fredag 10 januari 2020

Mera lögner


I den förra texten skrev jag om vår tid när lögnen regerar. Det jag lämnade bort där var tillägget: Med medias makt. Det är ett faktum att om vår media får för sig att arbeta för (eller mot) en sak brukar media i förlängningen få som de vill. Det är så propaganda och hjärntvätt fungerar. Det här såg vi alldeles tydligt i äktenskapsfrågan. Där har media så gott som entydigt tagit ställning för lögnen, och så segrade lögnen till sist.

Det är inte roligt att hamna i skottgluggen för medias propagandakrig. Just nu upplever åtminstone jag att min yrkesgrupp – pälsdjursuppfödarna – har hamnat ordentligt i medias skottlinje. Det hela började med det schweiziska rundradioteamet som prompt skulle ha bilder från pälsfarmer mitt i den brådaste pälsningstiden. Det gick förstås inte (inga farmare hade tid och möjlighet att ställa upp på det då) och när de fick nej betedde de sig som vilka andra "djurvänner" som helst och smög sig nattetid på farmerna och filmade i smyg. Och skrämde upp djuren i processen. Märk väl att detta alltså handlar om ett statligt rundradiobolag som beter sig på detta sätt! Det här är ju fullständigt horribelt och något som Finlands regering absolut borde reagera på med en allvarlig not till Schweiz regering. Men det kommer givetvis inte att ske så länge vi har den rödgröna regering vi har idag där man får misstänka att de flesta regeringsmedlemmar gärna skulle förbjuda vår näring.

Det blev en hel del hallå efter detta, men lågvattenmärket kom igår när ÖT (av alla tidningar!) publicerade en artikel av Catariina Salo där det berättas om några djurrättsaktivister som kommer att hålla en 60-timmars hungersstrejk på riksdagshusets trappa för att uppmärksamma saken. Eller som det sägs i artikeln: För att ta ställning mot pälsdjursnäringen. Den här artikeln är synnerligen vinklad och den frångår en av journalismens huvudregler, nämligen att låta båda sidorna komma till tals. Dessutom tillåts aktivisterna komma med fullständigt horribla (och direkt brottsliga) påståenden och detta givetvis helt utan att dessa på något sätt blir problematiserade.

Det är så här propaganda bedrivs, och detta är receptet på hur lögnen segrar. Med medias makt. Nå, när man sätter detta i relation till vad jag skrev i den förra texten och när man ser vem som har skrivit denna artikel förvånar det inte. Den här människan borde absolut inte arbeta som journalist. Nu får nog ÖT verkligen skärpa sig och se till att tidningen inte faller ner i tidningarnas skräpklass. Det sker absolut om man fortsätter att ta in dylikt skräp. En bra början kunde vara att börja granska alla artiklar som Catariina Salo skriver mycket noggrannare än vad uppenbarligen hittills har gjorts och se till att dessa håller ens nöjaktig journalistisk standard innan de publiceras.

2 kommentarer:

  1. Kommer du inte ganska nära det som finnarna kallar "maalittaminen" här?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:32. Knappast. Media, och även enskilda journalister, kan inte vara upphöjda över kritik. När det far fel, och man kan belägga detta, måste man kunna kritisera också en enskild journalist. Den här artikeln är skräp, rent ut sagt, och den klarar inte ribban för god journalism, inte på långt när. Om det skulle vara fel att kritisera något sådant, ja, då är vi redan långt utanför allt som har med yttrandefrihet att göra. När det far fel måste man få påpeka det. Annars är både yttrandefriheten och rättsstatsprincipen satta ur funktion.

      Radera