söndag 31 december 2023

Annus Horribilis

Så här i årsskiftestider hör det förstås till att se både lite bakåt och lite framåt. Rubriken syftar onekligen på det gångna året, men kan (fruktar jag) i ännu högre grad syfta framåt mot nästa år. Jag ska dock börja med en liten varning. Jag brukar ha som mål att skriva korta texter, men detta är ingen vanlig text utan närmast en årskrönika, eller en "krönika vid årsskiftet" – och således mycket lång. Så du som tänker dig att du vill läsa den är härmed varnad!

År 2023 går till historien som det år Finland övergav sin (skenbara) neutralitet och gick med i Nato fullt ut. Detta var ett fruktansvärt misstag som det redan nu börjar visa sig. Vi gick från att vara ett neutralt land som Ryssland ansåg sig kunna lita på till att betraktas som Rysslands fiende i en situation där Ryssland och dess ledare framstår som allt mer paranoida. Vår 1350 km långa gräns mot Ryssland placerar oss också i frontlinjen i en eventuell framtida kris/krigssituation. Nå, vi är ju medlemmar i Nato nu, så om och när Ryssland slår till och lägger landet öde kan vi räkna med att Nato hämnas. Det är ju alltid något.

År 2023 går också till hävderna som det år när förtroendet för myndigheterna fick sig en avgörande törn. Åtminstone för alla oss som på nära håll tvingades se på hur diktatoriskt och fullständigt godtyckligt och irrationellt våra myndigheter behandlade oss pälsdjursfarmare i efterdyningarna av att några djur på ett par farmer visade sig ha smittats av fågelinfluensan. Så här mycket var alltså egendomsskyddet och allas rätt att behandlas lika värt – trots att detta garanteras i grundlagen. Detta oerhörda snedsteg från myndigheternas sida kommer knappast att kunna repareras. Varken vad gäller den förtroendekris det har lett till eller den enorma kapitalförstöring som myndigheternas fullständigt drakoniska åtgärder har åstadkommit.

År 2023 var också krigens år. Kriget i Ukraina fortsatte i oförminskad styrka, och så blossade ett nytt krig upp i Mellanöstern efter att terroristorganisationen Hamas slog till mot civilbefolkningen i Israel 7/10. Båda dessa krig fortsätter in i 2024, och båda har frön i sig som kan växa till en mycket större konflikt/ett mycket större krig om det vill sig illa.

Med det kommer vi så in på nästa år. Jag är ingen profet, så det jag skriver här ska inte förstås som annat än mina egna löst hållna spekulationer.

I bästa fall kan kriget i Ukraina ta slut, antingen genom att Ukraina på något märkligt sätt lyckas ta tillbaka de landområden som Ryssland har erövrat, genom att Putin-regimen kollapsar och en ny regering tar över och avslutar kriget eller genom att västs stöd till Ukraina avtar och Ryssland vinner kriget. De två senare scenariorna är kanske mer troliga än det första, men mest sannolikt torde vara att kriget fortsätter som ett utnötningskrig och någorlunda hålls inom de ramar som det hittills har hållits inom. Det andra scenariot är det mest oroväckande eftersom en kollaps av den nuvarande regimen i Kreml med större sannolikhet än det som utmålades ovan i så fall ersätts av en ännu aggressivare regim som inte tvekar att utmana Nato. Med oanade följder.

Israels offensiv i Gaza däremot ser jag som mycket allvarligare för världsfreden än kriget i Ukraina. Eller rättare sagt, inte Israels offensiv utan Västvärldens reaktioner på denna offensiv. Hamas håller kanske på att förlora kriget i sig, men propagandakriget håller de tyvärr på att vinna – med västvärldens vänstermedias gedigna bistånd. Du har kanske märkt att opinionen sakta men säkert håller på att glida över från stöd för Israels rätt att försvara sig själv till ett allt starkare stöd för, som det heter, "det Palestinska folket". Detta sker genom att fokus allt mer flyttas över från de hemskheter som startade kriget till det blodbad som, med Hamas bistånd och goda minne, pågår i Gaza just nu. I och med denna glidning ökar risken för att kriget sprider sig och att Israel (och USA) kommer att stå allt ensammare mot det djävulska hat mot Israel och judarna som finns latent, framför allt i arabvärlden men även i de flesta västländer.

Ser man på västvärlden i allmänhet kan vi anta att 2024 kommer att föra med sig ytterligare inskränkningar i våra medborgerliga friheter och rättigheter. Yttrandefriheten är under konstant attack, och de krafter som vill likforma samhällsdebatten växer sig allt starkare. Detta är ett av de största hoten jag just nu ser inför framtiden, och det stora problemet här är att detta hot är så odefinierbart. Det kommer över oss som en sakta men säkert tilltagande och indrivande dimma som är svår att få grepp om och därmed också blir svår att kämpa mot. Människan är sådan att hon reagerar mot snabba och kraftiga förändringar, men förändringar som sker sakta och över en längre tid försiggår vanligen mer obemärkta. Nåväl, jag ska även i fortsättningen försöka lyfta fram denna fråga här på bloggen, så du som följer med här kommer, förhoppningsvis, inte att överraskas på samma sätt av utvecklingen som de som inte läser här.

År 2024 kommer att domineras av många olika politiska val. Detta är ju en i grunden positiv sak eftersom det, åtminstone i de flesta fall, tyder på att vi ännu har någon form av demokratiskt statsskick i våra länder. Ryssland är här tyvärr ett stort undantag, och USA håller tyvärr i skrivande stund på att göra Ryssland sällskap i detta vad gäller presumtiva kandidaters möjligheter att ställa upp i fria och allmänna val.

Av de val som kommer att hållas under 2024 är förstås presidentvalet i USA det val som kommer att få störst följder för hur världen kommer att utvecklas. Som jag ser det finns det två möjliga utgångar i detta val. Antingen vinner vänstern (och Biden eller hans vicepresident fortsätter regera som hittills) eller så vinner Trump och högern, vilket leder till någon form av maktövertagande från vänsterns sida. Manegen krattas för fullt för detta i och med det misstänkliggörande av Trump och hela det republikanska partiet och undergrävandet av Trumps legitimitet som ständigt sker i vänstermedia. Om man ropar "Varg!" tillräckligt ofta kommer människorna nämligen till sist att tro att vargen kommer och gå in för att försvara sig – oberoende av hur verkligheten sedan ser ut. Demokratins förfall börjar nämligen med medias förfall (och extrema polarisering), och detta förfall (och denna polarisering) har redan gått väldigt långt i USA.  

Presidentvalet i Finland är, vid sidan av de andra valen ute i världen, av marginell betydelse. Troligtvis kommer smygsocialisten Stubb att vinna valet, men eftersom det inte har någon större betydelse vem som sitter på denna post är detta knappast något att hetsa upp sig för. Om vi vill se det från en positiv synvinkel kan vi konstatera att alla kandidater som är uppställda förmodligen skulle göra ett hyfsat gott jobb som president inom de ramar som detta ämbete har idag.  

Om vi ännu vill se på den inhemska politiska scenen har den sittande regeringen nu fått en något mer stabil sits efter de inledande kramperna och medias klappjakt. Det som dock oroar är situationen på arbetsmarknaden där de olika facken på alla sätt försöker skjuta landets ekonomi (ännu mera) i sank. Våren kommer att präglas av stora och omfattande protester mot regeringens åtstramningspolitik, men det är åtminstone för mig oklart vad fackföreningsrörelsen egentligen är ute efter. Annat då än att uppenbarligen säkerställa en ytterligare ökad upplåning och skenande statsskuld. Tack och lov är vi finländare vanligen ett stillsamt folk och förhoppningsvis kan samhällsfreden ändå bevaras trots dessa (omfattande) protester.

Det kanske största hotet mot det ordnade samhällets fortbestånd och rådande samhällsfred och samhällsordning står ändå klimatfrågan för. Då avser jag givetvis inte klimatförändringen i sig, utan den alltjämt stegrande klimathetsen som drivs fram framför allt av media. (Jag har noterat att t.ex. Aftonbladet numera håller sig med en egen, avlönad, domedagsprofet.) Under hösten har vi fått ta del av allt grövre propaganda parat med fruktansvärda berättelser om hur denna propaganda har tagits emot och format framför allt unga människors världsbild och framtidssyn och fått dem att misströsta om framtiden och i stället för att, som vi människor är skapade att göra, bilda familj och föra släktet vidare i stället har gått på dessa djävulska lögner och valt att inte få några barn.

Klimathetsen är också, som ett resultat av den massiva propaganda som väller över oss, det i särklass största hotet mot demokratin idag. När de fullständigt orealistiska kraven och förväntningarna på den "gröna omställningen" med kraftigt minskade CO2-utsläpp kolliderar med verkligheten och det politiska systemet framställs som orsaken till detta tillkortakommande kommer med stor sannolikhet allt fler röster att höjas för nödvändigheten av införandet av någon form av klimatdiktatur. Detta kommer knappast att ske under 2024, men det vi behöver vara medvetna om är att steg hela tiden tas i denna riktning, om inte annat så genom att vi som sagt överöses med propaganda som är ägnad att få oss att tro att vi står inför ett existentiellt hot och att enda räddningen är att så snabbt som möjligt fasa ut fossila energiformer. Något som alltså inte kommer att låta sig göras, åtminstone inte med de tekniska lösningar som finns tillgängliga idag.

---

Det finns förstås mycket mer som kunde, och kanske borde, sägas så här inför ett årsskifte. Men denna text har redan blivit alldeles för lång, varför jag behöver börja avrunda.

Rubriken över detta inlägg lyder alltså "Annus Horribilis". Det är latin och betyder "Det fruktansvärda året". Jag har också, medvetet, långt fokuserat på negativa saker i denna text. Finns det då något positivt som vi kan avsluta denna lilla krönika med, kanske någon undrar? Och visst finns det det. När vi skriver ut 2024 kan vi gärna göra det som man gjorde förr, alltså så att vi sätter de två bokstäverna AD före årtalet. Det är en förkortning för det latinska "Anno Domini", alltså "Vår Herres år". För oberoende av hur fruktansvärt, eller bra (om alla mina spekulationer skulle slå fel, vilket förstås inte alls är otänkbart!), år 2024 än kommer att bli är det ändå AD 2024. Det betyder att allt är i Herrens hand, och inget som inte Han tillåter kommer att ske. Detta gäller i smått, på det privata planet, såväl som i stort. Detta är en oerhört stor tröst, vad som än händer. Också under år 2024.

Välkommen, AD 2024!        

68 kommentarer:

  1. https://www.gapminder.org/news/100-positive-news-from-2023/

    https://www.positive.news/society/what-went-right-in-2023-the-top-25-good-news-stories-of-the-year/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:56. Flera av de nyheter som listas som "goda" i de där listorna är precis det motsatta. Som t.ex. punkt 9 i den andra listan som går ut på klimathetsarnas rättsprocesser. Detta är något alldeles oerhört dåligt.

      Radera
    2. Det blir nog ett välsignat Nytt År i alla fall. Ulrik

      Radera
    3. Ulrik. Det blir det! Sedan kan välsignelserna komma i olika form och utseende...

      Radera
    4. Gud välsigne dig och oss, detta år som alla år är idel bittra nådes och fröjdelidanden!!! +*

      Radera
    5. Bittersöta för troende. Bittra för de genstridiga och upproriska...

      Radera
    6. Också Kristian torde du ha läst och hört att nöd är Nåd. U

      Radera
  2. Stubb härstammar ju faktiskt från Esse, och du har ju tidigare uttryckt att det kommer bara trevliga människor därifrån..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:38. Jag tvivlar inte på att Stubb är en trevlig människa. Det är han säkert.

      Radera
    2. Skulle vara rätt komprometterande för nationella Samlingspartiet
      om en socialist nått en topposition inom partiet och t.om. kan bli president
      som samlingspartist!
      Lyckats segla under radarn?
      Hans Ånäs

      Radera
    3. Hans. Mitt omdöme baseras på de svar Stubb har gett i valbarometrarna. Han är ju förstås ingen socialist nominellt sett, men hans svar går i en del frågor hand i hand med de rödgröna kandidaternas svar.

      Radera
    4. Mångkultur och
      globalisering tycks Stubb prioritera.
      Han verkar vara ett barn av sin tid.
      Språkkunnig och med goda kontaker men hur intresserad av lilla Finland?
      Definitivt ingen djupare tänkare.
      Också samlingspartister lär uppfatta Stubb som ytlig men så ska man väl vara i dagens samhälle.
      Hans Ånäs

      Radera
    5. Hans. Det är kanske ingen black om foten, om vi säger så. Sedan är det ju så att presidenten har mera med utlandsrelationer att göra än med den dagliga skötseln av Oy Finland Ab. Så där skulle ju Stubb passa bra in med sina kontakter och sitt utlandsintresse. Värre är då det som inte explicit hör till presidentens uppgifter, alltså det att han ses som en värdeledare. Där är Stubbs stora svaghet som jag ser det.

      Radera
    6. Kanske inte ses som någon black om foten, skulle det vara.

      Radera
  3. Kanske man borde ta den där cyanidkapseln, så man inte behöver uppleva mera av den hemska världen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan f å de utan att veta. Man kan också överleva

      Radera
    2. Anonym 31 december 2023 kl. 18:39, innan du funderar på sådant kunde du fråga dig om du gjort mera för vårt land än vad Gunvald Tomstad gjorde för Norge under "andra verdenskrig" ! ( https://www.norwegianamerican.com/gunvald-tomstad/ ) https://www.bokborsen.se/view/Per-Hansson/V%C3%A5ga-Mer-%C3%84n-Livet-Ber%C3%A4ttelsen-Om-Norrmannen-S/9418725

      Radera
    3. Anonym 18:39. Jag tror du missade själva huvudpoängen med min text. Om du vill ta reda på den kan du med fördel läsa de sista stycken av texten (igen).

      Radera
  4. "Det betyder att allt är i Herrens hand, och inget som inte Han tillåter kommer att ske."

    En välvillig tolkning av den raden skulle vara att den uttrycker förtröstan. En sakligare tolkning går i riktning mot fatalism.

    Vilkendera tolkningsmodellen man än väljer står citatet i en bjärt kontrast till den alarmistiska jeremiad den här så kallade krönikan i all sin brist på nyansering i själva verket utgör.

    Och bloggarens barnsliga förtröstan på Moskvas tidigare välvilja gentemot Finland är hårresande. Hur godtrogen får man vara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:02. Eftersom detta är vad Bibeln lär oss, och Bibeln ingalunda predikar fatalism, är väl den mest troliga förståelsen av det jag skrev just den första av de två du presenterar. Eller hur?

      Visst. Man kan aldrig lita på ryssen. Men den som ens lite följer med vad som sägs från ryskt håll nu inser nog att vi är i ett mycket sämre läge nu än vi var för ett år sedan.

      Radera
    2. I bloggen radas det upp det ena skräckscenariot efter det andra, medan politiska rallarsvingar delas ut till höger och, nej, ursäkta, i politisk mening nog bara till vänster.

      Nå, om nu allting är i Guds händer som du så tryggt förefaller tro, varför oroa sig och vara bitter? Allt blir ju som Gud vill, eller hur? Kan någonting ens bli bättre än så? Alla formuleringar om "Annus Horribilis" talar något annat än trygghetens språk.

      Så det finns en spänning mellan den tolkning av bibeln som du framställer och den hållning du själv uttrycker - och då hörs din egen attityd starkare än din artiga hänvisning till bibeln.

      Radera
    3. Anonym 09:47. Läs gärna vad Bibeln säger om framtiden här på jorden! Mina spekulationer gällande 2024 är nog bara som en mild vårbris jämfört med vad som väntar oss enligt Guds ord.

      Sedan kan man visst oroa sig trots att man vet att allt är i Guds händer. Trots att vi vet hur spelet slutar innebär det inte att vi kan vara bekymrade över vad som kommer att hända på vägen dit. Men du har helt rätt, det finns en spänning. Men det är så människolivet fungerar. Det är så det fungerar när vi lever i en fallen värld.

      Radera
    4. Så egentligen är bibeltro och fatalism två olika benämningar på samma attityd: det går som det går och vi kan ingenting åt det, annat än att vråla av fasa när det går utför, som i berg-och-dalbanan.

      Radera
    5. Kan ryssen lita på finnen till vilken efter ' andra världskriget' var bunden att inte militärt liera sig med Tyskland eller därmed förbunden makt... U

      Radera
    6. Ulrik, kan myran lita på ångvälten? Kan den mobbade lita på mobbaren? Kan den "beskyddade" lita på gänget som får skyddspengar? I realpolitiken är det ett axiom: den som har politiskt övertag eller ett större våldskapital använder sig av sin styrkeposition.

      Radera
    7. Realpolitik är alltså att se det ungefär som Kristian säger det: och jag säger om detta lilla bloggfrågande. Det är inte svårt att uttala sig nu ty allt kan bli så mycket värre och då är det blott Jesu Kristi Nåd efter Faderns vilja som är värt att ha med sig. Men jag ville lite testa vad folk som inte kan ens efterkrigstida historia säger. Ulrik

      Radera
    8. Realpolitik var för Finlands del att gå med i Nato, vad än Kristian säger om den saken. Det enda björnen i öst har att ge är en björnkram. En krossande sådan.

      Perspektiv på efterkrigstida historia: det var efter andra världskriget östblocket bildades och järnridån gick ner. Ungern 1956, Berlin 1961, Prag 1968, Tjetjenien 1999, Georgien 2008, Krim 2014, Ukraina 2022 - alla påminner de om betydelsen av politiska och militära muskler, för inga viktiga förändringar har skett i öst.

      Naivitet är barnslighet hos vuxna: inget historiskt perspektiv, övertro på mänsklig godhet.

      Radera
    9. "Sage mir, mit wem du umgehst, so sage ich dir, wer du bist". I en polariserad värld tvingas vi till val - kalla det Realpolitik, om ni vill.

      För en kristen finns det omistliga värden som är oberoende av statsskick och styrelsesätt. En kyrka som tidvis tvingats under jorden i Ryssland är dock en kyrka medan gudstro och och kristenliv i USA allt mera blivit tillgjorda och konstgjorda vrångbilder.

      Jesus betonar gång på gång att penningen och Mammonsdyrkan är den stora faran för en kristen, inte att han tvingas leva under ogynnsamma yttre förhållanden.

      Den ryska politiken har växlat men en grundläggande förståelse av evangeliet lära har där bestått. USA:s politik har däremot från början inriktats på dyrkan av människor och mänskliga prestationer, översatt till dollars och vapenskrammel, lyxliv och ett överflöd av skam och snusk och perversioner på alla livsområden.

      Ja, vi tvingas till val. Finis Finlandiae är ett faktum som beseglats av medlemskap i EU och Nato, även om det ser ut som om liket rör på sig och många ännu inbillar sig att det lever.

      Som kristen föredrar jag Ryssland framom ett väst dominerat av USA. Om gränser nödvändigt måste stängas, vill jag se oss avskärmade från väst och inte från det land som ännu och trots allt ger oss hopp om något bättre.

      "Weiß ich, womit du dich beschäftigst, so weiß ich, was aus dir werden kann", fortsätter Goethecitatet. Det finns inga tecken på att mängden västerifrån kommande perversitet avtar. Den invaderar allt flera av våra livsområden och aktiviteter medan våra barn och unga från början hypnotiseras av propagandan.

      För ett Finland i förbund med Ryssland ser jag däremot ännu något slags hopp.

      Nonymos

      Radera
    10. Obundet bäst bundet. Ulrik

      Radera
    11. Nå, alla får ju tro vad man vill. Vill man tro på den goda kristendomsförkämpen i Moskva så var så god.

      Det skulle ändå inte skada att lyfta blicken från både Bibeln och Goethe och borra ner den i den ryska ideologin, som återfinns hos alla stora ryska författare som Tjuttchev, Glinka, Dostojevskij och Tolstoj, som alla lovordar - inte kristendomen utan "den ryska själen", den ryska nationalitetens överlägsenhet över allt annat, som är överordnad alla religioner kristendomen inberäknad. Det är den ryska själen som Putin i bästa traditionella, historiska, stil åberopar när han för sitt krig mot det dekadenta väst, precis som århundraden tidigare.

      Och ska man citera tysken Goethe så kan man lika gärna tänka på "Deutsche Christen", den stora majoriteten kristna, som före andra världskriget förespråkade en germanisering av kristendomen och en anpassning till nationalsocialismens ideologi.

      Man kan ju för ro skull inbilla sig själv att man står för grundläggande, stabil kristendom, varken mer eller mindre. I verkligheten följer de allra flesta med strömmar som går så djupt att man inte märker dem.

      O sancta simplicitas!

      Radera
    12. Ja, lösaktighetens nynazism i samfunden och Finland heter pengar teknologi och intelligensdemokrati. (Jesu förlåtelse är mitt liv.)
      Bibeln talar inte lögn.
      Vi ser mycket som Bibeln och Jesus talat om hända och så tycks vi nöjda med vårt eget tillåta den falska friheten och demoniska personer och deras ideer medan vi själva har den ro och trygghet som höves Guds Barn.
      Konstigt att Finlands handelsmän och firmabyggare säljer ut sina firmor så fort de har lite framgång. De är kanske inte medvetna om vad som händer arbetarna som byggde upp verksamheten genom att jobba. De blindskådar sig på kapital som de inte kan njuta av och så vill de ut och politisera ständigt ute efter lycka makt och ära och allt tunnare blir predikan. Torsten Nils Ulrik

      Radera
    13. Bäste SS, jag visste att risken för vantolkning av det jag skrev är stor.

      Det är inte den ryska själen jag propagerar för utan jag betonade några gånger att vi i en polariserad värld tvingas till val. Bäst vore i mitt tycke att få leva i ett Finland som verkligen är fritt. Men det finns inte (längre). Realpolitik tvingar oss till val.

      Den ryska själen är dock en själ men mitt inlägg var främst riktat mot det själlösa väst, där USA går i täten. Jag ser omkring mig i bussen. Elva ungdomar sitter i rad, samtliga med mobiltelefoner i handen, upptagna av dem. Vad ser de på?

      Inte är det den ryska litteraturens guldålder som fascinerar och hypnotiserar dem, inte heller är det Goethe eller Schiller de läser. Det är varken Pravda eller arkivexemplar av Völkischer Beobachter.

      Det är sant att vi i många stycken driver med strömmarna. Men Atlanten tycks mig nu slutgiltigt och hopplöst förorenad i botten, och förnuftets golfström står stilla.

      Sedan vill jag nog bestrida bedömningen av exempelvis Tolstoj men det är en annan historia, skulle Kipling ha sagt. Tillåt mig dock att med instämmande till sist citera Kajenn:

      Det fina med Shakespeare, det goda med Goethe
      och vad som är trevligt med Tolstoj,
      det är till exempel att människors moethe
      hos dem icke nödvändigt bär i sitt skoethe
      debattinlägg, könskamp och rollstoj.

      Nonymos

      Radera
    14. Nej, jag inbillar mig inte heller att du skulle vara en förkämpe för den ryska själen - men det är den, och med läpparnas bekännelse till den som envåldshärskarna i Moskva genom tiderna cementerat sin makt.

      Den ryska själen är en själ bara till namnet. I själva verket är den en makthavarnas skapelse med syfte att hos förslavade undersåtar skapa beundran och tillit till den som utsätter dem för brutalt våld.

      Den ryska själen är i grunden lika tom som sin motsvarighet i väst, där obildade och resursfattiga medborgare aningslöst går i de vinstdrivande globala företagens koppel, där pengarna är allt och människans själ blott en väg till hennes bankkonto. De krafterna styrde i Finland långt före Nato, och den besjungna självständigheten var en chimär sedan länge.

      Så. Öst eller väst? Moskva eller Washington, eller varför inte Paris eller London? I väst tillåts människan att tänka fritt, utan rädsla för makthavarnas brutalitet, och försöka finna sin väg genom livets virrvarr, i bästa fall utan alltför dramatiska schismer med grannarna. I öst är en oförsiktig formulering, fullt comme-il-faut i väst, nog för åratal bakom galler. Bokstavligt talat dödläge för bildning och tankefrihet!

      I det valet stannar jag ändå för väst. Fallgroparna är legio, men tanken är fri - och det finns åtminstone i teorin en möjlighet att rulla kulan genom livets Brio-labyrintspel, ända till slutdestinationen utan att den faller i ett hål på vägen.

      Och: SS kan du vara själv.

      Radera
    15. Bäste 16:57!

      Du har säkert också noterat att den ryska själen har sin motsvarighet i den amerikanska (typiskt nog tar man i USA hela världsdelen i anspråk för att benämna sig själv) 'spirit' eller "way of life" eller "dream" eller vad man nu vill kalla den. Och talar Putin i högstämt nationalistiska ordalag om Ryssland, gäller det samma mutatis mutandis USA:s alla presidenter.

      Du skrev om ryska författare och tänkare - och hur ser det ut vid samma tid i USA? Nationalskalden, i mångas tycke, heter Walt Whitman och hans magnum opus betecknande nog "Song of Myself".

      Inom filosofin har vi pragmatiker, expansionister och storskrävlare. Ralph Waldo Emerson går in för det som kallas 'självförverkligande' (så heter det sedan dess med en eufemism när folk vill leva ut sin inneboende ondska). Från Benjamin Franklin till Henry James möter vi samma övertygelse om överlägsenheten i det amerikanska sättet att existera, uttryckt på olika språk och med olika termer.

      Här finns en tydlig skillnad mellan ryskt och US-amerikanskt. Inte skriver de stora ryssarna om erövringen av Sibirien och inte agerade ens de kommunistiska pamparna världspoliser. (Nämner man inblandningen i Afghanistan på Brezjnevs tid så är det oftast för att den utgör ett undantag.)

      En Tjuttjev är också i de flesta ryssars tycke en apart person och lika uppburen var exilkritikern av allt ryskt, Aleksandr Herzen. Kontakterna till och beundran för det franska genomsyrade ryssarnas ideologi. Och vill du påstå att en Sonja hos Dostojevskij på något sätt skulle representera den ryska själen och inte i första hand den kristna kärlek som inte söker sitt? Eller att inte Gogol skulle förlöjliga sina i hans tycke på äktryskt maner uppblåsta landsmän?

      Tolstoj åter var en svärmare som hämtade inspiration för sin jordlära från Henry George i USA. Tolstoj hade hos oss fennomaner och anarkister som Järnefelt som anhängare - denne hade knappast någon större förståelse för den partikularistiska ryska själen.

      Att tänka fritt är tillåtet överallt för de flesta. Att ge uttryck för sina tankar leder till repressalier i alla samhällssystem. Följderna kan vara subtila eller mera grova. Om jag vill bli hängd eller kvävd är en smaksak. Men när såpbubblan Finland spruckit och jag finner mig lämnad ensam, måste jag ju börja gå - i någon riktning.

      Til syvende og sidst är det som bestämmer min färdriktning då mina personliga erfarenheter. Det har du rätt i. Jag har inte varit i Ryssland men jag har i Finland mött många ryssar och ryskor med kloka hjärtan.

      Jag kan inte påminna mig ha mött någon sådan person från USA.

      Nonymos

      Radera
    16. Det råder en viss skillnad mellan den ryska själen (och dess syskon i säg Tokyo och Beijing) å ena sidan och den amerikanska motsvarigheten.

      Den ryska har skapats för inrikes bruk, mystifierats och vidareutvecklats till "russkij mir", den ryska freden/världen som ska omfatta världens alla ryssar. Den amerikanska har vuxit fram och formats till "the american dream", den amerikanska drömmen, som fått sina former av de många som sökt den materiella lyckan i väst och faktiskt funnit den. En tid fanns det ett visst mått av substans i föreställningen, men glansen krackelerar, rappningen rämnar och ramlar ner. Den amerikanska drömmen håller med fart på att förvandlas till en mardröm.

      Amerikanerna har exporterat sin modell via Hollywood, industri och militära insatser för att exportera västliga värden. Kommunisterna för sin del ville rasera alla världens stater och samhällen genom arbetarrörelsen: "Arbetare i alla länder, förena er!" Sålunda har Lenin och Stalin fått fotfäste i Kina, Afrika och sydamerika. Världspoliser kan man inte kalla kommunisterna. Revolution var deras globala nisch på världsmarknaden.

      De ryska författarna var inga monomaner, de var stora människokännare med skarp psykologisk blick. Ändå är just Tolstoj med sin roman "Krig och fred" en av de stora tänkarna bakom "den ryska själen".

      Att tänka fritt är kanske tillåtet. Men den lyxen förunnas inte ukrainarna av Moskva, inte heller vissa andra grannfolk. Till och med vårt lilla Finland har av och till under årens lopp fått känna av den ryska stöveln.

      Alla ryssar är inte stöpta i samma form, men samma gäller även alla andra nationaliteter, till och med amerikanerna. Ta nu bara vissa amerikanska krösusar som donerar enorma förmögenheter för att bekämpa sjukdomar och fattigdom i Afrika och på annat håll.

      "Såpbubblan Finland" låter som ett bittert omdöme. Vad kan det vara för ett fenomen? Det självständiga Finland? Knappast, i absolut mening har det landet aldrig ens existerat.

      Radera
    17. Nej, naturligtvis har vi aldrig varit självständiga. Men jag avser det provisorium man vanligen syftar på för jordiska formaliteter, den entitet som högtidstalen handlar om och som hugfästs med frimärken och flaggor. Den brukar räcka till vardags.

      Så att börja från slutet: skylten "Tervetuloa - Welcome" låter allt oftare förstå att jag inte är välkommen. Modersmålet, rätten och möjligheten att tala det främst i umgänge med myndigheterna är en omistlig del av känslan. Vad hjälper oss lagar och bestämmelser när de ändå ignoreras, opåtalat?

      Vilka andra ingredienser finns det i den såpa som bubblor blåses av? Där finns också den kristna - lutherska - tron. Där jag bor finns ingen sådan gemenskap längre.

      Släkt, vänner? De är borta. Jorden, marken? Tillhör inte mig, åtminstone inte som registrerad innehavare enligt något myndigheternas rutsystem.

      Det är ingen plötslig insikt att man inte har något fosterland men det kom en dag när det stod smärtsamt klart. Man kan tidfästa den till den sjätte i förra månaden. Folk firade. Kungen paraderade på slottet, lakejerna höll släpet.

      Ett barn, eller vem den rösten nu tillhörde, sade: Men han har ju ingenting på sig!

      Non serviam.

      Vem är jag då? En person som existerar, sprattlar och har sig i några decennier på ett landområde mellan östs och västs s.k. 'intressezoner'.

      Att emigrera är meningslöst. Sverige har språket. Det räcker inte ensamt till, det uppväger inte alla nackdelar.

      Då måste jag bli min egen själ, min egen dröm.

      Församlingsgemenskapen - det är du som läser detta just nu. Andra, kända och okända, någonstans.

      Får en kristen någon gång fira nattvard, kan han vara nöjd. Får han det inte, är den inte heller oundgänglig. Hans vilja och längtan efter den räcker ända hem.

      "Vi hava här ingen varaktig stad." "Men det Jerusalem som är därovan, det är fritt, och det är vår moder."

      Nästa år i Jerusalem.

      Nonymos

      Radera
    18. Tack för en intressant diskussion! Av tidigare nämnd anledning tillbringar jag inte så mycket tid framför datorn just nu, men det ska väl ändra så småningom.

      Jag vill ändå kommentera en liten sak: Anonym 16:57 skriver: " I väst tillåts människan att tänka fritt, utan rädsla för makthavarnas brutalitet, och försöka finna sin väg genom livets virrvarr,"

      Detta fria tänkande är tyvärr bara en schimär. Vi TROR att vi tänker fritt, men i själva verket är vi så marinerade i de värdeliberala föroreningar vi tvingas andas in varje vaket ögonblick att vi inte ens förstår hur bundna vårt tänkande är. Tyvärr är det knappast bättre i Ryssland heller, även om föroreningarna är av annat slag. Här måste jag säga med CS Lewis: Det finns bara en sak som är rakt i denna snedvuxna värld, och det är Guds ord. Vi får lära oss av Surpöl i den sjätte Narnia-boken och hans kamp med den gröna damen under jättarnas ruinstad!

      Radera
    19. "Vi TROR att vi tänker fritt, men i själva verket är vi så marinerade i de värdeliberala föroreningar vi tvingas andas in varje vaket ögonblick att vi inte ens förstår hur bundna vårt tänkande är."

      Intressant. Varför ska just det *värdeliberala* betecknas som just *föroreningar*? Vad säger det om kommentatorn?
      - Att han är värdekonservativ.
      - Att han betraktar värdekonservatismen som äkta.
      - Att han inte inser att de värden han vill konservera även de har förändrats med tiden.
      - Att valet av den punkt i samhällets utveckling som han vill cementera är lika godtyckligt som valet av en återställningspunkt i en dators operativsystem.
      - Att värdekonservatismen är en strömning som tvingar sig på människors tänkande med samma osynliga kraft som alla andra djupa strömmar.
      - Att värdekonservatismen är en föränderlig idéströmning som förtjänar epitetet förorening lika mycket som värdeliberalismen.
      - Att bedömningar av tankeströmmar alltid är subjektiva och godtyckliga, hur mycket vi än klassificerar dem som objektiva och absoluta.

      Radera
    20. Kristian borde alltså oftare säga att Bibeln i Sann översättning Är Fakta och att även den naturliga Samvetslagen som den setts bland de flesta folk är ett konserverande element tills man söndras i både kristetkonservativt och naturligtkonservativt samvete på grund av de fasor som Antikristus vill dölja att han har med sig när han vill snoka fram ursprungsbekännare i sina stora och små länders smältdeglar och därvid breder ut ett onaturligt välde mitt i Ljuset av den väldiga Ängel som säkert upplyser världen tills vilddjurets tron får sin vredesskål över sig och de sina. Så titta i Bibeln så ser du att få idag vill upplysas var vi står lineärt utan man räknar med världs och naturhistoria som strider mot Bibelns vittnesbörd. Endast Jesu Namn kropp och Blod frälser och då även i talande o ch mottagen form som vi får i avlelsen... Ulrik

      Radera
    21. Anonym 11:26. Det finns objektiv sanning. Men givetvis är det så att värderingar och "tankeströmmar" alltid är färgade av diverse krafters strävanden. Det blir alltid så i en fallen värld.

      Men när vi talar om västvärlden har du fel när du skriver att "värdekonservatismen är en strömning som tvingar sig på människors tänkande med samma osynliga kraft som alla andra djupa strömmar". Som jag konstaterade är hela samhället vi lever i idag fullständigt marinerat av värdeliberalism. Det innebär per automatik att värdekonservatismen har tvingats ut och bort från de flesta av samhällets finrum.

      Radera
    22. När någon vill checka på Google t ex här i Finland vad AD betyder : det som officiellt förr Skrevs A. D. Finner att endast via vikipedia får de fram att det är fråga om Herren Herren över himlarna jorden.
      Ryssarna har ett ord för helvetet eller 'till helvetet.' De säger 'adjee' . Att internets programmerare inbillat några att de hinner åter vinna all kunskap medan de står och tvistar om varför strömmen i batteriet plötsligt är slut. Får se vad det betyder att vara med så länge folkkyrkans är med... Osv sagt i antikristisk tid. Ulrik

      Radera
    23. "Men när vi talar om västvärlden har du fel".

      Ånej. Jag skriver i kvalitativa, inte i kvantitativa termer. Det innebär att oavsett om du är vänster eller höger eller något odefinierbart påverkas du av tankeströmningar utanför dig själv, djupare än du kan förstå och med motiv du kanske inte har någon aning om.

      Ta bara termen "fallen värld", som du använder: varifrån kommer den retoriken och vad har det för betydelse? Antingen uttrycker det en universell och tidlös erfarenhet eller också har begreppet, hur det nu är ska förstås, i något visst skede och sammanhang kommit in i tänkandet. Tillför formuleringar om "en fallen värld" något verkligt och konkret i en diskussion om mänsklig växelverkan? Hjälper de oss att förstå varandra? Hjälper de människor att mötas för att lösa konkreta problem?

      Dina förklenande och misstänksamma formuleringar om vänstermedia har sin källa i amerikanska högerkretsar, där de av dig uppburna alternativmedierna göder antagonism och konspirationsteorier, t.ex. om FBIs roll i Capitolium-upploppet, bara för att ta ett exempel. Varifrån kommer alla de idéerna, tror du? Nån har formulerat dem, satt dem till pränt och börjat sprida dem, men vem och med vilka motiv? Och vad får dig att påstå att vänstermedia ljuger och antyda att högerdito berättar sanningen? Vad får dig att anta hållningen att, åter i fallet med FBI, även om vi än aldrig får tillgång till alla fakta (och vill vi ens ha dem?) så måste som en ryggradsreflex en misstänksamhetens skuggas kastas över vänstermedias rapportering?

      Radera
    24. Anonym 16:40. Du dribblar med ord. Det må förstås vara dig tillåtet, men det imponerar inte.

      Men svaret på dina tre frågor i slutet av andra stycket i din kommentar är givetvis ja. På alla.

      "Vad får dig att anta hållningen att, åter i fallet med FBI, även om vi än aldrig får tillgång till alla fakta (och vill vi ens ha dem?) så måste som en ryggradsreflex en misstänksamhetens skuggas kastas över vänstermedias rapportering? "

      Svar: Det att vi lever i en fallen värld där människorna är bedragna av lögnen och använder lögnen för att bedra varandra mer än de inte gör det. Detta för att skaffa fördelar åt sig själva och den grupp man ser sig tillhöra.

      Radera
    25. "Men svaret på dina tre frågor i slutet av andra stycket i din kommentar är givetvis ja. På alla."

      Hur? Hur tillför retoriken om "en fallen värld" något verkligt och konkret i en diskussion om mänsklig växelverkan, typ politisk dialog? Hur hjälper den oss att förstå varandra? Hur hjälper den oss att lösa konkreta, ekonomiska, politiska eller miljörelaterade problem?

      Radera
    26. "vi lever i en fallen värld där människorna är bedragna av lögnen och använder lögnen för att bedra varandra mer än de inte gör det. Detta för att skaffa fördelar åt sig själva och den grupp man ser sig tillhöra."

      I den världen lever också du, eller hur? Och ljuger lika friskt som alla andra, eller hur?

      Radera
    27. Anonym 07:38. "I den världen lever också du, eller hur? Och ljuger lika friskt som alla andra, eller hur?"

      Ja, jag lever i den samma välden, men jag ljuger aldrig medvetet. Visst kan jag kanske ha fel ibland, men det beror i så fall på okunskap, inte på en vilja att lura och bedra.

      Radera
    28. Anonym 21:18. Det är inte fråga om "retorik", utan om sakernas verkliga tillstånd. Om och när vi inser att vi lever i en värld där synden regerar blir det mesta mycket enklare att förstå rätt. När vi, t.ex., inser att synden regerar och att vi människor i grund och botten är onda, inte goda, kan vi mycket lättare förstå varför krig uppstår, varför människor blir mördade, rån begås o.s.v., o.s.v.

      Radera
    29. Kristian, du är djupt oärlig i din självanalys. Dessvärre är du det på en sådan nivå att du inte förstår det själv.

      Du har själv efterlyst opartiskhet av massmedia,men samtidigt deklarerat att du själv är partisk ergo: du ljuger om det tjänar dina intressen.

      Naturligtvis ljuger du precis som alla andra. Om det finns en Gud så som du påstår, och om du är sanningsenlig som denna Gud, så behöver du inte den frälsning du orerar om.

      Radera
    30. Det *är* fråga om retorik. Du äger inte världen; du har en livsåskådning utifrån vilken du kommunicerar med andra, även med sådana som har en annan världsbild, och du använder en begreppsapparat som kanske fungerar och kanske inte.

      Och om du själv är involverad i det du kritiserar, t.ex. syndafallet, så är du per definition inte utanför och därmed neutral utan använder dig av samma dunkla krafter som alla andra för att nå dina mål. Du kan inte tillrättavisa andra eftersom du är en lika god kålsupare som de du vill korrigera. Du är ingen ängel från himlen utan åstadkommer med ord och handling samma skada som de som tror annorlunda, vare sig du erkänner det eller inte

      Radera
    31. Jesu Kristi Namn och blod, i Ande ord och sakrament som Bibeln lär gör att vi kristna skall bli helgade och renade, inte så att vi inte mera håller med om hur Paulus i Romarbrevet i Helig Ande och Sanning ibland frågar vem skall frälsa mig från denna syndens och Dödens kropp utan så att vi vet att vi behöver Jesus och utifrån Guds Heliga Ord i Bibeln ' dömer' över oss själva och vårt varande så att vi kan hålla Guds förlåtelse Helig och tillräckligt God och gå ut från fallna samfund med Bibelordet så djupt i vårt väsen och kropp att varken fara eller vapen varken änglar höghet eller något annat skall skilja oss från Kristi eviga kärlek som tvingat oss in i debatt tex här på bloggen. Bibelns ORD TALAR TILL MÅNGA I TIDEN SALIGA ÄR DE SOM TAR VARA PÅ FRÄLSNINGEN FAST DET SER UT ATT GÅ TILL HELVETE enligt världens och de avundsjuka falska kristnas sätt att se sätt att se på saken. Ulrik

      Radera
    32. Anonym 9.1 kl 19.12.
      Det är Denna Ende Gud Treenig men Ändå Herrens Ord i Bibeln och enligt vägen sanningen och Livet som gör att vi som inser vår Synd vet att inte gudomligöra oss själva fast Jesus säger och Bibeln säger att de som fått lagen är ( Guda-r) söner och döttrar vill jag tillägga. Ulrik

      Radera
    33. Anonym 19:12 och 19:23. Oj, oj. Du/Ni har helt klart missat allt som undervisades på konfirmandlägret. Ett gott råd: Överväg att gå om skriftskolan!

      Radera
    34. Kristian, ditt svar är en bekräftelse på att jag har rätt. Och om Gud är som du uppvisar han dessutom brist på tålamod men som motvikt oändlig arrogans.

      Radera
    35. Anonym 11:49. Det är de facto precis det motsatta.

      Radera
    36. Tack för vinken om konfirmandundervisningen. Här kommer en viktigare vink: bestäm dig nu för om du tänker hålla en religiös eller allmänmänsklig politisk blogg.

      Nu blandar du ihop samhällsdebatt (Trump, vänstermedia) och religion ("en fallen värld") på ett sätt som gör det möjligt för dig att säga precis vad som helst utan några som helst kvalitetskrav.

      För att din retorik ska upplevas relevant och trovärdig förutsätter det endast (ironi) att läsaren delar dina religiösa värderingar - för alla andra gör denna högfärdiga utgångspunkt varje dialog meningslös.

      Det finns säkert de som anser det vara en religiös plikt att försvara Trump och att stämpla "vänstermedia" som representanter för den personifierade lögnen. En så infantil hållning är nog en förbluffande företeelse var den än förekommer i den förment vuxna världen.

      Radera
    37. Anonym 20:37. Jag skriver om sådant som engagerar mig. Det betyder att jag givetvis kommer att varva politiska frågor med "religiösa" frågor. Det går nämligen inte att särskilja de två kategorierna, båda hör nämligen till det mänskliga livet. Ta t.ex. det du stör dig på just nu (för att du inte förstår det): Den fallna världen. Det finns inget som bättre förklarar världens tillstånd än just synden och syndafallet. Om man inte kan/får skriva om det när man kommenterar världshändelserna är det som att skriva en roman med händerna bakbundna.

      Sedan försvarar jag inte alls Trump. Det jag gör är att jag kritiserar media för att ljuga när de rapporterar om vad som pågår i USA. Vad gäller Trump har jag gång efter annan klargjort att han inte borde ställa upp i valet 2024.

      Radera
    38. "(för att du inte förstår det)"

      Varför alltid underskatta dina läsare? Vad vet du vad läsaren fattar? Och om det är svårigheter med kommunikationen är det fullt möjligt att avsändaren inte kan förmedla det avsedda antingen på grund av oklar argumentation på ett intellektuellt plan eller att han använder ett språk som inte når mottagaren på grund av olika begreppsapparater hos sändaren och mottagaren. Så var ju fallet exv när väst så gärna ville införa demokrati i Ryssland på 1990-talet, men ryssarna helt enkelt inte fattade vad demokrati egentligen handlade om.

      Begrepp som synd och syndafall är inte allmänmänskliga utan specifikt knutna till en viss religiös föreställningsvärld. Politiska frågor är allmänmänskliga, de gäller sånt som angår alla och som alla kan förstå oavsett religiös hemvist. Religiösa förklaringar på politiska företeelser är meningslösa, för ingen religion har en unik fungerande lösning på politiska spänningar och argumenten når inte till folk med annan livssyn. I en värld som hyllar yttrandefrihet får man skriva religiös politik eller politisk religion - a la bonheure! - men meningsfullt blir det bara för de redan invigda.

      Du har tidigare deklarerat anledningen till att du håller dig politiskt till höger, och det har du all rätt till. I enlighet med den hållningen kan du nog kritisera Trump, men samtidigt föredrar du Trump som USAs nästa president framom Biden. I politiken handlar det om rättvisa och balansgång mellan människor som bildar olika intressegrupper, säg republikaner och demokrater, vita och färgade, konservativa och förändringsbenägna.

      Eftersom vi är människor som driver våra behov, intressen och uppfattning av rättvisa på livets olika plan tar vi, medvetet eller omedvetet till alla tillgängliga metoder för att uppnå våra mål, inklusive propaganda, halva sanningar och hela lögner. Det gör vi oavsett politisk eller religiös hemvist eftersom vi är människor. Ur det här perspektivet är det ytterst vinklat (milt uttryckt) att hävda, att det bara är vänstermedia (en kraftig förenkling i sig) som ägnar sig åt lögn (i religiös mening) och propaganda.

      Radera
    39. Anonym 11:22. Du har flera felaktiga antaganden/påståenden i din kommentar. För det första: Jag hävdar verkligen inte att det bara är vänstermedia som ägnar sig åt att bedra sina läsare. Det samma gäller absolut också alternativ/högermedia, ochd et har jag också skrivit.

      För det andra (och om vi börjar uppifrån): Du har klart och tydligt visat att du inte förstår dig på detta med syndafallet och den fallna världen. Ändå känner du dig fri att kritisera det jag skriver. Det är inte seriöst, helt enkelt. Och att konstatera det är inte att underskatta någon.

      För det tredje: Du skriver "men meningsfullt blir det bara för de redan invigda". Det gäller förstås bara om man inte är beredd att lära sig mera och vidga sina vyer. Det finns sådana som är beredda att göra det.

      För det fjärde: Jag föredrar inte alls Trump som USA:s nästa president. Som jag har skrivit många gånger skulle jag föredra att både Trump och Biden skulle ta sin välförtjänta pension. Det skulle vara bäst för alla. Men jag föredrar republikansk politik framom demokratisk dito alla dagar i veckan.

      Radera
    40. "Du har klart och tydligt visat att du inte förstår dig på detta med syndafallet och den fallna världen. "

      Hur då? Att förstå ett resonemang intellektuellt är en sak; det är som att förstå i princip vilka filosofiska eller politiska eller andra teoretiska resonemang som helst (och på den punkten kan du för min del inte säga någonting alls vad min förståelse beträffar). Att finna resonemanget relevant och betydelsefullt ur ens eget intellektuella eller livsformande perspektiv är någonting helt annat; här kan du kanske beklaga att jag antydningsvis inte delar din människosyn och förklaringsmodell, men jag har goda skäl för min kritik - och jag tvivlar inte ett ögonblick på att vilken självpåtagen hög moral som helst ger efter för vem som helst om omständigheterna förutsätter det. Det är faktiskt också den logiska konsekvensen av ditt resonemang om "den fallna världen".

      Vad ditt "för det tredje" beträffar: hör du själv till dem som är beredda att se saker och ting ur andras perspektiv och vill vidga dina vyer?

      Och för ditt fjärde: exakt det här var vad jag menade. Republikanerna må vinna, oavsett vilka dubiösa personliga ambitioner deras presidentkandidat än kan tänkas ha.

      Radera
    41. Anonym 14:04. "och på den punkten kan du för min del inte säga någonting alls vad min förståelse beträffar"

      Det behöver jag som sagt inte heller göra. Dina kommentarer gör det alldeles tillräckligt tydligt.

      Radera
  5. nyckeln till hur det går 2024 är nog vem som giver upp först i Ukraina,skulle ryssarna vinna kommer de att forsätta sin agrisivitet och Gog kriget kommer allt närmare. Att du inte är inresserad av det finska valet kan man förstå de kristligas kandidat skulle nog vara strået vassare som präst än politiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gogs larmade hopar skränar redan sina stridsrop i massmedia radio och tv, bådar till strid mot de kristna bl andra, och tränger i den civiliserade världen in mot var och en Helig människas läger eller skall vi säga hem och hus, stridsrop och styggelse rop parade med satans lockande sövande utfästelser om kärlek, det vill säga den själviska köttsliga horiskt lösaktiga kärleken. Redan under andra världskriget ville de flesta länder ha med sina bästa underhållningsartister d v s idoler är lika med avgudar med för att för nöja frontsoldater och hemmapublik var och en efter sitt eget lands möjligheter och tillgång till modern teknologi. HI hi säger Torsten Nils Ulrik joka pissii öisin

      Radera
  6. Digitaliseringen är en smygande fara men vi har tom. en myndighet vars uppgift det är att befrämja den. I slutändan har vi den artificiella intelligensen, redan det att vi har en sådan benämning visar hur man vill lära oss att fatta begreppet "intelligens". Den är ingalunda längre liktydig med vishet, insikt och förstånd.

    Men varför tillåter vi att digitaliseringen framskrider? Jag har talat med många människor om saken och de förklarar alla att de inte vill bli övervakade och registrerade, att de inte vill mista personliga tjänster - banker, postkontor, FPA-service - osv. De vill inte ha alla slags kort och koder och lösenord på nätet som påtvingas oss.

    När vi nu annars känner oss maktlösa inför havets och vågornas dån och ur stånd att kunna påverka, så kan vi dock alla säga ifrån och vägra att ta i bruk nymodigheter som är förankrade bara i molnen.

    Förutsägelserna om Antikrists tid har varit mångskiftande genom kyrkohistorien men gemensamt för dem alla har varit det man vetat från början: tvånget att ta märket på pannan och händerna.

    Hur tar din vägran sig uttryck, min värde läsare?

    Nonymos

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen igen Nonymus. Var du i en hel månad borta från hela internet eller var det bara från bloggen? . Nyfiken Ulrik som tidvis varit utan all tillgång till ens telefon. P. S. Jag ofta försökt vägra och hållit mig till att gå pappers vägen. Men många måste för yrkets skull hjälpa dem som är pilvessä i momnen

      Radera
    2. Proletärer i alla länder borde skyndsamt betala sina medlemskort i vår internationella rörelse med mynt eller sedlar. Man förstod i tiderna att krossa de skändliga spinnmaskinerna och att med olagliga strejker tvinga fram förbättringar i massornas livskvalitet.

      Och nu?

      Jag ger allt förnuftigt skräp för en dåres bleka mod. Var finns nu han som ansätter bankens chattrobot med existentiella spörsmål tills uppgivna droppar av saltvatten pressats fram på datorskärmen?

      Var dröjer massdemonstrationerna mot det digitala övervåldet? Också kristna finner sig. Det skulle behövas så litet för att skrämma agnarna från vettet och återta kontrollen över förnuftet.

      Nonymois

      PS. Allt, Ulrik, allt.

      Radera
    3. Jag brukade ansätta utpressningsajter med vägrandeknappen tills de släppte. Det går inte på mobiltelefonen att arbeta så men det är närmare tio år sedan jag råkat ut för sådant. Chattrobotar är lustiga maskiner men inte heller dem brukar jag fråga något. Med vanligt förnuft ringer man upp kela banken eller andra och ber att tjänstemännen i sin tur skall orka med data världens vägar. Man skall ge dem tid och tacka och uppmuntra de som sliter vid skärmarna. Resultatet kommer ännu i pappersform. Det tycker jag är förnuftigt. P. S. Jag hör på din ton att du är inspirerad av carlyle. Man bara slösar tid att tvista med t ex Chattrobotar men humoristiskt kan det vara om man har tid. Ulrik

      Radera
    4. Men du Nonymus i alla fall hade du tillgång till radio tv eller tidnings nyheter såg jag på en av dina senare kommentarer: (det betyder digital teknik i alla fall=) - () .
      En vältränad hund älskar att arbeta en otränad hund kinkar och bluffar. Men allra ytterst är hundar hundar och det kommer nog att finnas hundar på nya jorden och nya himlarnas tid. Men dit kommer ingen nyhedning utan grundlig omvändelse tro och ett rätt vittnesbörd inför media när de blir tillfrågade. Emeritusbiskopar med äktenskapsbrytare och homosex agenda och kvinnopräster utan tro på Bibelns traditionella lära må då gärna ljuga om sin barndomstrygghet som var så fin. Man ser ju att de inte vet vem de skall finna först när de så säkert skall få fara till himmelen som de inbillar folket när de blir intervjuade . Nej till helvetet måste de fara efter avstegen avstegen från Skriftens lära liv och anda... Ulrik

      Radera
  7. ANNUS LEX CHRISTIANUS VILL JAG TILLFOGA till dina och mina texter där jag alltid säger att Bibeln Är Fakta. I Kristi Tid gäller Lagen och dess stadgar ännu som fakta såtillvida att alla skall inse att offrandet av djur och (människor) =gamla tidens ogudaktiga sed) för synd nu är fullbordat och slut då Kristus Jesus från Nasaret Guds Son offrade sig för människornas synder på Golgata Kors och med sitt Blod stiftade frid och tillgång till Faderns Rättsinniga hjärta. Därmed är korstecknet genomfört i hela skapelsen för alla folk och släkter. Och vi får offra vår lovsång och gråt över egna synder i kraft av Jesu offer. Därför, icke föraktande Mose lag men ändå havande Kristi Lag så går vi mot tidens och världens ände och för vår fallna tid blir det många annii horribli. Många fasans år om Gud vill och vi får leva. Endast Sanningen Vägen och Livet Jesus Kristus kan genom Ande och ord göra oss saliga så att vi slutar ljuga medvetet... Ulrik TorstenNils

    SvaraRadera