torsdag 27 oktober 2011

Ahtisaari, Israel och palestinierna

Jag har, egentligen så länge jag funderat på de yttersta tidernas händelser (och det har jag jag gjort med stort intresse i princip sedan jag kom till tro för lite över 20 år sedan...), stått oförstående inför orden om att alla folk ska dra upp mot Jerusalem. (T.ex. i Sak. 12-14) Hur kommer det sig att någon kan få alla folk och länder att gå mot ett så litet land med militärmakt? Hur kan man motivera ett sådant anfall? Detta speciellt som de flesta människorna säger sig vilja ha fred.

Nå, men nu klarnade det! För några dagar sedan publicerade media en intervju gjord med Martti Ahtisaari med anledning av hans färska självbiografi. I denna intervju säger Ahtisaari att "Mellanöstern bör tvingas till fred", samt att "Israel måste räddas från sig självt". Att jag inte har förstått detta tidigare! Alla folk drar förstås inte upp mot Jerusalem för att kriga mot Israel, utan för att tvinga landet till fred! Att detta sedan görs med samma metoder som ifall det skulle gälla ett fullskaligt krig spelar väl sedan inte så stor roll i sammanhanget. Visserligen kommer förstås först olika diplomatiska medel att användas - och följas av olika former av påtryckningar - men eftersom Israel inte kommer att böja sig för dessa (och acceptera att lägga sitt huvud på stupstocken) så kommer det militära alternativet till sist att vara den enda kvarstående möjligheten.

Världen, och Ahtisaari, förstår inte Israels situation. Man vill helt enkelt inte förstå. Så länge som den fred som erbjuds (eller som landet ska tvingas till) tveklöst kommer att leda till att landet kommer att utplånas kan Israel inte acceptera någon fredslösning. Varför ska detta vara så svårt att förstå? Men, som sagt, det handlar inte om mental förmåga, utan om vilja. Och om att det finns krafter bakom denna konflikt som är så mycket större - och äldre - än någon av oss kan greppa och förstå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar