måndag 14 december 2020

Ett stulet val

Elektorskollegiet i USA kommer officiellt att välja Joe Biden till USA:s näste president ikväll, finländsk tid. Detta trots att Trumplägret med alla medel försökt, och uppenbarligen misslyckats, med att lägga fram bevis för det omfattande valfusk som de hävdar förekommit i valet. Inte ens en rad delstaters framställan till Högsta domstolen togs upp till behandling, varför valresultatet står sig och Biden vinner med elektorsrösterna 306 -232. (Alltså exakt samma siffror som Trump vann valet 2016 med.)

Likväl är det helt klart att detta handlar om ett stulet val. Påståendena om valfusk må vara obevisade, men som jag tidigare har hävdat var detta val riggat från början. Det var INTE Joe Biden mot Donald Trump, utan valet handlade om Media mot Donald Trump. Joe Biden råkade bara vara det namn som stod på medias valsedel. Detta avspeglade sig sdedan förstås i hur media behandlade de båda kandidaterna före valet – de mycket förvrängda opinionsmätningarna inberäknade. Undersökningar i sju swingstater har visat att ifall Bidenväljarna skulle ha fått korrekt och opartisk information inför valet (bl.a. om Hunter Biden-affären och Trumpadministrationens lyckade fyra år vid makten) skulle Biden ha förlorat valet i alla dessa sju delstater. Och därmed hela presidentvalet.

Men så gick det nu alltså inte utan media vann valet och USA får under de nästa fyra åren dras med en extremt liberal president i Vita huset. Det återstår att se huruvida Biden, som helt tydligt inte är helt frisk rent mentalt, klarar av att sitta fyra år som president eller om Kamala Harris, som bevisligen är ett reellt hot mot hela det demokratiska systemet, kommer att ta över. Hur som helst kommer det att bli helt andra politiska bullar under de kommande åren än det var under Trumps tid vid makten. Och nej, det kommer INTE att bli bättre. Speciellt inte om det skulle gå så illa i senatsvalet i Georgia i januari att demokraterna lyckas vinna båda valen och så nå en majoritet också i senaten.

23 kommentarer:

  1. Oerhört skönt att vi slapp låtsas religiösa hycklarens dagliga lögner. Och ja det kommer att bli mycket bättre med en administration i vita huset som förlitar sig på vetenskap och sunt förnuft istället för religiöst dravel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:20. Du har tydligen ingen kommentar till det som den här texten handlar om, alltså det att valet blev stulet?

      Sedan misstänker jag nog att du kommer att bli besviken. Eller så borde du åtminstone bli om du är för det goda, rätta och sanna.

      Radera
  2. Och hur tycker du själv att Trump och republikanerna har skött sej efter valet? Är det demokratin Trump värnar om eller eventuellt något annat? Hittills knappt 60 rättsfall med mycket ringa framgång. Jag påstår att Trump har tillfogat amerikansk demokrati mycket mera skada än vad Biden-Harris någonsin kommer att göra.
    Trump sade i något skede att han tycker att Vita Husets presskonferenser inte behövs, han är den mest tillgänglige presidenten någonsin eftersom han har ett Twitterkonto som han använder istället. Jag förstår inte att någon, som dessutom säger sej vara kristen, och har följt med Trumps twittrande kan tycka att det finns något gott att säga om honom. Maken till ryggradslös och narcissistisk varelse finns nog inte. Kolla t.ex. vad han sade om Kemp i Georgia: före valet var det idel beröm, efter valet var det andra tongångar eftersom Kemp gjorde sitt jobb och vägrade leka Trumps lakej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och ja, det var folket mot Trump, eller som du väljer att säga, media mot Trump. Trump förlorade, inte pga att de röstade på Biden, utan pga att de röstade mot Trump.

      Radera
    2. "Speciellt inte om det skulle gå så illa i senatsvalet i Georgia i januari att demokraterna lyckas vinna båda valen och så nå en majoritet också i senaten." Om det skulle gå så vet vi vem varför. Trump har länge sagt att valet är riggat (men bara om han skulle råka förlora) - en viss del av republikanerna tror precis allt han säger och därför bryr de sej följaktligen inte om att rösta efter som det ändå är riggat. Som man bäddar får man ligga.

      Radera
    3. L. "Är det demokratin Trump värnar om eller eventuellt något annat?"

      Säkert är både den egna makten och att valet var demokratiskt sådant som det handlar om.

      "Jag påstår att Trump har tillfogat amerikansk demokrati mycket mera skada än vad Biden-Harris någonsin kommer att göra."

      Igen: Att reda ut uppgifterna om valfusk är att värna om demokratin. Hittills har Trump inte gjort något fel eller något som ingen annan skulle ha gjort före honom. Om han däremot skulle vägra ge sig av från Vita huset när Biden ska in, då skulle det vara illa.

      "Jag förstår inte att någon, som dessutom säger sej vara kristen, och har följt med Trumps twittrande kan tycka att det finns något gott att säga om honom."

      Givetvis finns det mycket gott att säga om honom! Den som påstår något annat har nog suttit med ögonen slutna. Trumpadministrationens politik har varit mycket framgångsrik, både ekonomiskt och när det gäller världsfreden. Men visst. De borde nog ha tagit telefonen av honom.

      "Och ja, det var folket mot Trump"

      Nej, där har du fel. Det var en del av folket mot Trump. Och de delen skulle ha varit (tillräckligt) mycket mindre om media inte skulle ha riggat valet.

      Radera
    4. ” Att reda ut uppgifterna om valfusk är att värna om demokratin”. Nej. Inte om man som Trump själv genom aktivt twittrande har sett till att den egna basen är inställd på att valet är riggat. Det lär inte vara någon brist på uppgifter om valfusk så bra som Trump förberett sin bas. Själv drar han sej inte för att re-tweeta de mest osannolika konspirationsteorierna med motiveringen att ”han vill bara lyfa fram dethär, det kanske inte stämmer, men det får ni själv avgöra”. Det agerandet tyder på avsaknad av någon viktig del i tankeprocessen, en president gör inte så. Igen, för honom är det jag-jag-jag som gäller.

      Radera
  3. "..visat att ifall Bidenväljarna skulle ha fått korrekt och opartisk information inför valet (bl.a. om Hunter Biden-affären och Trumpadministrationens lyckade fyra år vid makten) skulle Biden ha förlorat valet i alla dessa sju delstater."

    Detta kan hända, men man kan även vända på steken. Ifall Trump-väljarna fått veta vad Trump egentligen hållit på med och gjort senaste fyra åren skulle en ännu större del ha röstat mot honom. Dock lever Trumpanhängarna i en annan verklighet, så det skulle kanske inte fungera åt andra hållet.

    Detta skitsnack om ett "stulet val" kommer att påverka politiken i åratal. Ogrundade anklagelser om fusk som en dålig förlorare till president har hittat på. Tyvärr är en så stor del av USAs befolkning hjärntvättade, att de faktiskt tror på honom. Undrar när liknande fars når Finland.

    Alla visste att Trump inte skulle lämna vita huset tyst ifall han förlorade. Trots det har han lyckats överraska med hur dålig förlorare han egentligen är.



    "..men som jag tidigare har hävdat var detta val riggat från början."

    Detta stämmer dock. Ifall valen i USA verkligen vore demokratiska och jämlika, skulle Trump knappast ens haft en chans. Som republikanska politiker brukar säga: Ifall flera människor har möjlighet att rösta så har republikanerna lägre chans att vinna.

    SvaraRadera
  4. Högervåldet är verkligen påtagligt, precis som många rapporter säger så är högervåldet med sina Proud boys och hundratals sammanslutningar som har vapenintresset gemensamt nånting alla får vara rädda för. I motsats till vad Kristian försökt hävda.

    https://www.reuters.com/article/usa-election-protests/pro-trump-groups-march-and-pray-to-protest-presidents-election-loss-idUSKBN28M0E5

    Hur kan nu valet vara så stulet då inte ens Trumps egenhändigt valda domare i högsta domstolen ser stölden? Du skulle Kristian ha varit smart och inte skrivit en text där du påminner alla om hur grovt fel du satsat-din häst vann inte, den var inte ens en häst, det var en förklädd åsna.

    SvaraRadera
  5. -->L & fakta-lobby, följ gärna Dan Ahlmark på https://nyadagbladet.se/kronikor/det-talar-for-valfusk-i-usa-del-3/ ! Dessutom, Biden har lovat återinföra USA till "Paris-avtalet"... Klimatbluffen som Trump genomskådat, för att nu bara nämna EN sak ! Hur i helsike kan folk gå på dessa lögner ? ( ursäkta mitt starka språk ! )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det inte lite konstigt om en totalt okänd Dan Ahlmark (trots hans till synes fina utbildningar hittas han inte på nätet) skulle veta bättre än domarna i högsta domstolen i USA? Är det inte konstigt att han inte har fått publicera annorstädes än på sajter som utgett sig att skriva tvärtemot vad alla andra skriver?

      Nyadagbladet är ju bara en källa till disinformation, ta till exempel Mona Nilsson, som i wikipedia säger sig ha specialiserat sig i icke-joniserande strålning. Då borde hon veta att 3/4/5G är icke-joniserande strålning. :D

      Eller Tege Tornvall, som med sin handelsutbildning har jobbat största delen av sitt liv att skriva reportage om bilsport, tills han plötsligt blev klimatexpert :D

      Eller Lars Bern, som inte fattar bättre än att sprida rysk propaganda via NewsVoice?

      Radera
    2. Anonym, att Trump skulle ha "genomskådat" klimatförändringen stämmer inte. Det är endast politiskt spel eftersom han vet att hans väljare inte litar på vetenskapen. Trump själv vet att det sker en klimatförändring, och agerar enligt det.

      https://www.politico.com/story/2016/05/donald-trump-climate-change-golf-course-223436

      -s

      Radera
  6. Du skriver att Biden inte är helt frisk mentalt. Är du kompetent att bedöma det? Och även om han skulle dras med mentala problem, är det något att skämmas för? Tack och lov håller tabun kring att tala om mentala sjukdomar på att försvinna, och fler får den hjälp de behöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan, "Och även om han skulle dras med mentala problem, är det något att skämmas för? " Nej, det är det inte, men man ska kanske inte ställa upp som kandidat till en så viktig post som USA's president !

      Radera
    2. Anonym. Sedan blir problemet, att var drar man gränsen? En stor del av befolkningen lever med dessa problem, må det sen vara depression, koncentrationssvårigheter, sociala problem eller liknande. Eller så narcissism som med Trump.

      Var skulle man alltså dra gränsen? Vem bestämmer vem som får ställa upp? Vem avgör om någon har mentala problem eller ej?

      Radera
    3. Anonym 01:46 - varför inte? Varför skall personer med mentala problem diskrimineras och utestängas?

      Jag tycker det är olyckligt att lyfts fram mentala problem som något diskvalificerande och exkluderande.

      Radera
    4. Jan. Jag kunde ha uttryckt mig klarare här. (Det har talats om Bidens mentala kapacitet med hänvisning till hans tydliga demenstendenser.) Detta är och kommer att bli ett stort problem, får man frukta.

      Radera
    5. Man får ju gärna ge exempel på Bidens mentala kapacitet, men i objektivitetens namn då också på Trumps. Till propagandans kännetecken hör dock att man bara presenterar ena partens fördelar, motpartens nackdelar, och sällan särdeles uppriktigt.

      Om man ska börja prata om demens, är det ju till fördel att man känner till symptomen. Låt mig klistra in en lista jag hittade:

      -Inte verkar bry sig om sin omvärld, sina anhöriga eller vad som händer.
      -Blir allt mindre intresserad av olika sysselsättningar som funnits tidigare.
      -Får svårt att anpassa sig till förändringar.
      -Blir alltmer oförmögen att fatta beslut som till exempel att handla, betala räkningar, och så vidare.
      -Får ett dåligt minne för vad som nyligen hänt, vad som sagts och avtalats.
      -Blir mindre intresserad av andra människor och deras känslor.
      -Kan glömma bort ord eller tappar tråden i samtalet.
      -Blir förvirrad om det händer för mycket runt omkring.
      -Kan bli lätt irriterad och nervös vid motgångar.
      -Får svårt att hitta i välkända miljöer, till exempel går fel väg hem från affären.

      Låt se då, det enda Biden "gjort sig skyldig" till enligt denna lista är att han inte glömt bort ord, utan bara sökt efter dem. Inget annat av ovanstående passar in. Men om vi ska leka distanspsykologer så kan vi jämföra Trump också, i rättvisans namn.


      -Inte verkar bry sig om sin omvärld, sina anhöriga eller vad som händer.

      Han tar ingen notis av alla covid-döda, just nu vet ingen var han är, och det finns otaliga uttalanden om att han aldrig läst några briefings som presidenten ska förlita sig på.

      -Får ett dåligt minne för vad som nyligen hänt, vad som sagts och avtalats.

      Joe Biden kallade Trump en gång för George, och det lär då ska vara ett bergsäkert tecken för demens. Men låt oss då kolla hur dement Trump är om man tar samma mätare: https://www.youtube.com/watch?v=SOM87mNHR1M Kan inte direkt hurra för Trumps närminne heller, inte kunde han stava sin frus förnamn rätt, eller förnamnet på Kanadas premiärminister heller, eller så är han inte intresserad. Hoppsan, det är också ett tecken på demens.

      -Kan glömma bort ord eller tappar tråden i samtalet.

      Här igen ett antal exempel, det mest tragikomiska är då Trump ska prata om handelsavtal med Kina och Hongkong, så börjar han prata om hur dåligt Biden lyckades med att förbättra vägnätet i USA. https://edition.cnn.com/2020/07/15/politics/president-donald-trump-rose-garden-speech/index.html

      -Kan bli lätt irriterad och nervös vid motgångar.

      Hur många gånger har inte han rusat ut från presskonferenser då alla bara har ”nasty questions” som han inte klarar av att besvara?

      Det värsta är dock Trumps okunskap och ovilja att ta reda på. Det senaste, att benåda Blackwater-väktarna är nog ett bevis att han inte kan förstå möjliga följder. Kristians faktaresistens är givetvis selektiv, allt som får Trump att framstå som dålig är alltid fake, medan allt gott skulle vara odiskutabel sanning. Men ska vi använda oss av fakta som finns och samma mätare som Kristian använder mot Biden, så kan vi lätt göra en jämförelse och konstatera att Trump är med stor sannolikhet dement medan Biden inte är det.

      Radera
    6. Det går så bra att tala om ett stulet val, men ännu är det inte klart vem som är boven i dramat.

      Enligt Newsweek är Pentagon satt i högsta beredskap inför den maktgalna presidentens möjliga manövrer under de sista dagarna i sin ämbetsperiod. Trump anses vara djupt fascinerad av de extra och för allmänheten okända befogenheter som är förknippade med presidentämbetet och det finns folk som utövar påtryckning på honom att han ska införa krigslagar för att garantera att han själv får fortsätta som president. Eller ska vi säga diktator.

      Det scenariot skulle vara världshistoriens största stöld...

      Spectator

      Radera
  7. Hoppas man snart inser i USA att en 4-års period är for kort tid för en sittande president.

    Finlands sätt med 6-års period och Frankrikes med 7-års period
    mer förnuftigt.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett annat problem är att en nyvald president påbörjar nästa valkampanj så gott som genast efter att de sluppit in i vita huset. Trump tog, som han brukar, detta till extremen och påbörjade förberedelser för nästa val samma dag som han blev insvuren som president.
      (https://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump_2020_presidential_campaign)


      Vore lösningen på detta en längre period, utan möjligheter för omval? Nu är ju dessa regler skrivna i USAs grundlag, och därmed är det så gott som omöjligt att driva igenom en förändring.

      Radera
    2. Här kunde nog USA ta efter Finland: en sexårs period och
      därefter möjlighet att omväljas för en ny sexårs period.

      Maximalt 12 år alltså under normala förhållanden.

      Men kanske svårt i ett land där det ska gå snabbt hela tiden och folk har ingen uthållighet? (öm många amerikaner sådana).

      Anonym1

      Radera
  8. Det var visst Texas chefsåklagare som stämt vissa delstater
    för valfusk inför Högsta domstolen.

    Men rättsligt sett har Iexas inte rätt att lägga sig i andra delstaters valsystem enligt domstolen.

    Man tar alltså ej ställning i själva sakfrågan: huruvida valet var stulet eller ej.

    Anonym1

    SvaraRadera