söndag 26 januari 2014

"Den oheliga treenigheten"



I en kommentar under bloggen om abort skrev Markus Nylund en kommentar som jag väljer att lyfta fram och besvara här i stället för där kommentaren fälldes. Detta för att den förde lite utanför det ämne som diskuteras där. Kommentaren lydde i sin helhet: ”Abort, homosexualititet, kvinnopräster, är det något jag har glömt eller är det den "heliga" eller kanske i detta fall oheliga treenigheten? Nu har jag ingen som helst statistik men jag känner på mig att de som som mest är emot detta är konservativa vita medelålders män, alltså kort sagt just dom som domhär tre sakerna egentligen berör minst, varav denna paradox?”

Nå, det är faktiskt inte fråga om någon paradox, helt enkelt för att dessa tre saker faktiskt berör oss alla och inte bara ”konservativa vita medelålders män”. Det kan ju förvisso hända att det är ur just den gruppen det kommer mest ljud i dessa frågor. Varför kan man ju givetvis spekulera i, men någon paradox är det alltså inte fråga om.

Om vi börjar med aborterna så kan jag börja med att påminna dig som läser detta om hur befolkningspyramiden ser ut här i Finland (och i hela västvärlden och numera också i Kina). Pyramiden är inte längre någon pyramid utan en pelare, och när den har deformerats på detta sätt får man ett hållbarhetsunderskott som på sikt hotar den välfärdsmodell vi idag är så stolta över. Det finns helt enkelt för få människor i den del av ”pyramiden” som ska försörja de delar av befolkningen som inte ännu/längre är i arbetsför ålder. Det är därför en av de hetaste frågorna på den politiska kartan idag är frågan om höjd pensionsålder.

Det finns en undersökning (som jag nu i hastigheten inte hittar) som säger att vi i Finland har ett underskott på 500 000 människor i arbetsför ålder. Detta underskott råkar faktiskt sammanfalla nästan fullständigt med det antal barn som har aborterats sedan år 1970. Ett sammanträffande? Knappast! Vi har helt enkelt aborterat bort grunden för vår framtida välfärd. Dessutom tillkommer alla sjukskrivningar och allt illamående som brott mot Skaparens goda vilja på detta område för med sig. En människa kan helt enkelt inte låta döda sitt eget barn och komma undan med det utan djupa sår och svåra ärr. Sår och ärr som sedan följer henne genom hela livet.

Sedan till homofrågan. Idag finns det krafter som vill förändra äktenskapsbegreppet och göra homosexualiteten (slutgiltigt) salongsfähig i alla sammanhang. Detta kommer på sikt att (ytterligare) försvaga äktenskapsinstitutionen och därigenom leda till mycket lidande. Dessutom kommer samhällets positiva inställning till homosexuellt leverne att påverka det uppväxande släktet och göra att människorna blir ännu mera förvirrade än vad de är idag. Med, på sikt, katastrofala följder för det ordnade samhället. Dessutom vet vi att dessa krafter som idag arbetar för samkönade äktenskap inte kommer att sluta när detta är uppnått. Nej, kampen för att (i människornas sinne) normalisera det abnorma kommer att fortsätta, men ytterligare förvirring och lidande som följd. Dessutom har vi här också att räkna in de följder som kommer på att ett folk i sin lagstiftning vänder Skaparen och hans goda vilja ryggen – och dessa är sannerligen inte försumbara!

Vad sedan gäller de kvinnliga prästerna har jag här redan ganska grundligt behandlat den förvandling som prästämbetet har genomgått (feminiseringen av hela ämbetet) som öppnandet för kvinnor som präster har lett till – och de synnerligen negativa följder detta har fått för kyrkan. Om vi på detta sätt utmanar och vänder oss emot Kyrkans Herre ska vi inte förvåna oss om detta dessutom får andra följder. I värsta fall kommer han att flytta ljusstaken, om så redan inte har skett, och då är vår kyrka förlorad.

Det att vi går emot Guds uppenbarade vilja får följder – även om vi inte vill det eller ens har räknat med den möjligheten. Se, han försvinner ingenstans bara för att vi inte tror på honom, och hans vilja är alltfort det bästa för oss människor oberoende av om vi vill erkänna det eller inte. Dessa tre frågor är de som idag kanske är mest på tapeten, och jag hävdar, med stöd i det jag har listat ovan, att dessa tre frågor faktiskt berör oss alla. Även ”konservativa vita medelålders män”.   

53 kommentarer:

  1. Hej igen Kristian! En kort detalj. Du skriver:

    "Det finns en undersökning (som jag nu i hastigheten inte hittar) som säger att vi i Finland har ett underskott på 500 000 människor i arbetsför ålder. "

    Nu är jag inte så insatt i statistik som jag borde, men är inte en sida av problemet att vi har för få arbetsplatser, också om antalet arbetsföra i teorin skulle vara tillräckligt? (En del arbetsplatser försvinner genom datorisering och inbesparingsåtgärder, andra blir helt enkelt överflödiga för att verksamheten flyttar utomlands för bättre lönsamhet). Var det inte typ det som hände i Kaskö och i samband med permitteringarna på UPM?

    Om det "bara" rör sig om en halvmiljon är det givna svaret på problemet invandrad arbetskraft (heter det så?). Jag menar; i södra Europa går folk arbetslösa och skulle mera än gärna komma hit för att jobba om de kunde. En del riskerar sina liv i knappt sjödugliga båtar från Afrika över Medelhavet för att få slippa till Europa. Befolkningsmängden i världen är skyhög jämfört med just här i EU/norden. Att det bildas nya familjer är förvisso önskvärt, men i längden är nog importerad/invandrad arbetskraft den rätta lösningen.

    God söndag!
    /TB

    SvaraRadera
    Svar
    1. TB. Vår arbetsmarknad och vårt näringsliv har flera problem idag. Ett är en för hög kostnadsnivå (som gör att arbetsplatserna rymmer utomlands) och ett annat en brist på nya idéer (som skulle skapa nya arbetsplatser inom landet - det "nya Nokia" t.ex. som man har suktat efter redan i några år...)

      Jag läste för en tid sedan en text där författaren berättade att han funderat kring detta med ett botemedel mot all cancer. Han frågade (var det i en dröm?) en annan person varför vi ännu inte har hittat detta botemedel, och svaret han fick var att den som skulle ha gjort upptäckten blev aborterad... Nå, nu är detta givetvis en fiktiv historia, men den belyser lite det du tar upp. Den som skulle ha kommit på idén till "det nya Nokia" blev kanske aborterad också. Helt säkert är hur som helst att det bland dessa 500 000 nog skulle ha funnits en hel del entreprenörer som skulle ha skapat arbetsplatser. Kanske inte för alla dessa 500 000, men vem vet? Hur som helst så brukar det sägas att det, för att finnas en bra grogrund för nya idéer, bör finnas ett tillräckligt stort befolkningsunderlag. Nya idéer uppkommer sällan, eller aldrig, i glest befolkade avfolkningsbygder. Så, jag tror nog att det skulle ha löst sig, detta med arbetsplatserna.

      Problemet med arbetskraftsinvandring är att det inte är de människorna som har de goda, och stora, idéerna som kommer. Entreprenörer är de ofta, men deras entreprenörsskap sträcker sig sällan längre än till att de klarar av att försörja sig själva.

      Ja, och orsaken till att det finns två olika linjer i diskussionen om arbetsplatserna och arbetskraften är att den ena sidan talar om en idealvärld (där man utgår ifrån hur många som borde arbeta för att resten ska bli försörjda) och den andra sidan tar avstamp i arbetsmarknaden sådan den är idag (med så och så många arbetslösa). Sanningen ligger, som så ofta, någonstans på linjen mellan dessa två, men problemet är att båda sidorna har rätt. Därav skillnaden mellan inkomster och utgifter i den allmänna börsen.

      Radera
  2. http://populationpyramid.net/ Där kan man titta på pyramiderna.

    Mig berör inte aborter eftersom varje kvinna skall få välja själv om dom vill göra en eller inte dvs. jag har inget med det att göra.

    Homosexualitet berör mig inte mer än vad heterosexualitet gör , den som vill ha ett förhållande med nån av samma kön får välja det själv, nu är det ju iofs. inte något man väljer utan det är nåt man är.

    Kvinnliga präster har jag inget att göra med heller eftersom jag inte hör till något trossamfund men jag anser att alla yrken kan utföras av båda könen.

    Men tillbaka till fakta, det är nog flera saker än aborter som påverkar hur befolkningspyramiden ser ut i Finland, en sådan enkel sak som att sedan 1950 talet har medellivslängden för oss ökat med hela 20 år på ett ungefär och den ökar sakta men säkert hela tiden. ( http://www.tilastokeskus.fi/org/historia/elinajanodote.html)

    Sen har familjestorleken minskat en hel del ( http://www.tilastokeskus.fi/til/perh/2010/02/perh_2010_02_2011-11-30_tau_001_fi.html)

    Orsaken är sällan annan än att man medvetet väljer att ha mindre barn. Om vi jämför 50 talet med idag så är antalet 1 barns familjer ungefär samma ungefär samma, 2 barns familjer är det mer av idag än då, men 3 och 4 barns familjer är det mindre av idag,

    Men av allt sådant där finns det statistik på statistikcentralens sida om man vill forska mer i ämnet

    På tal om mer arbetskraft så vi har redan idag en arbetslöshet på 8%, folk gör/kan fel saker heltenkelt, vi har haft en tid av tung industri bakom oss, dock är det lite väl enkelt att skylla allt på att "folk vänder sig bort från gud".

    Stor del av dina påståenden i texten är för mig så absurda att jag kommer helt enkelt inte på nåt att svara, svart och vitt, gott och ont, så enkelt är det inte.

    Men det där med abnorma kan vi ta som ett exempel då jag har kommenterat samma sak förra året, samhället utvecklas, det som var onormalt förr är en självklarhet idag, som att kvinnan kan göra karriär, det var helt Abnormt för inte så värst länge sedan, fråntar du kvinnans rätt att göra annat än att ta hand om familjen också?



    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Givetvis kan vi hitta flera orsaker till att befolkningspyramiden ser ut så som den gör idag. Den ökade livslängden är dock ingen orsak till att pyramiden har blivit en pelare - genom denna förändring blir pelaren bara längre.

      Sedan kan jag inte låta bli att lyftas fram ett tankefel du gör. Frågan är om du själv hittar det? "Homosexualitet berör mig inte mer än vad heterosexualitet gör , den som vill ha ett förhållande med nån av samma kön får välja det själv, nu är det ju iofs. inte något man väljer utan det är nåt man är."

      Angående vad som är onormalt eller inte så får jag väl bara konstatera att det här just nu sker en stor och snabb förändring. En förändring som, vilket jag har påpekat många gånger, kommer att få fruktansvärda följder. Jag tror ju nog att du och jag börjar vara i den åldern att vi inte kommer att få lida så mycket av det, men jag är verkligen orolig våra barns framtid och det samhälle de kommer att bli vuxna i.

      Radera
  3. Vit 30+ kvinna som gillar att Kristian skriver som han gör sträcker upp handen för att rubba lite på Markus statistikantaganden.

    SvaraRadera
  4. Jo jag gillar också hur Kristian skriver fastän jag ofta inte håller med vad han skriver, om man bara läser litteratur/bloggar som behandlar saker från ens egen synvinkel så blir det bara som predikan för den redan frälste, man traskar vidare med skygglapparna på ögonen, det är genom att ta åt sig från allt omkring sig som man kan öka sin kunskap, det finns kunskap och "sanning" utanför det man trodde var sant också, det borde alla ta i beaktande men det är ofta ganska svårt när det gäller djupt troende kristna samt ateister.

    Nej jag hittar inget tankefel men jag antar att du kommer att avslöja det så varsågod.

    Personligen så tror jag att "problem" som homosexualitet kan orsaka i framtiden är verkligen det minsta vi borde oroa oss för.

    SvaraRadera
  5. Man kan ju inte annat än förbluffas över Kristians logik över antalet aborterade barn och underskottet på arbetsföra människor. Människor är det ingen brist på, de e bara att importera de svältande barnen från u-länderna istället för att låta dom tyna bort i hungersnöd. Ingen gud hjälper dom nånsin......det är bara vi människor som skulle kunna göra nåt åt eländet.

    Varför ska vi ha bekymmer om ofödda (både aborterade och missfall) människor när vi inte kan ta vara på de miljontals barn som årligen föds bara för att dö hungerdöden?

    Vilket slöseri på liv er fullkomliga gud tillåter. Gud är antingen ovillig eller impotent när han låter det ske år efter år. Eller bästa förklaringen är ju att det inte finns nån gud överhuvudtaget....

    Och ännu om kvinnopräster, finns inget hinder för kvinnor att vara präster, de e bara vita gaggigas mäns egna tolkningar..

    "Och det skall ske i de sista dagarna... att jag utgjuter min ande över alla människor. Era söner och döttrar skall profetera (dvs förkunna, predika, vad Gud uppenbarat för dem) Ja, över mina tjänare och tjänarinnor skall jag i de dagarna utgjuta min ande, och de skall profetera" (Apg 2:17-18)

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Du verkar tyvärr vara fullkomligt oemottaglig för argument andra än de du har att komma med. Både vad gäller hungersnöden och skillnaden mellan att profetera och att predika har jag vid ett flertal tillfällen försökt undervisa dig, men nej, du verkar inte alls kunna se annat än de lögner du proppat dig själv full med... Det är sorgligt!

      Radera
  6. Markus.
    Du säjer,"mig berör inte aborter.."homosexualitet berör mig inte."kvinliga präster har jag inget att göra med.."dina texter så absurda att jag inte kommer på något att svara.."Gör du det inte enkelt för dej,är det möjligt att så ställa sig så ovanför i något slags neutralitet i så allvarliga frågor som här diskuteras.Är det exempel på "tankefel"?Vilka frågor tror du att i framtiden kommer att förorsaka "problem" utom dessa existensiella och etiska frågor?

    Eflop,
    Eftersom du citerar Bibeln,läs gärna;
    "Hur mycket strägare straff tror ni då inte den skall förtjäna som trampar Guds Son
    under fötterna och håller förbundets blod för orent..
    Det är fruktansvärt att falla i den levande Gudens händer." Hebr.10:29-31


    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole, låt mig förklara, du tolkar det fel, du läser det som om jag skulle vara utanför det men jag skriver det som om jag vore tillsammans med det.

      Då jag skriver att aborter inte berör mig så betyder det att jag tar inte ställning till om kvinnan vill göra abort eller inte, jag är inte den som dömer kvinnans val utan det är kvinnan som invdivid som får göra valet och leva med konsekvenserna, oberoende vad hennes val är det hennes val och ingens annans, inte mitt och inte ditt och på så sätt berör det inte mig.

      Enkelt för mig, nu blir det sådär svart och vitt igen, om bibeln säger att gör inte så, då gör vi inte så och lever efter det, jag skulle kunna påstå att den som lever efter skriften gör det lite väl enkelt för sig eftersom man inte behöver tänka på vad man gör, hur man gör, bara maman följer skriften, att det som är rätt är rätt bara för att det i bibelns står att gud eller jesus har sagt det? Behöver man då fundera på värför det står så eller värför man tycker att så, samma sak gäller iofs. om man inte tror, om man inte tar ställning, om man inte bryr sig.

      Jag känner att jag tar aktivt ställning, moraliskt, inte att jag är neutral, neutral är man om man inte bryr sig utan att ta sig en funderare på ämnet.

      Att kvinnliga präster inte berör mig betyder att jag tar inte ställning till om det enligt er tro är rätt eller fel, som jag skrev det är ett yrke och alla tjänster torde kunna fyllas med en man eller en kvinna, sen hur ni tolkar det är ju upp till er.

      I framtiden tror jag vi har betydligt svårare frågor att tampas med än om kvinnan skall få vara präst eller inte, som te.x har vi rent vatten, har vattennivån höjts så mycket så vi hamnar att flytta på städer, är staten stabil, hur ser det ekonomiska systemet ut, vem bevakar oss och för vems räkning osv, en hel del praktiska frågor som direkt påverkar vårt dagliga liv osv. Dom viktigaste existensiella frågorna i framtiden måste jag återkomma till.

      Om kvinnor skall få vara präster, om homosexuella skall få gå hand i hand eller om kvinnan skall få bestämma om sin kropp ser jag inte direkt som existensiella frågor för framitden då de redan idag till stor del är en självklarhetet fastän det fortfarande krävs förbättringar på många område, dessa frågor handlar inte om framtiden utan om nutiden. Tyvärr har alla det inte så bra som vi har det här.

      Radera
    2. Ole jag försöker utveckla mitt resonemang här, du kan läsa det eller låta bli -> http://markusskeptikern.blogspot.fi/2014/01/neutral-oversittare.html

      Radera
  7. Ni som är inresserade av kvinnoprästfrågan kan kolla lite juutuub å wikipedia här

    http://www.youtube.com/watch?v=QaVVXleoAdU

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Junia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Wikipediaartikeln handlar om ett namn som Paulus nämner i sina hälsningar i slutet av romarbrevet (16:7). "Hälsa Andronikus och Junias, mina landsmän och medfångar, som är högt ansedda bland apostlarna* och som även före mig tillhörde Kristus."

      Det går bra att läsa Wikipedia i frågor som är okontroversiella, men i kontroversiella frågor behöver man nog ha mera på fötterna. Jag hoppas du vet hur Wikipedia fungerar... Med detta sagt: Wikipediaartikeln är INTE trovärdig.

      Men det som frågan gäller är alltså: Var Junias/Junia en kvinnlig apostel? Detta är, som sagt, en kontroversiell fråga i.o.m. att forskarna har olika åsikter, men om vi börjar prata sannolikheter så skulle jag nog inte satsa mina pengar på det att vi här har en kvinnlig apostel vid namn Junia.

      För det första är forskarna oense om det överhuvudtaget är fråga om ett kvinnonamn. Det hänger på om en vokal är lång eller kort, och det syns inte av de grekiska texten. Det finns belägg för båda varianterna - rent språkligt sett, och att beläggen för att det är ett mansnamn skulle vara så sena som Wiki-artikeln påstår stämmer inte. Rent textkritiskt torde vågen tippa över åt att det är ett mansnamn. Det man har anfört som "bevis" för att det skullev ara fråga om ett kvinnonamn är att namnet Junias inte finns belagt någon annanstans, medan namnet Junia (eller Julia som det heter i vissa handskrifter) finns. Dock är det här mycket möjligt att det här är fråga om en sammanskrivning på samma sätt som Silvanus blev Silas - i så fall heter personen Junianus.

      I texten nämns Andronikus och Junias/Junia bredvid varandra, och det innebär med största sannolikhet att de var ett missionärsteam som reste runt tillsammans. Eftersom man inte sände ut en man och kvinna tillsammans om de inte var gifta så var dessa två, om det ÄR fråga om ett kvinnonamn, gifta. I så fall syftar ordet "apostel" (om det är så det ska förstås, se nedan!) på Andronikus i första hand. Dessutom, om vi läser kontexten ser vi att de två personer som nämns var/hade varit "medfångar". Den som vill hävda att det rätta namnet är Junia behöver i så fall visa att romarna hade "könsneutrala" fängelser.

      För det andra sägs det faktiskt i texten att de två som det här handlar om var "väl sedda bland apostlarna". Alltså att apostlarna höll dem högt - inte att de var apostlar. Även här finns det dock en viss kontrovers - vissa översättningar gör gällande att de två var väl sedda apostlar. Men när man ser till texten i sig torde det första alternativet alltså vara det som gäller - och så har det också vanligen översatts.

      För det tredje så skulle vi här, om "Aposteln Junia" skulle ha klarat de två första proven (ovan) det enda stället i NT som skulle tala om en kvinnlig apostel. När detta är ett dunkelt bibelord (alltså ett ord som det är svårt att få klarhet i vad det egentligen betyder) så gäller regeln att vi ska läsa de klarare ställena (om samma sak) för att få klarhet i hur detta ord ska tolkas. Eftersom de andra ställena är desto klarare blir alltså slutsatsen att även detta ställe ska förstås som så att vi här INTE har med någon kvinnlig apostel att göra.

      Radera
  8. Kristendomen och religion överlag har ställt till med mera problem än vad aborter, homosexuella nånsin kommer att göra..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Om du blir glad och nöjd av att lura dig att tro det, så varsågod! Men kom ihåg att det du hävdar bara är en sanning i din egen lilla bubbla... Detta sagt i all välmening!

      Radera
    2. Vem försöker du lura? Sanning är att där det bor minst religiösa är dom fridfullaste ställen medan religiösa samhällen toppar brott mot liv statistiken.
      Och det minst religiösa samhället kommer alltid att klara sig bäst

      Radera
    3. Anonym. Det är inte så alldeles enkelt med statistik. Den kan böjas och svängas så att man får den att säga de mest märkliga saker. I detta fall är det just det som har skett. Jag kan anta att Finland i denna statistik anses vara ett samhälle där det bor lite religiösa människor, eller hur? Och då blir det ju så att eftersom här är fridfullt visar statistiken (till denna del) just det du påstår. MEN. Då är det lätt att glömma att ett folks vanor (t.ex. att supa och slå ihjäl varandra - eller att avhålla sig från det ena, det andra eller bådadera) formas över tid. Sekulariseringen av det finländska folket är en relativt sen företeelse, och du har nog ett styvt jobb framför dig om du ska visa annat än att vår benägenhet att vara fridfulla har sin rot i något annat än den kristna tron och vad den fört med sig. I klartext: den kristna tron gav skörden, och nu solar sig ateisterna/fritänkarna i skenet av dessa frukter! Nej, kom igen om ett par hundra år så kan vi diskutera frukterna av det areligiösa samhället!

      Radera
    4. Det heter utveckling och jag medger att vi har kristendomen att tacka för en massa saker, och jag kan tom. hålla med om att vi nu kan skörda frukterna osv.

      Men, precis som med allt annat som har hänt så kan vi bara se bakåt, människans sociala utveckling kommer inte från tomma intet, den grekiska filosofin kom långt före Jesus vandrade på jorden, så då kan kristendomen tacka grekerna och skördade deras frukter, det är en lång kedja och alla tidsepoker tar med något från historien, lägger till sin egen länk och så fortsätter tiden sakta men säkert.

      Radera
    5. Anonym, det är SYNDEN och OTRON hos oss människor i världen som skapar oordning. GUD ÄR GOD och också Ordningens GUD. HAN är också Kärleken som förlåter och "rättar till" mycket som annars skulle bli mycket värre. Herren Gud sände sin Son Jesus för att "i de yttersta dagarna" bli vittnesbördet om att människan inte behöver göra annat än att låta sig Bli Försonad med GUD och medge att (människan) inte kan hjälpa sig själv och bli "självvarande eller ska vi säga kanske självförsörjande " som Herren GUD.
      I GUD ÄR vi och ÄNNU är Han försoningen för människornas synder genom Varat och Han kallar oss till Ordet Dopet Anden Tron och Nattvarden och han väntar på att kunna förlåta hörbart synbart och kännbart i Jesu Namn och upprätta dem som kommer till Jesu Tro (det här kanske inte alltid är en medelklassidyll i ett "välfärdsamhälle", - det kan vara huvude bort för Sanningens Ord på många håll, det kan se ut som en oändlig hopplös kamp mot synder som alltid övervinner en,,, det kan bli sparken om man förmanar en arbetsgivare eller arbetskamrat som lever i synden och brottet, folk kanske inte står ut med att man talar Gott om Guds Ord, men att vara en lärjunge är inte ens i tråkigheten så tråkigt om man har förstånd att be om Ande Nåd och Sanning och förbarmande och "Se hur myki gott GUD gör varje stund och Genom Hela Historien fast Han också har fruktansvärdare vredesdomar än motståndaren satan perkele som varken har k.. eller f...a därför är han så avundsjuk på människosläktet den fallna ängeln som parasitlever på Guds skapade värld och människor som inte brukar sina gåvor rätt....
      Herre Jesus, ha tålamod med mig, du vet allting++++ Det kan vara en bra bön när man stiger upp från synden och OTRON för att tro och bekänna Att Jesus Kristus är Herren avlad av den Helige ande född av Jungfru Maria och allt det övriga i Bibeln och Kyrkans urgamla trosbekännelser. Amen+¤ torsten nils ulrik kommenterar igen, kanske sanningslärjunge i tro på Bibeln är det enda jobb som jag har... får si hur det blir när strukturerna går i olag Läs både Nya Testamentet och Profeterna och betrakta historien så kanske ni kommer till insikt som ger lycka. Viktigast är dock att vända om från Otron och söka Sanningen Vägen och Livet som ju är Jesus och Trons Väg Liv och Sanning. d.s.

      Radera
    6. Markus. Det är sant att ingen religion eller filosofi eller något som människan gör/hittar på uppstår ur ett vakuum. Paulus t.ex. använde de grekiska filosoferna för att förklara centrala kristna trossatser. (Platons grottliknelse skymtar faktiskt på ett ställe.) Men att, i kristendomens fall, prata om en utveckling för nog fel. I och med Jesus kom något helt nytt och unikt in i världen. Nåden finns inte i någon annan religion, vare sig före eller efter. Tanken att människan får tillträde till Gud (gudarna) på basen av ett forensiskt verk - och enbart på grund av ett sådant, helt utan egna förtjänster - är något fullständigt unikt. (Och dessutom, enligt mig, det starkaste gudsbeviset som finns - människan skulle helt enkelt inte ha kunnat komma på detta själv!)

      Radera
  9. Direktminne; "Gån ut i hela världen och gören alla folk till mina lärjungar, döpande dem och lärande dem att hålla allt vad jag har befallt eder." ( Jesus KB 1917 på ett ungefär:)
    Som dopbarn fick jag denne Jesus(Guds ORD) som Frälsning och Rättfärdighet gratis (av Nåd) och helt utan kostnad.
    Som varande en människa bland ett folk som har/ hade kunskap om Gud vår Skapare och Herren Jesus Kristus Messias från Nasaret och Hans väldiga gärningar bland Israels barn och Folken i världen fick jag också undervisning och hörde många vittnesbörd som gjorde att Tron blev ande och liv hos mig.
    Alltså har jag genom Dopet, Ordet, Orden, Konfirmationen och Tron och BEKÄNNELSEN förblivit en Jesu lärjunge trots världens förförelse, min egen synd och vad som med den följde och trots all olydnad och allt hat mot Guds Ordningar som "den messianske lagisraelen" inom mig upptäckt både bland oss kristna och "i världen".
    "Min gärning" har varit att försöka hålla mig kvar i Gudstjänstsammanhangen,att något så när hålla kontakt med andra Jesu bekännare som säger sig Tro som Bibeln Lär, att ångra och tro på Guds Nåd genom Ordet om Förlåtelse som Han varit frikostig med och inför Gud och människor(främst biktfäder och ibland bloggväder") bekänna mina synder och därigenom har jag bevarat tron Trots djävulens och antikrists och falska "profeters och lärares" tyranni genom de anfäktelser som min överkänsliga empatiskt adaptiva själ och ande och delvis kropp plågats med så svårt att jag känt mig lika ond som djävulen själv. (sanningen om vårt kött och blod, eeh???+)
    För eflop, och ni anonyma och alla "liberala" säger ju att det är kärlekslöst att "straffa, truga och förmana" och ändå föraktar ni och stöter ni enligt lagen om kärlekslöshet ut dem som i Tro på Sanningen bekänner Gud till Ära både egen synd och "världens synd" och därvid förbjuder oss och alla att fortsätta utan omvändelse och Riktig Tro som ingen kan få utan Tro att Gud finns och att han föder Tro åt dem som vill omvända sig när Sanningens och Kärlekens Ande får tala I GUDS ORD, I den heliga SKRIFT,i Samvetet, i Naturen HISTORIEN och i och genom alla dessa och livets händelser. Min tanke var att hänvisa oss alla att varje dag börja med trons Abc som Läroböcker(Goda) i Kristen tro förmedlar och därvid be att Orden blir verkliga(Att de blir ande och LIV) i vårt eget och församlingarnas liv. och samhällenas liv. Detta synes mig nu vara ganska naivt mitt i avfallets och de därmedföljande vredesdomarnas tid men det kan vara värt att pröva... Lyckas det får vi njuta av Frälsningens visshet och lidandet som följer av att vi säger "Guds Ord är evig Sanning.""
    Gudsbarnet Torsten Nils Ulrik vittnar detta för att inte fastna i antikristus babylon och snarorna som fångar själen här i världen även om de numera inte ser ut som snaror när man kompromissar sig fram blåögd och godtrogen som förriga L.B. skrev

    SvaraRadera
  10. Kristian skriver att med Jesus kom nåt helt nytt och unikt....men...dylika myter har funnits långt före bibeln skrevs.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Jesus_Christ_in_comparative_mythology


    Så skriver Kristian även om nåden, och utan att jag kan påstå vara nån expert på området har jag förstått att Nåden har att göra med Synden och syndafallet.

    Den myten är inte heller unik...finns även i koranen...

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Syndafallet


    Skall vi verkligen gå genom livet med böjda huvuden och vara rädda för en vred gud som hotar med helvetet för hela mänskligheten för att en orm har övertalat en kvinna att äta av ett äppel?

    Men come on!!! på riktigt.... inte kan ju nån vettig människa köpa en sån vansinnig historia!!

    Men det håller jag med om Kristian, inte skulle man ju tro att en människa skulle komma på en sån historia, men nån har ju skrivit dessa sagor för länge sedan. Det är ju inte nå andra än vidskepliga gubbar i öknen som kan hitta på dylika fantasier...

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Du drar de samma historierna fastän det har kunnat visas att de inte håller. Sedan får jag väl bara konstatera att så som du vänder och vrider på det kristna budskapet blir det visst till en vansinnig historia. Men observera att det är DIN vanföreställning som vi nu diskuterar. Inte the real thing.

      Radera
    2. Vilka av myterna om Jesus, syndafallet eller t.ex syndafloder tycker du inte håller? och fast de inte håller har det ingen betydelse eftersom det är myter...sagor...

      Problemet är inte mina föreställningar, eftersom jag baserar min världsåskådning baserat på FAKTA, inte på religiösa vaneföreställningar som inte går att bevisa. Religiösa sagor är inte the real thing...

      Den dag någon bevisar en (eller flera) gud/gudar åt mig ändrar jag åsikt. Välkommen med bevis, har ingen skillnad vilken religion det gäller, Kristendom, Judendom, Islam eller nån annan av de 3-4000 religionerna genom mänskligehtens historia...

      Förstår delvis att religiösa personer inte kan tänka "out of the box" för de kan bli rädda för verkligheten, men jag kan lova att det befriar :)

      Eflop

      Radera
    3. Tack Kristian för att du orkar skriva fast du får så mycket skit! Håller helt med dig.

      Radera
    4. Eflop. Ditt problem är att du så innerligt vill att den kristna tron ska vara falsk att du inte klarar av att se klart. Du säger att du baserar din världsåskådning på fakta, men i själva verket spottar du på fakta. Detta visas av att du åter och åter kommer dragande med samma vanföreställningar som jag nu flera gånger redan har visat dig vara falska. Men du ger dig inte. Slutsats: Du är oemottaglig för fakta.

      Ta nu t.ex. den länk du hade klistrat in i din näst sista kommentar ovan, den om "Jesus Christ i comparative mythology". Detta var något forskarsamfundet allmänt trodde och jobbade med i början av 1900-talet, men idag finns det ingen seriös forskare som tar detta på allvar längre. Varför inte? Jo för att man idag vet så mycket mera om hur dessa historier har uppkommit och om när de skrevs ner.

      Legenderna om gudar som dör och återuppstår har uppkommit ur naturens växlingar - man ansåg att naturen dog på hösten/vintern och återuppstod på våren. Därför tillskrev man också sin egenhändigt uppfunna gudar denna samma egenskap. När det gäller Jesus har vi något helt annat. Han uppstod till EVIGT liv, något som inte finns i dessa gamla myter. Dessutom är dessa sagor till sin natur legender. Det sägs att det har skett "någon gång". Ingen vet när. I Jesu fall har vi klara och tydliga referenser till tid och plats, vittnen och många olika och oberoende källor. Sedan har vi ännu, och detta är mycket avgörande, tidpunkten för när dessa legender skrevs ner. De flesta av dem går tillbaka på EN källa, och denna källa är YNGRE än evangelierna (även om det som omskrivs SÄGS ha skett tidigare). Således blir lånet inte FRÅN legenderna till den kristna tron utan TVÄRTOM.

      Men, som sagt: Du vill så innerligt att den kristna tron ska vara falsk att jag inte har några illusioner om att fakta ska bita på dig. Men kanske någon annan som läser detta kan bringas att förstå hur enkelspårig och oemottaglig för fakta du är. Dina utfästelser till trots.

      Radera
    5. Carola. Tack för medhållet! Det värmer.

      Radera
    6. Nu är det ju så att det finns xxxx antal olika religioner så varför skulle din vara mer sann en nån annan religion? Dina vittnen är bara sk bedragare.

      I Joh 19:30 står det "När Jesus hade fått det sura vinet, sade han: 'Det är fullbordat. Och han böjde ner huvudet och gav upp andan.

      I Matt 27:46-50 står det: "Och vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: 'Eli, Eli, lema sabaktani?' ... Jesus ropade än en gång med hög röst och gav upp andan.

      I Luk 23:46 står det: "Och Jesus ropade med hög röst: Fader, i dina händer överlämnar jag min ande. Och när han hade sagt detta gav han upp andan

      så vad var hans sista ord?




      Radera
    7. Tänk så mycket "fakta" det finns här i världen som man inte vet, så många böcker och vetenskapliga publikationer som man inte läst. Det är ganska lätt att "vilja veta vad man vill veta", om jag vill bilda mig en total ateistiskt bild av hur man skall se på religion så läser jag förstås bara ateistisk litteratur som argument efter argument "bevisar" att gud finns inte, jesus finns inte och fanns han så uppstod han inte und so weiter..

      Jag påpekar igen, oförmåga att förstå andra människor, oförmåga att sätta sig i andra människors ställe och se på saken från ett annat håll än sin egen och dethär gäller båda lägren.

      Jag vill eller vill inte att den kristna tron skall vara sann eller osann, jag är inte den som avgör om den är sann, du är inte den som avgör om den är osann, det är ingen objektvi sanning att gud skapa världen men det är en objektiv sanning att endera är kristendomen sann eller falsk.

      Man kan plöja igenom hur många böcker som helst om ämnet, apologeterna har hundratals böcker, jag har bara läst några och jag kan erkänna att det har givit mig nya tankar och nya saker att fundera på, jag tror inte att religion mer specifikt kristendomen är det enda sanna här i universumet, jag begriper det hela helt enkelt inte, inte ännu iaf.

      Dock tycker ja mig se betydligt mer logiska saker i kristendomen jämfört med många andra religioner, klarare "bevis" så att säga, jag kan tom. tro att evangelierna är skrivna 30-70 år efter Jesu död som i sig inte gör det vad som står i dem sanna men ändå, det tåls att fundera på, Jesu uppståndelse är någåt som jag inte på något sätt kan begripa mig på och jag ser ingen lokig i det att han skulle ha uppstått och på sätt och vis faller ju hela kristendomen med det, från min synvinkel sett alltså.

      Fallet Jesus gav mig faktiskt en fin inblick hur den andra sidan tänker fastän den inte fick mig övertygad om det var bokens mening men den fick mig att utveckla mina tankar kring ämnet. Har bara några sidor kvar i boken och jag skall försöka ge ett kort referat av boken om någon är intresserad, iom. detta blev jag också lite intresserad av att dyka in i den judiska mystiken, jag känner att för att bättre förstå kristendomen så borde man först bättre förstå judendomen.

      Gällande en annan sak också, om jag har förstått rätt så "omkullarkastar" NT egentligen GT? Tanken är att NT är en "uppdatering" av hur man skall leva och därför är vissa saker i GT "irrelevanta", det vad jag inte förstår är vad som fortfarande är relevant i GT. Får återkomma till detta..

      Radera
    8. Anonym. Inser du vad du gör här? Du kräver att du, som läser dessa texter år 2014, ska få avgöra på vilket sätt de som skrev dessa texter i mitten av det första århundradet ska få skriva eller inte skriva. Det är inte lite pompöst, det! Det du inte klarar av/vill inse är att man, då när dessa texter skrevs, hade andra kriterier och sätt att skriva. Idag vill vi, för att en redogörelse ska vara korrekt och tillförlitlig, att alla saker som skedde ska finnas med och dessutom i rätt ordning. På den här tiden var detta inte så viktigt. De olika evangelieförfattarna säger vad Jesus sade och sedan att han gav upp andan. De berättar inte ALLT han sade. De ene fokuserar på en sak, en annan på en annan. Alla har de dock med det centrala - att han blev korsfäst och att han dog.

      Att hävda att detta visar att hela saken är falsk/att den aldrig har hänt är nog att dra alldeles för långtgående slutsatser. Det enda det visar är att det har gått 2000 år och att vi idag behöver vara synnerligen ödmjuka när vi närmar oss bibeltexten eftersom vi idag har andra kriterier för hur vi skriver ner historia än vad man hade på den tiden.

      Så, om du vill framhärda i det du hävdar, att "Dina vittnen är bara sk bedragare" så får du nog hitta bättre belägg. Jag väntar. Antingen på ett dementerande av påståendet eller på bättre belägg.

      Radera
  11. Anonym, hör hit. Det sägs i undersökningar av vittneutsagor gällande en och samma händelse som de bevittnat att en sak inpräntades hos en och en annan sak hos en annan.
    Den som ödmjukar sig och ber om Tron och strävar till att "göra som Guds Ord säger, han skall också finna att DET ÄR SANT". Detta säger den Helige Ande i Bibeln och miljoner kristna genom tiderna har vittnat att det är så eftersom deras empiriska erfarenhet, deras samvete och deras uppfattning av LIVET ORDET och Historien många gånger t. o . m övertygat deras förnuft så att de Gud till Ära bekänt att: Guds Ord Är evig Sanning.
    Nu tvivlar du på Guds vittnen. Det är faktiskt naturligt(men inte för trons folk) att tvivla om man aldrig haft tro, eller om man förkastat den på grund av den stora och splittrande "kunskap" som djävulen förför mänskligheten med när man inte längre kollar med Nya Testamentet eller GUDS LAG och Nåd och vittnesbörd och sitt samvete; " Lärde jag rätt nu??? gjorde jag rätt nu".
    Jag vet att jag gjorde fel igår natt igen när jag vakade lite vid tv-våld och nätporr istället för att fröjdas och Lida i Bönen och Guds Ord och jag har bett om förbarmande hos Jesus men jag tvivlar på att det är rätt att göra så och att fortsättningsvis vara tvungen att i uselhet gå(därför gör jag som i urkyrkan) jag utesluter mig från Gudstjänstgemenskapen fram till Påsk om såren så skulle bättre läka men eftersom vi lever i Nådens Tid så är jag ändå förlåten av Gud i Jesu Namn(tror jag, sade pojken). P.S. Jag minns när jag var nyomvänd och ärligt talades Äcklades av att jag fått nys om att det fanns porrskådare här och där. Jag tänkte då; Hur är det möjligt att KRISTNA ens gör något fel???+ Nu har jag förstått att det är för oss ömkliga bedragna syndare och förförda som suckar efter fräslning när de sett sin egen och världen natur och oförbätterlighet som Jesus kom för att kalla till Tron i bättring och syndernas förlåtelse.
    Enligt Lagen är vi alla orena till vår natur, och måste födas på nytt till tron på Jesus (och förlåtelsen) men orenheten(pollutionen) kommer ut på sätt eller annat för alla? vilket visar att t o m de snällaste självgoda samhällstjänare behöver Gudstjänsten för att Hållas i Reningen och Fräslningen genom TRON och ORDET, och då har vi ännu inte talat om andra synder och ilakaheter.
    Kära Kristna vår Tröst vare Det ATT Jesus Är Försoningen för våra synder och inte bara för våra.... men vi skall hålla Tron och bekännelsen här i världen och en bra bekännelses början är att gå i den rätta Gudstjänsten och Lära tro och göra Som Bibeln Lär. Då bekänner vi våra synder och vill sluta med det som är orätt och därmed förpestar vårt samvete och några av de saker som jag nu har nämnt borde vi som är från världen avskiljda genom Tron(heliga) inte ens låta nämnas bland oss. Men eftersom detta sker - HUR STOR HAR INTE OLYDNADEN och STYGGELSEN blivit och HUR nära är inte Guds vrede för oss var och en om vi sku tvivla och pröva och ifrågasätta för att vi vill fräckas???+
    Om vi vill vara Guds Barn får vi vara Nöjda med Hans Nåd och Sanning i Förlåtelsen. Ingen människa är av sig själv utan synd och vi tycker var och en att det vi kämpar med är det vidrigaste( och ändå stapplar vi och vacklar!!!?+¤ bowlingkäglan ulrik torsten nils är på fötter igen som ni här hör. Äran för det tillhör Gud och Lammet som oss köpte med sitt blod. Halleluja i evigheteers evighet Jesus Kristus (jag vill dock leva säger u i v)Amen,

    SvaraRadera
  12. En mycket intressant sak som man upptäcker i bloggosfären speciellt bland anonyma kommentatorer är att de vill ha "fakta" eller "vetenskapliga fakta" vad det nu sedan är för vetenskapsrönen varierar ju från tid till tid. Jag minns t. ex. att det ansågs vara psykologiska och kliniska psykiatriska fakta att ångest kan bero på förträngda minnen av saker som är så svåra för vårt medvetna sinne att själslivet löser problemet med att "gömma det i ångest". Häromåret kom det dock forskningresuoltat från Åbo Akademi att dessa försanthållna fakta eller hypoteser inte är sant. Vilket vewtenskapliga och erfarenhetsmässiga vittnesmål gäller egentligen???+
    Jag har själv min sugga i diket i dennna fråga efter som jag slapp den mest invalidiserande ångesten sedan övergreppet i barndomen kommit under behandling i mitt liv här i jämmerdalen. Att sedan inte i början bli trodd och förstådd av sina närmaste är ju deras "försvarasmekanism" defence så att säga. Men om det inte faktiskt finns någon "försvarsmekanism" heller eftersom världens och den avfälliga tron budskap och fakta ofta är flytande fast de tvingar i en del saker i fast form läs pillerform när man avslöjar något som går deras framtidsteknologiska läror eller borgerliga heder för nära. Men "Skunkerlundiga" gubbdjävlar drabbats och gjort synd i en pga Sanningens skull föraktad kristen församling kan man nog hänga ut glömmande att all synd är synd och skall i Nådens Ord tas bort. tnu bu bä bu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fakta är en teori som inte har kunnats omkullastas i vetenskapliga kretsar, mao. det finns ingen teori som är 100% sann utan endast sannolik, om du skulle ha en bättre teori som omkullkastar Einsteins relativitetsteori så lycka till, tills det tror jag att den stämmer.

      Sen är ju iofs. teologi, psykologi och filosofi ingen exakt vetenskap eftersom allting utgår ifrån hur man tolkar saker och ting men på samma sätt är det ju där att det finns teorier som omkullkastar andra eller iaf. ser brister i den, det är ju det som är det härliga att man kan själv välja och vraka, dethär tror jag på, detdär tror du på men vi vet inte.

      Radera
  13. Annar så berättar Bibeln att Gud sköter om väder och vind och allt skapat. Titta bara hur "snöförsäljarländerna" nu har snödrivor upp till fyra meter. Men dumma är de "vita döpta västerländska" barnen som köper sprit och droger. Men mera dumma var de som inte genomskådade tiden efter Hitler. Han såg ju att han hade lyckats binda alla till "vaterlandet" och dess teknologiska Gudsfientliga vetenskapssystem. Och nu har vi allla köpt allt och är så lättköpt var vårt nu arbetarfattiga fosterland. Tjänstemän finns många och de vill sannerligen ha sin lön och "pension". Hälsning med !världstyps gest " tosten nils ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det är vegetarianernas fel också eftersom Hitler var vegetarian, man ser ju samband där var man vill se dem men det gör dem inte mer sanna ändå.

      Radera
    2. Paulus var vegetarian och han slogs inte. Daniel profeten var tidvis vegetarian och många andra av Guds tjänare var "vegetarianer". Från början av skapelsen skulle vi inte äta kött. Någon har tänkt att syndafloden urlakade jordmånen så häftigt att man behövde lite starkare föda, och ja, syndafallet medför en lust att döda. Den Helige ande säger i Skriften att vi inte skall förbjuda någon somhelst mat men att den som "är svag" inte äter kött ( framför allt från avgudaoffer) men att varken den starke som äter allt eller svage kristne som bara äter det som växer skall förakta varandra. Att förbjuda mat med hänvisning till frälsningen eller ngn slag helighet är också en antikristlig sak enligt Paulus brev till Timoteus (Läs fjärde kapitelet I KB 1917 eller folkbibeln eller äldre översättningar+++!)
      En sak som jag dock anser är att vi skall visa hänsyn till nyomvända av alla religioner om det inte vill ha svinfläsk i mungiporna så länge Kristi hela sanning gjort dem glada starka och fria(Vi kan eventuellt titta på Jesaja boks slutkapitel här och sluta fittas med etniska semiter och samtidigt påminna att man i Mången yogaskola bär fram blommor till någon Bild av gudom eller Guru ett till synes oskyldigt offfer för oss förblindade västerlänningar. Här påminner jag mig dock hur oxå vi kristna ibland hyllar våra lärare och bortgångnas minnen och "bilder" mer än vad vi Hyllar Herren Vår GUD som är Jesus den Helige Ande den Evige Skaparen och Frälsaren ja Guds Lamm Judarnas KONung, Universums Herre som har varnat oss förr ondskans andemakter under himlarymderna som Hindrar den rätta Gudstjänsten och Kärlens Lag från att ha oss kvar i Paradiset men i Jesu Försoning är Vägen Sanningen och Livet fritt tillgängligt genom Anden Ordet Dopet och Nattvarden ja de heliga handlingar som t om m de t dagliga arbetet och nästanstjänsten i tro på Förlåtelsens Ärande Gud och Hans Ord är... torsten nils Ulrik mångordig gillar ärliga skeptiker mer än farliga skrymtare men vet sällan vilka som är vilka he he Frid föröke sig Seger åt Jesu Kristi Ord och Försoning

      Radera
  14. Sotty,, stavflen hopar sig. Men brödet jag bakte var genomsyrat och gott. Ännu har de ej fått korn på stackar lilla mej...

    SvaraRadera
  15. För övrigt är torsten nils ulriks personliga önskning till världen av idag: "Du förförande värld med dina äktenskapsbrott,otrospromoverande gärningar, mord, styggelser och lockande bilder(avgudiska),otukt och all annan satans synd som är så mycken att ingen hinner räkna upp den, jag önskar dig en "strålande" framtid i eldsjön som Gud tillrett av eld och svavel där du må stekas med djävulen och hans änglar,antikrist, den falska profeten,och de falska profeterna som var för äregiriga att bekänna och ångra det som lärde fel...Halleluja. Makten äran och härligheten tillhör Gud och Fader och Herren Jesus Kristus i den Helige Ande. Amen säge himmel och jord härtill!!!+

    SvaraRadera
  16. Jag tycker nog att du Torsten kan kolla på lite TV-våld och nätporr, de e inte så farligt. Bättre att få utlopp för sin sexualitet än att göra som de s.k pedofilpräster som "lever i celibat" och våldtar barn. Tycks för övrigt vara ett allmänt problem i religiösa kretsar det här med sexualitet och olika perversiteter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle vara intresserad av om du har någon statistik gällande detta, finns det t.ex någon som har forskat i om barnövergrepp är vanligare i religösa kretsar eller är det en bild vi får pga. att media vet att det säljer och på så sätt byggs det upp en bild av att det är betydligt vanligare fastän det inte är det?

      Det finns nog en grund till att sådant kan ske eftersom religion till mycket baserar sig på "det faderliga", en äldre man med auktoritet osv. men det bevisar iofs. inget.

      Radera
    2. Markus. Jag skulle också vara intresserad av att se sådan statistik. Jag misstänker ju nog bara att "Anonym" är ute med munväder här...

      Radera
    3. Inte tror jag det vore möjligt med sån statistik, men hela tiden får vi ju nyheter om pastorer och präster som våldtar barn, både ute i världen och lokalt.

      Vem vågar lämna sitt barn ensam med en kyrkans man nå mera, inte jag i alla fall...

      Mera i länken nedan.

      "rakkaus ei koskaan ole väärin" ja "on lapsen edun mukaista oppia seksuaalisuudesta."

      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288649152361.html

      Eflop

      Radera
    4. Eflop. Ingen kan förneka att det finns elände både här och där. Men inse att det ligger i medias intresse att slå upp och förstora när dylika hemskheter sker. Det säljer, helt enkelt. (Dessutom finns det givetvis också en annan agenda också - svartmålning.) Men jag vågar nog ändå påstå att det inte sker mera, utan MINDRE, av dylika saker i kristna kretsar. Men, som du konstaterar, det finns ingen statistik att tillgå.

      Men de kristna kyrkorna har nog ändå mycket jobb framför sig här, och en del svåra beslut att fatta. Den katolska kyrkans celibat är nog en sak som borde avskaffas, bl.a. Dessutom behövs det också mera transparens i dessa frågor.

      Radera
  17. Nej du, jag torsten nils ulrik vill framhärda utan underhållningsbilder och skönlitteratur ty jag har ju kallat mig "torsken" här i tiden eftersom jag bekantat mig för mycket med båda slagen och är välbekant men inte är nöjd med synden och styggelserna i världen(bristen på Gud Frid el schalom) som råder här i jämmerdalen...Å andra sidan vet vi ju vad de lämpligt "egenrättfärdiga" med olika sorters självfridsintressen och tv-underhållnings- och filmindoktrinerade massorna ställer till med när de drar ut på gatorna som ju inte borde vara betong och asfaltsöknar med giftanläggningar utan vida rena vägar odlingsfält och trädgårdar vingårdar och stora vänliga skogar där det är lätt och fritt att andas.... Konstigt nog tyckte kristna att världen var stinkande t. ex redan på trettonhundratalet.Och krigsblod har alltid flutit. Jag hoppas att många av oss vänder om till Gud och gör vad gott är och tacker så myki som vi hinner förrän vi själv har "välfärden" borta och olyckan och blodsutgjutelsen in på knutarna vilket alltid följer när kulturen blir så övermodig att den glömmer vem som ÄR VÄGEN Sanningen och LIVET och vilka skrifter Han Jesus beseglade med sitt blod i Tron som har renat mitt samvete. Orsaken till min klagan och mångordighet är väl att jag vill "predika" förstånd ur Bibeln åt mig själv och alla och även för "dem som ingen bättring anser sig behöva" .
    Om sexuell synd tycks höras "mest från kristna" så har det ju med det att göra att vi inte döljer våra brott och synder utan Tror och försöker bättra. Men att vara kristen är ju att Tillräknas Jesu renhet. Prisat vare Jesu Namn. Amen.

    SvaraRadera
  18. Nåja, det kan vara bra att veta vad världen äter så att man kan säga åt dem varför Trons Bröd är så mycket bättre. Endel är rädda för levande bilder och döda böcker och ser ändå inte avgudandet av oss/sig själva. (Sic) om bild och skönlitteratur!!!+
    MEN jag frågar dig eflop!!!!: Vågar en Trons rättfärdige lämna sig ensam med en församling som inte tvekar att ljuga???+¤¤
    Det har funnits fall när "onda" barnungar skrikit "lesbo" och pedofil och homo efter människor som Var Sanningens ( genom tron rena) förspråkare.
    Frank Mangs skriver att djävulen och de otrogna aldrig skyggat för det mest infernaliska lögner när drevet gått och när man velat röja undan Sanningens vittnen. Låt oss vända åter till Herren Vår Frid o Jesus Kristus Amen Hall-Elu- Jah ja Du är med här i jämmerdalen. Tack säger torsten nils ulrik. Amen

    SvaraRadera
  19. Torsten, nu vet jag inte din bakgrund, men på alla arbetsplatser, skolor och var människor möts mer än tillfälligt förekommer alla typer av mobbning, förtal, svek och övergrepp. Församlingen är inget undantag, religösa människor är inte mer överseende än "normala" personer, tvärtom.

    På tal om skrikande barnungar, kan jag berätta om en händelse min dotter kom hem och berättade mig när hon hälsat på några vänner i Larsmo för en 10 år sedan. De var på gården och lekte normalt och min dotter refererade nåt i leken till ett barnprogram i tv. Då rusade en liten gullig flicka från en annan barngrupp (något yngre än min dotter) på henne och med stirrig och flammande ögon ropde hon att "du ska brinn i helviti" och min dotter blev bespottad av den j...la ungen. Nå, min dotter har skinn på näsan och reflekterade inte desto mera över det, men jag blev chockad av att höra historien. Var hade den lilla tösen fått dessa ideer ifrån om inte av nån vuxen person, tycker bara synd såna barn...

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Jag har också hört om dylika händelser, även om jag själv inte råkat ut för något liknande. Idag tror, och hoppas jag, att dylika företeelser inte längre sker - eller att de åtminstone inte är lika vanliga som för 10-20 år sedan. Och visst kommer detta från de vuxna, eller kom. För som sagt hoppas jag att detta är något som har försvunnit, eller åtminstone håller på att göra det.

      Radera
  20. Okej, bra skrivet, eflop när jag för tjugo år sedan bodde ensam som arbetslös och psyksjuk i Larsmo och dag och natt tänkte över hur mitt liv och andras liv varit i stil med det som du här berättat och jag förundrade mig över att vi "Fridens" människor och Guds barn i olika samfund och samhällsskikt som barn varit sådana som vi var på 1970-talet så prisade jag Gud för att Syndernas förlåtelse finns för alla som Ångrar och Tror och min längtan till Nya himlar och en NY Jord där Rättfärdigheten bor var mitt hopp och min tröst.
    Men jag vet, jag borde bete mig bättre, här hemma,och andra på sin arbetsplats...Jag är en lessarpojke född i Jeppis, "spurgu från jakobstad" sade en teolog i Närpes men det var kanske bara skuldkänslan hos mig som tog åt sig av det, kanske han talade om någon annan.
    Jag har länge varit frisk och sjuk i samma kropp, syndare men rättfärdig i Tro på Jesus. Kort sagt en kristen laestadian och lutheran som funnit att Guds Ord är Gott.Amen

    SvaraRadera
  21. Torsten, "vi en noo allihop liiti spurguna imillanåt å int ere na feil ti va ein lessarpojk från Jeppis" :) önskar dig allt gott!!

    Eflop

    SvaraRadera
  22. Ett vänligt ord kan göra under/det läker hjärtats djupa sår/det är ett ljus i mörka stunder/en hälsning ifrån Fader Vår/ Ett vänligt Ord är änglabud/ en hälsning ifrån Herren Gud(Psalmboken)

    En stygger handling görer skada/ dden fryser hjärtan på vår jord/ de "snälla" alltid skuldskam bära/ de tuffa tar till våld och mord/ Tack Gode Gud att i din vård/ du gjorde omintet grymma Ord(offrets sångbok)

    Dock Fader Vår i Himlen talat i Skriften såna varningsord/ att som en tjuv om natten kommer Hans Dag vid Jesu Återkomst/ Då är det bra om vi fått Nåd/ att önska alla Gudligt Gott/
    Visst är vårt förnuft helt stängt för Gud tills med Ordet Han sälv öppna vill/ då vi själv vet vad Otro är så ropar vi till Jesus Kär/ Kom O Kom o Helge And´ lossa många otrosband, mången vilsen från Din Hjord, Må Du giva böneord. att till OrdDopAnden gå sedan Nattvard fira få/ och den smala vägen gå/ Visst får man då mycket hån/ nog ser man då att syndigt "båån", är vartenda människofån.
    Äran tillhör Gud vår Far och Lammet som all synd borttar+¤
    O folk O folk O folk, Idag, om vi ännu får en kallelsens och Nådens Dag, Låt Guds Ord bli Heligt för oss ty Han är Kärlekens Gud Jah, Jesus Kristus ja Han är Hård och vem står ut med att höra och lyda Skriftens Ord,men oj, oj, Han är barmhärtig och Sitt Ord har han uppenbarat.. låt oss vara ädla till sinnes och forksa och lära oss och veta att om Han liksom fört ner oss i "Hades" så låter Herren oss också få vara I Sin Nåd och som Henrik Perret ofta skriver:" Han(Gud) har rikedomar(andliga) att giva alla dem som åkalla Honom" ja det har Herren över Himmel och Jord inför vilken vi är de usla maskar och vandringsmän som Han dock i all Nöd skänkt Välfärd och Bröd med allt vad det innebär. O att vi skulle vakna,tvätta oss i Anden Tron och Ordet om vi måste sömna in som alla dem jungfrur som väntade på att "Brudgummen skulle komma". Prisad vare Gud för Vad du ÄR o Jesus Krist Guds Son. Amen jag tog risken att skalda sade förriga fisken.
    Om vi hör Herrens Röst Må vi inte förhärda våra hjärta, o nej ett förkrossat och ödmjukt hjärta skall Gud inte förakta. Fader förlåt oss vårt förakt för andra Låt många Himlavägen få vandra. Då skäller man som schäfern Frid men är som labben Freja blid. tosrten nils ulrik hälsar vem som nu läser de he he he

    SvaraRadera
  23. Nu när ni har flummat på färdigt har jag försökt hitta statistik gällande religion, abort och om underskott och jag hittade den förträffliga Hans Roslings korta 13 minuters video om religion och bebisar, titta på den och reflektera över vad ni har sett.

    Jag har ingenstans hittat statistik eller några som helst teser om att antal aborter skulle vara ett problem (förutom i religösa kretsar), och som Hans där också förklarar så har religion och antal barn inget som helst samband, om ni är ens lite intresserade av hur jordens befolkning ökar mm. så skall ni titta på den lite längre videon som är just under en timme, fascinerat material måste jag då säga.

    http://www.gapminder.org/videos/dont-panic-the-facts-about-population/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. "...så har religion och antal barn inget som helst samband..." Denne Hans Rosling har tydligen inte varit hit till våra trakter... :)

      Teser om att antalet aborter är ett problem finns nog på många ställen. Alla tänkande människor förstår nog att det inte är bra att graviditeter avbryts. Inte för mamman, inte för barnet och inte heller för ekonomin. Det du avser är kanske att antalet aborter inte skulle vara något problem när det gäller befolkningssiffrorna?

      Radera