torsdag 17 augusti 2023

Kampen mot sanningen fortsätter

Jag skrev i slutet av Juli om den bisarra situationen i Sverige där oppositionen (och media, bl.a. Aftonbladet) kräver att justitieutskottets ordförande Richard Jomshof sparkas från sin post för att ha sagt ofördelaktiga, men med sanningen helt överensstämmande, saker om Islams profet Muhammed. Denna situation tycks inte blåsa över, inte minst för att media inte låter den göra det. I stället för att inse att de är ute i ogjort väder och kasta in handduken fortsätter speciellt Aftonbladet sin fullständigt befängda kamp mot allt som kan tänkas väcka anstöt hos muslimer. 

Problemen är flera här. Dels har Aftonbladet inte alls koll på vad som är sant och inte, med den påföljden att de kämpar mot sanningen och mot yttrandefriheten. Dels har Aftonbladets redaktörer, liksom så många andra, inte alls koll på vad Islam är. I en ny ledare av Anders Lindberg ("Richard Jomshof är ingen ensam galning") argumenterar nämnde Lindberg för att Jomshof inte är ensam om att tala illa om Islam. Som exempel nämner han SD:s ordförande Jimmie Åkesson som i en intervju i Göteborgsposten svarat på frågan om man kan vara "fullt utövande muslim och samtidigt integrerad svensk" med orden: "Jag har svårt att se att man kan vara både och". Detta låter Lindberg förstå är "en människosyn som är oförenlig med såväl religionsfriheten som svenska värderingar om jämlikhet och allas lika värde".

Problemet är bara att Åkesson, liksom Jomshof, har helt rätt. 

Det Lindberg, och de flesta andra som på pappret försöker integrera Islam och muslimer med det svenska samhället, inte har förstått (eller väljer att blunda för) är att Islam inte bara är en religion. Islam är ett helt paket som även innehåller en kompromisslös samhällssyn. En fullt utövande muslim, som alltså bör hålla fast även vid Islams samhällssyn, kan helt enkelt inte bli en fullständigt integrerad svensk. Det ena utesluter helt enkelt det andra. 

Jag förstår att det ligger i Aftonbladets intresse att spetsa till samhällsklimatet i Sverige. Det säljer, nämligen. Men till detta behövs en fiende, och här passar givetvis SD som hand i handske. Men problemet är som sagt att Aftonbladet samtidigt kämpar mot både sanningen och yttrandefriheten.  

---

Så till sist en liten extra fundering. Kristendomen skiljer sig från Islam på flera mycket avgörande punkter. En av dessa är just detta med samhällssynen. Den kristna tron kommer givetvis att påverka samhället i positiv riktning (och har ofta gjort just detta), men det finns inget på samma sätt tvingande (i förhållandet till samhället) i den kristna tron eller den kristna läran som det finns i Islam. Därför kan en kristen människa på de flesta punkter integreras i det samhälle där hon lever. Men givetvis finns det också här frågor där den kristne inte kan bli "integrerad". När vi ser på västerlandet idag, speciellt med den förhärskande synen på sexualitet, kön och äktenskap (men även när det gäller människosynen), är det fråga om ifall svaret på frågan Åkesson fick skulle bli det samma om man bytte ut ordet "muslim" mot "kristen". Åkesson skulle, misstänker jag, svara jakande på en sådan fråga, men sett till våra samhällen idag undrar jag om en kristen verkligen kan vara fullt integrerad.

10 kommentarer:

  1. Innan någon hinner komma med påståendet att Islam är en "fredens" religion borde varenda kotte läsa "Jag sökte Allah men fann Jesus" !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:27. Tack för tipset! Jag såg att det finns en kort version av boken på Nextory, så det blir kvällens "lyssning" på fodertrucken...

      Radera
    2. Samma Nabeel Qureshi har också skrivit en bok om "jihad" som även den avslöjar mycket om islam. En sak jag kom att reflektera över är då man i Sverige undrar över radikaliseringen bland muslimer och orsakerna bakom, det är oftast inte som man tror. Nabeel skriver, "Den Princeton-utbildade ekonomen Claude Berrebi publicerade år 2007 en detaljerad forskningsrapport ( "bevis för sambanden mellan utbildning, fattigdom och terrorism bland palestinier") i vilken han drog slutsatsen att "såväl högre utbildning som levnadsstandard har tydligt samband med att delta i (radikala muslimska grupper) och med att bli självmordsbombare" "

      Radera
    3. Tyvärr hade de som läste in/redigerade Qureshis bok (som finns på Nextory) gjort ett bedrövligt jobb. Så jag kan INTE rekommendera att lyssna på den där. (En massa upprepningar och sista 20 minuterna gjordes reklam för en bedrövlig bok av en muslimsk historiker som helt spårat ur...)

      Radera
  2. " men sett till våra samhällen idag undrar jag om en kristen verkligen kan vara fullt integrerad. " Jag tvivlar... Se bara denna Yle-länk,https://svenska.yle.fi/a/7-10039859#comments . Notera hur kort stund det var möjligt att kommentera, glädjande nog fick "Betraktaren" och "AnonymXYZ" komma till tals ! Notera även mängden "likes", ännu kanske inte allt hopp är ute.... Det finns tydligt en majoritet som ännu fattar vad som är rätt och fel ! I pridetider kan det också vara bra att läsa på om vad detta innebär, https://www.varldenidag.se/ledare/studera-budskapet-i-pride-innan-du-staller-dig-under-flaggan/repwgx!O0xMfKYXAQCmyy4LOsifw/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:43. Tack för de länkarna! Det gjorde gott att läsa. Men i sak ser jag ändå ingen orsak att ändra mig. Samhället är ännu inte helt fördärvat - det finns ljuspunkter som du så tacksamt visade. Men överlag är det nog så att om man ska vara helt godkänd ("integrerad") ska man nog förklara synden för något att vara stolt över.

      Radera
  3. Nu är det svårt, enligt Kristians logik, att veta när yttrandefrihet får tillämpas, och när inte. I inlägget Sluta! får man anta att yttrandefriheten borde upphöra, men det var ju inte tvärsäkert heller, eftersom det borde ha bevisats med en gång. Lite bissart då det kommer av en som använt sin yttrandefrihet om hbtq hundratas gånger under flera år.

    Så blir det patenterade syndabocken media som får ta skulden då igen, för enligt Kristians agenda vill han låta oss förstå att media gick slumpmässigt till oppositionen, pumpande dem på åsikter, och publicerade det. Normalt är det ju nog så, att oppositionen kallar på media då de har något att säga. Kristian har säkert "bevis" på hur det gått till på riktigt.

    Allas lika värde går nog inte heller ihop med den sektens värderingar som Kristian för fram, så lika oförenlig är den med att vara en genuin finsk medborgare. Här på denna blogg har inte kvinnliga journalister, vänsteranhängare eller hbtq samma värde som andra. Kristian har börjat påstå att journalisterna vet inte vad islam är, men då ska vi inte glömma att Kristian sa, för inte så länge sen, att han känner inte till koranen. Man kan fråga sig hur många muslimer är personliga bekanta med, och med vem han diskuterat vad islam är, jämfört med journalister i Sverige, som möter dem dagligen, också i kafferummet på jobbet.

    "Men till detta behövs en fiende, och här passar givetvis SD som hand i handske. "

    Jag behöver knappast upprepa vilka "fiender" Kristian behöver, och skriver om.

    Och så kom Kristian avslutningsvis in på sex. Igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Igen: Läs vad jag skriver så behöver du inte komma med dina fullständigt huvudlösa tolkningar!

      Radera
  4. Man borde allt oftare skriva att det Är Guds Ord som gäller i världen. Saliga de som ångra och ngjort bättring i rätt tid. Vi kan inte alltid veta Men Guds Ord gäller varje dag varenda mä niska på sätt eller annat. Idag på självprövningens söndag vet jag att jag själva är förlåten i Jesu Namn och jag anar att Han förlåter så måånga även i denna tid att ingen kan ändra på Hans vilja. Iddag idag gäller för varje människans att ta vara på förlåtelsens ord utsan satt dölja brott dsom antikristerna sysslar med och som gör att måånga liksom tappar fotfästet i tron att man måsste göra allt som någon annan dvs Kristus reda gjort för männniskosläktet Men Gud arbetar så skickligt att t O m jag som berömmer mig av tron beter mig som en galning bland. I förskräckeld för vad som ännu skall komma. Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  5. Förskräckelse för vad som ännu skall komma skulle det stå i slutet på texten. Ulrik

    SvaraRadera