onsdag 16 juni 2021

Avgörande tid?

I diskussionerna kring det oerhört skandalösa åtalet mot Päivi Räsänen var det någon expert på yttrandefrihetsfrågor som uttalade sig och påpekade att det samhälle vi har idag, där yttrandefriheten är (eller åtminstone har varit) en central faktor, egentligen är en väldigt ny sak. Historiskt sett har yttrandefriheten egentligen aldrig varit någon självklarhet. Sett till vad som är på gång just nu i västvärlden kan man konstatera att denna period med yttrandefrihet riskerar att bli en kort parentes i historien.

Tyvärr gäller det samma även i de få konservativa länder som finns på världskartan idag. I dagarna har Ungerns parlament godkänt en lag som förbjuder propaganda för homosexualitet och könsbyte för under 18-åringar. Även om avsikten med lagen är värd både respekt och lov finns det befogade farhågor att lagen kan komma att användas för att inskränka yttrandefriheten i Ungern. 

Intressant nog har röster höjts (speciellt i media, vilket inte är att undra över) i de värdeliberala delarna av EU att Ungern bör klämmas åt för att ha antagit denna lag. Detta samtidigt som man i dessa värdeliberala länder (och speciellt i media) går hårt åt yttrandefriheten för sådana som kritiserar normnedbrytningen och de faror och skador som som denna orsakar för det uppväxande släktet. "Låt oss skada våra barn på ett oåterkalleligt sätt utan rätt att påtala det, men ve dem som försöker skydda dessa barn för dessa skador!" 

Skulle det inte vara så oerhört allvarliga saker som är på gång skulle det vara nästan komiskt. Men detta är faktiskt fråga om allvarliga saker. Bortsett från att de barn och unga som växer upp idag utsätts för ytterst skadlig påverkan ser vi hur yttrandefriheten allt oftare sätts på undantag. Framför allt i värdeliberala länder, men nu finns som sagt orsak att befara att så kan komma att ske även i Ungern. Ser vi just nu slutet på den korta parentes i historien där yttrandefriheten ansågs vara något att sträva efter och att hylla? Det finns tydliga tecken på att det verkligen kan vara så. Vi lever just nu i en mycket avgörande tid som långt kan komma att definiera framtiden. 

55 kommentarer:

  1. OT Inga nyheter om Martyrkyrkans vänner annat än detta, https://www.hbl.fi/artikel/vasa-hovratt-behandlar-martyrkyrkans-vanner/ idag är det redan onsdag....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:33. https://www.kyrkpressen.fi/nyheter/59640-hovratten-kan-ge-dom-om-martyrkyrkans-vanner-i-juli.html

      Märk speciellt orden "psykisk tortyr" i texten. Den behandling åklagaren/rättsväsendet utsätter MKV och Johan Candelin för är en oerhört stor skamfläck.

      Radera
  2. Finland hade visst tidigare liknande lagstiftning det s.k. uppmaningförbudet i strafflagstiftningen: den som offentligt uppmanar till otukt med person av samma kön dömes till böter eller fängelse i högst ett halv år (eller liknande formulering).

    Anonym1

    SvaraRadera
  3. Lagen är väl till för att skydda minderåriga vilket i och för sig är förnuftigt. Dessutom får reklam för hbtq livsstil ändå visas i TV efter kl 22 så det verkar inte vara så där oerhört
    mycket inskränkning av yttrandefrihet.

    Personligen tycker jag ej det är lämpligt att visa pornografi i TV på ordinarie sändningstid och ej heller lotsa ut småttingar i Pride parader!

    Man är helt enkelt förnuftigare numera i Ungern och i vissa andra östländer i dessa frågor vilket är svårt att svälja för EU-eliten i västländerna.

    Att prata om människors lika värde i ett sådant här sammanhang i likhet med Löfven är nonsens. Unga under 18 år är oftast ännu ej utvecklade och lätt manipulerbara.

    Unga under 18 eller 16 år har dessutom oftast ej rösträtt!

    Orban har själv tidigare kämpat för homosexuellas rättigheter och det är inte det frågan ytterst handlar om, enligt honom.

    Anonym1

    SvaraRadera
  4. Liksom motsvarande lag i Ryssland förbjuder den ungerska lagen information om hbtiq-personer till minderåriga både i media och inom undervisningen i skolan. Det är en vidrig lagstiftning som per definition är en inskränkning av yttrandefriheten och en kränkning av människors lika värde. I en annan tråd hänvisade du Anonym1 till psykiskt illamående bland homosexuella. Vad tror du själv att det beror på? Hur tror du att man påverkas psykiskt om man som t.ex. tolvåring inser att man är hbtiq-person och inte har tillgång till varken adekvat information om mångfalden av kön och sexuell läggning eller positiva identifieringsobjekt i kultur eller media? Vilket utrymme tror du det finns att försvara sig mot förtal och påhopp? Hur tror du det påverkar självbilden hos en tonåring att växa upp i ett land som explicit uttrycker att minderåriga behöver "skyddas" från information om personer som är som den själv?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En saklig information om att det finns även hbtiq personer bör nog få förekomma i undervisningen. Exakt hur den ungerska lagen är formulerad vet jag ej men tror att den framför allt vill förhindra utvecklingen i väst som betyder homosexuell propaganda för barn vilket knappast är klokt och eftersträvansvärt.

      Tror ej att man som tolvåring inser att man är hbtiq och inte hetero heller, man är för ung.

      Tror att det finns endast två biologiska kön, hur man känner är sedan en annan sak.

      Homosexuellas eventuella illamående beror sannolikt på
      en promiskuös livsstil och på det faktum att trohet
      mot en partner alltför sällan är för handen.

      Uppmaningsförbudet i finländsk lagstiftning var olyckligt för det förhindrade saklig information och
      man fick intrycket att det ej fanns homosexuella.
      Den homosexuelle syntes ej vilket kunde vara psykiskt belastande.

      Men uppmaningsförbudets syfte var knappast att förhindra
      information men tyvärr tolkades den så.
      Hur som helst måste man medge att formuleringen var mycket bedräglig och tvivelaktig.

      En eftergift för avkriminalisering på sin tid.
      Här var det väl politisk höger som i praktiken åstadkom
      en inskränkning i yttrandefriheten men avsikten var
      knappast att förhindra information.

      Man bör ju kunna upplysa om homosexualitet utan att
      uppmana till otukt.

      Men hur är det i dagens väst med bl.a. barn i Pride parader? Tyvärr har det gått så långt.

      Anonym1

      Radera
    2. Eftersom ingen av er, som sprider er anti-hbqt-propaganda, känner en endaste hbqt-människa, så vet ni inte hur lite ni vet. Men vi är så många som vet mera, och vet hur lite ni vet.

      "Homosexuellas eventuella illamående beror sannolikt på
      en promiskuös livsstil och på det faktum att trohet
      mot en partner alltför sällan är för handen."

      Förutom att Anonym1 använder "tror", "sannolikt" hur många gånger som helst, så finns det inget belägg för ovanstående påstående. Jag känner däremot väldigt många eftersom en närstående är hbqt. Jag vet också att promiskuitet inte existerar i den bekantsskapskretsen eftersom alla söker sin livspartner och de gör det på ett mera välvalt sätt än vad många heteropar gör det. Varför? Jo, de är färre till antalet, alla känner varandra, det går inte att man, som bland heteron, att man ligger runt och kan undvika tidigare partners. Men ni som sätter all tid på att tänka på perversioner kan ju inte förstå hur det går till på riktigt.

      Om det nu vore promiskuitet som är problemet, så då finns det ingen gräns för hur mycket sådant sprids via heterorelationer, tv-program som Big Brother, Temptation Island och var och varannan såpa förespråkar promiskuitet. Men det verkar inte vara något problem. Om promiskuitet skulle leda till psyikiskt illamående så vore det en farsot bland heteron.

      "Men hur är det i dagens väst med bl.a. barn i Pride parader? Tyvärr har det gått så långt."

      Ja, hur vore det om ens nån i er sekt skulle på riktigt ta reda på vad en Pride-parad är? Det är ingen idé att diskutera om era fantasier stämmer överens med verkligheten. Trots att Tiainen har själv vittnat om varför han mått dåligt, att det berott på den skam som hans egen religiösa sekt blåst upp, så vägrar ni tro på verkligheten han vittnar om.

      "Man bör ju kunna upplysa om homosexualitet utan att uppmana till otukt."

      Ja, jag skulle gärna se lite bevis var detta förekommer, och please: inget "jag tror" nu...

      Radera
    3. Mig har berättats att det en gång faktiskt hade bildats
      en underavdelning inom Seta som fokuserade på familj, trohet och stabila parrelationer. Men det fanns ej något intresse för avdelningen i miljön och officiella Seta stämplade föreningen som "fascistisk och ägnad att kontrollera" folks sexualitet.

      Kort sagt man ville ha många sexuella relationer och familj betraktades närmast som fascism enligt dåtidens styrande vänsterfolk i Seta!

      Kanske har nytt tänkande vunnit insteg i Seta sedan dess?

      Tillhör ej någon religiös sekt vilket kanske kommer som en överraskning för dig. Tror att det finns lyckliga religiösa men tror även att det finns olyckliga sådana.

      p.s. Har ej haft TV sedan år 2009!!

      Anonym1

      Radera
    4. Det skulle vara klädsamt om du ansträngde dig lite mer för att uppdatera dig om vad som verkligen gäller idag, för att inte behöva svänga dig med så vaga antydningar. Du kan läsa mer om vad Seta och dess 31 medlemsföreningar verkligen står för på deras webbplatser.

      Både otukt och promiskuös är ganska problematiska begrepp som minsann har ägnats till att kontrollera människors sexualitet. I en vid bemärkelse kan båda syfta på allt sex utanför äktenskapet, och med den definitionen skulle allt samkönat sex ha kunnat klandras för att vara promiskuöst till dess att samkönade äktenskap blev möjligt för bara några år sedan (i flera länder har de på senare år förbjudits i grundlagen, för att inte tala om alla länder där homosexualitet fortfarande är kriminaliaerat). Och det är inte alla som vill eller har någon att gifta sig med.

      Somliga homosexuella ligger runt precis som somliga heterosexuella gör och det är fritt fram. Andra (oavsett läggning) har inget sex alls, för att de inte vill eller för att de inte har någon att ha sex med fast de gärna hade velat. Somliga mår bra av att ha sex med tillfälliga partners eller knullkompisar, men det passar inte alla. God och jämlik sexualfostran främjar allas möjligheter att ta hand om sin egen och respektera andras sexuella hälsa på ett tryggt och ansvarsfullt sätt (vilket alltså Ungern nu explicit tänker förbjuda).

      Oavsett vad är ingen skyldig någon att redovisa för sitt befintliga eller obefintliga sexliv varken för att förtjäna respekt och lika rättigheter, eller av någon annan anledning.

      Radera
    5. Anonym1

      Nu vet jag inte varför du drar in nånting vad nån hittat på om Seta, men sannolik för att det blev svårt för dig att tangera mina frågor. Men det är klart, då du inte känner till en enda hbqt, inte ser på tv, inte tar reda på nånting själv, så då är den enda källan "vad som berättats dig". I religiösa kretsar sväljs allt lättare ju mindre kretsarna är. Been there, done that.

      Nåväl, om du inte rör dig i religiösa kretsar, vad finns det månne för andra miljöer där man pratar om hbqt och fascism i samma meningar? Hm, kanske Soldiers of Odin? Men då vore det osannolikt att du skulle häcka på Kristians blogg.

      Nu har du ju ingen som helst kunskap om hbqt, så det är ingen idé att diskutera huruvida dina inbillningar stämmer eller inte, för du kan ju inte veta. Det är bara andra totalt ovetande som eventuellt tror på vad du säger.

      Kännetecken för en sekt är ju att man stänger av tv:n, radion, alla kanaler som ledaren och gemenskapen är i strid med. Man förlitar sig blint på sektledaren eftersom det är kriteriet för att få vara med och leka. Och du ska ju aldrig ifrågasätta "vad dig berättats" och allra minst kolla upp det.


      ps. jag har haft internet sedan 1995.

      Radera
    6. "ps. jag har haft internet sedan 1995.", och det bevisar vad ?

      Radera
    7. "ps. jag har haft internet sedan 1995.", och det bevisar vad ?"

      Ingen aning, men antar det bevisar samma sak som:

      "p.s. Har ej haft TV sedan år 2009!!"

      Anonym1, vad bevisar det? Bevisar det att du anonym1 inte följer med samhället eller vet vad som sker, att du är stolt över din faktaresistens? I så fall betyder det i mitt fall att jag nog vet vad som sker. Men svara gärna, jag är idel öra...

      Vill än en gång upprepa hur komiskt det är då försvarare av sektledarens läror undviker de kritiska frågorna gång på gång. Varför börja snarvla om Seta då jag tog upp promiskuitet bland heterosexuella? Varför rikta uppmärksamheten mot ett fånigt "ps" istället för själva saken? Jo, för ni vet precis vad det handlar om men ni kan inte vara ärliga och uppriktiga. Finns ingen logik i era argument, finns ingen tankeverksamhet, bara tomma fraser.

      Hur var det nu med det där om skrällande cymbaler?

      Radera
    8. Anonym1. Man kan egentligen inget annat än skratta när man läser lobbyistens utgjutelser. Om det inte skulle vara så allvarlig fråga ni diskuterar, alltså. Men det blir allt mer tydligt att han bara trollar. Speciellt när han skriver "Finns ingen logik i era argument, finns ingen tankeverksamhet, bara tomma fraser." Det är ju sig själv och sina skriverier han beskriver.

      Sedan är det intressant att se hur bristen på följdriktighet drabbar dessa hbtqip-aktivister. När yttrandefrihetsfrågor kommer på tal här på bloggen är de snara att påpeka att yttrandefriheten inte är absolut och att det finns lagar som reglerar denna. Men när något land (nu Ungern) inför just en sådan lag är detta ett stort problem. Ergo: När inskränkningarna i yttrandefriheten "går deras väg" är det ok, när de inte gör det är det fel. Igen kunde man småle - om det inte vore ett så väldigt allvarligt ämne alltså.

      Radera
    9. Fakta-lobby:
      nu var det ju Setas styrelse som kallat en faniljeorienterad medlemsförening "fascistisk".

      Promiskuitet finns säkert även bland heterosexuella
      men hur omfattande?

      - Rekommenderar dig att läsa mina texter mer noggrant!

      Anonym1

      Radera
    10. Vilken medlemsförening gällde det här, och vilket årtal? Hur definierar du och mäter förekomsten av "promiskuitet"?

      Radera
    11. -->fakta-lobby 28 juni 2021 00:12, själv har jag inte sett på tv sedan 1996 ! Betyder det att jag skulle vara faktaresistent, att jag inte skulle följa med vad som händer i samhället ? Vi matas med så mycket skit ur alla kanaler så det är inte klokt ! Är så glad att vara utan tv för jag vet precis hur det skulle vara, man skulle sitta framför dumburken och zappa mellan kanalerna, visst går man kanske misste om en del men man skulle också frestas se sådant man INTE borde se !

      Radera
    12. Anonym1, du får gärna länka till ursprunget, så ingen ska behöva tro att du ljuger ihop nånting. Så länge du inte kan länka till Setas uttalande, gör det dig till en som sprider lögner och det vill ju ingen...

      Då jag läser noggrant så hittar jag stavfel, råder dig att själv läsa dina egna kommentarer noggrant innan du postar.

      Anonym

      Jag vet ju inte vad du vill säga med ditt ps. Om det är som du säger, att du väljer bort att se vad som sker i samhället så är det minsann en indikation på att du är resistent mot vad som sker. Det är ju beklagligt om du känner dig så svag att du inte vågar se på tv utan att bli påverkad, det får mig att tänka på hur lättpåverkad du är i andra sammanhang. Det är ju nånting jag sett i religiösa sammanhang...

      Radera
    13. re: Anders

      Det fanns en familjebetonad förening för homosexuella
      med tonvikt på stabila parrelationer och trohet mot partnern.

      Det var på !990-talet i Helsingforsmiljö.

      Setas styrelse hade betecknat den som "fascistisk och ägnad att kontrollera".

      Den vann just ingen uppslutning och måste småningom läggas ned.

      - På den tiden ser det ut att ha funnits en miljö på
      ett annat sätt än nuförtiden.

      Setas smutskastning av föreningen kan man nog ej länka till då beslut meddelats skriftligt.

      Så har mig berättats.

      -Lobbyisten: undrar hur då mår?
      Den frenesi med vilken du hackar ner på andra som ej delar din opinion kan ju tolkas som illamående!

      En annan är ju fanatism.

      Anonym1

      Radera
    14. Anonym1, inget fel på mitt mående, och min frenesi är inte på långa vägar som många andras på denna blogg, eftersom jag inte besvarar alla kommentarer. Inte har jag heller inlett någon ny diskussion. Men om du anser att mina kommentarer är frenesi, hur skulle du då beskriva Kristians frenesi som startat över 200 inlägg om bara homosex? Det är fanatism om nånting.

      Du får gärna ta fram min opinion, men du kommer ju inte att hitta nån. Ser du, det enda jag gör är att ställer frågor kring era homofobers påståenden. Jag har inte en enda gång sagt vad jag tycker är det rätta.

      Men jag har fått några svar:

      Det är hat som ligger till grund, det har Allan medgett, ni älskar att hata. Det har vi alla vetat länge redan.

      Vi vet också att det finns ingenting i bibeln som skulle föranleda hatet, utan det är era högst personliga åsikter som ni försöker kamouflera med tron. Inte drar ni er för att misstolka heller:
      "När regnbågen syns i skyn och jag ser på den, skall jag tänka på det eviga förbundet mellan Gud och alla levande varelser, allt liv på jorden"

      "Alla levande varelser" torde innefatta både hbqt-människor, och givetvis också alla sura homofober. Om jag har fel, vänligen rätta. Det är inget annat än irrlära att påstå att hbqt inte skulle höra till.

      Det slängs in precis vad som helst för att stärka er propaganda, promiskuitet, nazism etc, men genast man börjar bena ut vad ni menar så har ni plötsligt ingenting att komma med.

      Förutom nån eventuell förening på 90-talet som eventuellt har sagt nånting. Kanske.

      Kom igen nu, lite bättre måste ni nu vara?? :D

      Radera
    15. Det är svårt att diskutera ett påstående, som du varken backar upp med mer än att någon har berättat det för dig eller ger en kontext, och som gäller en förening du inte kan namnge. I Finlands regnbågshistoria har det förvisso funnits många föreningar och det är inte alla som av en eller annan anledning har ansetts lämpliga att accepteras som medlemmar av varken Seta eller andra förbundsorganisationer.

      Du har rätt i att läget såg annorlunda ut på 1990-talet, hela diskussionen fördes under helt andra förutsättningar än idag. Seta som nationell organisation har knappast i något skede av sin historia motsatt sig främjandet av regnbågspersoners möjligheter till stabila parrelationer eftersom det är något som en så väsentlig del av dem den företräder har önskat sig. Tvärtom har sannolikt en stor del av 1990-talet gått åt att kämpa för den partnerskapslagstiftning som inte godkändes förrän 2001, efter debatter där motståndarna använde argument som de flesta helst vill glömma.

      Mot den bakgrunden - eller om du bara ser vad som har skrivits och skrivs på det här forumet - är det ganska tjockt av dig att att dels försöka få en icke-identifierad styrelse för Seta att framstå som den som motsatt sig regnbågspersoners trygga, stabila par- eller familjerelationer, eller för den delen som någon som ägnar sig åt att stämpla andra som fascister.

      Sedan 1997 har det funnits en medlemsförening inom Seta, Regnbågsfamiljer (Sateenkaariperheet) som idag är mycket väletablerad och som sedan sitt grundande har åstadkommit massor när det gäller att främja goda och trygga familjerelationer för alla slags regnbågsfamiljer, såväl dem som är uppbyggda kring ett parförhållande som familjer med ensamstående föräldrar, olika slags nyfamiljer eller så kallade klöver- eller stjärnfamiljer.

      Radera
    16. Föreningens namn var Hofa!(Hope)!

      Hur gott du än vill tro onm ditt Seta stämplade dåtida
      Setas styrelse (troligen egentligen HeSetas styrelse) den som "fascistisk och ägnad att kontrollera" folks liv.

      Det kan alltså ha varit så att en medlemsförening i Seta, HeSeta,stämplade en underförening som fascistisk.

      Denna förening (HeSeta)hade säkert en styrelse.

      Anonym1

      Radera
    17. Lobbyisten:

      Det är ju så att diskuterar man homosexualitet och
      påstår att det eventuellt kan finnas en baksida med
      denna livsstil räcker detta för att man ska stämplas som
      homofob.

      Som vanligt gör du det lätt för dig: att kritiskt nagelfara ett fenomen innebär per automatik att hata!

      I din värld får det antagligen ej finnas törnen bland rosorna i hbtq-världen.

      Jag hatar ingen på grund av dennnes sexuella läggning.
      Däremot kan jag reagera negativt på ett visst leverne
      som jag kan hysa vissa etiska betänkligheter mot.

      Må detta sedan vara heterosexuellt eller homosexuellt!

      Anonym1

      Radera
    18. Anonym1, homosexualitet är ingen livsstil. Det är en sexuell läggning precis som hetero- eller bisexualitet, som i sig inte definierar någons livsstil desto mera.

      Du verkar väldigt brydd av att fundera på homosexuellas sexliv, men det angår dig inte det minsta så länge det inte handlar om dig själv. Om det nu ändå stör dig så ansträng dig då för din egen skull att skapa dig en informerad och nyanserad uppfattning som är förankrad i 2020-talets verklighet och inte i vad du själv föreställer dig, på basen av Bibeln, porr eller selektiva beskrivningar av Pride-evenemang.

      Inom grupper som förenas av särskilda egenskaper finns det alltid olika slags problem, och behöver gärna diskuteras, men då gärna så att man verkligen lyssnar på dem det berör. Inom hbtiqa+ -spektret ryms många olika sammanhang, inom vilka man stöter på många olika problemställningar - även helt internt. Större prideevenemang brukar ofta rymma många tillfällen för att också självkritiskt diskutera sådana frågor.

      Radera
    19. "troligen egentligen"
      "kan alltså ha varit"
      "hade säkert"

      I varenda mening uttrycker du att du inte vet med säkerhet. Du vet med andra ord att det du skriver är sannolikt lögn.

      "diskuterar man homosexualitet och
      påstår att det eventuellt kan finnas en baksida"

      Du fortsätter med osäkerhet ("eventuellt kan finnas") och ja, då man plockar fram just en minoritet och hittar på en massa smörja så är det tecken på homofobi. Men är det inte det du/ni försöker hela tiden, det är ju vad denna blogg går ut på: att statuera homofobi? Vågar ni nu inte ens godkänna det som ni för fram hela tiden?

      "nagelfara ett fenomen"

      Vari ligger problemet med att nagelfara fenomen? Eller påstådda fenomen? Anser du att det är bättre att låta felaktigheter och lögner gå ut (för att stöda er propaganda) än att försöka vara så uppriktig och sanningsenlig som möjligt? Antagligen.

      "I din värld får det antagligen ej finnas törnen bland rosorna i hbtq-världen."

      I min värld gillar jag inte att det finns människor som med lögner mobiliserar hat mot en minoritet, och det gäller alla sorters minoriteter. Att de som mobiliserar hatet låtsas vara mer kärleksfulla än gör inte saken bättre.

      "Däremot kan jag reagera negativt på ett visst leverne som jag kan hysa vissa etiska betänkligheter mot."

      Det gör säkert alla människor, men största delen håller det för sig själva, utan att försöka såra andra. Jag reagerar också negativt mot människor som sprider lögner, men jag har ingen blogg eller hatkampanj. För mig räcker det helt bra att väcka upp människor till att läsa denna typ av smörja lite mer kritiskt. Och eftersom ni vet det så störs ni ju väldigt av det.

      Radera
    20. "men jag har ingen blogg eller hatkampanj." Det kanske du inte har men du gör ditt yttersta för att överösa Kristians blogg med kommentarer som andas "hatkampanj"... Tro inte att du har rätt bara för att du många gånger fått "sista ordet" !

      Radera
    21. Ganska exakt samma mängd som alla hatares kommentarer. Men bra så, då är ingen mer skyldig än nån annan, eller hur? Ni homofober uttrycker er som om ni har rätt, men det sista ordet uteblir då ni inte lyckas en endast gång verfiera det minsta.

      Teologen Mikael Lindfelt är sommarpratare, och kunde förklara det på ett bra sätt. Han hatar åsikter, eftersom de är ingenting värda i ett sanningsenligt perspektiv. Vad du har för ÅSIKT om hbqt spelar ju faktiskt ingen roll, förutom för dig själv. Vilken roll det sen spelar för dig är ju en säkert en väldigt intressant fråga.

      Men tack ska du ha att du faktiskt sett att jag fått sista ordet, jag tar det som en utmärkelse :-)

      Radera
    22. re: Anders

      Man får hoppas attt det verkligen förekommer självkritik i de sammanhang du nämner, man märker ej mycket av detta här!(på denna blogg)

      Anonym1


      Radera
    23. re: fakta-lobby

      tyvärr finns det ingen vård för fanatiker!
      Man får bara hoppas att de åtminstone ej sitter i maktställning!

      Anonym1

      Radera
    24. Anonym

      Nej, det finns det inte. Kristian kommer att fortsätta sitt hatiska korståg mot hbtq oberoende vi alla kommenterar eller inte, så det säger ju vem som är mest fanatisk.

      Radera
  5. Jag var tolv. Många barn, också yngre än tolv blir förtjusta och kära i någon redan ännu tidigare, men det är inte alla vars känslor blir ifrågasatta. Omdömeslösa vuxna romantiserar till och med dagisbarns olikkönade kompisrelationer. Jag vet inte vem du är Anonym1, men din teori om orsaken till illamående bland hbtiq-personer har jag hört förr. Oftast från människor som har satt enormt mycket energi på att förtala och förneka homosexuellas parrelationer och motarbetat homosexuellas rätt att juridiskt trygga dem med såväl partnerskaps- och äktenskapslagstiftning, och vars meningsfränder sannolikt hörde till dem som motsatte sig avkriminalisering och såg till att få uppmaningsförbudet på plats. Men som vägrar ta något ansvar för att deras vedervärdiga argumentation, år efter år, eventuellt skulle ha bidragit till att människor farit illa, blivit utanför, mobbats i skolan och på arbetsplatsen, upplevt bristande stöd för sina parrelationer eller som blivit självdestruktiva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt: påståendet om illamående kom från en själv
      aktiv i miljön och med många bekanta i densamma.

      Hur allmänt förekommande detta är är ju däremot ej lätt att veta.

      Anonym1

      Radera
    2. Det finns inte "en homosexuell miljö" som du kan göra några generaliseringar om på basen av en bekants erfarenheter, även om hens enskilda iakttagelser är relevanta. Det som ibland kallas hbtqia-communityt består av en massa skilda och överlappande gemenskaper, som förenas eller särskiljs av olika nämnare. Det är kanske inte helt lätt, men inte heller så svårt att inse om man betraktar ett vanligt medelstort pridetåg (och samtidigt påminner sig om att många hbtiqa-personer vill, kan eller har ett behov av att identifiera sig med ett hbtiqa-community.

      När det gäller hbtq-ungas hälsa i Finland har en Seta och Ungdomsforskningssällskapet publicerat en rapport 2013 och från THL:s Hälsa i skolan-enkäter 2017 och 2019 finns en hel del material. Jag känner inte till finländska kartläggningar av vuxna hbtq-personers självupplevda hälsa, men i Sverige har Folkhälsomyndigheten gjort en eller fler kartläggningar under 2010-talet.

      Radera
    3. Och dessa rapporter är tillförlitliga ? Läste tidigare ikväll https://svenska.yle.fi/artikel/2021/06/27/jani-var-bara-ett-barn-da-han-upptackte-sin-laggning-allt-fler-minderariga-soker , här kan man nästan inget annat än ge Yle rätt för en gångs skull ! Väntar med spänning på när Yle kommer med liknande reportage om hbtq och att det är lika onormalt !

      Radera
    4. Och på vilket sätt hör yles länk ihop med ämnet?

      Radera
    5. Anonym. Jag reagerade också starkt på denna artikel. Pedofili är tydligen numera också en "läggning".

      Radera
    6. -->fakta-lobby 28 juni 2021 00:12, yles länk hör samman såtillvida att hbtq-läggningar är lika illa som pedofili och borde ges samma möjligheter till terapi och rehabilitering som det talades om i yles artikel.

      Radera
    7. Anonym, med samma grunder som du uttalar dig om terapi och rehabilitering, kunde samma rekommenderas åt homofober. Nu är det ju bara så att hbqt baserar sig på frivillighet, du får alltså frivilligt stanna i skåpet eller stiga ur. Pedofili är inte frivilligt ur barnens synvinkel.

      Radera
    8. Lobbyisten, det finns inga homofober, det är ett påhittat uttryck av homolobbyn ! Fobi enligt wikipedia, https://sv.wikipedia.org/wiki/Fobi

      Radera
    9. Anonym

      Eftersom du använder dig av wiki så kan du ju kolla upp två termer, varav bara den ena finns i wikipedia:

      homofobi
      homolobby

      Rätt svar är ju förstås homofobi. Homolobby finns inte.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Homofobi

      Radera
    10. "Homolobby finns inte" Du är allt bra rolig du, själv ägnar du dig åt homolobby och alla som prideflaggar ägnar sig åt homolobby, sist men inte minst Seta... Finns det överhuvudtaget något som är mera uppenbart än det ?

      Radera
    11. Om du har wiki som ett bevis på vad som finns och inte finns, så ta fram homolobby då.

      Själv valde jag ju hbqt-lobby som signatur för att inte Kristian skulle framstå som en lögnare, och du kan ju göra samma sak: ta i bruk homofob-lobby

      På riktigt är det bara fegt av er homofober att gömma er bakom bibeln, gömma er bakom seta-hat, bara för att undgå tänka att det är levande varelser som omnämns i bibeln under regnbågen. Det är en sanning ni inte kommer undan hur ni än försöker. :D

      Radera
    12. "gömma er bakom seta-hat" , du tillstår alltså att seta ägnar sig åt hat av andra med avvikande åsikter gentemot deras egna fantasier ?

      Radera
    13. Om jag skriver fotbolls-hat, läser du det som om fotbollen hatar, eller som om man hatar fotboll? Då jag skriver seta-hat, så är det seta som hatas, precis som då man skriver jude-hat är det judar som hatas. Mycket elementär svenska.

      Radera
  6. Rätt mycket svammel här ovanför... Gud har nedskrivit sin lag i människors hjärtan !, om man då mår dåligt pga. att man bryter mot denna lag är det helt i sin ordning ! Framhäver man sina synder med stolthet (pride) kommer det att sluta illa !

    SvaraRadera
  7. Nämnda undersökningar tyder på att ohälsan hos hbtq-personer bottnar i minoritetsstress som följer av t.ex. upplevt utanförskap, erfarenheter av och rädsla för diskriminering (ibland t.o.m. av egna familjemedlemmar) samt internaliserad homo- och transfobi. Du tycker att det är helt i sin ordning och tar dig sedan friheten att gömd bakom din anonymitet komma med vaga hot mot dem som hävdar sin rätt att leva jämlikt. Du lyckas verkligen framställa både dig själv och den gud du tror på i en mycket otrevlig dager.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Du lyckas verkligen framställa både dig själv och den gud du tror på i en mycket otrevlig dager." Intressant ! Sedan när har Bibelns ord slutat gälla ? I dagens predikningar har det bl.a talats om de 18 som dog då tornet i Siloam föll, var de mera syndiga än oss andra ? Nej ! Men om vi inte omvänder oss och tror evangelium kan det gå oss lika illa !

      Radera
    2. Anonym, sedan när har kärleksbudet upphört gälla?

      Radera
    3. Lobbyisten, visst menar du med kärleksbudet -"Du skall älska andra som dig själv" ? Om jag älskar mig själv så avhåller jag mig från synder såsom avgudadyrkan, stöld, falskt vittnesbörd, hor, hbtq-synder m.m för att det må gå mig väl och jag må länge leva !

      Radera
    4. Anonym, du svarade inte på frågan.

      Men ok, det brukar sällan ske på denna kompost.

      "Du skall älska andra som dig själv"

      Om du inte kan älska alla andra, även hbqt, så är det tyvärr så att du inte kan älska dig själv om du vill följa kärleksbudet. Det är inte hbqt:s fel, det är nånting du behöver själv söka lösning till inom dig själv.

      Radera
    5. Pittääkö rautalangasta vääntää ? Om jag hatar mina egna synder, varför skulle jag inte hata dem hos andra ?

      Radera
    6. Öh. Det var mig en verkligt underlig fundering. "Varför skulle jag inte hata dem hos andra"?? Haters hate.

      Du hittar tydligen i din bibel stöd för att få hata andra bara du hatar dig själv? Vore mycket nyfiken på var detta bibelställe finns. Eller, stället finns ju inte.

      Jos nyt sitten väännetään rautalangasta, niin ei tuo mikään rakkaudenkäsky ole, vaan ihan omasi vihakäsky. Mistäkin se lie tullut, ei ainakaan sieltä ylhäältä...


      Ords 1:22
      “Hur länge skall ni oförståndiga älska oförstånd, ni smädare njuta av att smäda och ni dårar hata kunskap?

      Inte så bra med faktaresistens...

      Radera
    7. Jag skrev om att hata synden, du svänger det till att hata syndaren.... Citatet från Ordspråksboken gäller även dig själv !

      Radera
    8. Och hur vände du om kärleksbudet till hatbudet? Inte bra att ändra på bibeln, du vet väl vad som står i slutet?

      Ordspråksboken gäller inte mig, jag tror inte. Religionsfrihet gäller så du får tro på ordspråksboken bäst du vill, men du kan inte trycka upp den i nån annans ansikte. Sorry.

      Radera
    9. "Ordspråksboken gäller inte mig, jag tror inte." men ändå väljer du att citera den ? Själv tryckte du upp den i mitt ansikte men då gäller andra regler ?

      Radera
    10. Jag väljer att citera den eftersom jag utgår att ni använder den och lever enligt den. Jag antog tydligen fel.

      Radera