torsdag 31 augusti 2023

Så var det dags igen

Idag inleds behandlingen av åtalet mot Päivi Räsänen i hovrätten. Jag har tidigare talat om detta som både åsiktsförföljelse och en stor skamfläck, och det finns ingen orsak att ta tillbaka detta. Att statsåklagaren på detta sätt missbrukar rättsväsendet för att förfölja en människa, en kristen, som har använt sig av sin i grundlagen och i diverse deklarationer av mänskliga rättigheter garanterade rätt att uttala sig är något alldeles oerhört. Att detta dessutom sker med hjälp av direkta lögner gör det bara värre.

Att dessutom media överlag går på samma linje göra bara bilden av vad som är på gång tydligare. T.ex. Svenska Yle skriver i sin artikel i ämnet att "Räsänen har framfört kritik mot homosexuella". Något sådant har hon givetvis inte gjort. Hennes kritik, där sådan har förekommit, har riktats mot kyrkan som deltog i Helsinki Pride. I övrigt har Räsänen diskuterat homosexualitet, inte de homosexuella. Att media på detta flagranta sätt väljer att inte se skillnaden här är ytterst anmärkningsvärt. 

Kyrkans ledning, som givetvis borde stöda Räsänen och hennes rätt att yttra sig liksom det hon har sagt - de leder trots allt en kyrka som i sin kyrkoordnings första paragraf gör klart att Bibeln är rättesnöret för såväl kyrkans liv som dess lära - har även de i stor utsträckning vänt sig mot Räsänen. Detta trots att det hon har sagt inte är något annat än vad Bibeln säger. Behöver jag säga att detta, utan konkurrens, är det största sveket av alla i denna obehagliga soppa?

 

19 kommentarer:

  1. Det är inte svårt för en läskunnig att jämföra Bibelns ord med Räsänens ord. En normalbegåvad inser att Räsänen i sin vrede går betydligt längre än vad Bibeln säger.
    Jag skulle förstå att du försvarar bibelordet, Kristian. Jag kan också förstå att du inte anser att Räsänen borde fällas i domstol. Men att försvara hennes uttalanden, med den galna motiveringen att hon säger vad Bibeln säger, är nog lågt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 07:59. "Vrede". Redan det ordet visar att du inte alls har förstått eller brytt dig om att ta reda på vad som har skett och vad som har sagts. Experter har konstaterat att det i själva verket är Bibeln som står inför rätta här, så det säger väl allt om din kommentar. Ytterligare kan jag påminna dig om att en av åtalspunkterna handlar om en tweet där Räsänen kort och gott klistrade in ett citat från Rom. 1.

      Radera
    2. "Experter", anonyma och påhittade sådana, säger säkert precis vad som helst som man vill att de i ens fantasi ska säga. I Kristians fantasi fattas också det som skett i verkligheten, och det som Räsänen de facto anklgas för är följande tre punkter:

      1. en Luther-pamflet där hon påstår att homosexualiteten är en psykosexuell störning. Var finns hänvisningen till bibeln, Kristian?
      2. hon undrar varför homosexualitetens synd och skam lyfts upp till stolthet. Var finns hänvisningen til bibeln, Kristian?
      3. homosexualitet grundar sig i en genetisk defekt, säger hon. Var finns hänvisningen till bibeln, Kristian?

      Romarbrevet finns överhuvudtaget inte med i någon åtalspunkt, där ljuger Kristian till det igen.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Det att du inte är påläst och allmänt förvirrad förändrar inte verkligheten, vilket jag tyvärr varit tvingad att påpeka många gånger. I sin tweet där Räsänen påtalade att Pride gör det som Gud i sitt ord talar om som synd och skam till något att vara stolt över hade hon med en bild av ett par verser ur Romarbrevet som gör klart att hon står på Guds ords grund i sin kritik mot kyrkans deltagande i Pride.

      Du kan således ljuga om mina "lögner" hur mycket du vill, men inte heller det gör sanningen till lögn.

      Radera
    4. Hon må ha skrivit vad som helst om sin tweet, men det är inte det hon är åtalad för. Så här refererar hesari om de tre åtalspunkterna, läs och lär dig, så behöver du inte framstå som en idiot i dessa frågor:



      Näistä asioista Päivi Räsästä syytetään

      Vanhin rikosepäily koskee Räsäsen vanhaa pamflettia Mieheksi ja naiseksi Hän heidät loi, jonka julkaisi Luther-säätiö vuonna 2004. Räsänen luonnehti pamfletissa homoseksuaalisuutta muun muassa psykoseksuaalisen kehityksen häiriöksi.

      Toisen syytteen Räsänen sai sosiaalisen median julkaisustaan kirkon ja Pride-tapahtuman yhteistyöstä vuonna 2019. Räsänen kirjoitti tuolloin, että ”Miten kirkon oppiperusta, #raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?”.

      Kolmas syyte koskee Räsäsen lausuntoja Ruben Stillerin vetämämässä radio-ohjelmassa Yle Puhe -kanavalla. Syyttäjien mukaan Räsäsen lausunnot olivat homoseksuaaleja solvaavia.

      "Räsäsen mukaan, jos homoseksuaalisuus on geneettinen ominaisuus, se on tällöin geneettinen rappeuma ja geeniperimä, joka aiheuttaa sairautta ja häiriötä. Väite on totuutta vastaamaton ja homoseksuaaleja halventava. Mitään tosiasiaperusteita väitteen tueksi ei ole. Myös Räsäsen uskonnollinen näkemys, jonka mukaan homoseksuaalit eivät ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit, on homoseksuaaleja alempiarvoistava", syytekirjelmässä todetaan.

      Dina lögner är lögner tills du uppbringat nånting som omkullkastar de källor som är i strid med dina påståenden. Försöka duger med den biten, lögnlobbaren Nyman.

      Radera
    5. Faktalobby, du borde inte tro allt som media skriver. För oss som klarar av att tänka klart är det självklart att det är Bibeln som står åtalad.

      Radera
    6. Anonym, du får ju "tänka" precis hur mycket du vill, men det förändrar inga dokument som rättsinstanserna förfogar över. Men jag förstår att du känner dig mer salig då du bestämmer dig för att uppleva martyrskap. Om det får dig att må bättre ska du givetvis göra så, förbjudet är det inte.

      Radera
    7. Det är tydligt att det finns någonslags funktion i det mänskliga sinnet som gör att förståndet blockeras när en människa omfattar hbtq-ideologin. Faktalobby är ett bra exempel.

      Radera
    8. Anonym 1 september 2023 kl. 09:02
      Det är tydligt att det finns någonslags funktion i det mänskliga sinnet som gör att förståndet blockeras när en människa är religiöst indoktrinerad. Kristian är ett bra exempel.

      Radera
    9. Anonym 09:02. Så ser du ut att vara, faktiskt.

      Radera
    10. Förvirringslobbyn. Det handlar inte om vad Räsänen har "skrivit om sin tweet", utan om vad tweeten innehöll. Och som sagt innehöll den ett par verser ur Rom. 1. Det är (bl.a.) denna tweet som ligger bakom åtalet. Du borde läsa media med lite mer kritiskt öga så du inte blir lurad.

      Radera
  2. De e ingen nyhet att sk "kristna" tror de är bättre och kan i skydd av fantasi boken håna och diskriminera minoriteter. De e dags vi glömmer de religiösa fantasierna och korkade religiösa ideér. Vi vet bättre idag. Inga gudar finns och vi moderna människor behöver ingen fantasivän nånstans i himlen eller från helvete heller för den delen, för hen finns inte.

    Inte följer vi bibelns lagar längre. Vi dödar inte våra barn när dom är olydiga eller stenar de som arbetar på söndagar eller de som äter skaldjur. På samma grunder kan vi glömma alla korkade sagor om dödandet av homosexuella i bibeln. Läs gärna bibeln om ni vill men människor av idag kan inte leva upp till vansinnigheterna som erbjuds i gamla religiösa skrifter, gäller bibeln och koranen och alla andra sagoböcker.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så ni åtalar Räsänen för att hon säger vad som står i en sagobok som ni inte bryr er om?

      Radera
    2. Patrik, nej, utan för det hat hon försöker generera mot en sexuell minoritet, ingen skillnad om det vore med hjälp av en sagobok, politisk idé eller bara enfald. På tal om enfald så finns åtalspunkterna här:



      Näistä asioista Päivi Räsästä syytetään

      Vanhin rikosepäily koskee Räsäsen vanhaa pamflettia Mieheksi ja naiseksi Hän heidät loi, jonka julkaisi Luther-säätiö vuonna 2004. Räsänen luonnehti pamfletissa homoseksuaalisuutta muun muassa psykoseksuaalisen kehityksen häiriöksi.

      Toisen syytteen Räsänen sai sosiaalisen median julkaisustaan kirkon ja Pride-tapahtuman yhteistyöstä vuonna 2019. Räsänen kirjoitti tuolloin, että ”Miten kirkon oppiperusta, #raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?”.

      Kolmas syyte koskee Räsäsen lausuntoja Ruben Stillerin vetämämässä radio-ohjelmassa Yle Puhe -kanavalla. Syyttäjien mukaan Räsäsen lausunnot olivat homoseksuaaleja solvaavia.

      "Räsäsen mukaan, jos homoseksuaalisuus on geneettinen ominaisuus, se on tällöin geneettinen rappeuma ja geeniperimä, joka aiheuttaa sairautta ja häiriötä. Väite on totuutta vastaamaton ja homoseksuaaleja halventava. Mitään
      tosiasiaperusteita väitteen tueksi ei ole. Myös Räsäsen uskonnollinen näkemys, jonka mukaan homoseksuaalit eivät ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit, on homoseksuaaleja alempiarvoistava", syytekirjelmässä todetaan.

      Till kännedom: statsrådets pamflet, som nu publicerat för att inte SFP skule fälla regeringen, innehåller bla följande punkt:
      20. I internationella sammanhang fortsätter Finland på sin långsiktiga människorättspolitiska linje för att bland annat främja och försvara rättigheterna för kvinnor, flickor, personer med funktionsnedsättning, urfolk och könsminoriteter och sexuella minoriteter samt för andra särskilt utsatta personer.

      Radera
    3. Faktalobby
      Nu svarade jag på Eflops inlägg där han ser saken strikt som en sekulär-religiös konflikt.

      Av de tre punkterna du räknar upp kan åtminstone punkt två strykas direkt. Där hänvisar Räsänen direkt til bibelns synda-begrepp. Den synden finns inte utan bibeln.

      De andra punkterna kan på sin höjd ses som feldiagnoser. Hon anser att homosexualitet är nån sorts sjukdom.
      Jag kan inte se hur hon skall kunna fällas utan att man stramar åt yttrandefriheten rejält. Faktalobby

      Radera
    4. Hon bli knappast fälld, yttrandefriheten går förbi allt, det verkar som om vad som helst kan definieras som just yttrandefrihet. Ser man på koranbränningen och vad som yttras med den aktionen, så vet jag inte vad man vill säga. Bränn en kokbok, och vad vill du säga med det? Eller en matematikbok? Skulle dessa "yttrandefrihetskämpar" faktiskt ha något att yttra, så skulle de skriva en bok istället. Bokbål påvisar ju nog motsatsen till yttrandefrihet.

      Men annars mycket intressant att det inte bränns koraner i andra länder just nu för tidpunkten då det enda landet där det sker, ligger i NATO-förhandlingar där ett muslimskt land håller i vågskålen.

      Men Räsänen, klart att hon som mediekåt ska ha rätt att offentligt berätta vad hon anser om sexuella minoriteter. Synd bara att just den "ytterst viktiga" yttrandefriheten går före jämlikhet och jämställdhet. Räsänen & co ska nog inte hädanefter yppa med ens ett ord om "att kristna förföljs", det är ju bara så att alla andra bara utnyttjar yttrandefriheten...

      Radera
  3. Professorn i straffrätt vid Helsingfors universitet, Kimmo Nuotio, har visst
    kommenterat tingsrättens dom och menar att den är både saklig och väl motiverad.
    Egentligen ingen ide att gå vidare till hovrätten i detta fall.
    - Man måste ge tingsrätten ett erkännande, man har lyckats hålla huvudet
    kallt och lyckats tänka klart.
    Subjektiva känslor av att vara kränkt kan finnas men de kan ej övertrumfa lagstiftningen.

    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur jag än letat efter att Nuotio skulle ha sagt såsom Hans påstår, så lyckas jag inte hitta. Däremot hittar jag en massa annat som Nuotio har sagt.


      – Tässä on sananvapauskysymys. Siihen liittyy myös uskonnonvapaus ja ehkä vielä poliittisia kysymyksiä perheen sääntelystä. Kyllä tässä vaikeusastetta varmasti riittää.


      – Siinä tulee mukaan yleisiä sananvapauteen ja uskonnonvapauteen liittyviä kysymyksiä ja mahdollisesti jollakin tavalla tätä poliittista kontekstia. Pidän tätä asetelmaa kiinnostavana, Nuotio sanoo.


      – Kyllä tässä on aineksia hyvin kiinnostavaan prejudikaatiin, jossa joudutaan kaivamaan ihmisoikeusjuridiikkaa ja miettimään omaa perusoikeusjärjestelmäämme.


      Professori: Päivi Räsäsen vapauttava tuomio ei oikeuta vihapuheeseen uskonnon varjolla


      En viss diskrepans till den översatta/omskrivna/ickehänvisade texten, men en länk till ursprunget skulle ju hjälpa mycket.

      Radera
    2. Nuotio uppfattar
      domen son väl motiverad, saklig
      och välargumenterad.
      Så pass välargumenterad att den knappast kan förändras i högre instans.
      'En bra dom'.
      Tingsrätten har dessutom lyckats
      få fram kontexten som utgör bakgrunden till de olika åtalspunkterna,
      enligt Nuotio.
      Däremot anser han inte att domen nödvändigtvis skulle vara ett prejudikat
      för liknande rättgångar eftersom Räsänen fallet är
      rätt så specifikt.
      ( Svenska yle)

      Hans Ånäs

      Radera