torsdag 24 december 2020

Immanuel!

Många människor av idag, som antingen inte vill veta sanningen eller som har lurats att tro lögnen, menar att det inte är någon större skillnad på världens religioner. De menar att de alla i princip säger samma sak och de är alla lika falska. Eller alternativt, om man vill vara så där lagom religiös: De leder alla till samma mål.

Inget kunde dock vara mera felaktigt. Av världens ca 4000 religioner handlar alla utom en om vad vi människor måste göra för att blidka de avogt inställda gudarna, eller guden, om det är fråga om en monoteistisk religion. Grundinställningen är att gud/gudarna är på motsatt sida jämfört med oss människor. Att de är avogt, eller t.o.m. fientligt, inställda till oss människor och att vi därför med gåvor eller olika former av offer behöver få dem mera positivt inställda till oss människor.

Men det finns ett lysande undantag. När Jesaja, ca. 700 f.Kr., profeterar om Guds kommande Messias och säger att denne ska födas av en jungfru, ger han också honom det härligaste namn som kan tänkas: Immanuel. Detta namn översätts vanligen till svenska med orden "Gud med oss", men det kan också översättas med orden "Gud på vår sida". Eller, mera personligt, "Gud på din sida". Det är detta som gör att kristendomen är så olik alla andra världens religioner. Här är budskapet att Gud inte är vår fiende. Han är vår vän. Han är på vår sida. Han är på DIN sida.

Julens budskap är i all korthet detta: Gud blev människa i Jesus Kristus för att frälsa mänskligheten. Det som vi, bundna i synden som vi är, inte klarar av att göra själva, det gör han för vår räkning. Gud avslöjar sig, i julens händelser, som den älskande Fadern. Som den Gud som är på vår sida. Som är på din sida. Jesus, Immanuel, är den stora skillnaden. I honom ser vi Gud som den Gud som vill ha med oss att göra. Inte som vår domare och vår fiende, utan som vår vän och vår kärleksfulle Far.

Immanuel. Gud på vår sida. Gud på DIN sida.

Med dessa ord får jag önska just DIG en välsignad julhelg!

 

 

Till sist ännu en julhälsning från Evangelicum/Purple Hulls i samma "tonart". 

11 kommentarer:

  1. Amen. Fridsfursten Jesus har kommit för att frälsa syndare och ge evigt liv till alla som tror och förtröstar sig på Honom.

    SvaraRadera
  2. Alla religioner är den riktiga för dem som utövar sin egen. Alla religiösa utövare har inte valt sin religion utan blivit indoktrinerad till sin religion av sin omgivning. Vem har t.ex sett att en muslim blivit till i Larsmo, eller en laestadian i Pakistan?

    Ingen religion är dock sann utan bara gamla berättelser som ingen modern människa med sunt förnuft kan ta åt sej på allvar. Vissa trevliga traditioner har tillkommit tack vare religioner men det gör ju dom förstås inte mer sanna ändå.

    Trevlig Yuletid. Det är vintersolståndet våra förfäder firade långt före kristendomen. Jesus föddes inte i december så 25.12 är inte hens födelsedag om hen överhuvudtaget fanns.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Det är sant att Jesus knappast föddes den 25/12 och att de nordiska hedningarna firade vintersolståndet långt innan kristendomen kom hit (vad det sedan har för betydelse i sammanhanget...) Men resten av din kommentar är fria fantasier.

      Radera
  3. Vad stycke 2-3 beträffar: det råder en hel regnbåge av tolkningar om vad det innebär att "Gud är på DIN sida".

    Ena ytterligheten är sträng som bara den och kräver lydnad och underkastelse till och med där sådan innebär att man gör sig själv illa, (vink: regnbågen) och först då, om ens då, kommer en villkorad välvilja.

    Den andra ytterligheten står för förståelse och välvilja utan krav på någonting alls.

    Och då är det fråga om tolkningar av ett och detsamma.

    Jule-Fridolf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jule-Fridolf. Visst kan man förkasta Jesus, och då går man samtidigt miste om Guds välbehag. Men det är inte fråga om någon tolkning, utan om ett aktivt val.

      Radera
    2. Då uppstår frågan, kan vi av oss själva "aktivt välja" ? Kan NÅGON av oss välja att utlösa den "räddande fallskärmen" då vi som döda störtar ner i avgrunden ? NEJ ! Det kan vi INTE ! Vårt enda hopp står UTANFÖR oss själva ! Att tro på sig själv är som att kasta ankaret i det egna skeppets lastutrymme ! https://www.youtube.com/watch?v=JvNFwKEtWfY

      Radera
    3. https://www.youtube.com/watch?v=EkLJPiaiVQs
      och hur passande det nu sedan är.....https://www.youtube.com/watch?v=aGtqe3zabNY

      Radera
    4. Anonym 21:18. "Då uppstår frågan, kan vi av oss själva "aktivt välja" ?"

      Svaret på den frågan är väl både ja och nej. Vi kan aktivt välja att förkasta Jesus. Det duger vi fallna människor till. Men att aktivt välja att tro, det är utanför vår förmåga. När någon människa därför väljer att tro är detta alltid ett resultat av att Gud har kallat denna människa s.a.s. "bakom det vi ser".

      Radera
  4. Poängen var alltså att samma Jesus och tron på honom på sina håll framställs som ytterst kravfull och dömande och på andra håll med tonvikten lagd på nåd och barmhärtighet. Den förstnämnda varianten framställer, alla retoriska finter till trots, Gud som just fientlig.

    Jule-Fridolf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jule-Fridolf. Vad något är och hur det framställs är inte sällan två skilda saker.

      Radera
  5. Sant att Jesus inte dömer någon, men det gör nog falska profeter och andra religiösa hycklare!

    SvaraRadera