tisdag 6 februari 2024

EU bygger ett luftslott

Idag publicerade EU-kommissionen sina rekommendationer (som nästa mandatperiod ska bli lagstiftning) som går ut på att koldioxidutsläppen inom EU ska minska med 90% fram till år 2040 jämfört med nivån 1990. Dokumentet, som är väldigt runt skrivet och fyllt av floskler, säger väldigt lite om hur detta ska göras. I en paragraf nämns vind- och vattenenergi samt t.ex. biogas, men det står klart att det hela är ett stort luftslott. 

Detta blir mer än tydligt när det sägs att "Climate action has to bring benefits to everybody in our societies" (alltså att "klimatåtgärderna bör föra med sig fördelar till alla i våra samhällen"). De som går i första ledet och som hittills har drabbats kanske allra hårdast av de påtvingade klimatåtgärderna är Europas bönder, och om någon vill veta vilka fördelar dessa har fått går det bra att gå ut och fråga någon av de många bönder som just nu protesterar runt om i Europa. När klimatåtgärderna drabbar andra branscher i samma utsträckning kan var och en inse hur det kommer att se ut på gator och torg i Europa. 

I dokumentet sägs också att dessa rekommendationer ger företagen möjlighet förbereda sig och arbeta långsiktigt samt att investera klimatvänligt eftersom alla nu vet i vilken riktning utvecklingen kommer att gå och vilken tidtabell som gäller. Problemet är ju bara det att energin inte kommer att räcka till om och när de fossila bränslena ska utfasas och allt ska elektrifieras. Men det är förstås sant: Företagen vet nu i vilken riktning Europa går - och hur tidtabellen ser ut. Det skulle inte förvåna om allt fler företag inser att det inte finns någon framtid här och helt enkelt flyttar sin verksamhet utanför EU. 

Om du inte tror mig kan du se på vilken nyhetspublikation som helst just nu. Det finns för lite pengar överallt. Allting har blivit dyrare, och de beräknade kostnaderna för den så kallade gröna omställningen är fullständigt hisnande. Vem ska betala för detta? Svaret är givet: De som betalar skatt. Klimathetsarna talar om alla de ekonomiska fördelar den gröna omställningen kommer att ge, men det vi behöver vara medvetna om är att det bara är fromma förhoppningar. I bästa fall. Verkligheten är att allt detta kommer att bli fruktansvärt dyrt och de som sätter ribban högst kommer att lida mest. Visst. Det finns sådana som kommer att kunna plocka russinen ur kakan och bli rika. Till och med oerhört rika. Men överlag kommer den gröna omställningen att utarma samhället. Luftslottet riskerar att implodera och visa sig vara inget annat än ett fattighus. 

7 kommentarer:

  1. Det är ju lätt att påstå en hel massa, då man inte tar reda på saker. De Europas bönder, som tagit de värsta smällarna, är pga klimatförändringarna:

    https://www.france24.com/en/france/20220818-how-france-s-wine-industry-is-adapting-to-climate-change

    https://time.com/5777459/france-wine-climate-change/

    https://www.wwf.mg/?70440/Global-Warming-is-hurting-Spains-vineyards

    https://phys.org/news/2021-09-uphill-spain-wine-growers-climate.html

    https://www.agroberichtenbuitenland.nl/actueel/nieuws/2022/05/18/climate-change-is-already-taking-its-toll-on-spanish-agriculture

    https://www.france24.com/en/france/20230628-france-badly-hit-by-climate-change-and-ill-prepared-for-its-effects-warns-report

    Eftersom klimatförändringens effekter är ett faktum, och att det påverkar just bönderna, borde ju få var och en att åtminstone till attityden stäva utvecklingen till det sämre.

    Men du har du Kristian "förstås" siffror hur de europeiska bönderna fått betala? Kanske skulle du ta reda på varför bönderna protesterar också? Det är i första hand sänka inkomster pga billig import, höjda kostnader för el och gödsel, och de sistnämnda har ju ingenting att göra med klimatförändringen, utan kriget i Ukraina.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mera CO2 i atmosfären ger större och bättre skördar. Torka är illa för jordbruket, men överlag är en ökad CO2-halt positivt för jordbruket.

      Radera
    2. Stämmer, med viss modifikation. En fördubbling kan i bästa fall, med tillförd kvävetillskott (=gödsel), ge 10 % större skörd, men utan att förhöjd värme påverkar.

      Läser man artiklarna, inser man att klimatförändringen påverkar vad vi kan odla. Tex olivoljeproduktionen har halverats

      https://www.euronews.com/business/2023/10/03/spain-hit-hard-by-rising-price-of-olive-oil-as-climate-change-takes-its-toll-on-production

      Det började redan för 10 år sen:
      https://www.oliveoiltimes.com/world/spanish-olive-oil-under-constant-threat-from-climate-change/29618

      I norra Spanien har nödläge deklarerats, och nu är det inte ens torra sommaren:
      https://www.eurotopics.net/en/314663/spain-catalonia-declares-drought-emergency

      Vill man få reda på vad som sker på riktigt på lantbrukarfronten i Europa, ska man nog inte ta till sig den informationen på denna blogg.

      Radera
    3. Den här bloggen informerar väl inte om det. Däremot uppmanades vi att rata med de som verkligen vet hur bönerna har det, alltså bönderna själva.

      Radera
  2. https://usdebtclock.org/world-debt-clock.html , intressant att Norge ligger flera pinnhål högre än Sverige, Finland finns inte ens med.... Dock finns http://velkakello.fi/ som talar om att just nu har varenda finländare en skuld på 28 000€ ! +5000€ för det ställe där jag råkar vara bosatt. Att i detta läge strejka mot regeringen "Orpo" är som att såga av den gren man sitter på ! Din arbetsgivare har ingenting med detta att göra ! Tvärtom drabbar det exportindustrin på ett föga imponerande sätt ! Politiska strejker borde vara i lag förbjudna ! Om man vill köra ett land i botten så är det bästa man kan göra just nu är att just strejka !

    SvaraRadera
    Svar
    1. PS. inte nog med att vi har en "gemensam" skuld på 5000€, beslutsfattarna satte nyligen en gräns på 30miljoner för "placeringar"... I klartext, de förbehåller sig rätten att "spela" med våra skattepengar !

      Radera
    2. PS. 2, 30milj / 9562 invånare 2021 , helt ofattbart !

      Radera