tisdag 19 december 2023

En nyhetsanka till jul

Det blev tidig julafton för media detta år. Först började den anglikanska kyrkan välsigna samkönade par, och nu fröjdas media åt att den katolska kyrkan (!) har börjat göra samma sak. Igår kväll basunerade Aftonbladet ut denna revolutionerande nyhet, och nu gör Iltalehti det samma

Beklagligt nog, från medias synvinkel, har de här gått på en blåsning. Detta är nämligen en nyhetsanka, fakenews. Orsaken till, eller skulden för, att media har svalt detta med hull och hår ska dock inte endast klistras på media och deras brinnande heta vilja att dra ner också den katolska kyrkan i världens smuts i moraliska frågor. Deklarationen i fråga är tyvärr (eller snarare avsiktligt så) skriven i så luddiga termer att den närmast inbjuder till misstolkningar. Misstolkningar som media sedan mer än gärna ägnar sig åt av sagda orsaker.

Om och när man läser deklarationen inser man, om man läser med öppna ögon och med en förståelse för den katolska kyrkans syn på tradition och sakrament, att denna deklaration ingalunda öppnar för en välsignelse av synden utan att den gör klart att katolska präster kan välsigna människor som lever i en homosexuell relation - en i sig inte försumbar sak. Men detta handlar alltså INTE om att välsigna parrelationer. 

Men nu är alltså den sensationella (och givetvis falska) nyheten ute, och någon rättelse kommer förstås inte att komma. Om man upprepar lögnen tillräckligt ofta och med tillräcklig emfas kanske den blir sann till slut. Sett ur medias perspektiv, alltså. Dessutom är detta något som kommer att skapa oerhörd splittring inom den katolska kyrkan, speciellt som alltså deklarationen är skriven så så som den är skriven. Det skulle inte heller förvåna om den nuvarande påven har tänkt lite i de banorna också när texten har utformats. Men det är kanske lite för elakt sagt...


6 kommentarer:

  1. Roligt att se homofoberna gå i taket och sätta igång med skriver i panik.

    Fortfarande väntar jag på hur du Kristian tolkar Forsberg, som till det genetiska är en man, men som till det yttre agerar kvinna. Du var så tydlig med XX och XY, så jag undrar, hur ska Sara Forsberg gå vidare om hen vill leva upp till dina tolkningar?

    Det är ok att medge att du har inte en blekblå aning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktalobby: Den frågan svara Kristian inte på, även om du stod på huvudet och spelade bastuba. Det är ett undantag enligt honom, har han bestämt.

      Radera
    2. Nej, det vet jag. Vore det i verkliga livet, skulle denna tystnad motsvaras av att han går och ställer sig bakom en gardin och tyst smälter in i bakgrunden, hoppas att ingen hittar honom.

      Radera
  2. Även Yle verkar ha gått på "nyheten" , https://svenska.yle.fi/a/7-10047644 , "Det är ändå första gången Vatikanen har öppnat möjligheten för välsignelse av samkönade par."...

    SvaraRadera
  3. Jag åt upp det första paketet med julskinka i en hungrig stund på ett par dagar. Så nästa gång jag gick till butiken så köpte jag ett nytt paket som såg likadant ut (trodde alltså att det var skinka).
    När jag kontrollerade kvittot någon ytterligare dag senare stod det något om kalkkochlitetillbokstäver och förskräckt gick jag och kontrollerade kylskåpet och faktiskt jag fick en visshet att det var kalkonfile i skivor lite ljusare än skinkan och vars förpackningsgas gjorde utrymmet för köttet lite vidare än skinkpaketets lufttomma utrymme för köttet och när jag på fjärde dagen gick till butiken såg jag att kalkonen faktiskt fanns.och var i luftigare emballage och inte den skinkan som jag trott varit i ett söndrat paketemballage och som jag nog ämnat äta även om luft skulle ha släppts in i paketet. Så en gammal nyhetsanka att jag blivit ännu svagare i synen och noggrannheten gjorde att jag fick en ny kötträtt till jul en nyhetskalkon som liknar och antagligen smakar som skinkan till jul i år. Nåja. Herren har talat att all mat är ren så jag säger goggel goggel i hjärtats barnafröjd som jag i något seriemagasin sett att kalkoner lär säga och säger ytterligare att man inte kan lita på all info på nätet eller ens påGoogle. Nyss eller igår såg jag att någon i strid med allt vi vet om årets dagar hade fått in som fakta att ett år har 395 dagar så må sådana storvulna lögnare veta att då räcker mat för många dagar och dryck också för hungriga magar. Så du faktalobby. Man ska inte ( goggel goggel goggel hi hi HI) tro att all världens av hävd vunna fakta finns på nätet bara man goggel goggel googlar lite grann. Ulrik

    SvaraRadera
  4. Inte kan de ju vara så stor sak att välsigna samkönade par för katolska präster. Stor del av dom är ju homosexuella själva, ofta även pedofiler. Samma gäller även våra religiösa kretsar.

    SvaraRadera