måndag 14 augusti 2023

Om nyhetskonsumentens omöjliga situation

Satir är en svår konst, men några som (för det mesta) fixar denna konst skriver på den amerikanska konservativa satirsajten Babylon Bee. Jag läser deras texter med jämna mellanrum och så gott som alltid med stor behållning.

Enligt Wikipedia är "den grundläggande idén med satir att på ett humoristiskt sätt visa på ett missförhållande i syfte att verka för en positiv förbättring". Detta innebär att satiren alltid utgår från verkligheten, men att vissa sidor av verkligheten förstärks för att åstadkomma den avsedda poängen.

I en av de senaste texterna på Babylon Bee lyfts (igen en gång) fram USA:s president Joe Biden och hans allt allvarligare problem med de mutanklagelser han hamnat i centrum av. Rubriken för texten, som är väldigt talande, lyder: "Democrats Say It’ll Take A Lot More Than Eyewitness Testimony, Bank Records, Audio, Video, Complete Confessions For Them To Believe Biden Did Anything Wrong." (Demokraterna säger att det kommer att krävas mycket mera än ögonvittnesuppgifter, bankdokument, audio- och videobevis samt fullständiga erkännanden för att de ska tro att Biden gjorde något fel.)

Satir utgår alltså från verkligheten, och detta är tyvärr verkligheten i USA idag. Det Babylon Bee (givetvis) inte säger är att det samma gäller också för den andra sidan. Det ska oerhört mycket till för att republikaner ska tro att Trump har gjort något galet. Och omvänt: Det spelar ingen större roll vilka uppgifter som kommer fram så kommer högern aldrig att tro att Biden inte skulle ha gjort sig skyldig till det som påstås. Liksom vänstern angående Trump.

Det blir så här när ett samhälle är så fruktansvärt polariserat och splittrat som USA är idag. När media dessutom har grävt ner sig i samma skyttegravar blir det i det närmaste omöjligt att få objektiv och saklig information om vad som pågår. Här är situationen i USA dock en aning bättre (om det går att säga så) än vår situation här i Europa eftersom det i USA finns beaktansvärd media på båda sidorna. Här är situationen närmast den att all media lutar kraftigt vänsterut och om man inte behärskar engelska och kan ta del av amerikansk högermedia är man helt utelämnad åt vänsterns propaganda. Därmed inte sagt att högerns propaganda skulle vara bättre, men om man får del av båda sidornas propaganda kan man åtminstone inse att sanningen kanske finns någonstans mitt emellan.

Den stora frågan är hur vi har hamnat i den här situationen och hur vi, om möjligt, kan komma ur den. Jag har givetvis inget heltäckande svar, särskilt inte på den andra frågan. Men mycket av detta torde handla om att mainstreammedia i allt högre grad har hemfallit åt så kallad agendajournalistik. Alltså att de, i stället för att rapportera objektivt och korrekt om vad som händer i världen, har gått in för att undervisa sina läsare/åhörare om vad de ska tänka och tro om världen vi lever i. I stället för att rapportera objektivt har media i allt högre grad gått in för att påverka samhällsskeendet i önskad riktning. När vi dessutom har politiker, som likt Donald Trump, inte är så nogräknade med sanningen och omfattande sociala medier där allt möjligt kan frodas och växa har vi hamnat i denna situation.

Och lösningen? Jag vet faktiskt inte om det finns någon fungerande lösning. I de länder där regeringen har försökt göra något åt medias snedvridning (t.ex. i Ungern) har reaktionerna inte varit nådiga, speciellt inte i sådana länder där media är hopplöst vänstervriden/insnöad på agendajournalistik och, får man frukta, bortom all räddning.

Den enda lösning jag ser är att alla nyhetskonsumenter (som ännu inte har blivit fullständigt hjärntvättade) ser till att läsa brett och att inte låta sig luras, varken av vänstermedias eller högermedias propaganda. Så långt det är möjligt.   

19 kommentarer:

  1. "Fullständigt hjärntvättade" = de som inte tänker som Kristian. Satir, kanske....

    Ungern har sannerligen försökt göra nåt åt "snedvridningen". Sedan Orban kom till makten har pressfriheten sjunkit rejält, dvs rimligen har snedvridningen ökat om Orban (mot all förmodan) försökt bota en påstådd snedvridning så har han misslyckats kapitalt...eller lyckats, för kväsa pressfriheten är ju hans mål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18.06. Nu visar du bara att du gått på och sjunger med i mainstreammedias klagolåt. Givetvis gnäller de när möjligheterna att sprida propaganda kringskärs.

      Radera
    2. "mycket av detta torde handla om att mainstreammedia i allt högre grad har hemfallit åt så kallad agendajournalistik"

      Förlåt, men varför skulle det här bara gälla "mainstreammedia"? Alla som tror på något de betraktar vara av värde och av intresse för andra driver sin egen agenda. Det gäller media i allmänhet, dvs alla på skalan vänster-höger. Det gäller alla politiska kommentatorer, som den här bloggen, för att ta ett exempel. Alla är lika goda kålsupare.

      Samma gäller den citerade rubriken: "Democrats Say It’ll Take A Lot More Than Eyewitness Testimony, Bank Records, Audio, Video, Complete Confessions For Them To Believe Biden Did Anything Wrong." Här på den här bloggen har en och annan kommentator visat på fel i texterna i flera olika sammanhang, bara för att mötas antingen med en bulldogsaktig ovilja att öppna käften och erkänna ett fel eller alternativt en tjuraktig tystnad.

      Men så här är det alltid i propagandasammanhang: fakta i sig har noll betydelse, annat än som instrument för att komma åt en politisk eller annan ideologisk motståndare.

      Spurgun

      Radera
    3. Spurgun. "Förlåt, men varför skulle det här bara gälla "mainstreammedia"?"

      Jag skrev faktiskt att propagandan finns på båda sidorna.

      "Här på den här bloggen har en och annan kommentator visat på fel i texterna i flera olika sammanhang, bara för att mötas antingen med en bulldogsaktig ovilja att öppna käften och erkänna ett fel eller alternativt en tjuraktig tystnad."

      De få gånger något sådant har skett har jag inte alls bemött detta med "tjuraktig tystnad", utan jag har förklarat vad det har handlat om.

      Radera
    4. Tänk hur olika två människor kan se på en och samma verklighet!

      Spurgun

      Radera
  2. Kristian, jag förstår din uppmaning att "läsa brett", men hur gör jag då "vänstermedia" totalt ignorerar det som "högermedia" skriver om ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:07. Det är ofta så det fungerar. Men det är just därför det är viktigt att läsa brett. Gör vi det får vi ett bredare nyhetsspektrum - om vi bara skulle läsa mainstreammedia skulle vi missa en del av vad som händer.

      Radera
  3. Kristian, har pressfriheten ökat eller sjunkit under Orbans tid vid makten? Vad säger data och erfarenheter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:48. Orban har klämt åt bl.a. finansieringen av mainstreammedia i Ungern, ja. Detta har givetvis av mainstreammedia i andra länder tolkats som att pressfriheten har inskränkts.

      Radera
  4. Dels beklagar du dig Kristian över att det är svårt att få saklig och objektiv information, och samtidigt läser du, med jämna mellanrum, satir, och grundar ditt inlägg på det.

    Det är som jag då, det gör så ont i mina fingrar, blöder ibland, och det sker varje gång jag sitter och leker och slår fingrarna med en hammare.

    Alternativ media är inte långt ifrån satir, den bygger på verkligheten med är svängd 180 grader, men till skillnad från satir är den inte ämnad till att göra en positiv förbättring.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Du missade igen det väsentliga. Läs om, läs rätt!

      Radera
    2. Det skulle säkert vara lättare att förstå vad i dina texter du anser vara väsentligt, Kristian, om du kunde låta bli att fylla på med en massa oväsentligheter.

      Radera
    3. Anonym 23:01. Vad menar du är oväsentligheter här? Nej, skriv i stället: Det skulle vara lättare att förstå vad som är väsentligt om man skulle: A. Läsa ordentligt vad som skrivits innan man kommenterar, B. Inte läsa in egna tankar i det som skrivs och C. Inte avsiktligt missförstå.

      Radera
    4. Du säger Kristian, att man ska läsa brett, som du påstår du gör. Men i själva verket har du bara använt The Federalist som källa till de flesta av ina inlägg på sistone. Och nu en satirsajt.

      Men vi har alla olika definitioner på att läsa "brett", för många innebär det att läsa flera riktiga tidningar, men olika seriösa journalister, vars arbete verifieras på fältet genom publiceringen. Då läser man olika europeiska tidningar, översätter i google translate det man inte förstår, och antingen ser att det är överensstämmande, eller så inte.

      Att läsa satir, som enligt definitionen ska vara motsatsen till verkligheten, borde inte ligga till någon sorts grund för seriösa skriverier.

      Det väsentliga i ditt inlägg saknas, The Federalist försöker balansera upp Trumps åtal, misstänkta brott som Donald Trump själv kommer att stå till svars för, i jämförelse med en journalists påstådda misstankar mot Bidens SON. Du lät bli att läsa det jag skrev om de "bevis" i form av FBIs dokument, där det framgick att den icke namngivna persons uttalande var bara antaganden hen hört, att de stora pengarna "skulle nog fixas" med hjälp av Biden-familjen.

      Det är ju en viss skillnad mellan många mål och journalister, och vad en ytterhöger sagotidnings journalist fabulerar. Men alla ser inte den skillnaden.

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. Jag tänkte börja svara på dina huvudlösheter, men jag inser (igen en gång) att det inte är någon som helst idé. Varje seriös läsare ser nog själv var skon klämmer.

      Radera
  5. KN skriver om "huvudlösheter". Sådana brukar vara tydliga så då är det väl enkelt för KN att ge exempel på dessa här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym22 augusti 2023 kl. 14:32, syns inte förvirringslobbyns kommentarer för dig ?

      Radera
    2. Anonym 14:32. Förvirringslobbyns kommentarer är fulla av huvudlösa vantolkningar av vad jag har skrivit. Du kan välja vilken av hans kommentarer som helst så hittar du dem.

      Radera
  6. Nåmen copy-pasta in dessa "huvudlösheter" då!

    SvaraRadera