måndag 18 juli 2022

Märkligt!

Jag fick, via en Whatsapp-grupp, för några dagar sedan  mig tillsänd en video som visar en rysk militärhelikopter som flyger och sedan hovrar över sjön Pyhäjärvi i Karelen ca 5 km in på finländskt territorium. Enligt Helsingin Sanomat är det fråga om en "misstänkt luftrumskränkning" - enligt försvarsmakten den andra i år som Ryssland gjort sig skyldig till. Den första skulle ha skett i april på Finska viken utanför Borgå. 

Så långt inget alarmerande, kanske. Men enligt personen som sände videon är detta något som sker ofta. Sedan början av maj är det fråga om över 20 gånger som detta har skett. Över 20 gånger! Och försvarsmakten påstår att detta var första gången i detta område. Detta är synnerligen märkligt. För min del är den stora frågan om försvarsmakten överhuvudtaget har någon koll på vad som händer vid östgränsen. Eller så varför de håller dessa upprepade kränkningar hemliga - om det är så att de känner till dem. Jag vet inte vilket av alternativen som är värre, men jag antar att det är det senare som gäller. Enligt filmaren var det nämligen denna gång ca 20 personer som såg helikoptern, varför det knappast skulle ha gått att hålla bort nyheten från media. 

Men hur som helst är det något som luktar mycket illa här. 

5 kommentarer:

  1. Lite oroande faktiskt ! Själv prenumererar jag på "fanbäraren" från Nylands Brigads Gille och i senaste nummer gav man upprepade gånger uttryck för att man har allt under kontroll ! https://www.fanbararen.fi/finlandarna-kan-sova-lugnt-pa-natten-vi-ar-redo/

    Anonym 2

    SvaraRadera
  2. Var inte oroliga ! "Vad som än händer, oss under färden, vi får dock komma till paradis" ! Sh 513

    Anonym 2

    SvaraRadera
  3. https://svenska.yle.fi/a/7-10018348

    SvaraRadera
  4. Finland har väl ändå långvarig tradition av att myndigheter mörkar
    nyheter som uppfattas som oroväckande!
    Så inget nytt utan en tradition- "maan tapa".
    Folket får ej bli oroligt!

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Så var det kanske på Kekkonens tid, men på senare tid har nog, vad jag förstår åtminstone, informationsgången fungerat åtminstone någorlunda. Men det är klart, detta är en helt ny situation för denna generation av beslutsfattare och tjänstemän.

      Radera