fredag 9 februari 2024

Om Tucker Carlson och hans intervju med Putin

I natt publicerades en redan på förhand mycket uppmärksammad intervju med Rysslands envåldshärskare Vladimir Putin. Intervjun gjordes av den amerikanske journalisten och TV-personligheten Tucker Carlson, och har på förhand mött skarp kritik från representanter för mainstreammedia. (Det är intressant att dessa redan före intervjun publicerades sade sig veta vilka frågor Carlson inte skulle ställa...)

Det finns mycket man kunde säga om den här saken, allt från frågan om man överhuvudtaget ska intervjua en ledare som attackerat ett grannland och gjort sig skyldig till krigsförbrytelser. 

Det mest intressanta i detta är ändå, enligt mig, hur mainstreammedia (och det politiska etablissemanget i väst) behandlar Tucker Carlson. EU har t.o.m. lyft frågan om sanktioner mot Carlson p.g.a. denna intervju. (Samtidigt som EU kritiserar vissa medlemsländer för betydligt mindre problem i förhållande till media. Skenheligt så det förslår!) 

I en kommentar på Svenska Yle (som igen ekar vad vänstermedia i USA skriver) ifrågasätts huruvida Carlson alls är någon journalist. I stället kallas han för "propagandist" och "nyttig idiot". Jag skrev en kort kommentar (som givetvis blev censurerad) i vilken jag konstaterade att han i så fall inte är sämre än en stor del av journalistkåren i vårt land som också är propagandister i stället för att vara journalister - dock givetvis med motsatta förtecken. 

Före intervjun har mainstreammedia gått ut och svartmålat Carlson bl.a. genom att kalla honom "högerextrem" och Aftonbladet publicerade för några dagar sedan en högst tendentiös text i vilken det påstods att Carlson ljög "fyra gånger på fyra minuter" i videoklippet i vilket han puffade för intervjun med Putin. (Igen handlar det, som vanligt, om nästan direkt copypasting av vad amerikansk vänstermedia skriver.) De fyra "lögnerna" visar sig vid en närmare granskning inte alls vara några lögner. 

Den första påstådda lögnen (att ingen annan västerländsk journalist gjort sig besvär att intervjua Putin sedan kriget startade) är förstås en sanning med modifikation, som det brukar heta. Sanningen är att ingen har intervjuat Putin. Men det beror på att ingen har beviljats någon intervju. Så här tänjer Carlson på sanningen i äkta trumpistisk anda. Men de övriga "lögnerna" är helt sanna. Kriget i Ukraina har de facto omformat både handels- och militärallianserna. Att så är fallet vet vi finländare bättre än någon annan. Det är likaså ett obestridligt faktum att myndigheterna för några år sedan spionerade på Carlson och hans team. Det påstås att inga bevis för detta har lagts fram, men det är en lögn som mainstreammedia står för. Carlson visade, klart och tydligt, hur myndigheterna kände till saker som han diskuterat med en medarbetare i ett bilateralt telefonsamtal. Mer bevis än så kan knappast krävas.  

Den sista "lögnen" är emellertid det påstående som Carlson har mest fog för, men likväl stämplas detta alltså i mainstreammedia som en lögn. Carslon påstår nämligen att "[Mainstreammedia] ljuger för sina läsare och tittare, och de gör det mestadels genom utelämnande." Att påstå att detta är en lögn är fullständigt skrattretande. Det finns hur många exempel som helst på att detta är sant. Jag har t.ex. gång på gång lyft fram sådana exempel här på min blogg. 

Västvärlden är i krig, och i krig och kärlek är allt tillåtet, brukar det sägas. Men den propaganda som mainstreammedia bedriver är det oaktat synnerligen osmaklig. Lyckligtvis är den inte så svår att genomskåda om man bryr sig om sanningen.

16 kommentarer:

  1. Tucker Carlson är extremt höger, vi ska väl inte glömma att högermedia Fox News sparkade Tucker, bla för hans antisemitistiska åsikter, för vilka Abby Grossberg, en producent vid Fow News, stämt honom för. Han kallade ju också, som en sann åsiktsprostituerad, Zelenski för en rått-liknande jude. Om detta skriver till och med Jerusalem Post. https://www.jpost.com/diaspora/antisemitism/article-780172

    Eftersom Murdoch motarbetar antisemitism, är det ju inte svårt att förstå varför Tucker blev sparkad, trots att han drog in mest pengar av alla till Fox News.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carlson sparkades för att Fox tvingades betala skadestånd pga "lögnerna" om J6. Antisemitism är fruktansvärd men att någon uttryckts sig dåligt vid något tillfälle betyder inte att allt annat den människan säger ska underkännas.

      Radera
    2. Ursäkta. Skadeståndet (förlikning) gällde Dominion och rösträkningen. Men J6 spelade också in. Sedan har Carlson inte själv uttryckt sig antisemitiskt men inte tagit avstånd från när medarbetare gjorde det.

      Radera
  2. Två despoter, som båda råkar ha namn på fem bokstäver, samverkar för att utgjuta det frihetsälskande ukrainska folkets blod. Ja, de är egentligen tre. Deras profet är Tucker Carlson. Ledsamt att också du ställer upp som deras profet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ola. Carlson talar, liksom så gott som hela högern i USA, för fred i Ukraina och att det ukrainska folkets lidande ska ta slut. Väst är helt tydligt berett att offra halva Ukrainas befolkning. Jag tycker inte det är så alldeles svårt att välja sida här.

      Radera
    2. Den tredje despoten som åsyftas är säkert Ungerns Orbán, som motsätter sig militär och annan hjälp från EU till Ukraina. Den ungerska ledaren går helt beredvilligt i sitt ryska koppel även när det gäller Sveriges medlemskap i Nato plus mycket annat. En sann fredsvän, tuffa Viktor, det ser ju alla som vill se!

      Radera
    3. Orban vill också ha fred i Ukraina. Tråkigt att det finns så många krigshetsare här.

      Radera
    4. Kristian! Fråga det ukrainska folket! Fråga församlingarna i Charkiv, Cherson, Tokmak, Zaporizja – jag har kontakt med våra lutherska systerförsamlingar där. De har sett vilken typ av fred de som ockuperats av Ry har. Typ Bucha, Mariupol. Att nonchalera deras frihetslängtan för att vinna egen makt är oerhört. Notera vad Tusk nyss har sagt i jämförelse med Reagans insatser på 1980-talet.

      Radera
    5. "Att nonchalera deras frihetslängtan för att vinna egen makt är oerhört." , förklara gärna närmare vad du menar med "att vinna egen makt" !

      Radera
    6. Det råder krig i Ukraina och det går inte att bedöma hur freden kommer att se ut mitt i ett grymt krig.

      Radera
  3. Anonym 20.18: Här handlar det inte så mycket om Carlson som om Trump. Hans strävan efter presidentämbetet och därmed makt är tämligen genomskinlig. Och Ukraina är kopplat till en armbrytning kring Trumps käpphäst: Mexicogränsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den stora frågan är då om Trump eftersträvar "egen vinning" eller en vinning för det amerikanska folket då han säger sig vilja bekämpa "Den djupa staten" - The deep state ? Den verkliga makten ligger, som vi nog borde veta, ngnannanstans än hos våra politiker, de är bara "nickedockor" som går den verkliga maktens ärenden !

      Radera
    2. Finns det någon politiker som inte eftersträvar makt?

      Radera
    3. Tidigare om man beställde reservdelar till en "amerikanare" var de ofta tillverkade i Kina ! Under Trump flyttades tillverkningen ofta till Mexico där de ofta sågs som "bättre kvalitet" pga. högre kvalitetskrav än "hemma i staterna"... Något gott fick Trump till stånd konstaterade man på "Skinnars verkstad" i Vasa...

      Radera
    4. Anonym 10 februari 2024 kl. 21:41, en mycket bra fråga !

      Radera
    5. Jag tror att 21:57 berömmer sig själv. Det är samma nivå på resonemanget ...

      Radera