torsdag 6 januari 2022

Mera lögner om Kapitolium-händelserna

Donald Trump har definitivt sina svagheter, vilket jag många gånger har konstaterat här på denna blogg. Men hans tid i Vita Huset var ingen dålig tid för USA, varken ekonomiskt, utrikespolitiskt och inte på något annat sätt mätt heller. Men som jag också tidigare har konstaterat råder det idag i USA ett brinnande kulturkrig där media och medias närmast totala polarisering står i centrum för "krigshandlingarna". Likaså har jag konstaterat att vår media - som ju väldigt långt är både värdeliberal och vänsterorienterad - närmast kopierar rakt av vad vänstermedia i USA skriver. Detta betyder att vi som tar del av vad vår media skriver får bara en sida av verkligheten i USA. Den sida som formligen hatar högern - och framför allt hatar Donald Trump.

För denna Trump-hatande vänstermedia, som givetvis vill måla upp Trumps tid i Vita Huset som en katastrof, kom Kapitolium-händelserna för precis ett år sedan som en skänk från ovan - och de har givetvis gjort allt de kunnat för att få detta, och inget annat, att vara det "arv" som Trump lämnade efter sig. För att kunna göra detta har man förstås blundat för vissa fakta och lyft fram andra på ett sätt som närmast totalt har förvrängt bilden av vad som verkligen hände för ett år sedan. Och givetvis har vår media kopierat rakt av - varför också vi förs bakom ljuset. 

Ett bra exempel på de lögner vi serveras är den artikel som Svenska Yle publicerar idag på årsdagen av händelserna vid Kapitolium. Artikeln, som har den totalt missvisande rubriken "Vad var det egentligen som hände då Kapitolium stormades den 6 januari 2021?", inleds med orden "Den 6 januari 2021 skulle kongressledamöter samlas för att utse Joe Biden till president. I närheten höll president Trump ett tal som slutade med en uppmaning till anhängare att marschera mot Kapitolium. Sedan bröt kaoset ut."

Detta är som sagt en lögn avsedd att för oss bakom ljuset. Hur kan jag påstå en sådan sak, kanske någon frågar? Svaret på den frågan gav jag i en bloggtext som jag skrev en tid efter händelserna ifjol. Jag kopierar in den centrala delen av texten: 

"Påståendet om att Trumps tal eggade hans anhängare till att göra intrånget faller inte bara på vad Trump egentligen sade, det faller också om man ids se lite på tidsramarna. Men detta är givetvis något vi INTE får läsa/höra i vänstermedia eftersom det skulle leda till att det narrativ de vill förmedla skulle falla ihop som ett korthus. Men låt mig presentera detta för dig som läser här, så vet åtminstone du vad som egentligen hände i Washington den 6/1.

Avståndet mellan Vita huset, där Trump alltså höll sitt tal, och Kapitoliumbyggnaden, där intrånget skedde, är 2,9 km. Till fots tar denna sträcka normalt 35 minuter att avverka. Trump inledde sitt tal kl 12, och talet tog drygt en timme. De åhörare som var på plats, och som hörde slutet av hans tal, kan således ha varit på plats vid Kapitoliumbyggnaden tidigast ca 13:45. Så långt inget konstigt, eller hur? Men det är nu det blir krångligare. Klockan 12:30 samlades en grupp Trumpanhängare utanför Kapitolium, och klockan 12:53 rapporteras att dessa övermannat polisen och börjat ta sig in mot själva byggnaden. Klockan 13:09 kallas nationalgardet in till Kapitolium, och klockan 13:10 avlsutar Trump sitt tal med orden om att marschera till Kapitolium och visa stöd för de republikanska folkvalda som är villiga att "ta tillbaka landet". Notera klockslagen!"

Så långt det jag skrev då, för ett knappt år sedan. Den bild Svenska Yle vill ge oss är att det var Trump som låg bakom det som hände. Notera hur händelserna dukas fram för oss: "I närheten höll president Trump ett tal som slutade med en uppmaning till anhängare att marschera mot Kapitolium. Sedan bröt kaoset ut."

I själva verket hade kaoset vid Kapitolium brutit ut redan INNAN Trump avslutade sitt tal med orden om att gå till Kapitolium och visa stöd för de republikanska senatorerna. Men att skriva det skulle liksom ta udden ur det hela, så i stället ljuger skribenten och presenterar en annan bild, en bild som inte stämmer överens med verkligheten men som vänstermedia i USA har fabricerat och sprider bland sådana som vill hata högern och som framför allt vill hata Trump. Och jordmånen för en sådan lögn är givetvis god. Tyvärr gäller det samma också här, och det vet de som skriver dylik goja. Men vi behöver ju inte låta oss luras. 

Men tyvärr är detta ett mantra som har upprepats många gånger, och som kommer att fortsätta upprepas. En av de mest pinsamma artiklar jag läst på länge i detta ämne, skriven av Ville Hupa på Svenska Yle, tar upp de textmeddelanden som sändes inom den närmsta kretsen kring Trump i vilka några personer luftade sin oro över vad som pågick den 6/1. Utifrån dessa meddelanden hoppar Hupa till den fullständigt ologiska slutsatsen att "Däremot visar meddelandena att Trumps närmaste krets visste exakt vem som hade makten att stoppa upploppet – trots att samma personer sedan dess odlat en helt annan bild i offentligheten."

Kom igen nu! Det att någon sänder ett textmeddelande där denna vädrar sin oro - speciellt i en osäker och dramatisk situation - visar givetvis inte att de "visste vem som hade makten att stoppa" någonting alls. Detta är att dra alldeles för långtgående slutsatser av, i princip, ingenting. Dessutom: Att dessa samma personer sedan säger påstås "odla en annan bild" en tid efteråt, när bilden av vad som hände klarnat, är förstås inte heller det alls så konstigt. Det är givetvis tillåtet att lära sig mer och att få en mer nyanserad bild när kunskapen om något ökar. Att de slutsatser som presenteras i citatet (alltså gällande vad textmeddelandena visar) dessutom inte alls håller gör inte precis Hupas spåningar om dessa kappvändningar mer korrekta.

Men om man vill hata Trump och högern - och få andra att göra det samma - tycks alla medel vara tillåtna.    

26 kommentarer:

  1. Frågan om vad som hände 6.1.2021 och orsakerna till upploppet har tyvärr fått en religiös betydelse även på den här bloggen. Det finns inte plats för en saklig och förnuftig diskussion där alla som är av annan åsikt har i grunden fel.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spectator. Du har inte helt fel, tror jag. Men det finns vissa fakta som vi behöver hålla fram - fakta som inte är underställda varken politisk hemvist eller "religiös" åskådning (så som du här tycks definiera den). Tidsramen för händelserna är en, kanske den främsta, av dessa.

      Radera
    2. Tala om att fastna i detaljer och tappa greppet om helheten...


      Trumps roll är fortfarande höljd i dunkel. Hans agitation inför 6.1.2021 kan ingen med sinne för rättvisa förbigå. Han vägrar lämna ut de över 700 dokument kring stormningen av Capitol som hans stab i Vita Huset besitter. Han avskedade Steven Bannon som sin rådgivare, men denne förefaller ha varit anställd av Vita Huset i alla fall, och Bannon trotsade kallelsen till förhör kring sin roll kring händelseförloppet. Med mera.

      Det är mycket som borde redas ut och många som vill dölja sin andel i händelseförloppet och bromsar utredningarna bland annat av ideologiska skäl.

      Personkulten kring Trump i GOP är hårresande. Den interna kontrollen av oliktänkande leder tankarna till vissa diktaturer i öst - och då utspelas scenariot i en stat som genom tiderna profilerat sig själv som demokratins försvarare i väst.

      Spectator

      Radera
    3. Spectator. Ja, det är mycket i USA-politiken som är märkligt. Jag, och säkert många med mig,s att med förvåningens finger i häpnadens mun redan 2000 när rösträknarna satt och kisade mot röstsedlarna för att avgöra exakt var hålen var stansade. Hur kan ett land som USA ha ett så primitivt system? Sedan är situationen i det demokratiska partiet/dess mediehus inte alls bättre. I senaste val beslöts det att Trump skulle besegras (med vilka medel som helst) och så valdes Biden till de som skulle göra det. Mer eller mindre av media och som medias kandidat. Att något sådant kan ske i en demokrati är alldeles oerhört. Liksom, vilket du påtalar, den personkult som finns runt Trump. Jag sätter faktiskt i dagens läge stora frågetecken kring huruvida USA alls är någon demokrati i verklig mening.

      Radera
    4. Kors i taket! Kan det rentav vara första gången du och jag har i stort sett samsyn på problematiken i amerikansk politik?

      Spectator

      Radera
  2. Du väljer att fokusera på en detalj i tidslinjen som den liberala sidan mycket riktigt har fått om bakfoten. Du väljer samtidigt att inte alls spekulera i vad som förorsakade upploppet på Kapitolium. Du har tidigare lyft fram konspirationsfanatikern Tucker Carlsons teori om att det nog var FBI som låg bakom. Hur troligt är det om man tittar på läget idag? Kanske det var, som ett antal Trump-anhängare antytt, Antifa som stod bakom?

    Hittills har förhören med den som anhållits klart visat att de som genomförde upploppet var Trump-anhängare och de var där på det som de upplevde, hans direkta uppmaning. Väljer du att helt bortse från Trumps retorik gällande valfusket som den största orsaken till upploppet?

    Trump gick tidigt ut med att valet var stulet, och inte på det sätt som du vill tolka det, att media har påverkat folk så att de röstat på demokraterna. Nej, Trumps uttalade åsikt är att han förlorade valet pga konkret valfusk. Lustigt nog har inga konkreta bevis på valfusk i den omfattning som behövts presenterats. Mike Lindell, du vet han med kuddarna, har lovat komma med bevis gång på gång, men märkligt nog har han inte kunnat leverera än. Inte heller Rudy Guiliani har kunnat prestera några bevis på valfusk. Han medgav vid ett förhör att han inte hade konkreta bevis men att han nog hade sett inlägg på sociala medier om valfusk. Han tyckte inte att det var hans uppgift som advokat att desto vidare kontrollera äktheten i inläggen – han valde att gå ut med dem som sanning. Litet märkligt agerande av en advokat, kan man tycka. https://www.businessinsider.com/rudy-guiliani-says-he-got-election-fraud-evidence-from-facebook-2021-10?r=US&IR=T

    SvaraRadera
    Svar
    1. L. Det oerhört spända läget - orsakat av rykten (hittills obevisade) om omfattande valfusk - låg säkert bakom. Ja. Det skulle säkert vara på sin plats med en bredare analys (opartisk sådan) av varför läget i USA idag är sådant det är. Någon sådan kommer dock aldrig att bli gjord, just på grund av den enorma splittring som råder där det ena lägret inte alls litar på det andra. Och ja, denna splittring fick sin början långt innan Trump, även om han och hans presidenttid har visat hur djupa klyftorna är.

      Radera
  3. Trump hade nog ej uppmanat sina anhängare att inta Kapitolium i den meningen att de skulle marschera in i byggnaden, se där min opinion.

    Däremot kan det ju tänkas att en del av hans anhängare redan på plats beslutat att storma in
    som en följd av desperation och misstroende.

    Avgörande valfusk eller ej kan man ju ej veta.
    Vänstermedia kan man dock ej lia på: påstår dessa att valfusk ej förekommit får man räkna med att sådan förekommit, hur omfattande är sedan en annan sak.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Det är inte bara en åsikt,d et är fakta. Det ser man om man lyssnar, alltså verkligen lyssnar, på det Trump sade. Och ja, valfusk förekom, men precis som du säger är det svårt att veta exakt hur omfattande. Det amerikanska valsystemet är dock sådant att även små kastningar i valresultatet kan orsaka stora omkastningar i resultatet.

      Radera
  4. Trump och hans anhängare hade långt före 6/1 fört en frenetisk kamp "stop the steal" osv. Trumps rådgivare hade ränkt en plan om att man kunde hindra Biden från att bli president om man stoppade omröstningen i capitolium. Talet vid kapitolium var således bara en del av denna plan. Trumps anhängare fanns både vid platsen för talet samt utspridda. De visste vad som sas behövde göras för instruktionerna var klara via nätverken, apparna och mun till mun: stop the steal, stop the election. Trump for till vita huset o knäppte på tv:n. Vägrade göra motåtgärder mot kravallerna trots att flera i närkretsen vädjade om det. Hur många % som var vid capit exakt pga talet kan aldrig avgöras, men det var en uppenbar planerad del av strategin. Men på en punkt ljög han, han sade "And after this, we're going to walk down, and I'll be there with you, we're going to walk down, we're going to walk down.
    Anyone you want, but I think right here, we're going to walk down to the Capitol, and we're going to cheer on our brave senators and congressmen and women, and we're probably not going to be cheering so much for some of them.
    Because you'll never take back our country with weakness. You have to show strength and you have to be strong. We have come to demand that Congress do the right thing and only count the electors who have been lawfully slated, lawfully slated."

    Men han for alltså själv till vita huset och lät dessa virriga desillusionerade människor göra det han inte själv vågade...walk down.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:16. Det är intressant att du, liksom alla andra som vill stämpla mot Trump, lämnar bort den del av talet där han säger att de som marscherar ner till Kapitolium ska göra det fredligt och patriotiskt.

      Radera
  5. Säga vad man vill om Trump, men åtminstone behövde man inte gissa/förmoda vilken sorts man han var/är. Den förre presidenten låtsades ingenting i motsats till de ofta korrupta yrkespolitikerna i Washington D.C. och New York (kallat "Träsket", deep state).

    Kan vara att "Sleepy-Joe" fick fler röster - men 'knafft' var det och man torde aldrig få reda om och hur mycket det eg. fuskades till Bidens förmån. Joe är gammal och börjar bli halvt dement. Många som röstade på honom är nu besvikna. Sakernas förlopp skulle ha kunnat gå meget bedre. Bidens understöd har rasat snabbt. Endast drygt 40% av populationen stöder honom numera.

    Amerika har förlorat sin makt och ställning. Kommer Kina att bli number one?

    SvaraRadera
  6. Varför så tyst i medierna när Trump fick rätt? – Veckans nyheter, https://www.youtube.com/watch?v=L8Pjfgn3FAU

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tittade en stund på videon och stängde av när mannen påstod att Mueller-rapporten helt friade Trump. Såhär sa BBC om Mueller-rapporten i juli 2019: ”Mr Mueller said he had not exonerated Mr Trump of obstruction of justice. The former FBI director spent two years probing alleged collusion between the 2016 Trump campaign and Russia, but did not establish collusion in a crime.
      He concluded that Russia had interfered in the election with the intention of benefitting Mr Trump's campaign.”

      Radera
    2. Och BBC har naturligtvis rätt ?

      Radera
    3. I dehär fallet, ja. Jag har sett klipp där Mueller själv säger samma sak.

      Radera
  7. Stormning kan ju ses som en överdeift om det i själva verket var säkerhetspolis som öppnade dörrarna.

    Varför kan man då fråga sig.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Ja, det finns nog en hel del frågetecken här som knappast aldrig kommer att få svar.

      Radera
  8. Kristian 7.20: de gick ju fredligt o lugnt till också, på en skala iaf. Men det vet ju alla vad som händer om du har en hord virrepären och hägergardister där, Trump et al visste nog exakt vad de gjorde. Borde Trump ha tack för att han inte (mer än han redan gjorde) uppmanade till direkt våld?? Han gjorde såklart precis så mycket som han och hans teams plan krävde. Tanken är ju att det ska se folkligt ut, eller vad man nu ska kalla det för. Sedan bara sätta sig framför TV:n o vänta på utfallet. Något som du inte vill kommentera. Om hans avsikt inte var ett våldsamt upplopp, varför stopåade han det inte då, fast nära o kära vädjade. Varför Kristian, svara på det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:49. "Han gjorde såklart precis så mycket som han och hans teams plan krävde."

      Nu tycks du ha information som vi andra inte har. Exakt hur såg den planen ut, menar du?

      Radera
    2. Ja, det fanns en plan för att hålla Trump kvar vid makten, i direkt strid mot valresultatet. Planen gick ut på att (olagligt) skicka tillbaks röstresultaten till ett antal stater i hopp om att Trumps mantra ”valet är stulet” skulle ha fått fäste. Peter Navarro förklarar dethär på ett väldigt tydligt sätt här. https://youtu.be/343O7tc5Ns8.

      Radera
    3. L. Som jag förstår anonyms kommentar ovan fanns det en plan gällande Kapitolium-händelserna. Sammanhanget meningen skrevs låter förstå det.

      Radera
    4. Det kan vara att anonyms kommentar var menad för Kapitolium-händelserna. Vi vet ju inte om den plan Navarro så öppenhjärtligt beskriver omfattade just stormningen. Likväl tycker jag att det som Navarro helt öppet beskriver är minst sagt häpnadsväckande.

      Radera
  9. I Essi skooga veit di no va som en sant å lögn i stor vääde ������

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:43. Det är mycket man kan lära sig och veta om man har ögon och öron öppna och inte bara snällt tar in det man blir serverad, ja.

      Radera
  10. För det fall att nån glömt bort vad som egentligen hände 6.1.2021.

    https://www.youtube.com/watch?v=jWJVMoe7OY0

    Ett eländigt program, men det lönar sig att se det i sin helhet.

    SvaraRadera