likhetstecknet du syftar på är din misstolkning av min text. Det är svårt att skriva bloggkort om svåra och komplexa processer, så missförstånd är tyvärr alltid möjliga.

      Med handlingsförlamning avser jag oförmåga att fatta adekvata administrativa och strategiska beslut vilket leder till kaos och sammanbrott, helt i linje med hybridkrigföringens målsättningar.

      Fredsvilja och avspänning är sedan en sak för sig om intentionerna är goda - men i ett krig förutsätter detta god vilja från alla krigförande parter. Här är realism att föredra framom önsketänkande.

      Spectator

      Radera
    7. Spectator. Du hävdar ovan att Ryssland har möjligheter att realisera hot mot väst. Jag kan gå med på att detta kan ske i ytterst liten skala, men att måla upp Ryssland som ett hot mot väst (annat då än med sina kärnvapen) är nog att tillräkna dem sådant de inte klarar av. Om de inte ens har resurser att gå framåt på slagfältet i Ukraina idag, vilket Harkivs guvernör Oleh Synehubov påstår, klarar de givetvis inte heller av att ta sig an Nato och väst.

      Vad gäller realismen angående Rysslands intentioner står vi dock inte så långt ifrån varandra. Ryssarna har, både historiskt och i nutid, visat sig vara opålitliga. Så givetvis behövs den militära kapacitet att möta ett eventuellt hot. Men vi behöver också ha realism i våra antaganden om vari detta hot består och hur omfattande det är. Den krigshets som nu råder i väst målar upp Ryssland som ett hot det inte är och inte kan vara. Och det är inte sunt.

      Radera
  4. Det brukar heta att vi borde lära oss av historien och ändå gör man fortfarande misstag... Läser som bäst en bok, "Finlands ödesår 1939-1943" av C.O.Frietsch tryckt 1945. https://en.wikipedia.org/wiki/C._O._Frietsch Efter att ha kommit lite längre än till hälften av boken slås man av hur lite de "folkvalda", dvs. riksdagen, faktiskt hade insyn och möjligheter att påverka. Det mesta beslöts av regeringen som var ytterst ovilliga att meddela riksdagen om viktiga händelser... Även inom försvarsmakten skedde mycket som den högsta arméledningen inte kände till. "Den 20 september fick Kivimäki i Berlin telegrafisk order av Finlands regering att inbegära tyskarnas förslag till överenskommelse rörande transiteringen . Den 22 september kl. 15:30 undertecknades avtalet i Berlin . Samma dag på aftonen anlände de första trupptransportfartygen till Vasa !" ( boken är på 528 sidor men den är faktiskt intressant )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:25. Intressant! Jag visste inte att det gick så snabbt att fatta beslut om transiteringen. demokratins spelregler var där helt tydligt satta ur kraft. Men det är väl tyvärr så det tenderar att fungera i en krigssituation.

      Radera
    2. Får du eller någon annan tag i denna bok är det verkligen intressant läsning ! Från författarens förord, " Denna bok syftar alls icke till att i första hand redogöra för den bedrivna politikens officiella motiv och målsättningar. Dess uppgift är begränsad till en allmän, kritisk konstruktion av händelseförloppet. Bokens måhända värdefullaste sida utgör de bidrag till Finlands nutidshistoria, vilka aldrig skulle få plats i en officiell dokumentsamling. Den utgör på sätt och vis en av de första frukterna av den långa kampen mot mörkläggningen. Helsingfors den 10 aug. 1945, C.O. Frietsch" En viss herr Rolf Witting,https://sv.wikipedia.org/wiki/Rolf_Witting , gjorde många märkliga svängar i sina uttalanden, för att inte säga rena lögner...

      Radera