söndag 28 november 2021

Grundfelet?

Det är aldrig trevligt när val till kyrkliga tjänster blir rättssak. Detta går framför allt mot det Paulus skriver i 1Kor. 6:1ff. Men likväl är det ibland så det blir. ÖT rapporterade den gångna veckan om ett sådant fall i Karleby som nu fått sin upplösning sedan den part som vunnit i rätten sist och slutligen valde att inte (heller hon) ta emot den tjänst hon krigat till sig domstolsvägen. 

Jag vet för lite om saken för att kommentera själva valet och dess påföljder, men en sak som personen i fråga säger till ÖT visar hur oerhört fel det har gått i vår lutherska folkkyrka idag. Emilia Teerikangas, som hon heter, säger att nu "har vi fått en linjedragning från förvaltningsdomstolen. Förhoppningsvis får det i fortsättningen leda församlingsrådets beslut".

 Tänk att någon, även en kvinnlig präst, kan uttrycka sig så oerhört plumpt. Att ett domstolsbeslut ska "leda församlingsrådets beslut". Ser du den oerhörda motsättningen mot det som sägs om t.ex. apostlamötet i Jerusalem år 49? (I Apg. 15:28) "Den helige Ande och vi har beslutat ..."

Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att vi just här ser vad som är mest sjukt i vår kyrka idag - och varför vi har så många andra problem. 

13 kommentarer:

  1. Du ger visst inte mycket för den lutherska tvåregementsläran, eller hur?

    Begreppet "tjänst" så som det uppfattas i dagens samhälle är en renodlat samhällelig konstruktion och hör därmed det världsliga regementet till, och därför hör de tjänsterelaterade frågorna entydigt till förvaltningsdomstolens kompetensområde.

    Jag för min egen del tvivlar på att man någonstans över huvud taget i våra dagar med bibehållen intellektuell integritet kan hävda att man fattat beslut med de religiösa implikationer du syftar på med hänvisningen till Apg 15:28.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju just det du anonym som är fakta- att när den helige Ande verkligen kan leda till ett gruppbeslut så behövs ingen intellektuell integritet för Herren låter de visas och klokas rådslag att komma på skam. Men det har du rätt att få andlig enhet och ' rätta' beslut är svårt om maktmän med gammal syndig surdeg och förtryck menar sig ensamma hava Ande. Det är svårt att tro idag att allt ens i väckelserna vore rena Andens och vårt beslut. Världen och de jordiska hänsynen och någras maktfullkomliga personliga stolthet och lögnaktighet inför Herren jämte prestigefrågan gör att jag säger: salig den som ödmjukt håller Tron när orättvisan och t o m jesuitiska mordanslag utövas. Endel märker detta blott som andligt överfall från dem som inte tål hela gudsmoralen och friheten i Kristuslivet och rätten att vara avskild men ändåå i Tron. Andra får smaka ekonomisk terror och gifter kanske t o m utländska vapen.

      Radera
    2. Anonym 10:11. Tvärtom. Jag gillar den lutherska tvåregementsläran skarpt. Men detta är ett bra exempel på hur galet det blir när man blandar ihop regementena. Staten sköter det världsliga, kyrkan sköter det andliga. Men här drar man in staten i det andliga. Och då går det så här illa.

      Radera
    3. Det är du som rör ihop saker och ting.

      Det grundläggande felet gjordes av Gustav Vasa, som inrättade den svenska kyrkan som en statlig instans med anställningsförhållanden av statlig typ. Redan då lades grunden för det system som ledde till att förvaltningsdomstolen drogs in församlingens administration.

      Men den evangelisk-lutherska kyrkan är inte ensam om detta. Alla anställningsförhållanden, även inom kyrkosamfunden, baserar sig på samhällelig lagstiftning om tjänste- eller arbetsavtal. Inte ens religiösa arbetsgivare undgår frestelsen till mygel, fusk och godtycke och då behövs samhällets rättsskipningsmaskineri ibland. Till och med i kyrkan.

      Radera
    4. Anonym 13:09. Det har gjorts fel, och felkorrigeringar, under hela kyrkans existens. Det brukar bli så när människor är inblandade. Mycket elände skulle ändå ha undvikits om kyrkan inte skulle ha blivit offentligträttsligt samfund. Men som sagt, felbeslut kan göras om när förståndet hinner ikapp...

      Radera
    5. Är du nu så säker på att det är just kyrkans offentligrättsliga ställning som är det stora problemet i det här sammanhanget? Vad skulle i tiderna har varit alternativet? Och, helt realistiskt: hur skulle en korrigerande manöver se ut i våra dagar? Jag frågar dig, eftersom du antyder at en sådan skulle finnas.

      Radera
  2. Även kyrkoherden i församlingen har uttryckt sin oro över hur dåligt insatta i lagen församlingsrådsmedlemmarna är. För att församlingsrådet inte skall fatta flera lagstridiga beslut så föreslår han att nya medlemmar skulle få gå på kurs.

    Anton

    SvaraRadera
  3. Kristian.

    Jag är inte helt säker på att jag förstår hur du menar?

    Finlands domstolar är ju skyldiga att slå vakt om lagen, och står därmed över vad församlingsråd kan tänkas besluta (utifall att sådant vore motstridigt mot lag och god sed).

    SvaraRadera
  4. Visst befinner sig mycket inom kyrkan idag på ett sluttande plan.
    Men en ljuspunkt är att biskop Simo Peuras efterträdare i Lappo stift blev en bibeltroende man. Den där kvinnan som var hans kontrahent är liberal, skulle kunna tänka sig att bl.a. kyrkviga homophila par!
    Den valde sa: Bibeln, bönen, evangeliet vill jag hålla fast vid. Kunde man ha sagt det klarare, bättre ?

    SvaraRadera
  5. Det var ju fråga om det andliga arbetet. Ulrik

    SvaraRadera
  6. Månne inte Lappo stift fick en mera bibeltroende biskop än Borgå stifts Åstrand från Kasackback, Åvist??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Jag känner inte till den nye Lappobiskopen, men helt osannolikt är det ju inte.

      Radera
  7. Jag utgår nu från din artikels rubrik. Jag har insett att Grundfelet i världen och många gånger i kristna sammanhang är LÖGNEN. Den tyskamerikanska framgångsteologi som nu regerar är infekterad av det nazistiska suurdegsartade jäsningsmedel som består i att göra allihopa delaktiga i lögnen och ekonomisktmateriellt beronde intill det osynliga vilddjursmärket som tillåter vad som helst bara vi inte råkar illa ut eller blir avslöjade. Endel på folkkyrkans för synden eftergivna sättet, andra hållande fast vid den frälsande Bibeln fast bibelens givare sagt dem att ddet inte hjälper så länge ni förnekar era brott och synder med lögn och ytterligare brott. Den största lögnen präglar också världriket. Man förnekar Fadern och Sonen Jesu Kristi Allsmäktighet och alla hjälps åt att hålla Bibelns vittnesbörd borta från allmänheten. Hälsar torsten nils Ulrik morgonpredikant

    SvaraRadera