måndag 16 februari 2015

Den tredje vägen


Paris, Köpenhamn,... Vi vet inte var det sker näst, men det är inte en fråga om OM, utan om VAR. Radikala islamister finns idag i alla länder i väst, och deras antal växer hela tiden, speciellt när de som varit i Syrien och Irak och stridit för IS återvänder. IS har förklarat krig mot väst, och det öppna och fria samhället kan inte vinna detta krig. Det sekulariserade väst har två möjligheter att kämpa detta krig, och båda leder till seger för islamisterna. Om vi skruvar upp säkerhetsarrangemangen, med alla kryddor och tillbehör, kommer friheten att inskränkas. Ja, till och med dö. Och då vinner islamisterna. Sedan kan vi förstås välja den andra vägen och envist fortsätta att verka för ett helt fritt samhälle och hoppas att exemplets makt skulle bita på dessa islamister. Men om vi inte skruvar upp säkerhetsarrangemangen kommer islamisterna att ha möjlighet att slå till gång på gång med stor förödelse som följd. Då dör vår trygghetskänsla och ersätts med rädsla och osäkerhet. Och då vinner islamisterna.

Det är väl ganska självklart att våra politiker prioriterar trygghet och stabilitet framom friheten, så valet av väg är redan i princip gjort, får man förmoda. Så vi får bara lov att svälja ökad övervakning, både av privat korrespondens och av alla sammanhang där människor samlas. Vår frihet kommer alltså ytterligare att inskränkas. Sedan är det en annan fråga om detta verkligen kommer att ge önskad effekt. Går det att övervaka bort alla möjligheter till terroristattacker? Säkert en del, men alla? Knappast. Och i vilket fall som helst kommer priset att bli oerhört högt i form av förlorad frihet.

Finns det någon tredje väg? Jag skrev ovan "det sekulariserade väst", och för ett sekulariserat samhälle finns det knappast någon tredje väg eller möjlighet. Visst kan vi, som vissa förespråkar, försöka att förlöjliga och göra narr av dessa terrorister och deras ideologi, men det är nog bara den absoluta blindhetens nödlösningsförslag och ett försök att försöka bekämpa eld med bensin. Frågan är om den andra vägen är möjlig heller. Jag tvivlar på det, speciellt som vi har missbrukat, och missbrukar, denna vår frihet så som vi gör. Men det finns faktiskt en tredje möjlighet, en tredje väg, men den inbegriper en lösning som inte omfattar ordet "sekulariserad", och det torde innebära att den är diskvalificerad redan på förhand. Eller kanske diskvalificerad inte är rätt ord. Mera så att den helt enkelt inte finns i medvetandet överhuvudtaget. Inte här. Nog bland de kristna i Syrien och Irak, men inte här.

Denna tredje väg handlar om den verkliga Friheten. En frihet som respekterar de naturliga grundlagar som är nerlagda i oss människor och som inte missbrukar denna frihet till att ge alla perversioner och avarter av mänsklig samexistens samhällelig sanktion och massiv synlighet i media och populärkultur. För se, bland dessa islamister har friheten blivit ett fult ord. Inte i första hand på grund av de fördelar friheten ger, utan just på grund av dessa avarter. Många gånger givetvis som ett resultat av lögnaktig agitation, men dock. Vi har genom våra beslut och vägval gett dessa agitatorer grunden för sitt vridna budskap. Observera nu mycket noga att jag inte förespråkar någon lagstadgad inskränkning av yttrandefriheten. Absolut inte! Men det jag efterlyser är ett ansvar och en insikt om att missbruk av våra friheter här får följder. Hittills bara på annat håll i världen, men nu så småningom också här. Men jag tror ju inte att detta ansvar och denna insikt kan åstadkommas genom mänsklig vilja och mänskliga ansträngningar enbart. Det vi skulle behöva, först och främst, är ett uppvaknande till och en förnyad insikt om vilken den sanna och verkliga Frihetens källa är. Vi har gått vilse i vår frihet, och så som de vilsegångna stackare vi är kan vi inte reda upp denna situation eller stoppa dessa attacker. Först om vi hittar tillbaka till den sanna Frihetens källa kan vi, menar jag, på allvar ta upp kampen mot - och för, för det är egentligen det som det handlar om - dessa andra vilseförda stackare. Om det tillåts mig att parafrasera lite: Om en blind leder en blind faller båda i gropen, och om en blind försöker undervisa en blind om vad frihet är - och än värre, försöker tvinga denna perverterade frihet på den andre - kommer det hela att sluta i katastrof.

24 kommentarer:

  1. Det hjälper inte fast du vänder andra kinden till, dom vill förgöra den västerländska satan oberoende om vi är kristna, sekulariserade eller något annat.

    Så din teori om den tredje vägen fallerar.

    Men som alltid så går mänskligheten vidare, stora katastrofer och hemska saker har hänt tidigare men människan är anpassningsbar, IS eller religös fundamentalism kommer inte atta orsaka mänsklighetens död.

    Vi kan ju bara se bakåt på historien, diverse olika kristna falanger mm. har stridit i slag som är betydligt större än vad IS åstadkommer idag och vi finns fortfarande här.

    Om vi har gått vilse nu så vilken är den tidsepok som vore den optimala (jag tror jag har frågat detta förr)? Jag förstår inte riktigt vad det är du vill uppnå, förutom att alla skall vara kristna då förstås och leva enligt din tolkning av kristendomen men förövrigt?

    Du lever i en bubbla och det är väldigt enkelt att basunera ut allt som är fel, hemskt och vidrigt, lite samma retorik som högerpopulister (nu jämför jag inte dina åsikter med högerpopulister, endast på sättet du för fram saker), man tar fram det som är dåligt och så ger man någon enkel "lösning" som inte alls är förankrad i verkligheten utan baserar sig på ens egna fina ideal.

    "Om alla gjorde som jag skulle alla problem vara lösta", du ser själv inga brister i resonemanget?

    För ca. tusen år sedan och några hundra år framåt så var vi i det nuvarande västerlandet väldigt kristna, var det guldåldern då, när man blev halshuggen om man inte bekände sig till den kristna tron?

    Jag försöker bara hitta den röda tråden om att eftersom vi tydligen har blivit sekulariserade nu så då måste det ju finnas en optimal tidsålder och samhälle som vi enligt ditt tycke borde eftersträva igen, vilket är det?

    Men något gott måste jag också få med, skulle alla elelr fler leva enligt det att man skall behandla sin medmänniska så som man själv vill bli behandlad så skulle vi alla ha det trevligare men tyvärr tyvärr, människan funkar inte så utan människan roffar åt sig för sin egen vinning, och det är inget man skall skylla på någon teori, det är inte evolutionens fel i sig att vi funkar så, det att evolutionen i mångt och mycket förklarar och ger ett svar värför vi gör så som vi gör är bara bra, men vi kan inte göra så mycket annat än anpassa oss, det som vi är så bra på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus,
      Vill lämna dig feedback.Har noterat att i dina kommentarer efter din paus för ett tag sen i kommenterandet, kommit in en osympatisk och aggressiv ton i dina kommentarer. Har sett dej som ett exempel på att det går att föra sakliga
      och konstruktiva samtal trots att man inte delar varandras olika uppfattningar till alla delar.Du har varit en positiv förebild här på bloggen.Vad har hänt!?-:)

      Radera
    2. Markus. Du behöver ställa fråga "varför". Då märker du att det jag pratar om kanske inte fallerar.

      "Lösningen" jag försöker slå ett slag för är verkligen inte så alldles enkel. Den är t.o.m. så svår att väldigt få kommer att våga sig på den. Detta helt enkelt för att vi inte vill ge upp vår perverterade form av frihet. Så, enkelt är det inte. Snarare då precis tvärtom.

      Radera
    3. Ole: Tack för feedback, jag antar att man har toppar och dalar, sen tror jag att jag skrev nångång att jag kommer lätt i samma stämning som den litteratur jag läser och just nu blir det en hel del om Hitler och nazi-tyskland så kanske det är en underton av aggresivitet som avspeglar sig i mina kommentarer.

      Radera
    4. Markus,
      Tvekade något innan jag skrev kommentaren,kan man vara så personlig,tack för din respons!Ville uttrycka min besvikelse,påverkas av allt
      det onda som händer runtomkring oss ock kommit så nära och som Kristian skriver om i blogginlägget. Det talas om stämningar som föregick 2;dra världskriget.Här på bloggen "härjar" just nu "eflopisterna" med sitt aggressiva ateistiska utopistiska hopplöshets evangelium,argumenten är de samma jag hört i över 50 år.
      Men, En tillflykt är han urtidens Gud,och här nere råder hans eviga armar!
      5 Mos.33:27
      Allt gott till Dej Markus i din "livsprocess":-)

      Radera
  2. Har det någonstans stått att det var en muslim som utförde dåden i Köpenhamn? Ännu sent i natt stod det ingenstans men har inte kollat upp det i dag. Redan i går skrev folk på t.ex bloggar om "muslimskt" terrordåd, men hur vet vi det? Även om nu gärningsmannen skulle vara muslim - om det här är ett muslimskt terrordåd var väl Utöya ett kristet då? Eller? Islamska samfundet (eller vad det nu heter) har tagit kraftigt avstånd från dådet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:49. Ja. Men jag föredrar nog kanske att kalla honom "islamist" för att inte förknippa honom med vanliga muslimer.

      Radera
    2. Det där var alltså svaret på den första frågan.

      Radera
  3. Terrorister har alltid funnits i olika skepnader och former genom tiderna, oftast är dom religiösa och vidskepliga. Dom kommer och försvinner. Idag pratar vi Isis igår var det al Qaida. På 70 talet palestinierna med sina flygkapningar och Baader Meinhof. I morgon är det nåt annat. Bomber sprängs och människor skjuts i religionens namn hela tiden.

    Det är alla vidskepliga religioner som är grunden till ondskan i världen.

    Sen skriver Kristian bra i sista stycket. Man behöver bara ersätta ett ord med ett annat så håller jag med hela stycket. Ersätt ordet islamist med religiös och läs på nytt..

    Och liknelsen om en blind som leder an annan blind kan man jämföra med en kristen och muslim.

    För övrigt skrev du väldigt bra om friheten, nämligen genom att skippa religiösa fantasier blir man helt fri. Världen blir enklare, vackrare och mer värd att leva och uppleva utan ondskefulla gudar. Kalla honom allah, yahve, gud, anden, jesus eller budda, samma skrot och korn..

    Eflop

    SvaraRadera
  4. "Ty som det var i Noas dagar, så blir det vid Människosonens ankomst. Under tiden före floden åt man och drack, gifte sig och blev bortgift, ända till den dag då Noa gick in i arken, och ingen visste något förrän floden kom och förde bort alla. Så blir det också vid Människosonens ankomst."

    - broder Silas

    SvaraRadera
  5. Broder Silas, vad trevlig den ankomsten låter ;) en vansinnig gud som skall utrota människosläktet igen, är det han ni ber till varje dag?

    Nå vi vet ju alla på riktigt att ingen flod kom i Noas dagar, inte nu eller nån gång i framtiden heller..

    Eflop

    SvaraRadera
  6. "Och Herren kände den blidkande lukten, och han sade till sig själv: "Aldrig mer skall min förbannelse drabba marken för människans skull, för att hon alltifrån ungdomen har ett ont uppsåt. Jag skall aldrig mer förgöra allt levande, så som jag nu har gjort." (1 Mos 8:21)

    - broder Silas

    SvaraRadera
  7. Ok, låter bra. Då blir det ingen människoslakt i samband med människosonens återkomst? bra att man inte behöver vara orolig för den gode gudens vrede igen :)

    Eflop

    SvaraRadera
  8. "Det skall du veta, att i de sista dagarna blir tiden svår. Då kommer människorna att tänka bara på sig själva och på pengar; de blir skrytsamma, högmodiga, fräcka, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, ogudaktiga..." (2 Tim 3:2-3)... Stå kvar vid det som du har lärt dig och fått visshet om. Kom ihåg vilka lärare du har haft och att du ända sedan dina barnaår är hemma i de heliga skrifterna; de förmår ge dig den kunskap du behöver för att bli räddad genom tron på Kristus Jesus (2 Tim 3:14-15).

    - broder Silas

    SvaraRadera
  9. Skulle jag ha en sån broder som denne Silas verkar vara, så skulle jag nog bli tvungen att betacka mig för sådant släktskap. Hoppas det finns kristna som gör bättre reklam för sin tro.

    SvaraRadera
  10. nu om nånsin skall vi hålla oss fast vid klippan Herren ,Jesus Kristus.Alla tiden tecken går nu i uppfyllelse,Herrens ankomst är nära. Alla vet vi vad som händer i världen ,det står ju skrivet att jorden skall nötas som en klädnad och det sker nu. Men vad säger bibeln:när ni ser allt detta, lyften upp edra huvuden , ty då nalkas er förlossning .Tack att vi får vara dina barn.Kom Herre Jesus

    SvaraRadera
  11. Anonym 07:24: Att bli räddad genom tron på Jesus Kristus - det centrala i evangeliet. Kan det väsentligaste bli mera "reklamerat" än så? Reklam i form av barmhärtiga gärningar i Jesu efterföljd är, som jag förstår det, vad Gud begär av oss kristna.

    "När han gick utmed Galileiska sjön fick han se Simon och hans bror Andreas stå vid sjön och kasta ut sina kastnät, för de var fiskare. Jesus sade till dem: "Kom och följ mig, jag skall göra er till människofiskare", och de lämnade genast sina nät och följde honom." (Mark 1:17-18)

    "Herren är konung! Folken bävar, han tronar på keruberna, jorden skälver." (Ps.99:1)

    - broder Silas

    SvaraRadera
  12. Broder Silvas, du är inte unik. Domedagsprofeter har alltid funnits och kommer alltid att finnas så länge det finns vidskepliga stollen bland oss.

    Här är några domedagsprofetior de senaste tiden:

    - Harold Camping. Hans första tips var den 6 september 1994, vilket fick en hel del människor att oroa sig i onödan.

    - På 80-talet skrev amerikanen Hal Lindsey boken ”1980s: Countdown to Armageddon”. Den sålde bra. Under 80-talet.

    - På 90-talet hävdade ukrainskan Maria Devi Khristos att det skulle vara över den 10 november 1993. Hon hade fel.

    - Runt millennieskiftet fanns en allmän domedagshysteri men jorden gick inte under då heller.

    - I mars 2011 trodde flera domedagsprofeter att en supermåne skulle förstöra jorden.

    - Enligt mayakalendern kunde domedagen ha inträffat 2012

    - Sektmedlemmarna som stod nakna på taken och väntade på frälsaren :)

    Länk till en populär fullmånsstolle

    http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_Moon_Prophecy

    osv osv ....

    Eflop

    SvaraRadera
  13. Eflop.
    Du missar poängen: jag säger inte att domedagen inte kommer (att världen, el.åtm den mänskliga civilisationen kommer att ta slut på ett sätt eller annat må säga sig självt). Än mindre är jag den första som läst det budskapet: det är en del av vår Bibel, i vilken sägs att jorden kommer att gå under. (På medeltiden såg man undergången förebådas genom pest, jordbävningar och hagelstormar. Nu är det många som läser undergången i potentiella kärnvapenkrig, ekologiska katastrofer eller asteroidkollisioner).

    Det bästa av allt är däremot att det inte stannar där. Det kommer en ny himmel och en ny jord, ett nytt liv till vilket Kristus har friköpt mänskligheten!

    "Därför skall ni, mina kära, medan ni väntar på detta, göra allt ni kan för att Gud skall finna att ni lever i frid, rena och oförvitliga. Att vår herre dröjer skall ni betrakta som en räddning. Detta har också vår käre broder Paulus skrivit till er i enlighet med den vishet han fått." (2 Petr 3:14-15)

    - broder Silas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om Gud inte straffar onda barbarer varför skulle han då dels ut pris religiösa dårar?

      Radera
    2. Högst sannolikt så blir jorden förintad först när solen har förbränt sitt väte (efter ca.4.5 miljarder år) och övergår till att förbränna helium, då kommer solen att svälla såpass att jorden blir uppäten.

      Tills dess så kan man ju spekulera, på 4.5 miljarder år hinner det hända mycket, vår sol har ju varit i samma stadie ungär lika länge, dvs. den har förbränt väte i 4.5 miljarder år och det är många olika arter som varit högt uppe på näringskedjen under den tiden och jag ser ingen orsak till värför ordningen Inte skulle ändra under dessa 4.5 miljader år som vi har framför oss.

      Alternativa scenarion finns ju och ett är att vi fakiskt på något mystiskt sätt lyckas spränga sönder planeten men det är högst osannolikt, ett annat är att vi krockar med en annan himlakropp och sprängs sönder.

      Högt sannolikt är ju att vi hittar en annan planet eller flera att bo på och mänskligheten fortsätter där, jordens öde är på så sätt inte relevant i det långa loppet Ifall vi lyckas med detta förrän vi dör ut.

      Radera
    3. Markus,
      Science fiction eller hemmagjord teori?! -:)

      Radera
    4. Vilken del av vad jag skrev är inte möjlig då?

      Om vi tittar bakåt vilka tekniska framsteg vi har gjort på dom senaste 60 åren så om vi inte bombar tillbaka oss till stenåldern så ökar ju den tekniska utvecklig exponentiellt.

      Läser man t.ex. vad många scifi författare skrev på 50-talet så är en del idag redan verklighet, allt från att ha all information i fickan med pekplattor till att öka livslängden och kolonisera andra planeter.

      Man måste våga vidga sina vyer, allting är möjligt, frågan är vad som är sannolikt och osannolikt och vad man baserar detta på.

      Radera
  14. Enda kruxet är att hitta en beboelig planet inom rimligt avstånd från vårt solsystem. Hittills åtm har man inte hittat alltför många planeter att välja på. Utom de där 100 som vill till Mars då...

    SvaraRadera