onsdag 19 januari 2022

Regnbågsfascismen tar ännu ett steg framåt

För en tid sedan gick SVT Nyheter i Sverige ut med nyheten att socialdemokraterna skrivit en motion om att förbjuda så kallad omvändelseterapi i Sverige. Förbud mot terapi avsedd att få homosexuella personer att bli heterosexuella finns redan i en rad länder.

Behöver jag säga att detta är ytterligare ett steg, ett självklart sådant, i kampen mot de homosexuella och deras rättigheter och framför allt i kampen för att tysta alla som fortfarande vågar säga det självklara att utlevd homosexualitet är både onaturlig och något som bryter mot Guds heliga lag och vilja? Nej, det behöver jag förstås inte.

Nu ska det förstås sägas att det finns sådan "terapi" som är direkt skadlig. Framför allt sådan som lovar snabba förändringar utan egentlig terapi. Men det finns också seriösa aktörer som svarar på ett behov som de facto finns men som de människofientliga krafter som verkar på så många håll idag vill förneka och utplåna.

Alla former av tvång är givetvis förkastligt på detta område, men där det finns en vilja till helande – vem är vi som samhälle att förneka denna vilja och försöka förvägra de som vill ha hjälp denna hjälp? För det är precis det som detta lagförslag syftar till. Målet är att stänga dörren till helande för sådana som vill bli fria från sin homosexualitet och sedan slänga bort nyckeln.

Artikeln jag länkade till är givetvis bedrövlig. Det kanske värsta är ändå det som sägs i det sista stycket där det görs gällande att kyrkornas lagförkunnelse i denna fråga handlar om förtryck. Uppenbarligen är nästa steg, som nu alltså redan förbereds, att förbjuda kyrkorna att förkunna vad Gud säger om utlevd homosexualitet och evighetsfrågan.

Så går det när vi lever under en regnbågsfascistisk regim.  

66 kommentarer:

  1. Den som är obekväm med sin homosexualitet bör självfallet kunna få terapi och eventuellt bli fri från densamma. Mig har berättats att livet som gay eller lesbo inte alltid är så glättigt som mediabilden. Där tycks även finnas självmord och förtvivlan.

    Samtidigt bör man väl medge att Bibelns inställning till homosexualitet framför allt gäller den sant troende, den som omfattar den Gud som är Bibelns och judarnas och kristnas. Många kan dock ej acceptera en personlig Gud i denna mening. För en kristen kan det ju tänkas vara extra svårt att acceptera denna läggning när man
    erinrar sig vad Bibeln har att säga i denna fråga.

    Exempelvis Einstein trodde ju ej på en personlig Gud (för vilket han hånades i den tidens USA) utan på en slags panteism i likhet med Spinoza.I takt med vetandets och vetenakapens framskridande har den Gud som framställs i Bibeln
    uppfattats som allt mindre sannolik samtidigt som
    en dörr för transcendental makt ändå lämnats på glänt.

    Tror att både Asimov och Dawkins,i princip övertygade ateister, ändå lämnade dörren åtminstone lite på glänt för det transcendentala eller Gud hur man vill.

    Asimov sade visst övermodigt något som att sannolikheten för Guds existens var så liten att han ej ville öda sin tid på detta.

    Men t.o.m. han aktade sig tydligen för att helt stänga dörren!

    Anonym1




    SvaraRadera
  2. Hatten av för Anonym1 och den intressanta utblicken över trons roll hos diverse tänkare!

    I övrigt rekommenderar jag läsning av Suomen Kuvalehti 14.1.2022, där det ingår en artikel om spänningen mellan indelningen i två kön (som vissa tänkare betraktar som enda sanningen gällande sexualitet) och hormonernas, främst testosteronets, roll för kroppens och psykets utveckling speciellt men inte endast för sexualiteten (vilket på rent vetenskaplig grund problematiserar den fyrkantiga sanning somliga betraktar som den enda).

    Spectator

    SvaraRadera
  3. Att Gud skulle ha skapat människan, dessutom till man och kvinna, gäller tydligen inte nödvändigtvis mera, utan lobbygrupper säger åt oss att vi inte är man eller kvinna, utan vad vi själva bestämmer oss för att vara just nu. I morgon kan vi ha beslutat oss för någon annan variant på den ständigt skiftande skalan Detta är ett uttryck för jag och mitt. Jag min egen Gud.
    Läste nyligen en rapport om en läkare i England, baptist, som avskedades från sitt jobb då han hävdade att ett barns kön är biologiskt och genetiskt betingat, och inte bestäms av hur någon själv upplever sig vara funtad.

    SvaraRadera
  4. Allan, om människans egenskaper, utvecklingspotential och exempelvis våldsbenägenhet (90 % av alla mord görs av män) ska anses uttömmande förklarat med att Gud skapade människan till man och kvinna kunde vi med dagisbarnens auktoritet stoppa all forskning kring människan (och varför inte allt annat med).

    Inte ens vetenskapen ifrågasätter tudelningen av människor och allt liv i allmänhet i manligt (de som producerar spermier) och kvinnligt (de som producerar äggceller).

    Och ändå är vi så förunderligt olika. Somliga av oss älskar att mucka till gräl och slåss (sinnebilden för en grottman), andra är medlande och vårdande till sin karaktär. Förteckningen av maskulina respektive feminina drag och egenskaper kunde göras hur lång som helst, men vi ska kanske undvika pinsamheter här.

    Om du med klara ögon ser omkring dig är både människor och djur väldigt olika "mellan öronen", vad människor beträffar till och med bland dem som upplevt en vad man kan kalla en lycklig barndom. Kanske du viftar bort de här variationerna som ett tillfälligheternas spel. Det gör inte jag. Jag sätter värde på dem som försöker förstå och förklara samband som somliga med verklig eller inbillad auktoritet försöker förklara som tabu.

    Religionen är ett sätt att förklara det oförklarliga, typ Guds existens och natur. Religionen är mindre bra på att förklara det som hör naturen till, typ människans väsen bortom det självklara. Alltid när religionen häver sig över vetenskapen finns det människor som får lida. Och alltid när tron ställs mot det vi faktiskt kan ha tillförlitlig kunskap om lider tron en domänförlust. Om du skulle vara mormon skulle du tro att den svarta hudfärgen är en följd av synden - men du vet säkert bättre än så?

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spectator. Varför blanda ihop personliga egenskaper med kön? Det ena är beroende av många olika saker, det andra är biologi. Men det är klart, om man vill få till ett försvar för hbt så måste man givetvis krångla till det på detta sätt...

      Radera
    2. Jag försvarar inte hbt i sig. Jag förundras över livets storhet, gåtfullhet och variationsrikedom och misstror enkla förklaringar.

      Spectator

      Radera
    3. Spectator. Ok, ursäkta. Och ja, enkla förklaringar är ofta FÖRenklade. Men när det gäller just kön är biologin faktiskt ganska entydig. Att det sedan finns stora variationer inom könen är givetvis ett faktum, men det ändrar förstås inte det grundläggande faktumet att det finns två kön.

      Radera
  5. Citat: "Förbud mot terapi avsedd att få homosexuella personer att bli heterosexuella finns redan i en rad länder. "

    Kristian. Sådan "terapi" fungerar för det första inte, och har redan länge lett till stort illamående, livet igenom, för de berörda. Att dylikt avskaffas är på tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan hålla med dig Nyman, sådan terapi finns inte. Låt då de människor som inte passar in ngn,stans få leva. Vad har de för val? det kan man ju tänka på - kasta inte sten på den som inte är som du är själv,

      Radera
    2. @Torbjörn 20 januari 2022 19:26, " Sådan "terapi" fungerar för det första inte, och har redan länge lett till stort illamående, livet igenom, för de berörda. Att dylikt avskaffas är på tiden." Vad vet du om det ? Nu är det knappast frågan om att med våld tvinga sig på homosexuella ! Men om ngn homosexuell inser att han eller hon behöver bli kvitt sina begär till det egna könet då ska det inte förnekas dem ! "Torbjörn" är väl den samma som försvarar sin systers val att tvärtemot Guds vilja verka som präst ?

      Radera
    3. Torbjörn. "Sådan "terapi" fungerar för det första inte"

      Riktig terapi fungerar, det finns det tydliga exempel på. Kvacksalveri är sedan en annan sak. Men du anser alltså att samhället ska agerande tvingande här och förvägra sådana som verkligen vill bli fria den möjligheten?

      Radera
    4. Anonym 19:37. Vem har påstått att ingen ska få leva? Det här handlar ju uttryckligen om att låta leva och ge frihet för sådana som vill gå i terapi att få göra det.

      Radera
    5. Anonym 22:07. "Nu är det knappast frågan om att med våld tvinga sig på homosexuella "

      Precis, du förstår vad det här handlar om. Tack!

      Radera
    6. "Riktig terapi fungerar, det finns det tydliga exempel på."

      Du har inga exempel, förutom en eller två religiösa som förklarar att de är botade, för att få vara kvar i gemenskapen. Det igen är inget bevis som skulle omkullkasta alla psykologer i världen. Eftersom homosexualitet är ingen störning, ska man inte bota nånting som inte det är fel på.

      Radera
    7. Kristian: (Citat) "Men du anser alltså att samhället ska agerande tvingande här och förvägra sådana som verkligen vill bli fria den möjligheten?"

      Nej. Men jag har förstått att omvändelse"terapi" inte fungerar: utan tvärtom bygger på självsuggestion, skuldkänslor etc. Varför det också finns flera samfund i Förenta Staterna som gått ut och bett om ursäkt för det lidande de orsakat enskilda människor pga att de försökt omvända dem genom just dylika påfund. Det hör till historiens soplåda.

      Radera
    8. Förvirringslobbyn 16:19. Du som vet allt vet givetvis detta också. problemet är bara det att du inte vet allt. Vad gäller ditt påstående att "Det igen är inget bevis som skulle omkullkasta alla psykologer i världen" så kommer du in på något oerhört intressant. Jag har tidigare talat om Cullberg och hans lärobok i psykologi där han, utan att det framkommit några nya rön whatsoever, från en upplaga till en annan gick från att mena att homosexualitet är en störning till att mena att det är något naturligt. Det är så det fungerar när man böjer sig för trycket.

      "Eftersom homosexualitet är ingen störning, ska man inte bota nånting som inte det är fel på."

      Igen är vi så tillbaka vid förvirring som mål för dina skriverier. Att du orkar...

      Radera
    9. "Jag har tidigare talat om Cullberg och hans lärobok i psykologi där han, utan att det framkommit några nya rön whatsoever,"

      Det är inte speciellt svårt att hitta enskilda personer eller författare som är kärringen mot strömmen, vem som helst för ju skriva vilka böcker som helst. Jag kunde skriva en bok om religiösa ytterligheter och påstå precis vad jag vill, det förändrar inte vetenskapen det minsta.

      Du får ju hitta på själv vad du tycker är en störning, men inom psykologin fungerar det inte så, där finns en lista, DSM-5, som man tyvärr inte kommer åt längre fritt. Den föregående versionen fanns öppen på nätet.

      Jag är knappast förvirrad då jag återger fakta om vad som är psykologiska störningar, och vad som inte är. Du kommer alltid att skriva fler anti-hbtq-inlägg än vad jag nånsin kommer att orka besvara. På tal om vem som orkar mera...

      Radera
    10. Förvirringslobbyn. Du läste slarvigt igen. Men jag orkar faktiskt inte bry mig vad du dillar om längre.

      Radera
    11. Eftersom homosexualitet inte finns bland DSM-klassificeringen, är det ingenting man ska bota, åtminstone inte om man är professionell psykolog. I Finland och Sverige använder man ICD-10, och den är långt harmoniserad med DSM-5. Den psykolog som inte följer kriterierna, mister sin legitimation rätt snabbt. Du vill ju inte tro på nånting som finns på riktigt, och dillar gör jag inte, kolla gärna upp ICD-10, finns på nätet:

      https://www.who.int/classifications/icd/en/GRNBOOK.pdf

      Hittar du homosexualitet där? Använd sökfunktionen, försök igen. Nej, där finns ingenting om homosexualitet. Alla psykologer i vårt land är ense om att homosexualitet inte ska botas.

      Radera
    12. @Förvirringslobbyn, "Alla psykologer i vårt land är ense om att homosexualitet inte ska botas." Har du läst "Tommy Hellsten" ? Tror nog att han inte håller med dig om detta !

      Radera
    13. Fakta är, att alla psykologer håller sig till ICD-10, det är deras handbok. Tommy Hellsten skriver andliga böcker, känd för att ta avstånd från homosexualitet, så självklart vill du Anonym slänga in honom här. Spelar ju ingen roll vad han tycker, dessutom sysslar han med helt andra saker än att jobba som psykolog.

      Så här omskrivs han i Wikipedia:

      "Tommy Hellsten har blivit mycket kritiserad i nordiskt kulturliv för att ta avstånd från homosexualitet samt för en påstått ojämlik syn på förhållandet man-kvinna.

      Han är antagligen Finlands mest kända mystiker, läst i alla läger, även av stockkonservativa fundamentalister. Hans böcker har blivit nästan andliga bestsellers i Finland."

      Om ICD-10 och psykiatrin står det så här (bevisa gärna om det är fel enligt dig)

      "För psykiatrin vidkommande används ibland den amerikanska diagnosmanualen DSM-IV som komplement till ICD-10:s axel F. I Sverige är endast ICD-10 officiell diagnosmanual, och Socialstyrelsen har utarbetat ett omfattande konverteringssystem från DSM-IV till den offentligt godkända ICD-10. DSM-IV har därför ingen officiell legitimitet, vilket däremot ICD-10 har."

      Förstår du var "officiell legitimitet" innebär?

      Radera
    14. Frågan är om man alls skall svara på dessa förvirrade svar av förvirringslobbyn ? "Mystiker", varifrån tar du allt ? Angående "officiell legitimitet" så tror jag mig nog veta vad du menar men gör det faktiskt saken "legitim" ? De enda legitima bud vi har är Guds tio bud ! Varför då komma dragandes med "människors tankar och påfund" likt " DSM-IV till den offentligt godkända ICD-10." ??? Du är bara ute för att förvirra ! Läste en gång om terapi och terapeuter att om man inte "synkar" med densamma så skall man byta ! Passar bra in på dessa du vill rekommendera som stenhårt håller fast vid ICD-10, vad de nu sen må innehålla... Bryr mig "gödning" om vad du anser faktiskt !

      Radera
    15. Anonym 00:13. Nej, man borde inte fästa sig vid dessa förvirrade skriverier. Men det är tyvärr inte så lätt att låta bli...

      Radera
  6. Pray away.

    https://www.npr.org/2021/08/02/1022837295/former-ex-gay-leaders-denounce-conversion-therapy-in-a-new-documentary?t=1642702677764

    https://m.imdb.com/title/tt11224358/?ref_=fn_al_tt_0

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:19. Som jag konstaterade är det skillnad på verklig terapi och på kvacksalveri. Men jag förstår viljan att dra allt över samma kam. Det blir lättare att få igenom ett förbud då.

      Radera
    2. Kristian,

      Var någonstans finns det några som helst pålitliga belägg för att det här med omvändelseterapi skulle fungera?

      Radera
    3. Christian. Terapi fungerar. Det är väl alla psykologer och psykoterapeuter överens om?

      Radera
    4. Frågan gällde inte terapi i allmänhet, utan OMVÄNDELSETERAPI. Läs rätt. Och frågan gällde inte om, utan VAR.

      Radera
    5. Förvirringslobbyisten. Det är du/ni som envisas med att tala om "omvändelseterapi". Jag föredrar att tala om terapi, rätt och slätt. För det är det saken handlar om.

      Radera
    6. Du får ju föredra vad som helst, det förändrar inte faktum att omvändelseterapi blir inte terapeutisk såsom godkänd terapi för att Kristian Nyman föredrar ett ord framom ett annat.

      Sätt nu ihop en skrivelse till psykolog- och psykiaterförbunden och berätta att de har fel då de är ense om att omvändelseterapi är skadligt.

      Radera
  7. Europa har fått och får ett aldrig tidigare skådat inflöde av unga människor från andra kulturer (t.ex islam). Kan vara i vissa fall en bra sak i sig (såna som jobbar), men tror någon på allvar att ett avkristnat Europa - som hyllar homo- och transsexualitet och andra
    former av pervers sexualitet - genom att hänvisa till "våra värderingar" ska förmå inlemma dessa nyinvandrade till att tro på ingenting? Dessutom är homofilin en styggelse för dem.
    Vi befinner oss i väst idag på botten, och vi har ännu inte ångrat oss. Alltför många kyrkor och rörelser är inte mera ett salt i (homo)förruttnelsen.
    Bibeln är inte enbart en kompass, utan också karta. Det finns helande för den homosexuelle eftersom han har en psykosexuell dysfunktion. Konversionsterapin på kristen grund är nyckeln till tillfriskning i form av heteronormativitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skriver han som har kusins pojtsis fru från Afganistan. kanske den kärringen har kompass och karta. Hon är väl för helande. Tjusigt att den kärringen inte är får ngt helande. Mat får man däremot från Kabulistan.ang. Huhtanäkis skriverier så kan man ju undra hur människan vill skriva en massa skit,

      Radera
    2. Allan. Du har nog en poäng där. Men samtidigt är det intressant att se hur feminister och muslimer hittar varandra i kampen mot en gemensam "fiende" (klassisk kristendom).

      Radera
  8. Helt OT men signaturen "Petra83", https://svenska.yle.fi/a/7-10011749#comments, verkar vara en kvinna som de flesta av oss skulle vara stolta över !

    SvaraRadera
  9. "För en tid sedan gick SVT Nyheter i Sverige ut med nyheten att socialdemokraterna skrivit en motion om att förbjuda så kallad omvändelseterapi i Sverige".

    Bekymmersamt att det inte redan finns ett sådant förbud. "Omvändelseterapi" borde naturligtvis vara både olagligt och straffbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Christian. Så du anser alltså att sådana homosexuella som vill bli fria från sin homosexualitet ska förvägras möjligheten till det? Att statsmakten ska tvinga dem att förbli vad de är? Väldigt vidsynt...

      Radera
    2. Kristian, var är alla de som vill bli kvitt sin homosexualitet? Hur många känner du? Vi har ju varit in på denna fråga och du har inte lärt dig ännu att a) du känner ingen homosexuell, b) jag känner många och ingen har något behov av att förändras.

      Kan du Kristian definiera "vidsynt", ur ditt perspektiv, som inte vill att det ska finnas homosexuella?

      Radera
    3. Kristian,

      Omvändelseterapi är pseudovetenskapligt nonsens, och skadligt sådant. Homosexualitet är ingenting som du, och dina gelikar, kan befria människor ifrån, och det är inte heller någonting som människor behöver befrias ifrån.

      Radera
    4. Christian. Jag räknade till tre (eller fyra, beroende på vad orden egentligen betyder) fel i din korta kommentar. Strongt!

      Radera
    5. Kristian,

      Vilka skulle dessa fel vara, menar du? Och vilka belägg menar du att du kan presentera för att omvändelseterapi faktiskt fungerar?

      Radera
    6. Christian. Det betyder att i princip allt du skrev är fel.

      Radera
    7. Förvirringslobbyn 16:21. Det är intressant att du vet allt. Också om mig. Nå, jag tror nog att du är den ende som tror på det. Om ens du gör det.

      "Kan du Kristian definiera "vidsynt", ur ditt perspektiv, som inte vill att det ska finnas homosexuella?"

      Och varifrån får du det? Det där är ett ganska grovt påstående som, givetvis, helt saknar teckning i något jag har skrivit. Men du gillar ju att försöka förvirra.

      Radera
    8. Oj, ursäkta, menade förstås "utövande homosexuella". Det är inte vidsynt att önska att sådana inte finns, lika lite som att få spel över tex Pride. Varför kritiserar du andra för brist av vidsynthet då du själv inte äger ett uns av den egenskapen?

      Är det vidsynt att låta Pride finnas utan att tvingas skriva en massa inlägg om det? Nej, det är det inte. Klarar du inte själv av att vara vidsynt, kan du sluta förvänta det av andra.

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. Och var har jag önskat att sådana inte ska finnas? Du har svårt att hålla dig till sanningen, men jag är förstås inte förvånad över det, och knappast någon annan heller.

      Radera
    10. Vill man ha en i terapi för att botas, då är det nog svårt att tolka dig på annat sätt.

      Radera
    11. Kristian,

      På vilket sätt skulle det vara fel att beskriva omvändelseterapi som pseudovetenskapligt nonsens? Menar du att det skulle finnas vetenskapliga belägg för att omvändelseterapi fungerar? Vart, i sådant fall, finns dessa?

      Radera
    12. Förvirringslobbyn. Vem vill ha någon i terapi? Igen läser du sådant jag inte skrivit. Det jag har skrivit är att det finns sådana som vill ha terapi, och då ska inte detta vara förbjudet. Eller vill du verkligen att samhället ska diktera vad en människa kan söka hjälp för och vad hon inte får söka hjälp för. Det är DET som detta handlar om, inget annat. Trots att du försöker efter bästa förmåga rådda till det.

      Radera
    13. Christian. Omvändelseterapi vet jag faktiskt inget om. Jag talar om terapi.

      Radera
    14. Kristian,

      På vilket sätt menar du då att jag hade fel när jag skrev att omvändelseterapi var pseudovetenskapligt nonsens?

      Radera
    15. Christian. För att du, som alla andra som driver denna utveckling, drar all terapi på detta område över en kam och föraktfullt kallar det för "omvändelseterapi".

      Radera
    16. Christian, ett medborgarinitiativ har gått igenom och just denna sak är på väg att behandlas:

      https://www.eduskunta.fi/SV/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/MI_10+2021.pdf

      Då ärendet togs upp i Riksdagen, var det ju givetvis Kd som hoppade på och försökte ogiltigförklara Psykologförbundets och Psykiaterförbundets ståndpunkt med den egna kristna ideologin. Och SF som inte riktigt var med på kartan.

      https://www.eduskunta.fi/SV/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sidor/PR_132+2021+10.aspx

      Radera
    17. Förvirringslobbyn. Ja, beklagligt nog är detta på gång också här i landet. Medborgarinitiativen har inte fört med sig annat än elände.

      Men det är fint att se att Kd står upp för alla människors rätt att få terapi om de så vill. Jag var just och röstade i vårdvalet, och min röst gick helt klart till rätt parti!

      Radera
    18. Du får ju rösta på vad du vill, men inom ett välfärdsområde bestämmer man inte om psykologer handlar enligt vetenskap eller religion.

      Frågan återremitterades till utskottet, och där sitter det till all lycka inga kd:are som inte kan skilja vetenskap från tro.

      Radera
    19. Kristian,

      Både du och jag vet att det finns människor som anser att man medelst terapi kan få homosexualla människor att bli hetrosexuella. Finns det några som helst vetenskapliga belägg på att det här faktiskt skulle fungera? Med tanke på det upprörda tonläget i ditt blogginlägg tycker man ju att faktiskt skulle kunna erbjuda ett seriöst svar här istället för att bara slingra dig.

      Radera
    20. Christian. "Vetenskapliga belägg"? Hur menar du att sådana borde se ut? Det som FINNS är vittnesbörd hur terapi förändrat personers läggning. T.ex. här: https://www.radiodei.fi/kuuntele-ari-puonti-sai-uuden-suunnan-elamalleen/

      Tror du, på fullt allvar, att det vetenskapliga samfundet, sedan de vänt kappan efter vinden i samhället, ställer upp på att finansiera/godkänner forskning som skulle motsäga det de bestämt sig för vara det enda som gäller i denna fråga?

      Radera
    21. Kristian,

      "Vetenskapliga belägg"? Hur menar du att sådana borde se ut?"

      Kliniska studier vore trevligt.

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Klinisk_pr%C3%B6vning#:~:text=Klinisk%20pr%C3%B6vning%2C%20%C3%A4ven%20kallad%20klinisk,Fas%20III%20och%20Fas%20IV.

      Jag tolkar ditt inlägg här ovan som att svaret på frågan är nej? Du känner alltså INTE till några kliniska studier som demonstrerar att man, medelst terapi, kan göra homosexualla människor hetrosexuella? Har jag förstått dig rätt då? Då är det väl också ganska uppenbart att det här med omvändelseterapi är en pseudovetenskaplig praktik, inte sant?

      "Det som FINNS är vittnesbörd hur terapi förändrat personers läggning"

      Det finns även vittnesbörd om att Illuminati styr jorden, att bigfoot existerar och att jorden är platt.

      Radera
    22. Christian. "Kliniska studier vore trevligt."

      Du missade tydligen vad jag skrev i slutet av min kommentar 08:10.

      Som sagt så talar jag inte om "omvändelseterapi" utan om terapi. Men jag förstår precis varför du inte bryr dig om att försöka förstå vad jag säger.

      Nej, det finns inga vittnesbörd om sådana saker du påstår. Det finns galningar som påstår saker och ting, men det är något helt annat. Men vittnesbörden om hur terapi förändrat den sexuella läggningen är, just det, vittnesbörd. Kan vi veta att de inte ljuger? Nej, givetvis inte. Men om livsföringen ändrat 180 grader torde det knappast vara något man behöver betvivla, eller hur?

      Radera
    23. Kristian,

      Idag vore det naturligtvis omöjligt att, medelst kliniska tester, pröva huruvida man kan få homosexuella människor att bli hetrosexuella. Det vore naturligtvis etiskt problematiskt på en rad olika sätt.

      Men omvändelseterapi är ju någonting man HAR ägnat sig åt, under historiens lopp, och effekterna av denna tragiska och moraliskt förkastliga praktik låter sig naturligtvis studeras. Känner du till något vetenskaplig stöd som styrker din uppfattning om att man faktiskt, medelst terapi, kan få homosexuella människor att bli hetrosexuella?

      (Du och jag vet naturligtvis båda svaret på den frågan, men jag tänker att jag ändå, för artighetens skull, faktiskt kan ställa den).

      "Men om livsföringen ändrat 180 grader torde det knappast vara något man behöver betvivla, eller hur?"

      Jag har tyvärr ingen möjlighet att ta del av den källa som du presenterade, då jag dessvärre inte behärskar finska. Men om man vill ta reda på huruvida någon verkligen har en sexuell läggning eller inte, går det inte att bara titta på vederbörandes livsstil. Som du säkert vet spenderar många homosexuella sina liv i "garderoben" eftersom de helt enkelt inte vågar komma ut (på grund av att de vet hur de komma att behandlas och bespottas av dig och dina gelikar). På samma sätt finns det säkert gott om kristna som helt enkelt väljer att låtsas att de blivit hetrosexuella eftersom den lögnen är att föredra framför ett scenario i vilket de, av hela sin församling och sin kristna omvärld, får höra att de är sjuka och "onaturliga". Det är ju inte helt otänkbart att det känns en smula obehagligt att få höra att den kärlek man känner till en person av samma kön är "onaturligt" och ett utslag för sjukdom, inte sant?

      Radera
    24. @Christian 24 januari 2022 20:14, Alla dina konstiga funderingar till trots, vore det inte bäst att fråga homosexuella som på sätt eller annat blivit helade från onormala böjelser ???

      Radera
    25. Anonym,

      Som jag skrev: för att visshet om att omvändelseterapi fungerar behöver man VETENSKAPLIGT utreda denna fråga. Som både du och Kristian vet finns det massor av homosexuella som stannar kvar inne i garderoben på grund av skam som uppstår när man av er och er gelikar får höra av att man är "onormal" och sjuklig.

      Radera
    26. Christian. "Idag vore det naturligtvis omöjligt att, medelst kliniska tester, pröva huruvida man kan få homosexuella människor att bli hetrosexuella."

      Och likväl fortsätter du att fråga efter "vetenskapliga belägg"...

      Radera
    27. Kristian

      Igen: omvändelsterapi har praktiserats och effekterna av denna kan och har studerats vetenskapligt. Vad tror du att man har kommit fram till?

      Radera
    28. Christian. Mycket av det som går under benämningen "omvändelseterapi" ÄR kvacksalveri. Det förvånar inte att vetenskapen kommer till detta när sådant undersöks. Men det motiverar givetvis inte att kasta ut barnet med badvattnet och förbjuda allt som ens tangerar något med terapi och homosexualitet.

      Radera
  10. Undrar vad dessa "omvändelseterapister" skulle försöka omvända Sara till? Får hon älska en man för att hon fysiskt ser ut som en kvinna? Och skulle det vara fel för henne att älska en kvinna eftersom hon genetiskt är en man, men saknar de manliga attributen? På bibelns tid skulle såklart ingen veta nåt om det för de var så dåliga på gentester då ännu. https://svenska.yle.fi/a/7-10001326

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 00:30. Försök hålla dig till ämnet och inte blanda in andra saker i diskussionen.

      Radera
    2. Hamnade i fel tråd, men kommentera gärna!

      Radera