fredag 18 december 2020

Acceptera läget

Jag tänkte först använda rubriken "Gilla läget", men "Acceptera läget" är bättre. Presidentvalet i USA är avgjort, och alla vi som insett att det skulle ha varit mycket, mycket bättre med Donald Trump i Vita huset de fyra kommande åren än Biden/Harris behöver förstås inte gilla läget, men det är tyvärr dags att acceptera läget. 

Tyvärr tycks detta vara väldigt svårt för många Trumpanhägare, och även för många evangelikala kristna i USA. Senaste helt ordnades t.ex. en (judeo)allkristen "Jericho March" i Washington med evangelikala och katolska talare, och även med konspirationsteoretikern Alex Jones i talarstolen. Med Shofar-horn och allt. Speciellt i det tal som Alex Jones höll var sammanblandningen av tro och politik och framhållandet av USA som dagens förlovade land (även om kanske inte de orden användes) väldigt tydlig.

Rod Dreher, som jag gärna lyssnar på och läser, är inte nådig i sin kritik av detta evenemang och den agenda som drivs här. Han konstaterar att det förvisso kan ha förekommit valfusk ("USA är ett stort land"), men det finns processer för att ta reda på om så har skett, och när dessa processer har drivits till sitt slut och Joe Biden fortfarande står som valsegrare är det dags att acceptera att så är fallet. 

Tyvärr tycks det som om de som står bakom "The Jericho March" inte alls är av samma åsikt. De mest radikala av dessa är av allt att döma beredda att försvara konstitutionen genom att förkasta de spelregler som konstitutionen presenterar. Behöver jag säga att det är en oerhört farlig väg att gå? 

Nu skulle det vara läge för Trump att visa sin storhet som president och konstatera att det är dags att erkänna sig besegrad - och att desarmera den bomb som Alex Jones och hans likar uppenbarligen håller på att ställa till. Vågar vi hoppas på något sådant?

15 kommentarer:

  1. Svar på din sista fråga: nej.

    Varför och grundat på vad gör att du tror att USA kommer vara mycket, mycket sämre de kommande fyra åren än det skulle ha varit med Trump vid rodret? Före du svarar kan det vara läge att minnas att en president inte ensam leder ett land.

    Även under Trumps administration har det skett bra saker med ursprung i Vita Huset, även om jag personligen är väldigt, väldigt tveksam till att det är Trumps förtjänst. Han har sagt att han twittrar ”ur hjärtat” så att säga och det räcker långt för mej - det måste följaktligen finnas någon med vetter i behåll i administrationen. Vad får dej att tro att det skulle vara annorlunda med Biden som president? Alltså, vad blir sämre för den stora allmänheten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. L. Det är sant att det är administrationen som helhet som lägger policyn. Och gott så, förutsatt att administrationen som helhet har en bra världsbild och agenda. Med en demokratisk administration vid makten kommer mycket att förändras till det sämre. Religionsfrihetsläget framför allt. Jag kommer att återkomma till detta så småningom, men t.ex. Iltalehti har redan skrivit om vad som kommer att förändras med Biden i Vita Huset.

      Radera
    2. Min fråga gällde som sagt vad som förväntas bli sämre för den stora allmänheten. Tror du att den stora allmänheten kommer att dela din åsikt eller är den förväntat ökade religionsfriheten något som kommer att uppskattas främst av bokstavstroende kristna?

      Radera
  2. Det finns mycket man kan läsa om infokriget, och precis som du säger är det en oerhört farlig väg att gå, och vad jag kunnat läsa så är det inte av slumpen. RT.com, den ryska källan för desinformation, har varit Alex Jones källa som han vidareförmedlar, man vet inte om han gör det avsiktligt eller inte Observer skriver bla så här:

    "InfoWars has been cited as a major proliferator of actual “fake news” that helped Russia influence the 2016 election, contributing to an artificial internet culture built upon the foundation of fake profiles and bots impersonating impassioned American Trump supporters."

    Infokriget pågår i alla våra grannländer också, i Sverige är det Martin Kragh som fått känna av det, i Finland Jessika Aro som fått ryska anställda Johan Bäckman på sig, och i Norge Nielsen på Barents Observer. Syftet är att skapa motsättningar och på så viss försvaga en nation, såsom i fallet Krim.

    Men till din fråga: jag tror inte vi vågar hoppas på det, och skulle det ske, kommer det nya former av propagandaangrepp från Ryssland.

    SvaraRadera
  3. Få se vad Bidens presidentur kommer att betyda.

    Lätt att tro att vänsterliberalerna nu ytterligare skärper sitt grepp om västvärlden och Trumps förra seger bara betydde ett tillfälligt uppskov för en politik som kan tyckas rätt så ödesdiger för västerlandet.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bidens presidentskap kommer knappast att ändra så mycket. Det som sannolikt kommer att ske, är att resten av världen inte skrattar åt presidenten, och USA kan igen ses som ett land man kan lita på. Hoppeligen åker korruption, anti-vetenskap och annat skit Trump normaliserat ut ur vita huset med honom.

      Om man ser på politiken kommer det knappast att vara så stor skillnad mellan t.ex. Biden och Obama, eller tidigare presidenter. Biden är trots allt centermoderat, inte extremvänster som Kristian vill få det att verka som.

      Så sannolikt blir de rika rikare, fattiga fattigare, och storföretag får mera makt.

      Radera
    2. -->Anonym 19 december 2020 14:59, Vänta och se ! https://samnytt.se/trump-uppmanas-deklarera-nationellt-nodtillstand-for-att-stoppa-biden/

      Radera
    3. Anonym 21 dec 21:48

      Sidan du länkade till tycks existera i en annan verklighet. I alla fall är målet med dylik propaganda att få läsarna att tro på något alternativt. Men artikeln du länkade har något rätt "..uppmanar nu hans anhängare presidenten att ”korsa Rubicon” – en referens till då Julius Caesar korsade floden med samma namn för att starta ett inbördeskrig och ta över makten i Rom som diktator."

      Får se ifall Trump verkligen vill försöka bli en diktator? Jag tvivlar på att Trump lyckas köra igenom ett lyckat kuppförsök. Efter alla hans utsagor har han knappast militärens stöd, och republikanska partiet skulle knappast ge sitt stöd åt något som är dömt att misslyckas.

      Jag tvivlar även på att folket i USA skulle godkänna en illegitim president. Ifall Trump försöker roffa åt sig makten med andra medel än hittills, dvs lögner och påpressning, blir det nog upplopp.

      Radera
    4. Anonym 14:34. "Trumps förra seger bara betydde ett tillfälligt uppskov för en politik som kan tyckas rätt så ödesdiger för västerlandet."

      Så ser jag det också.

      Radera
    5. Anonym 14:59. "Biden är trots allt centermoderat, inte extremvänster som Kristian vill få det att verka som."

      Biden har varit centermoderat. Det demokratiska partiet har, sedan Obamas dagar, drivit klart vänsterut. Kamala Harris, som troligtvis kommer att sitta som president innan denna mandatperiod är över, är extremvänster.

      Radera
    6. Kristian, jämfört med dina åsikter är väl även traditionella konservativa "extremvänster". Om man ser på USAs eller Europas politik överlag är Harris inte närapå extremvänster. Det finns väl knappast extremvänster i amerikansk politik överhuvudtaget?

      I och för sig har republikanerna flyttat Overton-fönstret så pass högerut att centern kan klassas som "extremvänster" nuförtiden.

      Men det är väl bekvämt för dig att stämpla "andra sidan" som radikal och extrem. Om du ser på republikanernas retorik, så handlar det just om detta. Märkligt nog liknar denna retorik den som fördes i ett västeuropeiskt land under 1930-talet. Tyvärr verkar det som om du svalt republikanernas och Trumps agenda med hull och hår.

      Radera
  4. OT, https://svenska.yle.fi/artikel/2020/12/21/den-ryska-sakerhetstjansten-tappade-ansiktet-da-aleksej-navalnyj-ringde-upp-en-av Läste om detta tidigare idag på alternativmedia, glädjande att Yle publicierar detta !

    SvaraRadera
  5. Mera OT, alla som har möjligheten att rösta på sannfinländare, överväg allvarligt vem ni röstar på i kommunalvalet ! https://www.youtube.com/watch?v=qydjH4v3JBw

    SvaraRadera
    Svar
    1. PS, https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/8b468f46-94e3-495a-b254-4c7a9ac7ab09 Behöver mera sägas ?

      Radera
  6. Hur tycker du det går för de, som du har uttryckt det, fredliga republikanerna just nu? Att bryta sej in i Capitolium verkar inte så värst fredligt, tycker jag.

    SvaraRadera