onsdag 30 december 2020

Listor över dissidenter?

Låt mig inleda med att säga att jag inte är någon vaccinmotståndare. Jag tackar Gud för läkarvetenskapen och dess förmåga att kämpa mot smittsamma sjukdomar. Jag har, som tillhörande en riskgrupp, tagit säsonginfluensavaccinet varje år de senaste nästan tio åren, och jag hade planerat att göra det samma i år, men när jag skulle ringa och boka tid fick jag höra att vaccinet var slut. (Jag hoppas det kommer flera doser i januari...) Så jag är alltså ingen vaccinmotståndare. (Förutom kanske när det gäller HPV-vaccinet då.) Tvärtom, faktiskt.

Igår nåddes vi av den fruktansvärda nyheten att Spanien tänker göra upp listor på sådana människor som inte tar corona-vaccinet. Även om jag hoppas att så många som möjligt skulle ta detta vaccin blev jag fullständigt förskräckt när jag hörde om detta. Har spanjorerna inte lärt sig något alls av sin historia? Är de inte medvetna om att en dylik lista torde bryta mot flera internationella konventioner om mänskliga rättigheter? Det är likaså oerhört skrämmande att en majoritet av de som kommenterar på de olika nyhetssajterna tycks mena att detta är en mycket god idé. På t.ex. Iltalehti var det flera som menade att Finland bör gå in för samma praxis. 

Statligt framställda listor på dissidenter är ALLTID en dålig idé. Därför är detta något som det har funnits en klar och tydlig konsensus mot. Men nu ska Spanien alltså öppna denna Pandoras box. När så sker finns det en stor risk att vi ger oss in på ett "slippery slope". Vad ska vi göra listor på näst? Sådana som har burit en Maga-mössa? Sådana som inte accepterar evolutionsteorin? Sådana som vägrar gå i ett Pridetåg? Uppenbarligen finns det sådana som menar att dylika listor skulle vara en bra idé.   

Men listor över dissidenter är ALLTID en dålig idé. ALLTID. Även när det handlar om en så bra sak som coronavaccin. 

8 kommentarer:

  1. "Är de inte medvetna om att en dylik lista torde bryta mot flera internationella konventioner om mänskliga rättigheter?"

    Vilka är de flera rättigheterna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Känner du inte till dessa konventioner?

      Radera
    2. Självklart, det borde du förstå vid det här laget. Men jag vill bara veta vilka du kopplar till registret.

      Radera
  2. "Lånad kommentar" angående mänskliga rättigheter,
    "Postar följande flera gånger om, eftersom det syns ytterst relevant:

    FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, Artikel 19:

    "Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." ....

    SvaraRadera
  3. Kvacksalvare och anti-vaxxers är vår tids häxor. Både stat och pöbel är redo att gå mycket långt för att tysta/straffa dem. Att förtala dem i media ses som det yttersta goda.
    Vår tids häxor bryter mot tron på vetenskapen, dåtidens häxor bröt mot tron på gud.
    Det är lätt att se mekanismerna bakom medeltidens häxprocesser. De finns synliga mitt framför ögonen för oss idag och ses som något bra. Det gjrde det på medeltiden också.

    SvaraRadera
  4. "Vad ska vi göra listor på näst? Sådana som har burit en Maga-mössa? Sådana som inte accepterar evolutionsteorin? Sådana som vägrar gå i ett Pridetåg? Uppenbarligen finns det sådana som menar att dylika listor skulle vara en bra idé".

    Kristian, det har funnits sådana som gjorde listor över judar, homosexuella... Och, det finns fortfarande de som gör det, åtminstone över de som går i Pride parad. Du tycker säkert att det är en bra idé?

    SvaraRadera
  5. "Skamfälten: En kyrkogård för aborterade foster upptäcktes i Rom – mammorna hängs ut med namn på korsen" kan vi läsa på Svenska yle idag.

    Verkar som att abortmotståndarna gör listor också. Till Kristians stora glädje?

    SvaraRadera
  6. Självklar utveckling, inte vill vi ha besmittade personer in i landet vi heller. Tänk om de skulle vara ebola i stället för Covid 19. De som tror att sagofigurer skyddar dom istället för vetenskapen behöver inte resa internationellt.

    Stämpel i passet att man inte är en tickande bomb (vaccinerad)

    https://svenska.yle.fi/artikel/2021/01/02/det-galler-att-ha-ratt-coronadokument-med-pa-resan-over-tio-resenarer-nekades-lov

    Eflop

    SvaraRadera