söndag 17 juni 2012

Grexit?


Idrotten har betydelse. Hur mycket, och vilken, det lär vi få se ikväll, men att den har betydelse torde vara fullständigt självklart.

I dag är det nyval i Grekland. Valet står i huvudsak mellan ”Ny demokrati” som vill behålla Grekland i Eurosammarbetet, och vänstergruppen ”Syriza” som rider på grekernas ovilja att foga sig i de hårda sparkrav som har förhandlats fram som villkor för de enorma ekonomiska räddningspaketen och som säger sig vilja omförhandla dessa villkor. I praktiken innebär detta att valet står mellan att behålla Euron eller att utträda ur samarbetet, eller ”grexit” som det har kommit att kallas. Opinionsmätningarna visar att det torde vara ganska jämt mellan de båda sidorna.

Så, mitt i allt detta, spelas fotbolls-EM, eller ”Euro2012” som det populärt kallas. Och i går kväll chockade Grekland fotbollsvärlden genom att slå en av favoriterna (åtminstone till en plats i semifinalerna) Ryssland med 1-0 och ta deras plats i kvartsfinalerna. Stora och mäktiga Ryssland är alltså ute ur Euro2012, och Grekland får kämpa vidare i turneringen. Onekligen kommer de stolta minnena från åtta år sedan tillbaka för grekerna – då kom deras fotbollslandslag helt ”ur buskarna” och vann hela turneringen och blev europamästare.

Det är alltså jämt i opinionsmätningarna inför dagens val. Det innebär förstås att det inte behövs mycket för att få vågen att tippa över i någondera riktningen. Hur kommer nu denna EM-framgång att påverka grekernas beteende i röstningsbåset? Ser man det så att ”Härkligt! Vi får ännu vara med i Euro(2012) – alltså röstar vi ja till Euron också!” Eller innebär detta att grekernas självkänsla har fått en sådan boost av att man kunde mäta sig med, och vinna över, en av giganterna i Europa att man inbillar sig att man också kommer att kunna ”vinna” i förhandlingarna om villkoren för stödpaketet?

Jag är böjd att sätta min gissning på det senare. Alltså att det är Syriza som vinner på Greklands vinst över Ryssland i Euro2012 – och att Grekland därigenom säger tack och hej till Euron år 2012.

För idrotten har många gånger större betydelse än vi kunde ana. Men jag kan ju ha fel. Det har ju faktiskt hänt.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar