tisdag 3 oktober 2023

Västs värsta mardröm?

Det pågår mycket bakom kulisserna i Ukrainakriget som vi vanliga nyhetskonsumenter inte får veta något om. Men så är det förstås i krig - opinionsbildning och censur hör till i de krigsförande länderna. För ja. Vi ÄR krigsförande, även om kriget sker i Ukraina och med ukrainska soldater. 

Med detta sagt är det följande en självklarhet: Det är mycket vi inte vet. Dels för att det inte rapporteras om det, dels för att det (medvetet) rapporteras sådant som inte stämmer. Således kan, och får, vi inte tro att vi genom medias rapportering får en korrekt bild av vad som pågår. Vi får också räkna med att det sker sådant (i väst) som är ägnat att stöda Ukraina trots att dessa saker i normala fall inte skulle ske. Som t.ex. att Ukrainas president, en president i ett land i krig och som har gjort sig skyldig till grymma och direkt olagliga åtgärder och som har satt demokratin på undantag i sitt land, troligtvis kommer att få Nobels fredspris i år.  

Det som media långt tonat ner är frågan om så kallade "västliga värderingar". Läs: Hbtq-rättigheter. Det har sagts klart ut i Ryssland att detta, vid sidan av säkerhetsfrågan, är vad kriget handlar om. I väst tonas detta som sagt ner, trots att det under kriget har skett märkliga saker just på detta område i Ukraina. Att en lagstiftning gällande samkönade äktenskap övervägs mitt under brinnande krig är som sagt mycket märkligt. Det ser misstänkt ut som om det skulle finnas ett visst tryck från väst på Ukraina i denna fråga, frågan är väl snarast om det är ett direkt krav (i kulisserna) från väst för militärt stöd eller om trycket är mera diffust.

Det går knappast att gå så långt som att påstå att kriget i Ukraina i själva verket handlar om just dessa "västliga värderingar" (eller kan man?) , men de har utan vidare en mycket större betydelse än vad som hörs.  

Rubriken på detta inlägg är hämtad från en kolumn i Aftonbladet, skriven av Wolfgang Hansson. I denna kolumn lyfter han fram två "illavarslande tecken" gällande västs stöd till Ukraina - dels den politiska situationen i USA, dels resultatet i det slovenska parlamentsvalet. Hansson låter förstå att "västs värsta mardröm" skulle vara att stödet för Ukraina i väst avtar och att Putin därmed skulle undvika en förlust i kriget. 

Jag har flera gånger här på bloggen varnat för att ett Ryssland som trängs in i ett hörn mycket väl kan se sig tvunget att i någon form ta till kärnvapen. Bland annat har jag konstaterat att ingen kärnvapenmakt någonsin har förlorat ett krig på sin egen tröskel. Det att en tidning som Aftonbladet på detta sätt går ut med att "västs värsta mardröm" är att ett vacklande stöd för Ukraina i väst kan leda till ett långvarigt krig eller till att Ryssland t.o.m. kan gå ut ur kriget som vinnare i någon form säger en hel del. Åtminstone åt den som inte har otur när han/hon tänker.

40 kommentarer:

  1. Gäller att ha tålamod. Då Kreml (Ryssland/Sovjet) anföll Finland blev det en krigstid som varade många år. Detta var helt såkert pga att vi inte fick rätt stöd dvs från Frankrike, USA, och England. Neutrala Sverige hjälpte så gott det gick men det kunde ha varit mer (krigsförklaring mot Sovjet...). Skulle Ukraina ha fått mer stöd direkt, dvs månaderna innan, samt inget velande om pansar och stridsflyg, så kanske Ryssland skulle ha låtit bli....Fast då kanske de istället skulle ha gett sig på nån annan, Georgien igen eller nån av "schtan" staterna. Putin har ju gång på gång sagt att Sovjets sammanbrott var ett historiskt misstag, och misstag ska man ju "rätta till".

    Angående trösklar, den enda som gått över trösklar är Ryssland. Uktaina har under de senste 30 åren steg för steg gått mot att vara en demokrati och där Zelensky mfl uttryckligen vill få bort oligarki och korruption. För Putin är bägge delarna viktiga verktyg i att kunna få grepp om territorier.

    Putin har mycket blod på sina händer, främst alla Ukrainare som fått sätta livet till men även sina egna landsmän som han offrar för att uppnå nån pervers historisk dröm.

    SvaraRadera
  2. En mening avslöjar skribenten: "Fast då kanske de istället skulle ha gett sig på nån annan ---." Det tycks vara samma inställning man har bland finländska politiker - att Rysslands agerande är helt omdömeslöst och enbart avsett att ingjuta skräck i grannarna och erövra nya territorier.

    Ryska medier rapporterar finländarnas åtgärder med en lätt förvåning och besvikelse. Inte för att vi har någon större betydelse världspolitiskt sett men i Moskva tilltror man oss gärna mindre enfald och något slags genomtänkt handlingslinje.

    Putin har inte sagt att Sovjetunionens sammanbrott var ett misstag i den mening som Anonym låter påskina - att han skulle vilja återskapa den kommunistiska ideologin. Däremot ser man på Ukraina, gränslandet också i enlighet med namnet, med andra ögon. Ryssarna i gemen delar inte västerländska värderingar men hur skulle finländska politiker kunna begripa detta? De kristendomsfientliga nyhetsmediernas dominans är närmast total hos oss och några statsmän har vi ju inte, bara politiker.

    SvaraRadera



  3. https://swentr.site/russia/554475-ukraine-governor-traitors-extrajudicial-executions/





    Nu vet ju ingen hur Kristian definierar "krigsförande", normalt går det så att ett land deklarerar krig, och då är de båda länderna krigsförande. Men kanske vi då är krigsförande, säkert också med alla andra länder i världen, så att Kristian ska få pressat in hbtq in med tvång i ekvationen.

    Nåväl, vi ska ta en titt på länkarna.

    Jenny Piper är en fyrabarnsmamma som verkar ha insikt i krig, bättre än alla andra journalister. Hon skriver på Samhällsnytt, som kopierar Fria tider och Samnytt, som i sin tur hänvisar till Russia Today, rysk propaganda rakt av. Klart de säger att Zelensky gör olagliga saker, och skulle de inte skriva sådan smörja, skulle nån helt säkert falla ut från något fönster.
    https://swentr.site/russia/554475-ukraine-governor-traitors-extrajudicial-executions/

    Demokratin är på undantag, men det har igen ingenting att göra med Zelenskyj, utan konstitutionen, som skrevs 1996. https://www.refworld.org/pdfid/44a280124.pdf Zelenskyj blev president 2019.

    "Enligt den ukrainska konstitutionen ska parlamentsval hållas vart fjärde år, men konstitutionen förbjuder samtidigt att man håller val så länge som krigslagar råder.

    – För att kunna hålla val skulle man behöva göra ändringar i konstitutionen och det är också förbjudet under krigslagar. Så det är en ganska komplicerad juridisk situation, säger Davlikanova."


    Långsökta hbtq då? Det var 28000 medborgare som skrivit för en petition, det är det "märkliga" som skett, såväl i Ukraina som i många andra länder. Artikeln är över ett år gammal, så mycket för den. Vill man läsa om den, lär man sig att en president måste ta den till behandling om 25000 underskrifter överstigs.
    https://edition.cnn.com/2022/08/03/europe/ukraine-zelensky-same-sex-partnerships-intl/index.html

    Men nu undrar jag nog VAR det sagts vad kriget egentligen handlar om. Eftersom det inte står ett enda ord om hbtq, så måste ju Kristian sätta ord i våra munnar, vi ska läsa om hbtq fast något sånt inte finns skrivet.

    Men nog måste jag ju säga att det börjar vara bottennoteringarnas moder vi stöter på, att påstå att kriget i Ukraina orsakas av hbtq, "vid sidan av säkerhetsfrågan".


    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppsan, såg inte länken jag hade i textredigeraren innan jag slängde in kommentaren. Men kanske det finns en lite större chans att länken läses nu... :D

      Radera
    2. Förvirringslobbyn. Detta handlar inte om Jenny Piper. (Vem hon nu sedan än är.) Det handlar om det hon skriver om. Men du brukar gilla att stämpla fakta på basen av vem som lyfter fram det. Men i sak kan jag säga att om man följer länkarna bakåt så kommer man till sist till Ukrainska Pravda - som säger samma sak som Piper. Men kanske du vill ifrågasätta dem också på någon konstig grund?

      Vad gäller demokratin i Ukraina finns det flera problem. Bl.a. har Zelensky förbjudit elva partier som sågs som proryska. https://www.di.se/nyheter/zelenskyj-stanger-av-elva-proryska-partier/

      Radera
    3. Jag kan inte begripa att du bara ljuger hela tiden, jag har följt länkarna bakåt, och ursprunget är RT, Russia Today, ryska propagandakanalen nummer ett. Varför ljuger du om en sak som är så enkel att kolla upp?

      Lögn var det om ditt påstående om valen också, nu passar det att tiga då sanningen kom fram.

      Nog vore det nu otroligt konstigt att tillåta proryska partier i ett läge som denna...

      Du hittade en över ett år gammal artikel, du har förstås inga kommentarer om den heller, att dina påståenden om att Zelenskyj skulle aktivt göra nånting åt saken, då det i själva verket är konstitutionen har förbundit sig till som president. Men allt du kan förvränga din agenda om anti-hbtq, den hugger du tag om, hur mycket du än behöver ljuga.

      Radera
    4. Faktalobby. Jag klarade av att följa länkarna till Pravda. Att du tydligen inte klarar det innebär inte att Kristian skulle ljuga, så sluta gärna med dina grundlösa beskyllningar.

      Radera
    5. Jag följde länkarna via Piper, till Samnytt, till RT, och där tog spåret slut. Förstår du?

      Men ja, man hittar ju Vitaly Kim på Ukrainska Pravda, men där beskrivs han inte alls som på RT och jag hittar inga direkta länkar dit. Vitaly säger så här:

      "They are afraid of us and respect us. This is the main indicator that victory will be ours. Many of their people want to become citizens of Ukraine now. I do not know how to react to this."

      Om Vitaly skulle köra med dödspatruller, skulle de knappast vilja bli ukrainska medborgare.

      Annars, om du hittade länkar till Ukrainska Pravda, du kom inte för dig att redogöra att de inte stämmer överens med kedjan RT->JennyPiper? Nej, givetvis inte....

      Fortsättningsvis ljuger Kristian om att Zelenskyj, då det i själva verket var konstitutionen som förutsatte det som 28000 personer hade skrivit under.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. Jag tror nog att alla som läser här ser vad du håller på med. Tack till anonym 17:47 för att du hjälpte till att sticka hål på förvirringslobbyns lögner!

      Radera
    7. Kristian, kanske du ska läsa ordentligt? Det du påstår finns i Ukrainan Pravda, står inte så. Det du påstår, hittar man i RT.

      Kommentera Kristian gärna ditt påstående om att Zelenskyj "hindrar demokratin", då han i själva verket följer den (=konstitutionen) till punkt och pricka. Eller vill du fortsättningsvis hålla fast vid dina osanningar?

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. Det jag påstår är att Zelenskys Ukraina gjort sig skyldigt till grymma och direkt olagliga åtgärder. Artikeln i Pravda berättar om hur chefsförhandlaren mördades. Vad är det du inte vill förstå här?

      Sedan följder inte Zelensky konstitutionen "till punkt och pricka". Problemet är att konstitutionen dels inte godkänner val i krigstider (men trots detta HAR val hållits i krigstider 2014 och 2019) samtidigt som den kräver att val ska hållas vart fjärde år. Så det GÅR helt enkelt inte att följa konstitutionen till "punkt och pricka", Zelensky måste välja vilken del av den han följer och vilken han bryter.

      Men det stora problemet, som jag kunde ha lyft fram i texten i stället, är att en lång rad partier har förbjudits. Något du avfärdar med en axelryckning för att kunna fortsätta obstruera.

      Radera
    9. Hur jag än letar, hittar jag inte artikeln du påstår att någon chefsförhandlare har mördats. Givetvis har du ingen länk till den heller.

      Valet 2014, då var inte Zelenskyj i bilden, men det går visst bra att beskylla honom ändå?
      2019 höll han på att bli vald, men som kandidat var han inte i en position där kan kunde ändra på konstitutionen. Efter att han blivit president, har han följt konstitutionen.

      Men du kan ju förstås förklara hur du tänker att han kunde ha ändrat på grundlagen i Ukraina under just 2014? Förvisso, han var fullt upptagen med att i sitt produktionsbolag spela rollen som president, men det var ju bara lek.

      Klart som korvspad att man förbjuder partier som representerar ett land som angriper en. Jag vet inte hur du tänker om du tänker att fienden får gärna fortsätta att angripa på flera fronter.

      Radera
    10. Förvirringslobbyn. Du fortsätter att läsa slarvigt och beskylla mig för ditt slarv. Läs om och läs rätt så KANSKE vi kan ha en seriös diskussion.

      Radera
    11. Om någon läser slarvigt, så är det ju du. Jag sa att jag inte hittar artikeln, som du ber mig läsa noggrannare. Länka gärna till den, så fortsätter vi med ämnet. Eller så existerar inte sidan du hänvisar.

      Radera
    12. Förvirringslobbyn. Det är som sagt bar att följa länkarna. Men om man är för lat så ids man förstås inte göra jobbet. Det är så mycket lättare att komma med beskyllningar och lögner.

      Radera
    13. Länka till den, så kan vi diskutera mera. Tror du att jag är den ende som inte lyckats hitta din imaginära sida?

      Radera
    14. Man behöver inga länkar för detta. Alla som har ett fungerande minne kommer ihåg detta. Det var en nyhet också i västlig media. https://www.expressen.se/nyheter/diplomaten-avslojades-har-nu-skjutits-till-dods/

      Men faktalobby tycks ha ett mycket selektivt minne.

      Radera
    15. En dubbelagent som dött i ett krig?!?...stoppa pressarna, detta låter som höjden av grymheter i ett krig där den anfallande parten bedöms genomföra systematisk skövling, tortyr, kidnappningar, miljöförstörelse mm. Hur kunde det ske nåt så vansinnigt att en dubbelsgent dött? Det är nog bäst ni rapporterar detta till FN så de får utreda det så att Ukraina stoppar sitt blodiga försvarskrig.

      Radera
    16. Förvirringslobbyn. "Imaginära"? Du är helt enkelt inte seriös.

      Radera
    17. Anonym 15:59. Mannen var ukrainsk förhandlare som sköts till döds utan rättegång. Det är ett krigsbrott, hur man än svänger på det.

      Radera
    18. Han kanske sköt sig själv, en inte alltför ovanlig utgång då landsförrädare åker fast. Stod även nåt om att han skulle ha motsatt sig anhållan. Det är nog höljt i krigets dimmor. Landsförrädaren visste nog om vilka risker han tog, likt Prigozin i Ryssland, och mången fler. Jag utgår från att det finns mer ömmande krigsbrott att utreda som tex våldtäkt och tortyr av civila.

      Radera
    19. Nej, kanske man inte behöver länkar för det, men då ska man inte heller påstå att det finns länkar, så tack för bekräftelsen.

      Radera
  4. Faktalobby, föraktet för människovärdet är krigets orsak och detta med hbtq är dess mest bjärta och vidriga utslag i samhället just nu. När man marscherar under Pridefanorna är det en bara en ny- och omgruppering av Hitlers skränande judehatare eller Stalins lakejer. Ideologiernas namn växlar och varje generation har sitt älsklingshat.

    Kristian gör rätt i att ofta påminna oss om vad ulvakläderna heter idag.

    Det var av omsorg för det tyska folket eller för proletariatet bästa man marscherade igår och en stor del av hbtq-folket tror sig antagligen vara ute i goda syften.

    När Gud inte längre ses som Skaparen och Jesus Kristus inte som Frälsaren, då tror sig människan vara egen herre. Och eftersom hon är blind i sig själv och hennes förstånd förmörkat, förvandlas varje kärlekslära till sin motsats.

    Om Gud inte finns, är allt tillåtet, säger en romanperson hos Dostojevskij. Trots att denne tänkta person är ateist är hans utrop ett skri av förtvivlan och han tar sitt liv.

    Dit leder oss inbillningen att vi är "fria", fria att förneka vårt ursprung och vår personlighet. Vi kommer från aporna och vi kan byta kön när vi vill, för vi är fria. Vi kan spränga atombomber och mörda miljoner, för vi är fria. Vi kan utplåna oss själva och tillåta oss varje dårskap som finns och kan nämnas, för vi är fria och vi älskar vårt förnuft och vår gudomliga insikt.

    Så skildrar Bibeln människornas förmörkelse. SS, KGB, NSPD, hbtq - bokstäverna är bara bokstäver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din kommentar har ingenting att göra med min, men det hindrar ju inte att vem som helst får skriva precis vad som helst, vilket är fallet. Jag tog närmast fram det faktum, att då man bygger upp en tankekonstruktion, som Kristian försökt, med grundstenar i lögn och propaganda, då blir inte konstruktionen värst stabil. Enfaldiga människor går på lögner, i Knutby gick det så långt att fundamentalkristna tog andras liv.

      Lyckligtvis får alla ha sin åsikt, hur sjuka, sneda och hatiska de än må vara. Men jag skulle aldrig nånsin ha trott att det finns normalt funtade finländare som tydligen på allvar tror att kriget i Ukraina är emot hbtq. Eller ens löst kopplat, men då finns det ju folk som tror att jorden är platt...

      Radera
  5. Anonym 06:43 Man tar sig för pannan då man läser din text. Gäller det slef med, osv?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 4 oktober 2023 kl. 09:03, vad menar du ? Anonym 06:43 har i det mesta helt rätt !

      Radera
  6. Faktalobby, gällande att "på allvar tro att kriget i Ukraina är emot hbtq": jag försökte bara visa att det är den bokstavskombinationen som just nu mest synligt och grällt för en kamp mot de absoluta mänskliga rättigheter som Bibeln vill trygga. Exempelvis de som kämpar för att ytterligare utsträcka "rätten" till de pågående massmorden i vårt land på ofödda barn marscherar under samma fana som de perversa bokstavstroende hbtq:na.

    Så blinda har propagandan gjort dem och oss! Mödrar dödar brutalt sina barn och får hjälp i blodsdåden av statligt avlönade bödelsdrängar i läkarrock. Några enkla, ofta upprepade slagord har dövat samvetena och gjort det möjligt för en mor att begå sådana brott utan att ens känna skuld för dem - åtminstone inte förrän hon vågar öppna ögonen och lyssna till sitt samvete.

    Och vi andra, vi har också invaggats i en sådan sömn att vi sällan på allvar förfasas över saken. Propagandan är effektiv och människan är svag och lättledd.

    Att man i Ryssland reagerar på denna perversitet är sunt och rätt. Vad sedan gäller de medel man använder och de outtalade syften de ryska ledarna kan ha, är jag inte kompetent att uttala mig om sådant eftersom jag inte kan läsa andras tankar. Krig i sig är aldrig något gott och att döda andra är alltid något ont.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sovjet och ddr var väldiga abortnationer och läget var liknande i industriella världen både i väst och öst och nord kanske inte så mycket i Afrika och Indien. Har dock inte statistik på vad jag säger. Ulrik

      Radera
  7. Anonym 10:53 Var i bibeln står det nåt om absoluta mänskliga rättigheter? Du får gärna använda slaveri som exempel, det tycker vi ju alla är fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 4 oktober 2023 kl. 12:40, "Du får gärna använda slaveri som exempel, det tycker vi ju alla är fel." Du kan tycka vad du vill, men slaveriet på "Bibelns tid" går faktiskt långt att jämföra med dagens vanliga arbetstagare ! Slavens rättigheter finns beskrivna i Bibeln för den som vill läsa ! Vad är dagens arbetstagare om inte slavar i modern form ?

      Radera
    2. Anonym 22:38. Kanske inte riktigt jämförbart, men lite ditåt. Sedan finns det förstås sådana som inte kan begripa detta eftersom de inte vill begripa det. Som anonym 00:07. Den "uppmjukning av slavlagar" han påstår finns i Bibeln finns givetvis inte. Slaveriinstitutionen är och var en styggelse, och orsaken till att t.ex. Paulus inte gick hårdare åt den än han gjorde var att han förstått att det fanns så mycket farligare fiender att kämpa mot. Slaveriet under synden är så mycket värre. Dessutom var den unga kristna kyrkan ingen maktspelare som kunde få till stånd sociala reformer, varför det inte fanns något intresse av att ens försöka. Sedan, när kyrkan hade blivit det, gick de kristna förstås i främsta ledet för att avskaffa slaveriet.

      Radera
    3. KN: Det finns flera uppsättningar (åldrar) slavlagar och det är fritt fram att jämföra dessa i andra, tredje och femte mosebok. Jag utgår från att du hittar dessa. Det sker en förändring, en liten humanisering, om man vill kalla det för det.

      Radera
    4. Anonym 17:48. Det du kallar en "uppmjukning" är i själva verket lagar som gäller i olika situationer. Visst, om du vill kalla det en "uppmjukning" får du förstås göra det.

      Radera
  8. I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna heter det till att börja med: "Alla människor är födda fria och lika i värde och
    rättigheter." (Ur art. I)

    Dessa rättigheter gäller vidare alla "utan åtskillnad
    av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön,
    språk, religion, politisk eller annan uppfattning" (Art. II)

    "Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet." (Art. III)

    Jämför med USA:s förklaring från 1779: "Vi anser dessa sanningar vara självklara: att alla människor är skapade lika; att de är förlänade av sin Skapare med vissa oförytterliga rättigheter" osv.

    FN kunde av många olika skäl inte ta in en hänvisning till Skaparen men det är naturligtvis i juridiken liksom i samhället i övrigt meningslöst att tillerkänna någon rättigheter utan att ange varifrån dessa rättigheter härstammar och vem som ytterst garanterar dem.

    Enligt Bibeln är mänskan skapad till Guds bild eller avbild. Han är källan till alla mänskliga rättigheter och dessa rättigheter är därför också absoluta. De kan aldrig bli föremål för omröstning i en generalförsamling eller ett säkerhetsråd. Man kan inte bedriva kohandel med dem i politiken.

    Alla rättigheter i mellanmänskligt umgänge har som grund allas likhet inför lagen och domaren. Ett nyckelställe finns i Romarbrevet 3:20ff.:

    "Men nu har utan lagen en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad, en som lagen och profeterna vittnar om, en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus, för alla som tror. Ty här finns ingen skillnad. Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem."

    Om Gud inte fanns och om mänskan tagit Hans plats, då är hon "fri" (Bibeln kallar detta slags frihet träldom eller slaveri under synden) till vilka onda gärningar som helst. Utvecklingsläran tas ofta som en "vetenskaplig" garanti för mänskligt självsvåld: om vi bara är cellanhopningar som frambringats av slumpen, då är det också likgiltigt om barn dödas (aborteras) i livmodern eller efter födseln. Den innebär ju i och för sig ingen radikal ändring hos barnet. I det gamla hedniska Rom kunde barnen dödas fram till det ögonblick då familjefadern bekräftade deras tillhörighet till familjen.

    Om utvecklingsläran skulle vara sann och "det naturliga urvalet" skulle vara verklighet, då skulle det också vara en god gärning att (på ett humant sätt) ta livet av sjuka, svaga, handikappade, mänskor med ärftlig belastning. Så tänkte Hitler, så tänkte Lenin och Stalin, så tänker exempelvis många illusionslösa ungdomar som gör sig skyldiga till skolskjutningar och meningslösa massmord. Så också "vår" Pekka-Eric Auvinen i hans manifest.

    Dessa ungdomar är konsekventa och intelligenta. Men som kristna tror vi att det finns en auktoritet som står över Darwin och Mao, och Han har sagt: "Du skall icke dräpa."

    Resten är tillämpningar.

    SvaraRadera
  9. Ett mindre relevant bibelställe och sen nåt om Hitler. Jag noterar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hävdar att bibelstället är högst relevant för allt tal om mänskliga rättigheter: att det inför Gud inte görs någon åtskillnad och att alla har syndat. Relativa mänskliga rättigheter är mänskliga, de är överenskommelser bland människor. Absoluta rättigheter tillförsäkras oss endast av Gud. Mänskliga mänskliga rättigheter tenderar alltid att leda till att alla visserligen är jämlika men vissa är mera jämlika än andra.

      Därför är hela talet om 'mänskliga rättigheter' tvivelaktigt men vi har ingen annan term. Och därför skrev jag om 'absoluta' rättigheter i motsats till mänskliga och tidsbundna sådana. Vi har naturligtvis inga rättigheter gentemot vår Skapare, vilket Paulus också betonar - skall kärlet säga till krukmakaren: "Varför gjorde du mig sådan?"

      Radera
  10. Inget fredspris till Zelensky eller nån annan ukrainare. Jag har inte sett att nån annan trott det. Trots rättfördigt försvarskrig så brukar inte stridande parter få priset. Men priset gick i stället till den likafullt modiga Narges Mohammadi som sitter fängslad för sitt motstånd mot religiöst förtryck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://www.dn.se/varlden/thunberg-och-zelenskyj-favoriter-till-nobels-fredspris/

      Sedan, sätt gärna till orden "i Iran" i slutet på din sista mening.

      Radera
    2. Haha, ja du menar att oddsen var på Zelenskys sida. Ja nog får man ju ge sig in i spel o dobbel om nobelprisen, men då ska man ju veta att krigförande part inte brukar prisas.

      Ja hon stod emot religiöst förtryck, jag antar hon skulle ha stått emot det oberoende vilket land hon skulle ha kommit ifrån.

      Radera
    3. Anonym 21:02. Inte jag, utan Dagens Nyheter.

      Radera