lördag 29 januari 2022

Om det blir en fällande dom ...

Jag är inte så bekant med vad Richard Dawkins och Sam Harris har skrivit – varför skulle jag läsa sådant skräp? – men Thomas Illman gjorde oss som läser Vbl/ÖT uppmärksamma på att Päivi Räsänen (och Lutherstiftelsen) ingalunda är de enda som berörs av en eventuell fällande dom gällande en av åtalspunkterna åklagaren snickrat ihop. Räsänen kallar homosexualitet en "psykosexuell utvecklingsstörning" i det lilla häftet om manligt och kvinnligt som Lutherstiftelsen gett ut och som nu alltså både hon och Juhana Pohjola står åtalade för.

I sin bok "The Selfish Gene” (1976) skriver Dawkins att “Faith seems to me to qualify as a kind of mental illness." Sam Harris säger sedan ungefär samma sak i sin bok "The End of Faith" (2004): "It is difficult to imagine a set of beliefs more suggestive of mental illness than those that lie at the heart of many of our religious traditions."

Varför skulle Richard Dawkins och Sam Harris (och t.ex. Suomalainen kirjakauppa som saluför böckerna) få påstå detta om oss kristna (som dessutom är bra mycket mer graverande än det Räsänen sade) om Räsänen inte får säga det samma om de homosexuella? Det får de givetvis inte göra eftersom en av grundpelarna vårt samhälle (och rättssystem) bygger på är principen om likabehandling, så om det finländska rättssystemet ställer till med bokbål som ett resultat av denna rättsprocess kommer fler böcker än en att brinna. Och fler aktörer att dömas än Lutherstiftelsen och Juhana Pohjola. Därför kommer domen med stor sannolikhet att bli friande på denna punkt.

För övrigt är som sagt åtalspunkterna tre till antalet. En av dem behandlade jag ovan, och en annan – som gäller frågan huruvida homosexualiteten kan tänkas ha en genetisk orsak – har åklagaren lyckats skapa utan någon teckning i verkligheten genom att gravt misstolka det Räsänen sade. Således kommer också denna åtalspunkt att falla, förutsatt att domstolen klarar av att förstå talad finska. Men det tänker jag mig att vi kan förutsätta.

Återstår då den tredje åtalspunkten, den som alltså går ut på att Räsänen citerade Bibelordet. Jag har svårt att tänka mig att det på denna punkt skulle bli någon fällande dom heller, men sett till det ovan skrivna torde denna punkt vara den enda där det kan gå att få till stånd en fällande dom. Men om så sker blir bokbålet bra mycket större. Nå, mina Biblar kommer inte att hamna på något bokbål, det är då helt säkert. Men det kan nog hända att vi får lov att gömma undan dem.   

16 kommentarer:

  1. Det är ju möjligt att Päivi Räsänen döms till något symboliskt bötesstraff. Överdirektören Yli-Viikari fick i alla fall 80 dagars bötesbelopp för något allvarligare fuffens så allting är möjligt

    Men hur det än går för Päivi, ett står fast:
    "Jesus dropped the charges"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Påföljden här är av mindre betydelse, det är utslaget som är det viktiga. En fällande dom är en fällande dom och kan sedan (när linan har löpts till slutet) användas som prejudikat.

      Radera
  2. Man måste väl tro att folk sannolikt nuförtiden är relativt lätt kränkta jämfört med tidigare.

    Eventuellt beroende på ett större ego och även mindre förmåga till självkritik?

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Så är det. Lägg därtill en agenda som med makt ska trumfas igenom och alla divergerande röster tystas ner, så där har vi soppan klar. Egentligen är jag lite ironisk i den här texten, för alla vet ju att Räsänen och Dawkins INTE är lika inför lagen. Om inte annat kan man alltid hävda att det är värre att "angripa" en minoritet. Vi troende kristna betraktas givetvis då inte som någon sådan.

      Radera
    2. Men kära vänner och kristianska kristna. Var det inte det man sade om kristendomen då den gick ut i grekromerska världen att den är en galenskap och det var aposteln paulus som visste på vem han trodde nöjd med. Galenskap? Är det lika med sinnessjukdom. Så kan man förstå det. Det som dawkins och harris sägrr är alltså inte ngt nytt under solen sedan djävulen lögnaren tycks ha slitits från sina bojor för att igen få hela världen till strids mot kristenheten och ' den heliga staden'. Våra kristna läger enskilt och församlingsvis är nu ibland intagna av anfall av sådan art så man förstår att de flesta vill ljuga med där de började ljuga med. Själv kan jag bara ana hur skadad jag blev också av medicineringen som skulle hålla mig ovetande och tyst. Mot själsliga lockelser och anfall och den andliga
      synden lögn har jag fått kämpa så att mitt vittnesbörd är en svår härva medan man i kraft av mitt tillstånd vill komma undan både med lögner och till sist morden och styggelserna man gjort på vägen. Torste nils ulrik

      Radera
    3. Anonym, varför beskriver du Kristian? Han blir ju kränkt över att tänka på homosex, och självkritik förutsätter att man inser att man har fel ibland.

      "Om inte annat kan man alltid hävda att det är värre att "angripa" en minoritet. Vi troende kristna betraktas givetvis då inte som någon sådan. "

      Hur menar du Kristian att ni blivit angripna? Har hbtq:are startat bloggar och pratar om att stockkonservativa är genetiskt defekta?

      Har ni blivit "angripna" för att inte människor får göra som de vill, utan de borde leva som Kristian Nyman? På tal om stort ego...

      Bristen på självkritik besvaras som alltid med att alla de andra dumma inte kan läsa.

      Radera
    4. På tal om att försöka förvirra...

      Radera
  3. Ulrik off topic nu. Huu. Jag försökte några ggr som ung härma de stora suphundar till gossar och jag blev av polisen nästan slagen till mos. Det gjorde mig fredligare. Man skall inte heller härma dem som länge lyckas med lögnen. Fast jag i mig själv inte varit en fullständig sanningens man har jag dock fått leva av SanningensOrd;GudsOrd om syndernas förlåtelse. Jag uppmanar framförallt de som ämnar sig till himlen att inte mera ljuga och förtrycka de svaga eller mot de påljugna. Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men knarkgossarna härmade jag utan knark. Det blev så att jag efter att ha blivit påsutten i fyllan och villan 1986 på olof palmes dödsafton att jag senare på året sökte mentalvårdens samtalshjälp vilket man inte kunde få utan att ta emot medicin. Jag tog hellre antipsykotiska läkemedel än de normala lugnande diazepiner som var enligt vad som sades mera vanebildande med en farligt svår abstinens om man skulle bli beroende. De första två åren åt jag ganska snällt vad som ordinerades och när jag 1988 på sensommaren minskade på så fann jag oerhörda avvänjingssmärtor trots att man sagt att det inte skulle bli så. När jag senare fick arbete så kunde jag gå på mindre medicin men inte slutade jag helt. Men konditionen steg och fram till att jag flyttade till laasmo 1992 mådde jag rätt bra. Vad som hände under den tiden av grovt psykologiskt och förgiftnings gasnings och elstrykningsvåld genom taket gjorde att 4 år i laasmo kändes som en evighet fast man gjort likadana saker mot mig i åbo också då jag trodde mig vara lydig och trygg. Ingen skall tro att den så där bara kan gå igenom sådant där Herren Herren Herren ensam höll mig vid liv. Själv hade jag nog syndiga begärelser och lät min själ lockas men det hade jag förlåtet som jag även varit av Gud förlåten i åbo. Torsten Nils Ulrik i Jesu Namn några gånger nästa sönderpikad och söndermosad av elektrovåldsvapen och gifter

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har skriver och har skrivit om den nu aktuella "Hets mot folkgrupp"-rättegången på olika sociala medier. Men mest tittar jag på, följer flödet. Ser och känner också den starka kristna solidaritet och värme som allt detta ger upphov till.
      Vi är många som förstår. Spm håller ihop. Agerar. Det ger hopp.

      Radera
    2. Korr.: Jag skriver och har skrivit .. osv.

      Radera
    3. Allan. Så är det. Motstånd tenderar att pressa ihop flocken. Inget ont som inte har något gott med sig.

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Räsänen och Pohjola i "Studio krypta", https://www.youtube.com/watch?v=kYK8Toow71Q

    Anonym 2

    SvaraRadera
  7. Det finns ingen anledning för kristna att dansa efter LBTIQ:arnas/homosextarnas pipa och deras uppfattningar. Deras piska viner över bibeltroende kristna och många väljer att huka sig för den, ty den är aggressiv (jfr. Jonas Gardells böcker). Det är då lätt att välja att bli tyst.
    Det är också så många präster och pastorer gör i denna fråga, för man vill inte bli föremål för motsägelse; man tiger. Man vill hellre bli aktad av människor som tolerant.

    SvaraRadera