måndag 17 januari 2022

Fruktansvärt!

Iltalehti publicerade i morse en artikel som beskriver hur de ovaccinerade "faller igenom i Europa". Det är en belysande artikel som samtidigt visar på den fruktansvärda utveckling som just nu drabbar Europa. De ovaccinerade blir andra klassens medborgare och får utstå vad som knappast kan beskrivas som annat än förföljelse på många håll. Läs gärna artikeln! 

Man får fråga sig om vi faktiskt inte har lärt oss något alls av historien. Vad kommer härnäst? Ska de ovaccinerade beordras att bära något tecken som talar om för oss andra, vi som tillhör den trippelvaccinerade herreklassen, att vi har att göra med en av dessa oönskade? Kanske en gul stjärna? Det har ju fungerat förr. Och ska dessa sedan samlas ihop i ghetton och olika läger så att vi inte längre belastas av deras närvaro i samhället? Jag menar, om det inte längre räcker med att kräva olika dokument som, om de saknas, förvägrar dessa oönskade tillträde till samhället? Detta med dokumenten är också något som har använts förr. Liksom ghettomodellen, om det kommer till det. 

Och ja, jag förstår att det är viktigt att få upp vaccinationstäckningen så högt som möjligt för att inte sjukvården ska belastas över sin förmåga. Men vilka kostnader är vi beredda att betala för att åstadkomma detta? Ett fritt och demokratiskt samhälle bygger på en del oantastliga grundprinciper, och om vi är beredda att betala genom att frångå dessa kan det i slutändan visa sig att priset blev alltför högt. 

28 kommentarer:

  1. Hur skulle det vara med en kopp kamomillte eller liknande? Din jämförelse med andras världskrigets rasideologi och judeförföljelser är minst sagt osaklig.

    Svenska yle har en artikel om hur omikron-varianten får hela Europas sjukvård på knä. Den artikeln sätter lite perspektiv på problemet.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spectator. Jämförelsen, hur horribel den än är, är absolut inte osaklig. Frågan kvarstår: Har vi faktiskt inte alls lärt oss något av historien?

      Radera
    2. Kristian. Jämförelsen ÄR osaklig på många sätt, det är bara sorgligt att du är för blind för att se det själv.
      Till skillnad från judeförföljelsen har de ovaccinerade ett VAL att vaccinera sig, men VÄLJER att inte göra det.
      Hur svårt kan det vara?
      Ekot

      Radera
    3. Ekot. Och du menar att de som väljer fel får skylla sig själva att de blir stämplade och förlöjligade i media och närmast förföljda av myndigheterna? Senast jag kollade levde vi i ett fritt land och i en demokrati, och dylika saker hör inte till i ett sådant land.

      Radera
    4. Kristian, att jämföra dagens kamp mot covid-19 med 30-talets Tyskland är osakligt. Då riktades på tvivelaktiga grunder allmänhetens vrede mot några folkgrupper som på grund av sin härkomst betraktades som missfoster. I dag handlar det om att så många som möjligt ska få överleva och helst undgå sjukdomen - alla vaccinmotståndare inbegripna.

      Vad göra när sjukvårdsresurserna inte räcker till för vård åt alla? Det finns varken vårdplatser eller personal åt alla. Vad göra när man blir tvungen att vägra människor vård som de är i skriande behov av, när en jämlik behandling av alla behövande leder till att vaccinmotståndare insjuknar och lägger beslag på vårdresurser, som de allra flesta av dem inte hade behövt om de tagit det vaccin som erbjudits?

      Hur bemöter myndigheter och vanliga medborgare i den situationen folk som med hänvisning till sin egen integritet vägrar ta vaccin? Det verkar ju både ansvarslöst och korkat. Hur bemöter myndigheter organiserad verksamhet, där för- och nackdelarna med vaccinerna är egala, det viktiga är att destabilisera det västerländska samhället, vid behov med våld?

      Man får inte tala om statsfiender, för det är aggressivt. Man får inte, ens i primitiv okunskap, rikta sin vrede mot folk som oavsett all information med klara ögon säger "nej tack" till en medicin som kan rädda deras liv och hälsa, för det är också aggressivt. Man får inte tillgripa tvång, för det inkräktar mot den personliga integriteten - trots att hela samhället i det civiliserade väst bygger på reglering, tvång och sanktioner.

      Tänk dig själv in i de mellaneuropeiska myndigheternas sits, där de ska bygga ett samhälle och möts av människor som motarbetar samhällsbygget, ibland med alla tillgängliga medel, och där samma myndighetspersoner stämplas med invektiv och politiska stämplar över hela den politiska färgskalan, beroende på vem man råkat reta upp just vid det ögonblicket.

      Men visst. Vi kan nog säga att det finns folk som inte lärt sig av historien. Inte bara 1930-talet i så fall, utan all historia. För individualisten är inte historien intressant. För individualisten finns bara JAG.

      Spectator

      Radera
    5. @Ekot 17 januari 2022 15:37, Ser du faktiskt inte likheterna ? "Till skillnad från judeförföljelsen har de ovaccinerade ett VAL att vaccinera sig, men VÄLJER att inte göra det." Och angående !"judeförföljelsen", hade de också ett VAL ? "Ge upp din tro så får du leva" men de VALDE inte det...

      Radera
    6. "Och angående !"judeförföljelsen", hade de också ett VAL ? "Ge upp din tro så får du leva" men de VALDE inte det..."

      Det där är struntprat. Judeförföljelsen byggde på en sociodarwinistisk rasteori, enligt vilken judarna som ras var undermänniskor. Du kan avsägas dig en politisk eller religiös övertygelse, men din härkomst och dina gener rår du inte på.

      Radera
    7. Spectator. "Kristian, att jämföra dagens kamp mot covid-19 med 30-talets Tyskland är osakligt. Då riktades på tvivelaktiga grunder allmänhetens vrede mot några folkgrupper som på grund av sin härkomst betraktades som missfoster. I dag handlar det om att så många som möjligt ska få överleva och helst undgå sjukdomen - alla vaccinmotståndare inbegripna."

      Igen. Nej, det är inte alls osakligt. Det finns stora skillnader, ja. Men det finns också likheter, och det är dessa - inte olikheterna - jag lyfter fram. Också nu riktas allmänhetens vrede mot en specifik grupp, och denna grupps rättigheter tas ifrån dem och de demoniseras av makthavare som känner marken gunga under sina egna fötter och därför letar efter någon att flytta fokus till.

      "Vad göra när sjukvårdsresurserna inte räcker till för vård åt alla? Det finns varken vårdplatser eller personal åt alla."

      Detta är en mycket bra fråga utan något bra svar. Men det kan vi hur som helst konstatera att det har funnits gott om tid att öka på och flytta resurser, men detta har inte gjorts i tillräcklig omfattning. I stället för att erkänna sitt tillkortakommande här är det lättare för politikerna att hitta en grupp att skylla situationen på. Vilket nu alltså sker.

      "Tänk dig själv in i de mellaneuropeiska myndigheternas sits, där de ska bygga ett samhälle och möts av människor som motarbetar samhällsbygget, ibland med alla tillgängliga medel, och där samma myndighetspersoner stämplas med invektiv och politiska stämplar över hela den politiska färgskalan, beroende på vem man råkat reta upp just vid det ögonblicket."

      Den som sig in i det politiska spelet ger får lov att gilla reglerna. Så här har det alltid fungerat - utom i totalitära stater där makthavarna kunnat kväsa all opposition. Att nu, under täckmantel av pandemibekämpning, införa totalitära metoder är oerhört farligt. Det är människor som ser detta men tillåter det ske som ytterst är att skylla för att demokratier utvecklas till totalitära regimer. Så var det i Tyskland på 30-talet, och så är det ännu idag. Och givetvis är motiven alltid goda. Eller så vill åtminstone makthavarna och deras knähundar inom media låta oss förstå att de är.



      Radera
    8. Anonym 22:26. Anonym 22:37 har nog rätt. Var man jude i Nazityskland var man ett mål, oberoende av om man avsade sig sin religion eller inte. Som sagt så finns det skillnader mellan nu och då, men det är inte avgörande. Det finns stora likheter, och det är dessa som är så oerhört skrämmande.

      Radera
    9. "Den som sig in i det politiska spelet ger får lov att gilla reglerna."

      Det var cyniskt så det förslår. Där du ser politiskt spel ser jag människor som i de allra flesta fall med tillgängliga metoder försöker axla sitt ansvar för det gemensamma goda.

      Men det hör väl till de offentliga funktionärernas naturaförmåner detta, att det alltid finns folk som motsätter sig allt och gärna drar fram nazismkortet när det finns en chans: hellre kaos än lag och ordning!

      Spectator

      Radera
    10. Spectator. Lag och ordning är bra, det ska vi ha! Upplopp och oroligheter ska absolut kväsas. MEN. Vi får inte kasta ut barnet med badvattnet, som man just nu försöker göra i Tyskland.

      "Det var cyniskt så det förslår. Där du ser politiskt spel ser jag människor som i de allra flesta fall med tillgängliga metoder försöker axla sitt ansvar för det gemensamma goda."

      Mycket ont har genom historien åstadkommits i det "gemensamma godas" namn. Ändamålet helgar nämligen aldrig medlen. Om man åstadkommer något gott (en del mindre allvarligt sjuka och döda i detta fall) genom att inskränka friheten och demokratiska spelregler är kostnaden helt enkelt för hög. För vem kan garantera att vi, sedan pandemin är över, bara så där kan gå tillbaka till den frihet och det demokratiska system vi hade före pandemin?

      Det var visst Benjamin Franklin som konstaterade att "Ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet, förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge."

      Radera
    11. Vem kan garantera någonting? Å andra sidan: varför befara det värsta? För egen del tror jag på samhällets sönderfall i väst framom en utveckling mot totaliarism - låt vara att konservativa krafter i Ungern och Polen drar åt motsatt håll.

      Spectator

      Radera
    12. Håller med spectator. Jfr. med judeförföljelsen är horribel.
      Hur kan ngn. som gått i skola nyligen påstå sådana horribla påståenden som Nyman kommer med?? Hur kan du inbilla dig om att ngn skulle fösas ihop i några ghetton - vem avser du att skulle göra det? Den som är vaccinerad kan kanske få en flagga att fästa på rocken, så kan alla se vad vi möter och kan hålla avstånd till vägrare som ändå behöver hjälp när lungorna slås ut.

      Radera
    13. @Anonym 19 januari 2020 20:12, https://www.friatider.se/kriminalvardens-mystiska-byggnader-vacker-oro-internering-av-vaccinvagrare

      Radera
    14. Anonym 20:12. Det går givetvis att blunda. Det var så judeförföljelserna kunde starta - när den stora massan valde att inte se vad som pågick. Vad gäller ihopfösandet i ghetton sker detta redan t.ex. i Australien. https://unherd.com/thepost/inside-australias-covid-internment-camp/

      Här handlade det inte om någon som blev internerad p.g.a. att hon var ovaccinerad, men själva saken, alltså interneringen, finns alltså redan. Svaret på frågan vem som skulle göra det är självklart: Myndigheterna.

      Radera
    15. Anonym 20:51. Man behöver vara försiktig med att tro allt som FT skriver. Ibland träffar de rätt, men ibland, som här, handlar det om spekulationer som kan vara korrekta - eller så inte.

      Radera
  2. Se bara vad man planerar i Österrike, skrämmande ! https://samnytt.se/ny-lag-olagligt-vagra-vaccinera-sig-mot-covid-i-osterrike/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:14. Skrämmande, ja. Men tonen i vissa uttalanden är nästan värre. Det riktigt osar tyskt 30-tal över vissa saker. Polismyndigheterna på Sicilien konstaterade, enligt Aftonbladet: "Vi har avslöjat den mörka och bedrägliga planen av de fanatiska vaccinmotståndarna som inte drar sig för att bryta mot lagen."

      Dylikt tonfall bäddar för ännu mycket värre saker.

      Radera
  3. Det sades något nånstans på nyheterna att ' de tio rikaste' blivit ännu rikare i o m coronaåtgärderna. Det är också medicinbusiness och då har vi inte tagit upp vad som anses etiskt när man forskar bl a i medicin. Även annan forskning kan vara oetisk men när det ryktas om aborterade foster och dylikt som forskningsmaterial jämte andra saker så kan man ju fundera. Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Det har alltid varit så att stora samhällsomvälvningar gynnar sådana som förstår/klarar av att roffa åt sig. Och de som inte har samma möjligheter får betala.

      Radera
  4. Om man tänker på det nu aktuella mRNA-vaccinet så är den teknologin inte lika effektiv som de vaccin där man nyttjar levande försvagade eller inaktiverade virus. Med dessa fick man smittkopporna utrotade och effekten på t.ex. polio och mässling är mycket hög (visserligen förekommer biverkningar, men nyttan är helt avgörande).

    Att börja med krav på obligatorisk vaccinering mot corona (Österrike, Grekland) påminner om medicinsk apartheid. Däremot tycks det vara helt legitimt med konsekvenserna av alkoholbruk: det är helt ok "ti syyp ihääl se"!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt Huhtamäki ang. medicinsk apartheid - vaccin mot covid 19. Det är ju onödigt i Finland då 2/3 av intensivvårdsplatserna beläggs med icke vaccinerade. 1/3 av platserna tar de personer som är vaccinerade och har underliggande sjukdom. Det är nog bara bra att de ovaccinerade får fortsätta med sin terror - vad de nu vill åstadkomma med det är ju oklart - men intensivvårdsplatser behöver de. En stor del av annan vård - är uppskjuten hur länge ? Vem vet. Kanske Huhtamäki har svaret.

      Radera
    2. Anonym 19:26. Allt börjar med ord. Att använda ordet "terror" som du gör är ett stort steg på väg mot det jag talar om i texten ovan. Men när historielösheten är så omfattande blir det så här...

      Radera
  5. Herren har ju sina fyra plågor vilka han låter gå över jorden ibland. Dessa är krig, farsoter (dödliga infektioner), hungersnöd och hedningar eller ' hundar' som släpar bort människor som är under den tuktan.
    Därför ser en kristen på pandemin som en Guds skickelse och gör sitt bästa i bön hälsovård osv. Krig är så fasansfullt att man knappt vill tala om det fast man skulle veta att det är nära. Jag har i alla talat mycket om att krig är på kommande men jag har aldrig fått rätt eller datum för här i finland har vi haft fred länge. Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  6. Absolut värt att värdera piska och morot i sammanhanget. Jämförelser mot judestjärnor och förintelsen haltar dock betänkligt. Nazisterna ville förinta judarna, vacinerare vill bara att så många som möjligt ska överleva(!). Enligt nyhet idag så är det 2700% större risk att hamna på intensiven som ovaccinerad. Det är alltså tom oetiskt att inte pracka på folk vaccinet. Genomsnittspatienten på iv med covid kostar ca 50 000 €. Vaccination några tior. Skattepengar "katten i reven".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:12. "Det är alltså tom oetiskt att inte pracka på folk vaccinet."

      Det kan jag nästan skriva under. Men det ska ske genom information, inte genom tvång.

      "Jämförelser mot judestjärnor och förintelsen haltar dock betänkligt. Nazisterna ville förinta judarna, vacinerare vill bara att så många som möjligt ska överleva(!)."

      Jag pratar om metoderna, inte om målet. Ändamålen helgar nämligen aldrig medlen.

      Radera
    2. Jo, ändamålen kan (faktiskt) helga medlen.

      Radera
    3. Anonym 01:45. Så, intressant! Kan du ge ett exempel på när så här drastiska medel (som att förfölja människor för deras åsikter och stämpla dem t.ex. som "statens fiender") har helgats av något ändamål?

      Radera