måndag 24 januari 2022

Enorm skamfläck!

Idag börjar så alltså rättegången mot Päivi Räsänen och Juhana Pohjola i Helsingfors tingsrätt. Eller rättare sagt: Idag börjar rättegången mot Bibeln. Räsänen har nämligen inte sagt något annat än det Bibeln säger i frågan om Pride och homosexualitet. 

Detta är en enorm skamfläck för Finland och något som det har reagerats starkt på ute i världen. Vår omhuldade bild av Finland som ett modernt och fritt land får i.o.m. denna rättegång sig törnar som det kan ta länge att reparera, om den överhuvudtaget alls går att reparera. Speciellt i USA har denna rättegång orsakat närmast ett ramaskri, och där har det också bl.a. rests krav på att riksåklagare Raija Toiviainen ska ges inreseförbud till USA och sättas i samma kategori som diverse diktatorer. 

Detta alltså redan för att denna sak överhuvudtaget tas upp till prövning i rätten. Om det sedan, vilket inte alls är någon omöjlighet, det blir en fällande dom kommer dammluckorna för utländska fördömanden garanterat att öppnas på vid gavel. Liksom den omtalade "Pandoras ask" här i vårt land - och även i en vidare kontext. För, precis som The Federalist konstaterar, är detta en fråga med globala implikationer. Det var förstås bara en tidsfråga innan något dylikt skulle hända i.o.m. att regnbågsfascismen kräver allt striktare lydnad mot deras nya dogmer, men att detta verkligen skulle hända i Finland är något alldeles oerhört. Det är inget mindre än en enorm skamfläck. 

20 kommentarer:

  1. Säga nåt annat än bibeln? Bibeln ska inte användas som vapen för ens egna föreställningar. Bibelcitatet som använts är dessutom från ett brev(!) och det borde mana till ännu större försiktighet, vi har inte den fulla kontexten (brevväxlingen). Någon rättegång mot bibeln är det inte, det är väl den offerkofta vissa vill svepa sig i. Väx upp och behandla dina medmänniskor med respekt och värdighet! Om du tex agar ditt barn och hänvisar till bibeln så inte 17 skulle nån säga att nu blir det rättegång mot bibeln. Nej, det blir rättegång mot ägaren till handen som slog.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:55. Jag har under åren hört det ena felaktiga påståendet om NT:s brev efter det andra, och jag tänkte i min enfald att jag hört dem alla. Men du lyckades faktiskt komma med en ny variant! Så grattis för det! Men denna är faktiskt lättare att vederlägga än många andra. Det handlade nämligen inte om någon "brevväxling" så som vi förstår ordet idag, utan här var det fråga om att aposteln (som i flera fall grundat församlingen) UNDERVISADE församlingen i Guds ord och vilja. Frågor kunde förekomma, men inget meningsutbyte. Så den kontext du efterfrågar fanns inte. Det vi har i NT är allt vi behöver för att kunna veta vad Paulus avsåg. Och nej, det handlar verkligen INTE om att "använda Bibeln som vapen för egna föreställningar". Tvärtom handlar det om att vi behöver korrigera våra egna föreställningar så att de överensstämmer med Bibeln som ju är ett levande och verksamt ord.

      "Väx upp och behandla dina medmänniskor med respekt och värdighet!"

      Kan man ha större respekt för någon än då man varnar denne för att han/hon är på en ofärdsväg? Och, som det ju handlar om här, har omsorg om det uppväxande släktet och deras väl?

      Radera
    2. Nytt!? Ja men grattis till mig (höhö) då men det är nog en urgammal tanke att man läser någon annans brev då man läser någon annans brev. Brev som svarade på ett syfte/behov/situation och helt rimligt att anta att brevväxling förekom (hmm, de breven blev inte bevarade, månne Paulus använde dem som veke i oljelampan??). Vi har inte heller alla Paulus brev, tex nämner han ett brev han skrev som inte finns bevarat i någon känd form. Vad månne vi gick miste om där?

      Radera
    3. Anonym 00:03. Nu läste du tydligen inte det jag skrev. Man kan inte hitta på något och ersätta historisk kunskap med detta påhitt som du gör här.

      Radera
  2. Skam för Finland, genomskinligt vilken agenda åklagaren för. Hon hatar verkligen de bibeltroende. Jag hoppas och ber att Gud griper in i ärendet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:55 Hat är ett starkt ord, men oberoende av om det stämmer eller om det handlar om något annat får vi be!

      Radera
    2. Anonym 15.55. GUD Är inbegripen i Allt som sker på jorden. Vi säger ske Hans vilja oberoende hur domslutet blir. Detta kanske ännu blir någon till upplysning så att väckelse sker fastän största möjliga majoritet vill störta Guds Ords människor genom att deras vittnesbörd kränks och att de blir dömda. Enskilda kan ännu ångra och tro och få sitt vittnesbörd enligt frälsningen och Bibeln. Det är på gott och ont i offentligheten men allt tjänar Guds syfte ty han dödar och ger liv varje dag, även han tillstäder mot sin vilja att vi människor dömer dräper och syndar så dräper Han också själv redan i Nådatiden till mångas och enskildas räddning. HAN HERREN HERREN HAR KONTROLL OCH HAN HAR SAGT ATT VÄRLDEN KOMMER ATT BLI SÅSOM DEN ÄR IDAG MEN ÄNNU BJUDER HAN ÅT DE FLESTA MÄNNISKOR I TRYGGHET LIV OCH EVANGELIUM FÖRUTFATTANDE SÅ ATT 'KRISTNA KLÅPERIER' INTE SKALL SKADA NYA NÅDEBARN.

      Radera
  3. Räsänen är en feg kappvändare, nu har hon sagt följande i intervjun:

    "– En usko siihen, että mikään vaatimus auttaa tällaisessa. En ajattele, että on oleellista pyrkiä muuttamaan homoseksuaaleja tai vaatia heitä tekemään heteroseksuaaleja tekoja."

    "Jag tror inte att något krav hjälper här. Jag tänker inte,
    att det är relevant att sträva till att förändra homosexuella eller att kräva dem att utföra heterosexuella gärningar."

    Man kan ju fråga sig då varför alla stockkonservativa tjatar ideligen om denna fråga om Päivi inte ser det som relevant. Kristian, varför prata och skriva om det, om läromodern inte anser det vara relevant?


    Hon säger vidare:

    "– Ihanaa, että täällä oli näitä tukijoukkoja. Haluan tuoda tänään ilmi, että minulla ei ole tarkoitus ketään ryhmää loukata, hän jatkoi."

    "Härligt att jag har dessa stödgrupper. Jag vill föra fram idag, att jag har ingen mening att såra några grupper, fortsätter hon."

    Efter allt detta handlar om att hon de facto sårat, så kunde hon medge att hon sårat, betala de futtiga 120 dagsboten och saken är ur världen. Men det gör hon ju inte, för hon är ju allt annat än ärlig.

    Päivi har påstått att homosexuella har en "genetisk dystrofi och ett arvsanlag som orsakar sjukdomar" , och det är nog ingenting man hittar i bibeln hur man än söker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Nu är du bara pinsam. Din kommentar visar att du inte alls begriper vad detta handlar om.

      Radera
    2. Vore det som du säger, att jag inte alls begriper, skulle inte Räsänen vara åtalad. Nu är det precis tvärtom-det är inte ni som begriper.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Nej, nej, nej. Men tyvärr har riksåklagaren drabbats av samma blindhet som du. Det man eventuellt kunde beskylla Räsänen för (och jag faller givetvis under samma dom) är att hon inte har förklarat tillräckligt tydligt vad hon menar. Men å andra sidan har dina skriverier visat, med all önskvärd tydlighet, att när det inte finns någon vilja att förstå hjälper ingenting.

      Radera
    4. Kristian. Romarbrevet kapitel ett säger nog varifrån homosexuella gärningar kommer. Att man inte tagit tillvara kunskapen om Gud och hittat på egna visheter. Inte alla offer för pedofili eller barnaskändare blir homo eller heterosyndare fsst de ofta kan ha panisk rädsla för sex och nakenhet. Om man får nåd att behålla tron och tillit till människor per se kan man t o m efter traumatiska eller syndiga saker leva något så när lycklig i heteroäktenskap. Vanligtvis går det så att man börjar leva i hejdlös otukt om man ger sig till sex före ett tryggat äktenskap. Också sådana kan få nåd till att sluta synda och få syndernas förlåtelse. Ävenså homosexuella. Det lättaste sättet är för alla att vara avhållsam. En homo botas fort om den behandlas vänligt och rakryggat och besluter sig att älska Guds Ord och vara avhållsam mot män och kvinnor tills ev heteroäktenskap vore möjligt. Med rak och vänlig öppenhet kan man säga åt bögarna: i bibeln och kyrkan är det inte lovligt. Ingen oskadad människa kan vara helt återhållsam. Autonom självtillfredsställese eller onani med diverse tankar och fantasier är vanligt. Men Luther säger nog att vi skall helga oss i tankar ord och gärning och då blir det lättare för medmänniskorna när man inte alltid talar om sex sex och åter sex. Men att runkande och onani vore för en heteroinriktad människa en homosexsynd är vansinnigt att säga men en dold äktenskapsbrotts och otuktssyn kan det vara.

      Radera
  4. Man kan kan nog kalla den här hela debatten på bloggen för ödebatt alltså O med två prickar ty Herren är A och O och i predikan går domen över alla brott och synder och Alla är skyldiga inför GUD SOM säger: mitt barn TRO DINA SYNDER FÖRLÅTNA I JESU NAMN och BLOD TY JESU NAMN är Allt SÅ är MAN ÄR OM MAN ÅNGRAT OCH TROTT FÖRLÅTEN I FADERNS OCH SONENS OCH DEN HELIGE ANDES NAMN. FADERN ÄR ANDEN; HONOM KAN VI INTE SE, SONEN ÄR VATTNET; TVÄTTNINGSKÄLLAN OCH BLODET ÄR OLJAN OCH OCH ELDEN SOM FÖRTÄR SYNDERNA SÅ ATT VI STÅR TVÄTTADE OCH VITARE ÄN REN VIT ULL OCH SNÖ. OCH I LIVET TER SIG BÅDE RÄTTFÄRDIGA OCH SYNDARE LIKA TILLS GÄRNINGARNa gör skillnaden:VÄGEN MAN GÅR I SANNINGEN I LIVET I VÄRLDEN.
    PÅ RYSKA TIDEN VAR ÄKTENSKAPSSKILLNAD INTE TILLÅTEN ANNAT ÄN NÄR ÄKTENSKAPSBROTT HADE SKETT. DET FANNS ALLTSÅ EN GRUPP MÄNNISKOR; ÄKTENSKAPSBRYTARNA OCH DE OTUKTIGA SOM VAR HATADE OCH FÖRAKTADE AV DET ORDNADE OCH TILL DET YTTRE KRISTLIGTBORGERLIGA SAMHÄLLET OCH ALLA FAST ALLA INFÖR SJÄTTE BUDET ÄR SYNDIGA INFÖR GUD DÖMD man MEN SEDAN MAN I LAGEN INTE MERA DÖMDE FÖRÄKTENSKAPLIGT KÖNSUMGÄNGE OCH ÄKTENSKAPSBROTT OCH SKILJSMÄSSA SÅ VAR DAMMVALLEN BRUSTEN OCH OTUKTEN SKÖLJDE ÖVER LÄNDERNA SOM EN GYTTJESLAMFLOD I VILKEN ALLA ORENADES FÖRUTOM DE SOM HADE SÖKT ÅNGER OCH TRO OCH KRISTLIGT LIV AV GUD.
    I EN SÅDAN TID FÖDDES JAG OCH BLEV UTSATT FÖR FÖRÖDANDE STYGGELSE REDAN VID FYRA ÅRS ÅLDER SÅSOM BLAND DE KATOLSKA FALLNA, I MITT FALL VAR DET EN KVINNA SOM FÖRFÖRDE MIG SÅ JAG PRÄGLADES I MITT BEGÄR PÅ LITE ÄLDRE VANLIGEN OCH EN KORT AFTON I BÖRJAN AV TONÅREN TAFSADE OCKSÅ JAG OCH KOMPISEN PÅ VARANDRA I DRIFTENS FÖRVIRRING. VI GICK SEDAN SKILDA VÄGAR OCH BÅDA INGICK SEDAN ÄKTENSKAP MED KVINNOR. JAG SKRIVER DETTA SEDAN MORDANDEN OCH MÖRDARNA OCH DE SOM VILLE VETA VAD JAG själv HADE FÖR SYNDER TVINGAT MIG ATT RANNSAKA mig själv. EN DEL VILL VARA OTUKTIGA ELLER HOMOSEXUELLA EFTERSOM DET ÄR MODE ANDRA FÖR ATT DRIFTERNA FÖR DEM HIT ELLER DIT. MEN JESUS GUDS ORD DET LEVANDE LIVET SÄGER ÅT DEM HOMOSEXUELLA OCH HETEROSEXUELLA SYNDARE SAMMA SAK I VARJE PREDIKAN. OMVÄND ER!!!! ÅNGRA OCH TRO DET GLADA BUDSKAPET OM SYNDERNAS FÖRLÅTELSE ( EVANGELIUM)!!!+**
    NU NÄR ALLA MURAR MOT SYNDEN RASERATS OCH MÄNNISKORNA REDAN BÖRJAT VÄNJA SIG ATT BARNASKÄNDANDE ÄR VANLIGT Går MÖRDARNA GÅR RUNT EFTER EN ORSAKT ATT KUNNA DÖDA FÖR ATT INTE Själv ÅKA FAST FÖR BROTT OCH SYNDER.
    MIN BÖN HAR VARIT ATT DÅ INGEN MERA DÖMER SYNDEN ATT OMEDELBAR DÖD ELLER SKADA SKULLE DRABBA DEM SOM FÖRSÖKER VÅLDTA ELLER SKÄNDA BARN ELLER MEDMÄNNISKOR OCH ATT DE SOM VILL SPRIDA FÖRFÖRELSE TILL ANDRA BROTT OCH SYNDER SKULLE KALLAS AV HERREN TILL TRONS LIV. ENDELS SKRIVER JAG DET HÄR FÖR ATT JAG ANFÄKTATS SJÄLSLIGEN OCH ANDLIGEN OCH NÄSTAN BLIVIT DÖDAD. NYKTERHET OCH SEDLIGHET OCH EN FÖRSTÅELSE UTAN ATT GE EFTER FÖR BROTTSLINGAR OCH SYNDARE ÖNSKAR JAG DEN BORGERLIGA ORDNINGEN I LÄNDERNA SAMT DE KRISTNAS BÖN ATT PREDIKAN INTE SKULLE VARA LJUM skulle bli hörd FASTÄN MAN VET ATT ÄR MAN FÖRLÅTEN AV GUD FAR MAN TILL HIMMELEN DÅ NÄR DÖDEN KOMMER. OCH OM MAN VILL DÖLJA SINA BROTT OCH SYNDER GÅR DET INTE VÄL. MAN KAN AV gifter OCH DROGER OCH SKRÄCK OCH PÅVERKAN BLI SÅ ATT MAN TROR ATT MAN ÄR ANKLAGAD FÖR ALLT BROTT OCH ALLA SYNDER: DET ÄR DÅ EN DELAKTIGHET I KRISTI lidande fast han inte gjorde ngn synd. VAD JAG HAR SKRIVIT SKALL INTE KUNNA ANVÄNDAS FÖR ATT UNDKOMMA MED FALSK TRO OM MAN INFÖR HERREN HERREN ÄR GENSTRÄVIG MEN SÖKER ATT DUGA I SAMHÄLLET EJ HELLER HJÄLPA TILL LAGLÖSHET ELLER TERRORISM. I ÖVRIGT HÄNVISAR JAG TILL HELA DET KRISTLIGA VITTNESBÖRDET I LIVET i VÄRLDEN OCH KYRKOHISTORIEN. ULRIK TORSTEN NILS. MOGONPREDIKANT IGEN.

    SvaraRadera
  5. Rättegången kan ju uppfattas som ett klargörande:
    har även en fundamentalistiskt-kristen opinion rum inför ramen för det liberal-humanistiska samhället?

    Med andra ord: hur liberalt är i själva verket nu dagens vänsterliberala och humanistiska samhället?

    Är i själva verket gången den att en del är mer jämlika än andra?
    Om det nu är något positivt med denna rättegång är det väl att liberalismen-humanismen bekänner färg.

    Samtididigt är nu Päivi Räsänen offer för en lagstiftning hon väl själv varit med om att skapa.

    Lagen om hets mot folkgrupp kan nog ses som synnerligen kontroversiell och man kunde väl tycka att tillskyndarna av densamma borde ha varit medvetna om komplikationerna.

    Brist på konsekvenstänkande?

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv hetsar jag på ett sätt i skrift mot varje ( brottslig eller icke brottslig) folkgrupp mot äktenskapsbrott och otukt och att vi skall söka syndernas förlåtelse efter Bibelns lära och be om nåd att hålla kristi bekännelse i lära liv och lidande bedjande allt ivrigare i den helige Ande att de kristnas och allas våra missbruk av frihetens lag inte skulle leda till att vi förför någon förtappas eller avskiljs från Gud. Om vi har hållits undan eller håller oss undan gemenskaperna så kan det bli svårt att veta vad folk tror sig ha att vänta av oss om de vet vem vi är. Det är en mänsklig nöd i bland flyktingar och skingrade människor i världenvärlden som är stor och de liberala lagarna är då på gott och ont. Främlingshat är inte bra. Men man skall akta sig för att tro annat än att när man är förlåten att man nästan dör döden varenda dag tills allt som Gud skrivit och skall skriva i vårt liv är klart.medvetandet om att det finns Missbrukad mission missbrukad själavård och minnet av hur förtvivlan fick mig att ropa megalomana saker åt själavårdarna och bland kristna syskon: tex att Gud och jag utrotade alla planeter där barnaskämdande förekom och t ex att det skulle dö mera än en tredjedel av mänskligheten i de kommande krigena; läs tredje världskriget och mera sådant.
      Det var på ett sätt lättare att vara präst och teolog med offentlig tjänst. Då visste man att man i Gudstjänsten hållit fram syndernas förlåtelse både i liturgin predikan och nattvarden och att man aktat sig för att säga annat än att man kan akta sig för tvbilderna och orden men att vi ändå alla mer eller mindre regelbundet ändå ser. Jag hade inga krav på absolutism ifråga om alkohol men jag sade t ex om ni kan dricka tre stop öl utan att slåss och göra hor eller avgudadyrkan så är det väl ok. Men det är en farlig lära för tidigare akoholister det, så när väckelse blir till predikar man total nykterhet och om ngn ändå brukar lite vin är det ingen döddsynd. Brännvin rekommenderar jag bara till sårtvätt. Det blir lätt brakafyllo om brännvin används. En sup är ju så liten men redan fyra supar sätter igång fylleriet som också tre öl kan göra. Ulrik

      Radera
  6. Man ger idag i sken av att vara väldigt upplysta, alla skall accepteras som man är! Absolut ingen grupp i samhället får kränkas. Även I abortfrågan så har tankegångarna om livets värde ändrats.
    MEN!En orsak till abborträtten sägs vara förhindrande av att barn med genetiska fel föds. Och detta säger man helt öppet! Hur känner dessa människor sig som lever med dessa genfel när dom öppet får höra att dom är 'oönskade' redan i fosterstadiet och kanske helst inte borde födas? Dessa som har precis samma människovärde som alla andra, och ofta blivit extra kära för sina närmaste. Detta om något är hat mot folkgrupp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym 25 januari 2022 22:16 Din kommentar var väldigt bra,tack för den !

      Radera
    2. Anonym 22:16. Så sant, så sant! Men problemet är att det är värdeliberala vakthundar inom media som anger takten och riktningen på den offentliga diskursen, och därför kommer vissa saker/frågor att förtigas medan andra lyfts fram.

      Radera
    3. Bra anonym 22.16.!!!+**!!!O
      Det är ju dåbraa då att man på olika bloggar får ta upp saker och ting som just då är off-topic på tråden. Kristian t ex har inte mycket klagat på mig fast jag ofta tar upp helt andra saker än det som diskuteras. Det finns mycket av nazism idag; att de starka och intelligenta skall ha allt och inte tillåta sådana avvikelser som du talar om och så har vi ju otaliga offer för olyckor krig och våld som ju vi/de starka bör ta hand om genom de system av social och läkarvård som finns. Men paulus säger att vi skall ta hand om de svaga och fattiga och själv mitt i Guds oändliga kraft är han så svag att han alltid ber om församlingarnas förbön. Vi hinner alla inte alltid med allt och alla och själv är jag ibland så traumatiserad att jag inte är en god hjälpare och vårdare av medmänniskorna men jag hejar på den biskop i rom som en gång åt erövrarna eller kejsaren visade upp kyrkans ' skatter' svaga fattiga eländiga skadade som vårdades med ande ord och sakrament och fattivård. Vi tror nog inte att sådana biskopar lärde synden som lovlig åt dem som den var lovlig i den öppet grymma världen då. Torsten Nils Ulrik

      Radera