söndag 26 januari 2020

Jesus skapar tro

Temat för den här söndagen talar om var tron kommer ifrån. Det är Jesus som inte bara är trons föremål utan också dess upphov. Vi människor kan inte pressa fram en tro, utan den är alltid en gåva från Gud. Det är också därför som det har visat sig att det är väldigt sällan som det blir någon väckelse utan att den har föregåtts av att de kristna har bett och ropat till Gud om förbarmande över de icke-troende och om en väckelse. Visst kan Gud sända väckelse precis när och var han själv vill, men det har ändå visat sig att detta är, kunde vi säga, regeln. Sedan finns det som sagt undantag.

Hur är det idag? Har vi kristna nöd för de som vandrar långt borta från Herren? Har vi nöd för de människor som, när som helst, kan gå ur tiden för att sedan tvingas tillbringa evigheten borta från Herren, hans kärlek och hans omsorg? Jag tror att det brister här idag. Åtminstone för mig. Jag kan inte överföra min tro till en annan människa, och jag kan inte föra en annan människa till tro. Men om jag har nöd för en annan människa så lyfter jag fram denna människa inför Herren och ber att han skulle förbarma sig över henne och skänka henne tron. Vi kan också förkunna lag och evangelium för andra människor eftersom tron kommer av predikan och predikan ska ske i kraft av Guds ord. Och för att Herren säger att vi ska göra det. Sedan är det upp till Honom att skänka tro. Eller att inte göra det.

När vi talar om att Jesus skapar tro är vi till stora delar inne på vad som i teologin kallas "den fördolde Gudens område". Det betyder att det finns mycket här som vi inte ser, vi människor. Mycket som Gud har reserverat för sig själv och inte berättat för os i sitt ord. Helt enkelt för att vi inte behöver veta det. Men vissa saker vet vi. Som t.ex. att tron är en gåva. Att tron kommer av predikan och att "tron inte är var mans". Sedan finns det också mycket allvarliga varningar i sändebreven till de sju församlingarna i början av Uppenbarelseboken. Där nämns möjligheten att Gud "kommer över" ett område och flyttar bort ljusstaken. När så sker är det för sent för alla former av väckelse. När så sker är ett område och de människor som lever där prisgivna åt förtappelsen. Det sägs också vad som kan leda till att ljusstaken flyttas. Om människorna inte omvänder sig när Gud kallar, då kan det gå så långt att Han flyttar bort ljusstaken. Men igen ser vi att omvändelsen inte kan ske på människans eget initiativ. Den sker som ett svar på Guds kallelse. Eller så sker den inte, och då finns alltid risken att Gud flyttar bort ljusstaken. De stenrösen som var Efesus är ett varnande exempel för oss hur det kan gå.

Det här att Gud kommer över ett område eller en församling och flyttar bort ljusstaken är inte samma sak som den blindhet som Paulus talar om i Romarbrevets första kapitel. Den är nog så allvarlig, och vi ser många, många fall av den idag. Den senaste tiden tycker jag mig, i många sammanhang men inte minst här på bloggen, ha sett många exempel på att människor som inte äger tron har svårt att läsa t.o.m. enkel text på sitt modersmål. Blindheten har tydligen blivit så svår att vanlig innantilläsning har blivit för svår. Exemplet med ÖT:s skärpning av insändarpolicyn är en annan gren på samma träd. Dagens människor har blivit så förblindade att de inte klarar av att se skillnad mellan sak och person i en diskussion. Jag är övertygad om att detta är ett symptom på denna samma blindhet som Herren har sänt över icke-troende människor. Den blindhet vi ser i dagens samhälle kan förstås ha flera orsaker. Dels kan det vara fråga om en blindhet som har helt och hållet andliga rötter. Som är sända av Herren. Men jag tror också att dagens blindhet kan ha att göra mer eller mindre med rent kognitiva orsaker. Världsbilden hos dagens människor är så förvrängd och fördärvad att de helt enkelt inte klarar av att förstå värderingar och åsikter som strömmar ur en biblisk, kristen världsbild. Vi förstår inte varandra, trots att vi talar samma språk. Detta är en form av intern språkförbistring som är nog så allvarlig. Speciellt i en tid då åsiktskorridoren är så trång som den är idag och när den allmänna opinionen styr var denna åsiktskorridor går.

Men denna blindheten är ändå något Herren kan lyfta bort. Om Han så vill. Det är också en sak vi får be om. Men framför allt får vi be att Han lyfter bort den blindhet som gör att människorna inte kan tro. Att Han lyfter bort blindheten för den andliga verkligheten och för evangeliet. När Han gör det försvinner den andra blindheten nog av sig själv.En annan sak jag tror att vi också behöver be om är nöd för våra medmänniskor, och i själva verket är det kanske där vi behöver börja. Om vi vågar. För det kan mycket väl hända att vi får bönesvar.

18 kommentarer:

  1. Kristian,
    Tack för dagens bloggtext,"Jesus skapar tro"."har vi nöd för de människor som när som helst kan gå ur tiden...kan inte överföra min tro till en annan människa"....
    Många av de anonyma kommentatorerna här på bloggen uppvisar oförmåga att läsa och förstå skriven text,trots att dina texter inte borde vara någon svårighet för en normalt begåvad "hurri"att förstå!
    Instämmer i det sista stycket i bloggtexten.Luther rekommenderade ;"om vi inte kan tala om om Gud med våra medmänniskor och närmaste,kan vi tala om Gud med dem"!Om vi alla börjar lyda Luthers råd"så kan det mycket väl hända att vi får bönesvar"!

    SvaraRadera
  2. Åter igen tror sig Kristian vara förmer än alla andra. Han slår en kil mellan sin rätta tro och alla andras sämre tro. Han pratar om de där förblindade och sig själv som den som är klarsynt. Högmod kallas det!

    SvaraRadera
  3. Anonym 17:45
    Det var verkligen en förvrängd innantill läsning,blir mållös...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Tack för dina kommentarer! Och ja, innantilläsningen är nog ett stort problem för många idag. Det är beklämmande.

      Radera
    2. Jo, förblindad med lässvårigheter har den som inte tror på kristian.

      Radera
    3. Anonym 10:29
      Du tror inte på Kristian,hur är det med Robert Lind i Kramfors (Hasse o Tage)eller....kanske på "Jesus som skapar tro" som bloggtexten handlade om...

      Radera
    4. Ole, varför sådan fräck ton? Kanske du också är en sådan som låter dit ego styra din tro?
      Men det är ju bra för dig om du hittat dina profeter. Ingen dömer dig utom du själv.

      Radera
    5. Anonym 07:32. Jag skulle nog, på basen av ovanstående kommentarer, välja att påtala fräckheten hos någon annan än hos Ole.

      Radera
    6. Jo Kristian, jag var väl nog lite fräck som försökte locka bort dig från villovägen och högmodet.
      Men, det är så goda människor gör när dom ser någon som faller...

      Radera
    7. @Anonym 28 januari 2020 18:36 Du hör alltså till de "goda människorna" ? På vilka grunder ? Sanningen är att vi alla har "avfallit" ! Det oaktat kan vi inte döma dem som far efter Guds vilja och framhåller vad Han har sagt i sitt ord ! Du avslöjade dig när du skrev "Ingen dömer dig utom du själv." ! Där är återigen sanningen en annan, när Han kommer åter skall Han döma både levande och döda ! Ett litet men ack så viktigt påpekande, det är inte våra egna gärningar det kommer an på ! Allt beror av/på om du erkänner att Jesus gjort allt för dig ! Se Guds lamm som borttager världens synd !

      Radera
    8. Så tråkigt om du inte tror att goda människor finns.

      Om du väljer att följa falska profeter, då har du nog redan dömt dig själv.

      Radera
    9. Sa väl inte direkt att inte goda människor skulle finnas men börjar man definiera sig själv som god så är det nog högmod ! Den som inte tror Guds ord är redan dömd !

      Radera
    10. Så du menar att det lönar sig att se sig själv som ond då?

      Radera
    11. Har du någon gång läst eller hört om farisén och publikanen i templet ? Vem av dem såg sig som god respektive ond ? Vem gick därifrån rättfärdig ?

      Radera
    12. Nu blandar du friskt ihop saker och ting.

      Radera
    13. Anonym 15:57. Ja, det tenderar att bli ganska ihopblandat här. Men det tenderar att bli så när de grundläggande kunskaperna saknas.

      Och anonym 13:46. Definiera ond. Vi behöver ha en syndakännedom, utan en sådan inser vi inte vårt behov av nåden. Och därför behövs lagen.

      Radera
  4. Hörde tidigare ikväll en predikan som tog upp "den rätta tron" med bl.a Jesu mors exempel om att bara frambära sakernas tillstånd till Herren -"De har inget vin" och Officerens ord till Jesus -"Herre, min tjänare ligger förlamad därhemma i svåra plågor" läs gärna vidare i Matt. 8 !

    E

    SvaraRadera
    Svar
    1. E "...bara frambära sakernas tillstånd till Herren"

      Det är en mycket bra påminnelse! Och oerhört tacksamt att vi får göra det!

      Radera