måndag 25 juni 2012

Rör inte religionstimmarna!

Enligt en nyhet på HS (Helsingin Sanomat) i helgen finns det en risk att religionstimmarna i grundskolan kommer att minska med ca 10-15% när timfördelningen förnyas år 2016. Ärendet kommer att behandlas på onsdag-torsdag denna vecka (på onsdag i utskott och på torsdag i ett regeringssammanträde.

Idag finns det i Finland (samma sak gäller också, om möjligt, i ännu högre grad i Sverige) en stor okunnighet om religionens betydelse för framväxten av dagens samhälle - och också vad gäller religionens betydelse idag här och ute i världen. Faktum är ju att det är kyrkan som ligger bakom i princip alla de (lokala) institutioner som idag bygger upp det civiliserade samhället. Skolan, sjukvården, åldringsvården, ja t.o.m. kommunnätet och närdemokratin/den politiska infrastrukturen i kommunerna. Men detta är något som gemene man inte känner till särskilt bra - och om religionstimmarna minskas ytterligare kommer okunskapen ytterligare att öka. Och den som inte känner till sin historia är dömd att göra felaktiga beslut inför framtiden. Så rör inte religionstimmarna!  

3 kommentarer:

  1. En annan nyhet (på YLE:s text-TV) på samma tema säger att framtida lärare helst skulle ta bort religionsundervisningen i sin helhet. I stället skulle man hellre undervisa i etik och livsåskådning - samt talkommunikation, drama och mediakunskap. Undersökningen som hade utförts av YLE:s nyhetsförmedling hade besvarats av hela 38 studeranden - vilket torde innebära att felmarginalen ligger på närmare 50%... Helt tydligt är att man här försöker styra "tänket" inför regeringens behandling av frågan genom att publicera resultat från en synnerligen undermålig undersökning. Svagt, YLE!

    SvaraRadera
  2. Ifall man minskar religions timmarna kan man ju öka på historie timmarna istället, samma kunskap i lite annan form bara. Vore väl en bra ide?! /Daniel

    SvaraRadera
  3. Daniel. Till synes, kanske. Men jag har studerat både teologi och historia (i Åbo), och jag har insett att profanhistorien inte klarar av att hantera religionerna. Säkert på grund av att det långt saknas intresse för dem.

    Kristian Nyman

    SvaraRadera