onsdag 8 januari 2020

Om sanningen i lögnens tidevarv

Jag har vid flera tillfällen sagt att vi idag lever i en tid där lögnen regerar. Det blir, tyvärr, hela tiden allt tydligare att det är så det är. Paulus berättar för oss varför det har blivit så här när han i Rom 1 går in på villfarelser och gudsfrånvändhet och de följder denna får:

"Guds vrede uppenbaras från himlen över all ogudaktighet och orättfärdighet hos människor som i orättfärdighet undertrycker sanningen ... Fastän de kände till Gud, prisade de honom inte som Gud eller tackade honom, utan förblindades av sina falska föreställningar, så att mörkret sänkte sig över deras oförståndiga hjärtan ... De bytte ut den odödlige Gudens härlighet mot bilder av dödliga människor, av fåglar, fyrfotadjur och kräldjur. Därför utlämnade Gud dem ... De bytte ut Guds sanning mot lögnen ..."

Detta är den lögn som ligger bakom alla andra lögner. Alltså att vi inte erkänner att Gud är Gud. På det följer sedan allt annat elände som vi lurar oss själva och andra med. Den stora lögnen att äktenskapet är sådant att två män eller två kvinnor kan gifta sig skulle aldrig ha fått någon spridning och kommit till makt om inte denna första lögn skulle ha dominerat. För klimatlögnerna (och då talar jag alltså inte om klimatförändringen i sig, utan om de ångtestskapande och lögnaktiga dystopierna som vi matas med idag – och de fullständigt horribla följder dessa får) gäller samma sak. Speciellt här är det verkligen inte svårt att se lögnens fader bakom mycket av det som rör sig i människornas tankevärld idag. Lögnen regerar också idag när det gäller hur vi ser på människa och djur. Man behöver inte läsa länge i kommentarfälten på olika nyhetssajter innan man inser att det finns många människor som har blivit grundligt bedragna av lögnen – och som mer än gärna sedan bidrar till att sprida dessa lögner.

Det är oerhört beklämmande att se hur lögnen regerar och hur allt fler människor blir så oerhört grundligt bedragna idag. Dem själva och andra till förtappelse först och främst, men också till lidande här i tiden.

Hur ska vi som kristna reagera på detta? Ja, först och främst behöver vi se till att vi har tillgång till och flitigt använder Guds heliga och rena ord. Det är enda möjligheten för en människa som lever mitt i denna lavin av lögner att hållas på rätt spår. Detta gör vi genom att läsa Guds ord och genom att söka oss till rätta predikstolar där Guds ord förkunnas klart och fullt ut. Där vi kan nås av både lag och evangelium. På så vis kan vi bevaras i tron och i vetskapen – och i bekännelsen – att Gud är Gud och så ha beskydd mot alla dessa andra lögner som följer i denna första lögns fotspår. Vidare får vi visa på Sanningen för att, om möjligt, få se någon stackare räddas som blivit bedragen av lögnen. Först och främst förstås sanningen att Gud är Gud, men sedan, och som en följd av det, också sanningen om de olika brännande frågor som vi möter idag och där världen har gått så fruktansvärt vilse. Visst. Vi har inga garantier för att vi kan rädda någon ur lögnens grepp, men vi får försöka. Och vi bör försöka. Om vi älskar människorna, vill säga.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar