tisdag 8 oktober 2024

Om att trampa martyernas blod under sina fötter

Jag läser som sagt just nu Eusebios Kyrkohistoria, något som borde vara obligatorisk läsning särskilt för alla kristna i någon form av ledarposition. Vi har nämligen länge, åtminstone i vår del av världen, fått leva i fred och ro utan risk att bli förföljda för vår tro. Det samma gäller inte för en stor del av kristenheten, och vi har heller inga garantier att vi kommer att undgå förföljelse i framtiden. Eusebios skriver också om, och varnar för, avfall och villolära, något som särskilt kristna ledare i vår tid borde läsa om och ta till sig.

En av de mest hjärtslitande martyrberättelserna Eusebios skriver om handlar om den unga och späda Blandina (162-177) som torterades och avrättades i dagens Lyon i Frankrike under kejsaren Marcus Aurelius regim. (Ja, det är samme man som porträtteras i storfilmen "Gladiator".) 

Jag ids inte beskriva hennes lidanden, annat än att jag konstaterar att hon utsattes för allt hennes bödlar kunde tänka ut, detta till den grad att det sägs att de till sist inte kom på några ytterligare hemskheter att utsätta henne för. I alla förhör vidhöll hon sin bekännelse: "Jag är en kristen, och det sker ingenting ont hos oss." 

Saken var nämligen den att de kristna beskylldes för en lång rad hemskheter, allt från ateism och att vara dåliga för affärerna till kannibalism och alla former av sexuella perversiteter. Bakgrunden till detta var givetvis att de kristna samlades i hemlighet till sina kärleksmåltider där de firade nattvard. Mer än så behövdes förstås inte för ondsinta tungor att börja sprida de mest hemska rykten. 

Givetvis klingade Blandinas och de andra kristnas försäkran för döva öron. Den blinda allmänna opinionen som inte vill tro på annat än den vill tro på är, som vi ser, verkligen ingen ny uppfinning! 

---

När vi ser idag hur t.ex. våra biskopar ursäktar, ja inte bara det utan t.o.m. försvarar och glorifierar sådant som de första århundradenas kristna lögnaktigt beskylldes och avrättades för kan man inte annat än bli förfärad. Det enorma avfall vi upplever idag och den ringaktning (vilket är ett alldeles för milt ord i sammanhanget) av dessa martyrers bekännelse och offer är något alldeles oerhört. 

"Jag är en kristen, och det sker ingenting ont hos oss." Nej. Idag välsignar vi i stället synden. Kyrie eleison! 

 

10 kommentarer:

  1. Och bara ett par hundra år efter det då kristendomen sas kom till makten i Rom så satte de kristna igång med att förfölja judarna. Och efter det förföljde man andra. Brukar väl vara så med dem som är vid makten och tror de har hela sanningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:51. Makten korrumperar. Eftersom vi alla är under syndens makt blir det ofta så. Dessutom var det aldrig tänkt att kristendomen skulle alliera sig med makten, kristendomen är nämligen en korsets religion. Detta i motsats till t.ex. Islam som är en svärdets religion. Men ja, mycket sådant hände i historien som inte borde ha hänt. Men notera också att elaka pennor gärna förstorar detta! Det gäller i synnerhet när vi kommer in på korstågen.

      Radera
  2. Baserat på böcker och annan info tror jag kristna tidigare överdrivit omfattningen av förföljelserna av kristna i romarriket. Ett stort lidande för de som drabbats såklart. På samma vis finns det myter om inkvisitionens härjande samt omfattningen av de tidiga avrättningarna av häxor i europa då de drevs i kyrkans regi (1400 tal). De var inte så omfattande som man vanligen föreställer sig. Senare händelser är ju mer väldokumenterade, som tex förföljelser av judar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 14:31. Så är det. Förföljelserna kunde tidvis vara kraftiga (som under Neros, Diocletanus och Marcus Aurelius tid som kejsare), medan det andra tider kunde gå länge utan några förföljelser. Det var inte fråga om 300 år av förföljelser, utan temperaturen på dem steg och föll.

      Radera
  3. Så kom då motdraget om hur kristna kom till makten genom Rom. Men romersk katolska kyrkan är inte kristen utan den är den avfallna kyrkan, antkrist, som huvudparten av profetiorns varnar för. Det är grundläggande protestantism. Profetiorna säger att Rom skall få makt igen. Det är helt i enlighet med tidens tecken. Protestantismen är död. Lutherska kyrkans prästerskap frotterar sig gärna med påven. Bara påven blir ännu lite mer världslig och globalistisk blir han en förenande faktor som alla kan samlas under.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Protestantismen är nog inte så död som det syns. De stora folkkyrkorna är döda från toppen, men det finns nog ännu liv i dem. Frågan är bara hur detta liv ska kanaliseras. Jag lyssnade på ett föredrag från 2008 av Leif Nummela häromdagen. Han konstaterade att om inte livsutrymme ges kommer det att tas.

      Vad gäller Bergoglio så har du säkert helt rätt. Han har varit en stor besvikelse för alla troende.

      Radera
    2. Antikrist var det precis;förbundet med khazaar-juden rotschild som fick med sig likasinnade adam weisshaupt jesuitordens grundare samt vatikanen.Ett satanisternas förbund anno 1776.

      Radera

    3. @Kristian
      Reformatorenrna var överens om att katolska kyrkan och påvedömet var skökan/babylon/antikrist/vilddjuret/lilla hornet , ja det har många namn. De som inte låtsas(?) veta det i dag är inte protestanter.
      Visst kan det finnas goda kristna i såväl protestantiska som katolska kyrkan men att vara protestant innebär att man omfattar idén att påvedömet och katolska kyrkan är det fallna system som det ständigt varnas för i nya testamentet och profetiorna.
      Min källa är adventkyrkans predikanter. Adventkyrkan har verkligen gjort ett jättejobb med att spinna vidare på den tolkningslinje reformatorerna påbörjade. Jag är inte adventist men jag har lärt mig väldigt mycket av dem.

      Radera
    4. Patrik. Idag är läget så att om vi ser på frukterna i och av officiellt reformatoriska och de stabiliserade lutherska storkyrkorna och deras eftergifter och ljumhet och likgiltighet för den heliga Skrift och med sina dåraktiga materialisttolkningar bland folket prästerna och biskoparna att de också är skökor och små hor- horn och antikrister vars följder blir andligt och fysiskt lögnvälde som leder till att styggelserna och hororna på jorden blir allt flere och utan rätt Guds Nåd och bättrings hjälp; Gud Jesus Kristus hjälpe alla slagna och fallna och nerdravade med alla kallade ooch dem utvalda till ånger och tro och oförtjänt frälsning i Kraft av Nåden i zJesu blod med de andra frälsta och må Herren Herren drabba och straffa de fallna och även läromässigt fallna lärare och ledare som smutsar i allt Sion. Vinet och oljan må icke taga skada, ty nu är den tiden igen inne," ett mått vete för en denar, och tre mått korn för en denar..(dagspenning)
      Här må icke materialister försvara välfärdsländernas galna vanor utan vi sjunger med minnet av en mor; "När JESUS FÅR DELA BRÖDET DÅ RÄCKER DET TILL, DÅ BLIR DET EN BIT ÅT ALLA OCH FISK KÖTT nötter och myki annat OCH OLJA DÄRTILL .. (SÅ LÄNGE GUD VILL )...
      MÅ VI ALLA GÖRA ÅNGER OCH TRO ,Ta emot OCH VARA REDO TILL KRISTI O CH fFridens glada budskap; evangelium om syndernas förlåtelse i Frälsarens Jesu krist Namn.

      P.S. jag spann lite till på moderns sång för klarhetens skull utan att förakta någon slags mat.. skrivaren 'författaren och psyktattaren ulrik torsten nils

      Radera
  4. Ännu värre än att trampa martyrernas blod under sina fötter är att i lösaktig obotfärdighet som de avfälliga i folket och bland präster och kyrkor och biskopar i denna tid framförallt , att trampa Kristi Blod under sina fötter genom att överge Lagen och vittnesbördet(gt) och vittnesbörden som Jesus gav i och genom Nya Testamentet.
    Han gjorde ingen synd lovlig utan Han ;Herren den rene; tvärtom gjorde det klart för alla att Hans ord och Ordet Han var, var Ande och Liv och utan Honom ingen Frälsning, Han som är Skriftens kärna och Stjärna och som sade att intill himmel och jord förgås skall inte den minsta bokstav och teckenav Lagen upphävas,
    Han instiftade nattvarden till minnet av sig själv. Men det hjälper inte att fira nattvarden för syns skull om man överger det övriga vittnesbördet Han gav. Saliga är de som trott att Jesus Är HERREn och som i Ande och Sanning håller vad Han uppenbarat Allmänneligt genom Bibeln och församlingarna
    och för brottsdöljare; enskilt där Han varnar för att vara genstridig och med själisk och allmän kunskap tro sig undkomma jordisk dom skriver ulrik

    SvaraRadera