onsdag 21 februari 2024

Dagens Nyhet(er)

Dagens största nyhet, på lokalplanet, är onekligen att svenska Bonniers köper HSS-Media där Vbl, ÖT och Sydin ingår. Det här innebär, om köpet godkänns av konkurrensverket, att samma ägarfamilj snart kommer att äga så gott som hela det finlandssvenska tidningsfältet. I köpvillkoren ingår att Bonniers lovar att alla tre tidningarna ska utkomma i tio år. Åtminstone i någon form.

Detta torde betyda att vi snart kommer att ha tre tidningar som är identiska till stor del, men med några sidor lokala nyheter och toppen av första sidan som ser olika ut. Och att vi efter tio år har en tidning kvar. Nå, det här är inga dåliga nyheter. Detta kan öppna upp fältet för eventuella nyetableringar som inte står på samma värdegrund som de tre nu sålda tidningarna gör.

Annars så har en av reaktionerna på dagens tidningsnyhet varit frågan om detta kommer att innebära att likriktningen inom mediefältet kommer att öka. Nåväl, där kan jag lugna alla som läser detta: Det är knappast troligt att så sker. Likriktningen är redan så gott som total, så detta övertagande kommer inte att förändra den saken. 

I ett uttalande efter försäljningen skriver de nya ägarna att "Bonnier News har en tydlig vision i att som långsiktig medieägare värna det fria ordet och oberoende journalistik, men även att bidra till ett demokratiskt, hållbart och inkluderande samhälle."

Jag har flera gånger skrivit om det, som jag har kallat det, "värderingskluster" som dominerar inom media i västvärlden idag. Med det avser jag den totala värdeliberala åsiktskonformitet som vidlåder i princip allt, framför allt, redaktionellt material men även all nyhetsförmedling som når oss nyhetskonsumenter genom media. Det innebär att någon "oberoende journalistik" i princip inte alls finns kvar längre, de vackra orden till trots. Jag är ingen konspirationsteoretiker, så jag tror inte att detta är något som alla nyhetsredaktioner har suttit ner och kommit överens om, utan här handlar det om en konformitet i ideologi och tänkande som har frammanats av det tryck som finns i dagens samhälle. I klartext: Om en journalist inte har vissa åsikter får han/hon söka sig till andra jobb. 

---

Om vi talar bibliska kan vi säga att vi lever i en värld som är i den ondes våld (tes 1), och eftersom den onde är lögnens fader (tes 2) lever vi i en värld där lögnen regerar (syntes). Och eftersom media är den institution som formar opinionen och lär oss människor hur vi ska tänka ligger lögnens faders fokus speciellt på media. Därför har vi idag detta värderingskluster som dominerar och influerar media i oerhört hög grad och den likriktning som följer på detta. 

6 kommentarer:

  1. Apropå Kenneth Mynttis svar:
    En religiös fundamentalistisk syn bör nog
    få finnas med i en verklig debatt.
    Här övertrumfar
    yttrandefriheten
    folks känslor av kränkthet.
    Päivi Räsänen hade ju dessutom friats i både tingsrätt och
    hovrätt.
    Journalistreglerna borde kanske ses över eller kompletteras.
    - Int lätt att veta vad detta köp innebär för
    läsaren.
    Peter Wolodarski förklarade redan
    från början att
    Dagens Nyheter skulle vara en agendatidning
    (uttalat vänsterliberal)
    Julia Caesar är inte nådig
    mot " Hämnaren i Marieberg"
    i en av sina krönikor.
    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till yttermera visso bidrog
      Dagens Nyheter
      till att torpedera REVA-projektet som visat sig
      framgångsrikt
      när det gäller att spåra upp och utvisa folk som befann sig illegalt i landet.
      Målet var att öka säkerheten för vanliga medborgare.
      Man kan ha starka
      etiska skäl att känna motvilja mot Bonni-
      ersägda DN.
      Men det är ju ej god etik eller moral som gäller i mediavärlden.

      H.Å.

      Radera
  2. Termen 'inkluderande' väcker verkligen farhågor. Den är populär i nyspråket och där brukar sådana termer avse raka motsatsen till deras verkliga betydelse.

    Ordet förutsätter sin motsats, förekomsten av exkluderande eller utestängande. Man kan fråga sig varför en tidning måste nämna detta i en programförklaring? Det finns ingen annan rimlig orsak än att man på detta sätt på förhand vill klargöra att och motivera varför man kommer att diskriminera skribenter, annonsörer och läsare som inte stöder Bonnierkoncernens syn på vad en 'inkluderande' journalistik är för något.

    De tolerantas intolerans växer i direkt proportion till likriktningen. Gör slag i saken med en ny tidning, säg upp prenumerationer, tala det språk likriktarna förstår! De begriper helt enkelt inte vad gamla hedersbegrepp inom journalistiken som åsiktsfrihet och öppen debatt betyder men pengarnas värde känner de alltid.

    Nonymos

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du förstår väl nonymus att i en materialistisk tid som även i dessa yttersta av de yttersta dagarna är lika övermodig mot och likgiltig för Herren Herren Gud och Fadern ja Jesus Kristus Guds Son jah den Helige Ande och Hans nådebud och varningaräven ifråga om människors påfund i en värld av saker och ting som produceras i oerhörd takt medan sådant som nazismer och kommunismer och kapitalismer och sedan demokratier tagit bort alla hedersbegrepp med hjälp av tex allt finurligare tortyrmetoder mot de som protesterar. De som ser världens på mitt sätt ser att de stater som vill vara Guds Ord lydiga och tillåtna frihet i fråga om trosfrihet för tex för även de Kristna ifråga om Kristi Gud och Fadernsordning i jorderike som t o m förföljer demokratier som de själv grundat. Ochnär de staterna vill följa Guds Ord och Evangelium enligt Skapelseordningen i ljuset av Guds Ord som det presenteras i Gamla och Nya Testamentets Skrifter får de problem som du och vi andra massmediaimpregnerade som får se se att vi som levt relativt trygg i egen tidalltid tycks tala om de hedersbegrepp som reda gång på gång på gång förtrampats av en människors förförare och fördärvare Satan djävulen och antikristus Lögnare vars rike känneteckas av hejdlös otukt =, föraktar för äktenskapet öppen och dold homosexuella kultursamt barnaskändande även genom att inte ge dem Guds Ord kunskap vilket de ändå får tills världens svek gör att de förbittras i samvetet och kanske förnekar i trots och Jesus vet allt och leder som Allsmäktige Herden allt till det bästa möjligahar då rätt i det då Han i ilärobok för kristen tro konstaterar att Krig är syndens följder, tillbedjav intelligensen eller snillet som man sade förr i sverige. Superier och eller arbetsnarkomani i försökt att låtsas som ingen ting median man hoppas att lögnerna skulle glömmasOsv Jag frågar mig om du har några tidningarna tex för en så försvinnandd liten kapitalgruupp ellerspråkgrupp som finlandssvenska eller ens rikkssvenskar när vi ser att massproduktion av falsk frihetslära reda hållit på sedan sjuttiotalet alltså 1970talet då antikristi uppsåt blivit allt tydligare. Reda 1994 kände jag mig själv ännu omedveten och glömsk för att jag var bååde pedoofiloffer och miltä våldtagen man som vore jag en som var så pinad av tidens lögnare och förnekare att jag kände det som om jag försökt visaa upp antikristi Anlete för att varnat dem som hade öga för sådan.t. Ulrik Torsten Nils

      Radera
    2. Men 1994 fann jag att jag nog inte var antikristus ens till Anlete och sedan att jag bara var en kristen man som mådde ganska dåligt av stressen av flera flera års arbetslöshet trots god fysisk hälsa sedan jag slutat använda psykmedicin och tobak. Men jag som likt många andra var i den situationen medan Finlandia skulle sälja sig till europeisk gemenskap i den tidens dåliga ekonomi där man oxå då tog bort de lagstadgade arbetslöshetstöden i i många avsseenden t ex för dem som fick gå på kurs i väntan på arbete och jag protesterade och betedde mig så klumpigt att jag avbröt Min kurs och åkte till hemorten och blev intagen på tvångsvård som ännu haar viss kontrolli över mitt liv. Såtillvida att jag reda efter fem dagars tvånngsmedicinering igen blev tobakrökare. Och varje gång jag avbröt en onödig medicering tvingade man mig på vård tills jag fick oxå tvångspension. När jag 1996 insåg att misshandel från landsmäns sida i barndomen en pedofilkvinna som misshandlade för att tysta mig och Min egen tonårs och unga vuxentid där jag både ofrivilligt och ofrivilligt utsattes och utsattes mig för våld och utomäktenskapliga samlag osista gången 1987 där jag på hösten gjorde bättring och börjajade hålla mig till bönehus och kyrkavid fullt medvetande. De som senare utnyttjade Min situation som psyksjuk får skylla sig själv. 1998 gifte jag mig då ännu så glad över den glädje att trots vård kunna gå omkring och studera och vittna om tro som kristen Men ännu så dåsig av mddcicinen att jag inte förstod Hur infernalisktkt listiga lögnaktiga mördaranndar och tjuvandar från födelsestaden smög sig In i mitt liv igen och skulle dra mig In i SITT svineri. Alltså här har jag legat kväll på en bekväm säng efter nattvard och predikan där Bibeln hålls helig och vet att. Nu är allting frid, medan striden ställer upp ande mot Anden(den helige Ande) . Ty mit kötts synder är förlåt a och Min Ande vittna med Guds Ande i Kristi Ande att även jag är ett Guds barn som vet att Jesus Segrar i mitt liv Hur det än går

      Radera
  3. "...utan här handlar det om en konformitet i ideologi och tänkande som har frammanats av det tryck som finns i dagens samhälle. I klartext: Om en journalist inte har vissa åsikter får han/hon söka sig till andra jobb."

    Precis så här är det, media ska, och avspeglar samhället, om en journalist får för sig att skriva nånting helt annat, dvs ljuga om samhället, så finns det ingen plats för hen i media. Precis det som hände Tucker Carlson.

    SvaraRadera