söndag 9 januari 2022

Fullständigt oacceptabelt!

Vi som har barn i skolan nåddes idag av beskedet om de nya corona-regler som gäller för skolorna. Situationen har uppenbarligen helt gått ur händerna på alla de olika beslutsinstanser som finns och – igen en gång – är det barnen och deras undervisning som får lida.

Det är en sak att det togs beslut om att skolorna inte ska gå in för distansundervisning med motiveringen att alla barn inte klarar av att ta del av den undervisning som ges på distans och därmed riskerar att bli lidande p.g.a. detta. Men nu, med de nya corona-regler som införs, blir situationen om möjligt ännu sämre för barnen. Vid minsta lilla förkylningssymptom ska barnen vara hemma, och efter ett negativt hemtest behövs det ännu två symptomfria dagar innan de får återvända till skolan. Detta betyder, speciellt för barn som har lätt att få små förkylningssymptom och som vid kallt väder lätt får snuva, att de kan tvingas vara hemma från skolan en hel vecka, eller i värsta fall ännu längre. Och detta helt utan att få ta del av någon undervisning överhuvudtaget! För att sedan inte tala om de elever som hamnar i karantän eller testar positivt.

Det myndigheterna nu alltså åstadkom, i och med sitt vurmande för den lilla del av eleverna som inte klarar av att tillgodogöra sig distansundervisningen, är att sådana elever som skulle ha klarat av distansundervisningen hur bra som helst kan bli helt utan undervisning under en t.o.m. ganska lång tid. Min fråga nu är: Vem tar ansvar för detta? Vem tar ansvar för de elever som blir tvungna att lida genom att de helt blir utan undervisning för att myndigheterna, i sin nit att vaka över de elever som påstås riskera marginalisering när de inte klarar av distansundervisningen, valde detta system? Om man skulle ha gått in för distansundervisning skulle detta åtminstone ha garanterat jämlika möjligheter för alla att ta del av undervisningen, men så blir nu alltså inte fallet.

Detta är helt enkelt inte acceptabelt.  

33 kommentarer:

  1. Det är väl länge sedan något fungerat i Finland...
    (se där min erfarenhet)

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Nå, det finns ju nog ändå mycket som fungerar i Finland. Vården, t.ex., har gjort ett superjobb nu under pandemin. Skolsystemet är överlag bra. Ja, listan kan nog göras ganska lång. Men vissa saker kunde göras bättre.

      Radera
    2. Får hoppas att du har rätt!
      Men om man säger åt en annan finländare att saker och ting kanske ej fungerar så bra i landet får man alltid räkna med mothugg!

      Patriotismen sitter djupt i oss finländare!

      Anonym1

      Radera
    3. Anonym1. Alltid finns det saker som kunde fungera bättre, också här. Och så finns det saker som inte fungerar alls. Också här. Men överlag tror jag nog att vi (än så länge, det finns illavarslande tecken på att det håller på att bli sämre) trots allt har det ganska bra. Eller hur? Vi lever trots allt i en värld där lögnen regerar, och att det överhuvudtaget finns något som fungerar i en sådan värld är en stor välsignelse...

      Radera
    4. Visst vill man tro att han hade så fel den där tyske friidrottaren som i samband med VM i friidrott i Helsingfors 2005 sade att "allting som är svårare än en fickräknare är för svårt för finländarna. En distriktstävling i Tyskland hade arrangerats bättre". Eller något i den stilen.

      Viktigt är att beslutsfattare besitter klokskap och kompetens och frågan är om dagens beslutsfattare (också i Finland) har denna förmåga. Unga kvinnor i all ära men personligen ger jag ej mycket för dessa som statsministrar.

      Frågan är om dagens beslutsfattare kan fatta långsiktiga beslut som kanske ibland behövs.
      Dagens värld baseras mycket på kortsiktighet och
      snabbhet tror jag och folk i allmänhet har ej spännvid för att orka med längre tids umbäranden.

      Anonym1

      Radera
  2. Vet inte hur man får två dagar till en hel vecka eller längre, har man symptom, tar ett test och är hemma två dagar, det blir två dagar med min matematik. Är testet positivt, så blir det karantän.

    Alternativet, att inte bry sig i några test, resulterar ju i att man utsätter den undervisande personalen och hamnar de i karantän, så blir det distans för precis alla. Är det bättre?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 14:46. Två dagar är två dagar, inte en vecka. Men åtminstone hos oss brukar det ta ett par dagar innan snuvan/hostan försvinner när den en gång har kommit, och när man på dessa dagar sätter två symptomfria dagar har vi genast nästan en vecka. Eller mer.

      " Är det bättre?" Nej, givetvis inte. Men det har jag inte påstått heller. Jag hävdade att om man hade gått in för distansundervisning skulle det ha inneburit lika möjligheter för alla. Som det nu är slår detta väldigt hårt mot sådana som råkar bli sjuka.

      Radera
    2. Du skrev att "om möjligt ännu sämre", och det kan inte tolkas på annat sätt än att du menar att stängda skolor och distansundervisning är bättre, medan testande och öppna skolor är ett sämre alternativ. Har ni egna hårdare karantänregler hos er hemma är er ensak, men skriv gärna ut det då. Då hostan (symptomen) kommer, tar man ett hemmatest och väntar två dagar, mig veterligen finns inget tillägg att man måste vänta tills hostan har slutat, och efter det ta ett hemmatest och vänta två dagar. Eller har du varit otydlig med att skriva vad som gäller? Eller har du läst slarvigt?

      Radera
    3. Lobbyisten. Det finns ett sådant tillägg, ja. Om en elev ens det minsta lilla symptom ska han/hon stanna hemma. Oberoende av några testresultat. Detta har förstås att göra med det att hemmatest är mycket osäkra - de ger inte falska positiva, men de fångar upp sjukdomen bara med 50-60 procents säkerhet, enligt vissa experter. Så nästan hälften av de som är sjuka får alltså negativt testsvar.

      Men ja. Som det nu är skulle det definitivt vara mer rättvist och mindre exkluderande med distansundervisning.

      Radera
    4. Distansundervisning är inte bra för barnen, och fram tills covid har inte undervisningen blivit distans för att nån i klassen har blivit sjuk och "exkluderad".

      Underligt att Pedersöre har lite egna direktiv, har man symptom så testar man direkt så man vet om symptomen härör sig från covid eller inte (varför skulle man vänta med testningen tills symptomen är över???). Om inte, så är man som normalt förkyld ett par dagar hemma, och i annat fall, så ska man vara i karantän.

      Radera
    5. Lobbyisten. Visst är distansundervisning ett dåligt alternativ, men det man nu går in för är klart sämre. Du har kanske inte märkt det, men dagens situation är annorlunda än situationen "fram till covid".

      Sedan har Pedersöre givetvis inga egna direktiv, men när sådana som du väljer att läsa galet blir det förstås fel. Som vanligt.

      Radera
    6. Nog verkar det som om direktiven i Pedersöre skiljer sig från sjukvårdsdistriktets (välfärdsområdets) och THL:s direktiv. Enligt dessa instanser får barnen återvända till skolan när förkylningen avtagit, det finns inget krav på två symptomfria dagar. Dock finns ett krav på en feberfri dag innan barnen återvänder. Samma instruktioner har jag fått från skolan där mina barn går. Men vi bor ju inte i Pedersöre.
      Sven

      Radera
    7. Sven. Direktiven som kommer från välfärdsområdet är klara och tydliga, och de ska nog gälla i hela Österbotten. Jag klistrar in:

      Om man har symptom stannar man hemma och gör ett hemmatest

      Om eleven har rinnande nästa, strävhet i halsen, heshet, hosta eller feber stannar hen hemma och gör ett hemmatest/vårdnadshavare gör testet

      Om resultatet är negativt stannar eleven hemma och återgår till skolan efter två symptomfria dagar
      Om resultatet är positivt tar man ett officiellt test och om även detta är positivt görs ett beslut om isolering. Ovaccinerade eller ofullständigt vaccinerade personer i samma hushåll sätts i karantän, de med fullt vaccinationsskydd följer med sina symptom och söker sig till testning vid symptom.

      Radera
    8. Enligt det du klistrat in, gör man ett test genast man fått symptom, och stannar hemma två dagar om inte testet är positivt.

      Om man beslutar sig för att vänta flera innan man gör testet, så följer man inte direktiven.

      Radera
    9. Lobbyisten. Igen visar du att du helt enkelt inte klarar av att läsa skriven text. Vill du försöka på nytt?

      Radera
    10. "Om man har symptom stannar man hemma och gör ett hemmatest"

      Du påstod att man ska vänta tills symptomen försvunnit innan man gör ett hemmatest, men det kan ingen utläsa från det du klistrat in.

      Visa gärna vilka av dina inklistrade ord säger att man ska vänta tills symptomen försvunnit, så att "det blir minst en vecka som man är borta".

      Radera
    11. Lobbyisten. Var har jag påstått att man ska vänta tills symptomen gått över innan man tar ett test? (Om jag faktiskt har påstått något sådant är det ett misstag och något jag aldrig avsett.) Men prestera gärna ett citat!

      Radera
    12. 11 jan, 6:54

      " ett par dagar innan snuvan/hostan försvinner när den en gång har kommit, och när man på dessa dagar sätter två symptomfria dagar "

      Du säger här att efter ett par dagar efter att snuvan FÖRSVUNNIT, lägger man till två dagar.

      Skulle mitt barn vara snuvigt på måndag, skulle jag göra ett test då, konstatera att det är negativt, och på onsdag är barnet i skolan igen.

      Det verkar som om du skulle konstatera att barnet är sjukt på måndag, vänta till onsdag, torsdag tills barnet är friskt, sen ta ett test och vänta två dagar. Visst får du göra så, men enligt vad du klistrat in, så gör du på ditt eget sätt.

      Radera
    13. Lobbyisten. Så. Det handlade - igen en gång - om att du inte klarar av att läsa innantill. Nå, du får givetvis läsa så fel du vill, men vänligen låt bli att beskylla mig för dina (avsiktliga) felläsningar!

      Radera
    14. Kristian, nu är det bara så att du har själv förstått fel, läste våra anvisningar, och det finns ingenstans ett minsta tecken på att man ska vänta tills symptomen försvunnit, man tar testet genast man har symptom och väntar två dagar.

      Då det står:

      "Om eleven har rinnande nästa, strävhet i halsen, heshet, hosta eller feber stannar hen hemma och gör ett hemmatest/vårdnadshavare gör testet"

      så var ser du Kristian att man ska vänta tills symptomen försvunnit? Vilka är de specifika orden?

      Radera
    15. Lobbyisten. Kom igen nu! Är du faktiskt så här oerhört blind att du inte klarar av att läsa innantill ens så här enkla ord? Vänligen försök igen!


      "Om man har symptom stannar man hemma och gör ett hemmatest

      Om eleven har rinnande nästa, strävhet i halsen, heshet, hosta eller feber stannar hen hemma och gör ett hemmatest/vårdnadshavare gör testet

      Om resultatet är negativt stannar eleven hemma och återgår till skolan efter två symptomfria dagar
      Om resultatet är positivt tar man ett officiellt test och om även detta är positivt görs ett beslut om isolering. Ovaccinerade eller ofullständigt vaccinerade personer i samma hushåll sätts i karantän, de med fullt vaccinationsskydd följer med sina symptom och söker sig till testning vid symptom."

      Radera
    16. Fortsättningsvis väntar jag på att du ska visa var det står att man man tar testet EFTER att symptomen försvunnit, lägger till två dagar, så det blir minst en vecka. Som du skrev ursprungligen.

      Radera
    17. Förvirringslobbyisten. Du blir bara mer förvirrad, tycks det mig. Först hävdar du att jag påstått att man ska ta testet två dagar efter att symptomen försvunnit (vilket jag alltså inte har påstått), och nu vill du att jag ska visa var det står något som dillat ihop och som jag alltså inte har påstått.

      Det du gör här är ett riktigt bra exempel på att flytta fokus. När jag visat hur fel du har försöker du börja diskutera något annat - som du f.ö. har lika fel om. Att på detta sätt försöka förvirra både eventuella läsare och hela diskussionen är bara barnsligt.

      Från och med nu tror jag att jag ska kalla dig förvirringslobbyn...

      Radera
    18. Jag ska påminna dig, eftersom det är någon som inte riktigt kommer ihåg vad han skrivit:

      -----
      Jag:
      Då hostan (symptomen) kommer, tar man ett hemmatest och väntar två dagar, mig veterligen finns inget tillägg att man måste vänta tills hostan har slutat, och efter det ta ett hemmatest och vänta två dagar. Eller har du varit otydlig med att skriva vad som gäller? Eller har du läst slarvigt?


      Kristian Nyman 11 januari 2022 07:43

      Lobbyisten. Det finns ett sådant tillägg, ja.

      ----

      Du skriver att det finns ett sånt tillägg att man ska vänta tills hostan/symptomen försvunnit, och sen först ta ett test. Nu hävdar du igen att man inte alls ska vänta tills hostan gått över.

      Radera
    19. Förvirringslobbyn. Det finns ett tillägg som talar om att man ska vara hemma i två dygn sedan symptomen försvunnit. Det var du som drog in det förvirrade påståendet om att vänta i två dagar sedan symptomen försvunnit innan man tar ett test - det var inget jag skrev. När jag skrev om tillägget så avsåg jag givetvis det jag (som i jag, inte du) skrivit om att ha två symptomfria dagar innan man återgår till skolan. Du gör allt för att förvirra diskussionen. Jag kan inte förstå vad du anser dig ha att vinna på det.

      Radera
  3. Distansundervisning hade nog varit det bästa alternativet. Undrar om ej näringslivet ligger bakom?
    Och mammorna ska till varje pris vara ute i arbete
    snarare än stanna hemma och ta hand om sina barn?

    Minns den gamla, goda tiden när mammorna var hemmafruar och spisen och barnen var mittpunkten i deras liv.

    Anonym1

    SvaraRadera
  4. Jag vet ett fall med ett barn som haft långvariga förkylningssymptom. Föräldrarna undrar om barnet överhuvudtaget kommer att släppas in i skolan denna termin. Så fort hen hostar lite så blir hen hemskickad. Det är inte två dagar. Ingen tar ansvar för detta. Man skickar hem barnen utifrån nitiska regler och så har man gjort sitt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Det är i just sådana fall det blir stora problem med detta system. I lågstadiet går det kanske att vara borta ett par veckor (som det ju säkert kan bli i de värsta fallen), men den som går i gymnasiet är ju hopplöst ute efter en sådan frånvaro.

      Radera
    2. @Patrik, är det faktiskt nödvändigt att använda ordet "hen" ???

      Radera
    3. Jo, precis som i finskan används "hän" då det kan gälla på pojkar och flickor. Man kunde ju skriva:

      Så fort hon eller han hostar lite så blir hon eller han hemskickad.

      Väldigt praktiskt, men om man vill se spöken i detta förfarande så måste man göra det. Är det inte konstigt att ingen tjafsar om detta på finskt håll?

      Radera
    4. Lobbyisten. Finskans "hän" är inte belastad med hbt-ideologi som svenskans "hen" är.

      Radera
    5. Vill man se spöken, så ser man spöken.,

      Radera
    6. *****lobby kan gott stänga "brödluckan" ! OT Kom ihåg Päivi, det är snart dags... https://www.youtube.com/watch?v=T4HLC4uIoK8&t=60s

      Radera