onsdag 12 maj 2021

Mera obegripligheter

En av de märkligaste sakerna i dagens samhällsdebatt är det faktum att ifall någon blir kränkt av en diskussion så anses den som har orsakat detta skyldig, till och med i juridisk mening. I en diskussion här på bloggen senaste sommar visade jag hur galet detta är eftersom kränkthet är en subjektiv känsla som på inget sätt kan anses ligga till grund för något fördömande, än mindre för någon dom. Likväl fortsätter woke-etablissemanget att driva på denna galenskap.  

Ole Norrback, som jag tidigare kritiserade för brist på förståelse för vad åtalet mot Päivi Räsänen handlar om, går även han på denna linje. I en insändare i gårdagens ÖT skriver han: "Att många verkligen känner sig kränkta av hennes uttalanden finns det otaliga belägg för."

So what? Det att människor blir kränkta av vissa uttalanden och åsikter är inget nytt. Det har alltid skett, och det kommer alltid att ske. Jag har t.ex. flera gånger de senaste dagarna blivit djupt kränkt av vad en del kommentatorer har skrivit här på bloggen om mig, om Bibeln och om den kristna tron. Men vet du vad? Det är något som jag får lov att tåla! (Trots att de, objektivt sett, har fel i det de påstår.) Helt enkelt för att vi lever i ett öppet samhälle med yttrandefrihet och religionsfrihet. Och för att det att jag upplever (obs! UPPLEVER) mig kränkt inte kan och inte får vara grund för någon rättsprocess eller ens för något allmännflummigt fördömande.

Journalisten Ivan Puopolo sade det väldigt bra i den studiodiskussion som Ola länkade till här på bloggen. (Tack för länken!) "Att människor blir kränkta hör till det offentliga samtalet. Det är den automatiska följden av att vi lever i ett pluralistiskt och fritt samhälle. I ett sådant samhälle har människor olika värderingar och åsikter, och när dessa bryts mot varandra i det offentliga samtalet kommer människor oundvikligen att bli kränkta. Detta är inget vi ska försöka komma bort ifrån, och under inga omständigheter är detta något som samhället ska ha som mål att förhindra."

Jag kan inte tänka mig att t.ex. Ole Norrback vill förhindra att människor blir kränkta. Helt enkelt för att det enda sättet att åstadkomma ett sådant samhälle är att se till att pluralismen försvinner och att alla åsikter blir likriktade. Detta kan inte vara målet, eller hur? Men likväl är detta vad som just nu är på gång. Är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha och som vi vill sträva efter?

Om Päivi Räsänen blir dömd tar vi ett stort steg mot just ett sådant, likriktat, samhälle.

5 kommentarer:

  1. Den pluralitet Norrback med flera verkar företräda är en selektiv pluralitet - Anse vad du vill så länge du anser som vi!

    SvaraRadera
  2. Exakt så, för säkerligen upplever Räsänen själv denna häxjakt som en kränkning som hon utsätts för pga sin religiösa övertygelse, och det fyller således också brottskriteriet för hets mot folkgrupp!

    Man ser otaliga exempel på detta här på bloggen också där folk skriver väldigt kränkande saker riktat mot Kristian, inte bara som person utan också mot hans religiösa övertygelse.

    SvaraRadera
  3. Jfr Viveca Dahls ledarkommentar Vbl 30.4 : "Utvecklingsstörning, nej tack".

    För Dahl får nog Räsänen ha sin opinion bara hon behåller den för sig själv men det blir problematiskt om hon get uttryck för densamma i det offentliga rummet eftersom detta kan tänkas
    kränka och då även faller inom ramen för hets mot folkgrupp.

    Så här spelar nämdemännen en nyckelroll (om det är nämndemän som dömer). Räsänen får hoppas att de som dömer henne ej är desamma som anmält henne eller eventuellt sitter med i Setas
    styrelse för att ha en rimlig chans för frikännande!

    Men kutymen tycks alltmer ha blivit att det avgörande är om
    någon kan tänkas ha blivit kränkt och en bisak om det någon sagt eller skrivit är sant eller ej.

    Det brukar heta: det kan vara sant det du har att säga men du vet väl att man ej kan säga så.

    Så politiseras saken och det dominerande vänsterliberala paradigmet (PK) övertrumfar sanningen.

    -Man undrar om det är möjligt att fälla någon för hets mot kristna. Jag betvivlar tills vidare.

    För övrigt befriande att det ännu finns journalister som Ivan Puopolo.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Nej, det går inte att dömas för hets mot kristna. Orsaken är att vi idag lever i ett marxistiskt samhälle (!) på en avgörande punkt, nämligen när det handlar om synen på makt. Enligt denna syn finns det mobbare och mobbade, förtryckare och förtryckta - och allt finns i ett på förhand fastslaget (och uppenbarligen evigt gällande) schema. Är du kristen, heterosexuell, vithyad man är du högst på listan, och då kan du aldrig bli kränkt. Ingen talar om detta schema, men det finns alltid med i tankevärlden hos de som är pk/woke.

      Radera