söndag 26 juni 2022

Vem är värdig?

När Gud ser på oss människor gör han inte som vi människor gör. Vi tenderar att se upp till människor som är framgångsrika, rika, vackra och populära. Men sådana saker har ingen betydelse i Guds ögon och i hans räkenskaper eftersom han inte ser till det yttre utan till hjärtat. Vad är ditt hjärta fästat vid? Är det pengar, rikedom och jordisk framgång, eller är ditt hjärta inriktat på Herren?

Jesus berättade en gång en liknelse om en man som bjöd till fest. Först gick inbjudan ut till de rika, populära och framgångsrika. Men vad hände? Jo, de kom alla med ursäkter. "Jag har annat för mig, jag kan inte komma." Någon skulle göra affärer, en annan hade gift sig och en tredje hade köpt en ny traktor och måste provköra den (något parafraserat). Då blev mannen arg och beordrade sina tjänare att gå ut på gator och gränder, städer och byar och bjuda in sådana som ingen i normala fall bjöd in. "Fattiga, handikappade, blinda och lama." Och så konstaterade han att "ingen av de som först blev bjudna ska få smaka min måltid!"

Den här liknelsen, som för övrigt är en av dagens evangelietexter, handlar förstås inte om någon vanlig fest utan om Guds rike – något som blir klart i verserna före själva liknelsen. Guds rike, som ytterst handlar om gemenskap med Gud, begränsar sig inte till det hinsides, alltså till himlen, utan denna gemenskap med Herren får vi vara med i och glädjas över redan här på jorden. Gemenskap med Herren och samtidigt med alla Guds barn. Himlen börjar redan här, kunde vi säga! Allra tydligast kommer denna gemenskap/ Guds rike här på jorden till synes i nattvarden där vi möter Herren själv i bröd och vin och där det blir speciellt tydligt att gränsen mellan detta livet och s.a.s. den "andra sidan" är väldigt tunn. Vi brukar säga att nattvarden är en "himlafest på jorden".

Många tvekar ändå inför nattvarden, och likaså inför gemenskapen med Herren. Inte så att de inte skulle vilja vara med, men så att de undrar om de är tillräckligt bra för att få vara med. Alltså om de är värdiga att närma sig Herren i nattvarden. För alla dessa som tvekar när det gäller sin egen värdighet skulle det vara viktigt att få höra evangeliet. Och att tro det. Nattvarden, liksom Guds rike, är till för SYNDARE. För sådana som vet med sig själva att de inte är värdiga. Vi får komma till nattvarden, och in i Guds rike, som de syndare vi är. Nattvarden, och Guds rike, är inte till för de som i sig själva är värdiga. Eller rättare sagt: Som tror sig vara värdiga. Nej, nattvarden är en syndarnas måltid. Jesus bjuder alla som vet med sig att de inte duger i sig själva och säger till dem: Allt är redo! Jag har tagit din synd på mig. Jag bar den en gång för alla upp till Golgata och där på korset strök jag ett streck över din skuld och därmed försonade jag dig med Gud. Så, kom!

Så alla de som vet att de i sig själva inte är värdiga får komma. De får bekänna sin synd och be om förlåtelse, och i avlösningens ord får de höra Guds egen försäkran om att synderna är förlåtna. Och i nattvarden får de – vi – ta emot Jesus själv och hans förlåtelse när vi äter brödet och dricker vinet.

Den som däremot menar sig vara värdig och som framhärdar i sin synd och inte vill bekänna den och överge den, den människan bör inte gå upp till nattvardsbordet. Det kan till och med vara farligt att göra det. Men inte för den som vet att han eller hon är en syndare och som bekänner sin synd. För den människan gäller orden: "Kom, allt är nu redo!"

12 kommentarer:

  1. Netflix tips så här i semester tider. Ni som är religiösa borde verkligen se på Keep Sweet, en serie på 4 avsnitt om en religiös kristen sekt som likt våra sekter blir helt och hållet styrda av män som skrupellöst utnyttjar kvinnor och barn sexuellt. Precis samma modus operandi i alla sekter. Isolera medlemmarna, lär ut egna sanningar läror, lura medlemmarna på pengar och utnyttja barn och kvinnor.

    I dokumentären hade profeten skapat ett jordiskt Sion i Texas dit barn och kvinnor kidnappades för att sexuellt utnyttjas och delas ut åt gamla gubbar som fruar, allt i guds namn. Äckliga gubbar so redan hade en massa fruar och "gifte" sig med 14-15 åringar. Ännu yngre offrades på ett speciellt altar i Sions tempel. Allt det här på 2000 talet i USA som Kristian kallar världens kulturella lokomotiv. Det här lokomotivet hade vi gärna kunnat vara utan i Skutnäs och andra ställen i Finland. Kom osökt att tänka på Sions Döttrar som hänvisar i sin "doktorsavhandling" till den äckliga pedofil prästen i Skutnäs som våldtog egna och andras barn. När ska vi människor lära oss att alla religioner är av ondska.

    Nyktra till, ifrågasätt allt och tänk själva.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Du skriver som du har förstånd till. USA ÄR världens kulturella lokomotiv, mest på ont. Det är därifrån alla impulser till hbtqip-kulturen kommer, för att nämna en sak.

      Men ja, sekter är av ondo. Lyckligtvis finns det, vad jag vet, inga sådana i Finland idag. Rörelsen kring Heinonen torde väl mer eller mindre ha dött ut vid det här laget.

      När det gäller Netflix-serien gäller det samma för alla som du skriver: "Nyktra till, ifrågasätt allt och tänk själva."

      Jag tänker själv och låter bli att se eländet.

      Radera
    2. Kristian, det är upp till dej om du vill nyktra till eller leva i fantasibubblan. Det blir en stund "krapula" men efter det så är du fri från alla religiösa bojor och kan se och tänka klart och verkligen förstå världen. Efter det behöver du inte jaga upp dej på vad sagoboken skriver om hur eller med vem man skall ha sex eller dyl. Läs olika vetenskaper så behöver du inte inbilla dej om att ormar eller åsnor pratar, eller att kvinnan är gjord av mannens revben....

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. Det är synd om dig, vet du det? Du tror att du är fri, men i själva verket är det du - inte jag - som är bunden av bojor. En dag kommer det att bli klart för dig, och tyvärr räcker det då inte med en "stund krapula"...

      Radera
  2. Tänkvärd kommentar av dig.
    Men hänvisningen till "Prästen i Skutnäs". Det var ingen präst, det var troligtvis en av LFF predikanterna, pedofil. Denna man fick sedan söner, åtminstone en av dem blev en massör och också dömd för pedofili och att han misshandlat sina barn. Kunderna "misshandlade han också". Så är det med religionen! Bull shit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:50. Just så! Det du säger är att eftersom det finns ett rötägg i en korg så måste hela korgen kastas bort? Men en liten fråga: Gäller det samma också för t.ex. ateister? Eller agnostiker?

      Radera
    2. skämt av dig eller?
      Kasta bort korgen -du skojar. Inte ngn vettig människa tror vad du skriver,

      Radera
    3. Anonym 00:25. Du tycks inte vara i stånd att förstå skriven text. Men kanske du vill försöka igen? Du dömer ut "religionen" för att en förvirrad predikant var pedofil. Min fråga är: Gäller det samma för ateismen? Pol Pot var ateist och massmördare. Betyder det att du då dömer ut ateismen?

      Radera
    4. Mao var barnaskändare,kommunist och massmördare. Sic. Ulrik P.S. Så även Stalin i alla fall gällande massmord. Hitler var en horbock massmördare och ateist men han drevs av den öterländska influensen från hinduism och motsvarande.

      Radera
  3. Har möjligen länkat till denna video ngn gång förut, https://www.youtube.com/watch?v=yCt7ExtArv0 , se den gärna ! Fundera gärna på samma gång om alla verkligen kan ställas till svars för "egna gärningar" eller har "tidigare erfarenheter" med saken att göra ? Det som slår en är att vissa saker ska "sopas under mattan", och helst inte talas om....

    Anonym 2

    SvaraRadera
  4. Enskilda människors gärningar skall inte stämpla hela gruppen. Ulrik

    SvaraRadera