onsdag 25 februari 2015

Simpelt röstfiske


I dagens ÖT kan vi läsa att både SFP och SDP i sina skattepolitiska ställningstaganden inför riksdagsvalet går in för att höja beskattningen av kapitalinkomster. I artikeln berättas att kapitalinkomsten beskattas lägre än motsvarande förvärvsinkomster, och detta framställs som en orättvisa. Det som däremot inte sägs, och som BORDE sägas när denna sak diskuteras är att dividender (som kapitalinkomsterna till största delen består av) utbetalas av REDAN BESKATTADE VINSTMEDEL. Dividender som betalas till aktieägarna är alltså pengar som kommer från den vinst som företagen har gjort och som redan en gång har beskattats.

Detta sägs alltså inte i artikeln (och knappast heller i de nämnda partiernas valprogram), och därför framstår detta som inget annat än billigt röstfiske på företagens och företagarnas bekostnad. Att SDP gör sig skyldigt till detta är inte alls konstigt - det partiet har alltid framstått som direkt fientligt till företagande och vissa gånger till och med till privata initiativ och privat ägande av produktionsmedel. Men att SFP gör sig skyldigt till samma röstfiske i grumliga vatten, det är svagt.

Nu säger jag förstås inte att man inte får ha den här åsikten, alltså att kapitalinkomsterna borde beskattas hårdare. Det är fritt fram i ett fritt land och ett öppet politiskt landskap. Men det jag förväntar mig är att man marknadsför sina målsättningar och politiska ställningstaganden på ett ärligt sätt. Denna typ av röstfiske (som leder till och delvis baserar sig på att på ett falskt sätt skapa motsättningar mellan arbetare och företagare) är inget vi behöver i dagens hårt ansträngda ekonomiska situation. Däremot behöver vi nya företag och företagare för att kunna skapa de arbetsplatser som vårt land idag är i skriande behov av, och för att det ska kunna åstadkommas behöver det finnas också ekonomiska morötter för de blivande företagarna. Det är mycket jobb att starta upp och driva ett företag, och det är också förknippat med stora ekonomiska risktagningar. Vem skulle gå in i detta ifall det inte också finns en möjlighet att vinna på det? Detta är tanken bakom kapitalskattesatserna. Om vi höjer dessa kommer villigheten att starta företag och gå in under de risker detta innebär att minska. Men det är ett välkänt faktum att långsiktigt tänkande och klarsyn är en bristvara. Bland vanliga medborgare såväl som bland våra politiker, som det synes.

Varken SFP eller SDP har efter detta någon chans att få min röst. (Vilket de nog inte hade före detta utspel heller, men hur som helst...)

3 kommentarer:

  1. Syftet med att beskatta kapitalinkomsterna är att jämna inkomstklyftorna, måste medge att du var de sista jag tänkte skulle ta ställning för mera mammon.

    "Vem skulle gå in i detta ifall det inte också finns en möjlighet att vinna på det?"

    Du skulle alltså vilja lyfta dina inkomster via ditt företag så att du betalar mindre skatt-jag mera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pedagog. Du missar helt poängen i min text. Dividenderna som lyfts som kapitalinkomster består av företagets vinstmedel - alltså pengar som redan är beskattade en gång. Vi har här i landet haft en god princip att endast beskatta inkomster en gång, men denna princip håller vi nu på att frångå, och det är mycket illa. Detta kommer att lägga sig som en våt filt över alla gnistor som kunde tänkas få fart på vår ekonomi. Men det tänker inte SDP och SFP på i sitt bedrägliga röstfiske. Det är beklagligt att väljarna inte klarar av att se igenom detta simpla trick som är ägnat att skapa misstro mellan grupperna och elda på missunsamheten. Sista meningen i din kommentar visar att du svalt inte bara betet utan också sänket och halva linan...

      Radera
    2. Pedagog. Din kommentar gav upphov till en ny text i detta ämne som går längre in i problematiken. http://kristiannyman.blogspot.fi/2015/02/schack-matt.html

      Radera