lördag 19 juni 2021

Lika inför lagen?

Det senaste dygnet har Extinction Rebellion (på finska: Elokapina) demonstrerat i Helsingfors genom att campa (!) på Mannerheimvägen utanför riksdagshuset och därmed stänga av trafiken på en av landets livligast trafikerade vägar. Demonstrationsrätten är lagstadgad, och därmed har också Elokapina rätt att demonstrera. MEN. Det sätt som denna demonstration har genomförts på väcker ändå flera frågor. I sitt meddelande till polisen hade rörelsen inte sagt något angående tid och plats för demonstrationen, och inte heller något om hur länge, det som visade sig bli, vägockupationen skulle pågå. Men enligt polisen, och inrikesministern, är allt ändå i sin ordning. 

Förr inrikesministern Päivi Räsänen påpekar att det sätt som detta har skötts i praktiken innebär att Elokapina ges fullmakt till anarki, och det är svårt att inte hålla med. Hon konstaterar också att inrikesminister Ohisalo (de gröna) uppvisar en "chockerande likgiltighet". Här är det också svårt att inte hålla med. 

Jag undrar hur t.ex. torvföretagarnas demonstration för en tid sedan skulle ha bemötts ifall dessa, med ett liknande synnerligen vagt meddelande, hade låtit veta att de skulle demonstrera "på olika håll i Helsingfors" under en obestämd tid och sedan ha blockerat trafiken i över ett dygn på Mannerheimvägen. Skulle inrikesministern och polisen då också ha sett på demonstrationen och demonstranterna med samma sinnelag? Knappast. 

Maria Ohisalo är, av förklarliga skäl, inte min favoritpolitiker. Men nu sjönk hon, om möjligt, ännu lägre i mina ögon. Jag väntar med stor otålighet på den dag när de gröna inte längre får sitta med i regeringen. Vågar vi hoppas på en regeringskris likt den som håller på att segla upp i Sverige även här inom kort? De grönas modus operandi är som bekant att gå med smällande dörrar innan mandatperioden är över, och det börjar onekligen snart bli dags. Månne inte det sker senast när regeringens ekonomiska politik ska tillbaka till principen med utgiftsramar och den fullmakt de gett sig själva att spendera långt över dessa ramar, på kredit, upphör?  


ps. Vissa av de banderoller som Elokapina visat upp under demonstrationen är synnerligen skrämmande. "Deklarera klimatnödläge/undantagstillstånd nu!" som den kanske mest skrämmande.

4 kommentarer:

  1. Man undrar verkligen hur det står till med polisen och inrikesministern!

    Bekräftar att det går utför med Finland också precis som det gått utför för Sverige.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. De gröna är en verklig fara. Ohisalo sade sig sympatisera med Elokapina, och när man ser/lyssnar på vilka åsikter som florerar i dessa sammanhang kan man knappast annat än ta sig för pannan. Det cirkulerar en video på sociala medier i vilken en journalist frågar två av demonstranterna vilka åtgärder som behövs för att Finland ska bli CO2-neutralt. Först säger de inget utan tittar bara på varandra, sedan säger de på samma gång: Alla! Nu är Ohisalo knappast (och förhoppningsvis) inte lika förvirrad, men dessa samma tankar finns givetvis i hennes parti.

      Radera
  2. Finns just nu en ypperlig möjlighet för dessa vilsna själar att göra en verklig miljögärning som har betydelse. Nämligen att ta arbetshandskarna på och börja rensa ut alla invasiva växtarter som översvämmar vårt land. Det vore andra tag än att tälta på gatan och protestera mot livets gas CO². Aj, glömde en detalj, det skulle ju innebära hårt arbete, sånt kan man ju inte syssla med...

    /J

    SvaraRadera