tisdag 29 december 2020

Varför denna ovilja att se?

Morgondagens (!) ledare i ÖT behandlar en väldigt aktuell och uppenbarligen mycket känslig fråga, nämligen ungas illamående. Sofie Stara lyfter förtjänstfullt fram hur illa många unga mår idag och de ibland tragiska följder detta får. Men hon vågar, alternativt vill, inte komma in på problemets kärna utan stannar vid att endast nosa lite försiktigt på det när hon nämner hur mycket sämre "omhändertagna" barn mår jämfört med barn i "vanliga hem". 

Varför ska det vara så svårt att ta tag i problemets orsak? Alla vet att det handlar om trasiga familjer och faderslösheten. Men det får uppenbarligen inte sägas. Eller handlar det kanske ändå om en ovilja att se vad det handlar om? I detta normkritikens tidevarv får det helt enkelt inte vara så att mamma-pappa-barn-normen är det bästa för alla inblandade. Och när det inte får vara så vill man inte heller se att det blir så stora problem där normen bryts eller frångås. 

Problemet är bara det att ifall vi verkligen vill lösa detta problem så måste vi först se vari problemet består. Som alltid när man ska lösa ett problem. Om vi vägrar se vad problemet beror på kommer vi nämligen aldrig att komma längre än till, som Sofie Stara gör, klaga över det och ropa efter lösningar - lösningar som vi aldrig kommer att hitta eftersom vi inte vill att roten till problemet ska vara vad det är. 

Det är en sorglig tid vi lever i. På många olika sätt.

55 kommentarer:

  1. Det känns onekligen som om du på allvar vill tro att de omhändertagna barn som mår dåligt till största del skulle komma från andra familjekonstellationer än "mamma-pappa-barn". Har du någon grund för ditt antagande?

    Nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser inget av det du menar dig se... Ett faktum är dock att många unga idag växer upp med enbart mamma, det gäller både flickor och pojkar ! Mycket kunde ännu sägas om detta men låt det tillsvidare stanna här...

      Radera
    2. Nils. Familjer kan vara trasiga på olika sätt, och ja, en del barn som omhändertas kommer från dysfunktionella familjer där både mamma och pappa finns närvarande. Men det stora problemet här är familjer som går sönder på det "traditionella" sättet. Samt barn som växer upp utan pappa.

      Radera
    3. Jag har förstått att du tycker att det är så. Jag försöker en gång till: Har du någon grund för ditt antagande?
      Nils.

      Radera
    4. Nils. Duger verkligheten som grund?

      Radera
    5. Okej, tänkte väl det. Tack för svaret. Och gott nytt år, förresten.
      Nils.

      Radera
  2. Du försöker om och om igen med din gamla propagandaskiva, du kanske hoppas att ditt budskap skulle slinka igenom nån vacker dag då det hittills bara slutat med att du surar då dina läsare undrar var du tar din vädrade morgonluft ifrån.

    Fakta:
    a: du har inte en blekblå aning vilka som räknas som illamående
    b: du har ingen aning om hur man definierar illamående
    c: du har ingen aning om vilka familjer illamående barn kommer ifrån
    d: du har ingen aning om hur man jobbar med illamående barn

    Det är bara en sak du har rätt i: om vi inte känner till problemet kan det inte åtgärdas. Skulle du istället för att klaga på andras värderingar, försöka ta reda på saker, kunde det vara till hjälp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. --> Lobbyisten, Du är bara SÅÅ ute och seglar med dina "fakta" !

      Radera
    2. Lobbyisten. Det är nog bara du och några få till som "surar" här. I övrigt håller jag helt med anonym 00:05. För dig tycks det också vara så att din världsbild är så oantastlig (i dina egna ögon) att verkligheten inte får skada den. Det är beklämmande att se.

      Radera
    3. Vi har varit här förr, jag har bett om att du skulle ta fram alla de konfidentiella uppgifter som du på borde ha om du kan påstå ovanstående. Men du svarar bara som du brukar, ad hominem.

      Radera
    4. Lobbyisten. Varför skulle jag göra det? Alla som har ögon i huvudet vet att det är så här. Förutom då de som, likt dig, vill att verkligheten ska vara så som de vill att den ska vara och vägrar acceptera något annat.

      Konfidentiella uppgifter är för övrigt... Just det, konfidentiella.

      Radera
    5. Exakt, de är konfidentiella uppgifter, och du har ingen som helst åtkomst till dessa uppgifter, och därmed har du ingen som helst kännedom om vilka mår illa och i hurdana familjer de lever i.

      Du kan ju försöka dig på en vit lögn och påstå i vilken mån den socioekonomiska ställningen inverkar... :D

      Radera
    6. Lobbyisten. Det var inte så du framställde det. Både du och jag vet hur det ligger till med detta. Det finns oerhört många exempel, och det finns, som vi redan varit inne på, forskning i ämnet. Men vad gäller de exempel du och jag har stött på går det förstås inte att börja skriva om dessa här. De är, precis som du skriver, konfidentiella.

      Radera
    7. I det skedet då en börjar försöka mata på vad opponenten i diskussionen tycker, då är spelet förlorat.

      Jag vet i vilken mån den socioekonomiska ställningen påverkar de ungas psykiska välmående, men du vet det inte. Jag läser undersökningar, du gör det inte. Du pratar smörja, jag gör det inte.

      Radera
    8. Ursäkta nu lobbyisten att jag återigen blandar mig i ! Du nämner bara "den socioekonomiska ställningen" då det finns så mycket mera som påverkar ! Att kasta skit på någon annan har aldrig fört något positivt med sig ! (angående ditt avslut, -"Du pratar smörja, jag gör det inte.") Eller..., vänta nu !, hörde en gång en historia om två sparvar som möttes frampå vårkanten och jämförde sina upplevelser från vintern som gått, den ena hade följt en Wartburg som bara lovade och lovade då den andra följt en ko och levt gott i värmen efter koskitarna ! Sensmoralen var ngt i stil med att den som kastar skit på dig i själva verket gör dig gott medan den som lovar ngt annat faller platt till marken....

      Radera
    9. Anonym, var säger jsg att den socioekonomiska ställningen skulle vara enda faktorn? Du läser in sånt som inte står skrivet. Men tacknämligt att du understryker att det finns många orsaker, till skillnad från Kristian som bara ser en patentlösning på allt ont i världen: äktenskaplig sex mellan en man och en kvinna.

      Radera
    10. Lobbyisten. "Jag vet i vilken mån den socioekonomiska ställningen påverkar de ungas psykiska välmående, men du vet det inte. Jag läser undersökningar, du gör det inte. Du pratar smörja, jag gör det inte."

      Det där citatet är, just det, smörja.

      "till skillnad från Kristian som bara ser en patentlösning på allt ont i världen: äktenskaplig sex mellan en man och en kvinna."

      Liksom det där.

      Radera
    11. Ifall det vore så att du läser undersökningar, så är det konstigt att du skriver något helt annat än vad undersökningar kommer fram till. :D

      Radera
    12. Längre ner här på sidan tar du upp din patentlösning:

      "Anonym 11:27. Det är faktiskt inte mitt problem. Men när du ändå frågar så kanske det skulle vara skäl att offentligt ta itu med otukten och äktenskapsbrotten och kalla dem vid deras rätta namn."

      Du har inte riktigt koll på vad du skriver själv... :D

      Radera
  3. Joo det är så särskilt i våra trakter har barnpsykologer mycket arbete med barn som växt upp i religiösa sekter och blivit sexuellt antastade. Många av dom blir knarkare, även mördare. En bekräftad mördare går lös på våra gator.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Elände finns överallt. Men en regel är en regel och ett undantag är ett undantag. Du försöker få oss andra att tro att undantagen är regel.

      Radera
    2. Och vad försöker du Kristian nu då? Är det inte precis det du gör själv, påstår att illamående unga kommer från skilsmässofamiljer? Du hittar ett undantag och generaliserar. Lev som du lär, Kristian...

      Radera
    3. Lobbyisten. Öppna ögonen nu! Men kanske det är för smärtsamt?

      Radera
    4. Om du uppmanar eflop att inte generalisera, varför är det det enda du gör?

      Radera
    5. Det var det som Kristian skrev i rubriken. Oviljan att se verkar drabba honom själv mest.

      Eflop

      Radera
  4. Kristian, nej det gör jag inte. Det är bara att kolla statistiken med polisen i Jakobstad. Religiösa sekterna är fulla av fall kopplade till barnmisshandel och djurplågeri. Men det är ju inget nytt iofs.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Som sagt, elände finns överallt där det finns människor. Men har du siffror som visar att detta skulle vara klart mera vanligt bland "religiösa sekter" än bland andra befolkningsgrupper tar jag gärna del av dessa.

      Radera
    2. Det är bara att läsa tidningar, vi har ju fruktansvärda erfarenheter från våra trakter som känt är. Dessutom uppviglar bibeln till våld mot barn så det är ju inte så svårt att förstå i vilka kretsar det förekommer. Samma gäller för många andra religioner.

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. Så när du skriver att "Religiösa sekterna är fulla av fall kopplade till barnmisshandel och djurplågeri" så är det bara fantasier och spekulationer från din sida, byggda på några enstaka fall som har blåsts upp i media. Ok.

      Radera
    4. ja du tycker det är fantasier och spekulationer, du kan ju berätta det åt de utsatta barnen. Var det inte i fjol sekterna hade krismöte om knarkproblemen bland deras ungdomar? resultaten börjar vi se nu när ungdomar mördas och misshandlas.

      googla t.ex "lasten seksuaalinen hyväksikäyttö lestadiolaisuus" finns hur mycket som helst.

      Kattplågare i Vesterby och sk "jägare" i bl.a fäboda skogarna är välkända djurplågeri fall i nejden den senaste tiden.

      Eflop

      Radera
    5. Eflop. Du försöker göra undantagen till regel. Men det fungerar inte så.

      Radera
    6. Nä just det. Det fungerar ju inte när det drabbar de i egna leden. Det funkar eller hur ;) patetiskt...

      Eflop

      Radera
    7. De tre senaste pedofilfallen som media rapporterat om, härör sig från religiösa kretsar. Rätta mig om jag har fel, men gör det med länkar så var och en kan läsa om dessa fall.

      Radera
    8. Eflop. Du beter dig inte seriös här. Men det begriper du förstås inte.

      Radera
    9. Lobbyisten. Varför ska jag presentera länkar för att bestyrka ditt påstående? Nej, det får du nog göra själv, om du finner det meningsfullt.

      Radera
    10. Kristian, läs. Ordentligt. Jag skrev: rätta mig OM jag har fel. Eftersom jag inte har fel, behöver du inte rätta mig, eller söka länkar.

      Radera
    11. -->fakta-lobby, du HAR fel ! "Eftersom jag inte har fel, behöver du inte rätta mig, eller söka länkar." -Maken till självgodhet får man nog leta efter ! Tror du dig även ha tillgång till det eviga livet hemma i himlen för att DU har rätt ?

      Radera
    12. -->fakta-lobby, begrunda för en stund vilka det är som vår Herre kallar för "huggormsyngel" och för vilka det vore bättre att dränkas i havets djup med en kvarnsten om halsen.... Matteus 26:22 Svenska Folkbibeln (SFB)

      22 Då blev de mycket bedrövade och började fråga honom, den ene efter den andre: "Inte är det väl jag, Herre?" En bra fråga som vi alla bör ställa oss ! Simon Petrus förnekade sin tro på Herren Kristus hela tre gånger och fann ändå nåd !... Själv skulle jag säkert under "Hård press" förneka vår Herre ytterligare någon gång.... MEN, du "fakta-lobby" behöver väl ingen frälsare då du så självklart har rätt i alla frågor ? Du behöver ingen Jesus och DU går säkert in i himlen först i kön... ? "Good-o-meter" som ett litet tips !

      Radera
    13. Trevlig "herre" ni har :)

      "begrunda för en stund vilka det är som vår Herre kallar för "huggormsyngel" och för vilka det vore bättre att dränkas i havets djup med en kvarnsten om halsen...."

      som tur behöver inte jag vara rädd för att en Gud ska dränka mig, det är bara för såna som tror på sagor..

      Radera
    14. Anonym 02:08, ifall du anser jag har fel, bevisa det då med länkar, precis som jag bad.

      Nej, jag behöver ingen Jesus eller plats i en kö som jag är övertygad att inte finns, då livet är slut så är livet slut, ingen har lyckats från någon annan religion övertyga med ett enda fall att det vore annorlunda. Men det är var och ens rätt, inte skyldighet, att tro att det är så.

      Du ska inte heller skriva värst mycket om självgodhet med tanke på den ton du använder själv... :D

      Radera
  5. Det verkar finnas ett stort illamående hos vissa religiösa vuxna män också som benhårt håller fast vid sin rätt att få provocera och sprida ännu mer illamående runt om kring sig. Man kan undra hur deras egen uppväxt såg ut och hur illamåendet växer inom deras egen familj. Arvssynd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:36. Vem avser du här? Inte försöker du väl skjuta budbäraren? Sådant har nämligen aldrig gjort någonting bättre. Sådana som vill fortsätta att leva med huvudet i sanden kan kanske lättare göra det, men som jag konstaterade i texten ovan: Om man vill åtgärda ett problem måste man först inse vad det beror på.

      Radera
    2. Kristian Nyman30 december 2020 10:51

      Så, hur har du tänkt åtgärda ditt problem då?

      Radera
    3. Anonym 11:27. Det är faktiskt inte mitt problem. Men när du ändå frågar så kanske det skulle vara skäl att offentligt ta itu med otukten och äktenskapsbrotten och kalla dem vid deras rätta namn. Det att äktenskapet inte hålls i helgd, före och efter vigseln, är ju en av de verkligt stora orsakerna till att många äktenskap går i kras. Kanske det också skulle vara orsak att lyfta fram föräldrarnas ansvar för sina barn när det gäller just äktenskapet. Som en kommentator (krasst) sade: Föräldrar som väljer att inte kämpa för sitt äktenskap konstaterar att "Det här korset är för tungt för mig, och så lägger de ner det och låter barnen ta upp det i stället". Dagens narcissism och betoning av självförverkligande på alla andras bekostnad borde också utmanas mera än vad som sker idag.

      Detta som en början. Är du med så drar vi igång? Eller har du något bättre att erbjuda?

      Radera
    4. Kristian Nyman30 december 2020 12:13

      Du skriver bara om äktenskap som går i kras, men du funderar inte på orsaken, längre än att människorna inte kämpar för sina förhållanden. Allt verkar väldigt förenklat och svart vitt för dig.
      Jag kan tänka mig många orsaker till att förhållanden går sönder T.ex missbruk, våld, svår sjukdom med dödsfall, arbetsstress...
      Du har haft tur om ditt eget förhållande har fungerat. Alla andra har inte samma tur.

      Du säger sedan att det inte är ditt problem att lösa, så varför sitter du då här och anklagar och dömer folk?

      Radera
    5. Anonym 12:37. Det är inte mitt problem, utan det är VÅRT problem. Och nej, detta är verkligen inte svartvitt. Det är allt annat. Men försök dig på ett tanekexperiment: Vad skulle hända om alla höll sitt äktenskap i helgd och inte bröt sig in i det, ut ur det eller ägnade sig åt otukt före äktenskapet. Hur skulle denna situation se ut då?

      Radera
    6. Anonym 12:37. Fortsättning. Och nej, jag varken dömer eller anklagar någon. De som har förbrutit sig på något sätt brukar vara alldeles kapabla att göra det själv. (Samt även att se anklagelser och fördömanden där sådana inte finns...)

      Radera
    7. Kristian Nyman30 december 2020 12:49

      Inte är det vårt problem heller. För mig är det inget problem med hur folk lever sitt liv, så länge det inte är någon brottslighet.

      Så, om andra människors livsstil är ett problem för dig, hur har du tänkt åtgärda ditt problem då?


      Radera
    8. Anonym 13:51. "För mig är det inget problem med hur folk lever sitt liv, så länge det inte är någon brottslighet."

      Men det är ju just det som detta handlar om. Har du alls läst på vad det är du skriver kommentarer om?

      Radera
    9. Kristian Nyman30 december 2020 15:15

      Och, vad är det som du inte förstår med det då?

      Varken du eller jag har någon som helst rätt att gå in till våra grannar och förklara hur dom ska leva sitt liv. Vi bor i ett fritt samhälle där var och en är mogna att sköta sitt.
      Utom vissa religiösa vuxna som tror sig ha rätten att stå över andras fria val, verkar det som.

      Radera
    10. Anonym 16:55. Läs på och kom igen sedan du gjort det! Börja med ledaren i ÖT.

      Radera
    11. Kristian Nyman30 december 2020 19:25

      Jo, jag har läst ledaren i ÖT och jag förstod vad jag läste. Frågan är om du förstod Sofie Staras text?

      Hon frågade sig bland annat hur man ska hantera utanförskap och mobbing i samhället. Enligt din åsikt är det väl bara att elda på med mer fördomar och provokationer?

      Du läste väl också det där utmärkta exemplet med sabotage som det också skrevs om i tidningen? Vad tror du det var för gärningsmän? Tror du att de gärningsmännen kom från dåliga familjer? Det tror inte jag! Jag tror att de gärningsmännen kom från djupt religiösa familjer. Igen en gång!

      Radera
    12. Anonym 20:14. Det som jag finner ytterst provokativt är när man, som du gör, försöker bortförklara och försvara sådant som skadar människor, speciellt barn.

      Jag vet inte, tydligen i motsats till dig, varifrån dessa gärningsmän kommer. Men helt tydligt är att de har problem som borde tas itu med.

      Radera
  6. Kristian skriver om saker han ser omkring sig och utifrån sina egna referenser så tolkar han saker, precis som vi andra utifrån vår egen världsbild och våra referenser.

    Att prata om skilsmässa, äktenskap, folk borde göra si eller så är väldigt lätt, att moralisera om vad som är rätt och vad som är fel enligt en själv baserat på x.

    Korrelation och kausalitet, statistik kan man ta fram gällande det mesta, olika typer av faktorer kan korrellera med varandra och utifrån det kan man utläsa kausalitet ifall man så vill.

    Exempelvis, x äktenskap går i kras och ungas illamående ökar elelr social medias användning ökar och barns självbild blir sämre vilket ökar illamåendet osv, man kan se korrelation och kausalitet överallt, sen om det verkligen finns där eller ej är en helt annan fråga.

    Ofta väljer man att ta fram dom saker som stöder ens egen agenda oberoende vilken den är, oberoende om det egentligen är sant eller inte.

    Som trebarns pappa med barnen vecka/vecka frånskilld från ett 20 år långt äktenskap ett och ett halvt år sedan och nybliven sambo igen med en ny kvinna villa jag utifrån min egen erfarenhet säga att det kanske inte är så svart vitt.







    SvaraRadera
  7. Visst undrar man över etniciteten hos dessa unga potentiella mördare. (Forsbymordet)

    Man kommer ej från det: vissa invandrare har en helt annan våldskultur och -kapital än finländare.

    Här hjälper ej socioekonomiska förklaringsmodeller eller spekulationer om coronans destruktiva inverkan.

    I Sverige misshandlade nyligen invandrare och begravde därefter levande på en kyrkogård ett par etniska svenakar
    vilka väl turligt nog överlevde.

    Det hjälper ej att gömma huvudet i sanden.

    Men hur det är i detta speciella fall i Forsby har kanske ej kommit fram?

    Är det invandrare kommer det väl aldrig fram i offentligheten, får man förmoda.

    Men som sagt man vet väl ej tillsvidare om etniciteten?

    Tre finnar som misshandlar en fjärde till döds?

    Hm? Verkligen?

    Anonym1

    SvaraRadera