lördag 4 januari 2014

Det enda alternativet



I en kommentar till nyheten jag skrev om i den senaste bloggtexten säger Seppo Rissanen, verksamhetsledare i FMS, att de organisationer som nu vill säga upp samarbetet med FMS tänker att FMS borde gå emot de lösningar (i homofrågan) som vår kyrka har gått in för. ”Något sådant är naturligtvis inte möjligt för FMS”, avslutar Rissanen.

Detta är en oerhört problematisk hållning. För en kristen kyrka och en kristen organisation finns det faktiskt ett annat alternativ sådana gånger när någon (i detta falla Finlands evangelisk-lutherska kyrka) går tvärt emot vad Gud säger i sitt ord, nämligen att ändå lyda sin Herre. Ja, i själva verket är detta faktiskt det enda alternativet. Så har det alltid varit, och så kommer det alltid att vara – oberoende av kostnaden. Hur Seppo Rissanen tänker vet jag inte, men fel, det har han.

8 kommentarer:

  1. Personligen tycker jag att kyrkan borde vika sig i homofrågan eftersom den är sist och slutligen irrelevant, vi kommer igen till den oändliga frågan "vad skall tolkas bokstavligt" och "vad skall tolkas med historisk kontext" Det finns väl så många tolkningar som det finns teologer?

    Iofs. är det ju lätt för mig att säga, jag är inte troende och inte ser jag nåt fel med homosexualitet heller så jag är kanske fel person att döma det kristna budskapet gällande homosexualitet.

    Nu vet jag faktiskt inte vad nya testamentet säger om homosexualitet (förutom vad jag nu snabbt googlade) men eftersom det i gamla testamentet finns en hel del annat som den moderna människan inte sysslar med (t.ex. offer) så går det säkert att behandla homosexualitet på samma sätt?

    Men som jag skrev tidigare, alltför mycket tid läggs på sådana irrelevanta saker som om homosexualitet är en stor synd eller inte.

    SvaraRadera
  2. Markus. Det finns som sagt centrum, och så finns det periferi. Likväl kan en kristen kyrka aldrig "vika sig" i en fråga där Guds ord uttalar sig - speciellt inte när ordet är så tydligt som i denna fråga. Och nej, det handlar faktiskt inte om olika tolkningar. (Även om kyrkans utredning i frågan lyckades få det till just det, men jag tror nog att alla med ens lite förstånd inser att det var ett beställningsarbete...)

    Vad gäller sådant som omnämns i GT så finns det faktiskt saker som gäller för oss ännu, medan andra saker (som speciellt just då offren - och de straff Israels civila lagar stipulerade för t.ex. homosexualitet) har uppfyllts/verkställts i Jesu golgataverk. Den springande punkten här är dock vad NT säger i saken, och där finns faktiskt en hel del som gör att kyrkan inte bara kan "vika sig". För även om denna fråga kan ses som just "periferi" handlar det om kyrkans lydnad för vad kyrkans Herre har talat. Dessutom finns Guds bud och lagar till för att skydda oss människor från synden och dess följder. Om kyrkan "viker sig" så kommer hon att svika de homosexuella. (Hur ologiskt detta än kan tänkas låta för dig!)

    SvaraRadera
  3. Jesus bekräftar GT på många ställen, bl.a här om offer åt andeväsendet enligt Moses...

    När han gick ner från berget följde stora folkskaror med honom.

    Då kom en spetälsk fram och föll ner för honom och sade: ”Herre, vill du, så kan du göra mig ren.”

    Jesus sträckte ut handen, rörde vid honom och sade: ”Jag vill. Bli ren!”

    Genast blev mannen ren från sin spetälska. Men Jesus sade till honom:

    ”Säg det inte till någon, men gå och visa upp dig för prästen och ge det offer som Mose har bestämt. Det blir ett vittnesbörd för dem.”

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Helandet från spetälskan skedde i tiden före lagen uppfylldes. Dessutom skulle detta "bli ett vittnesbörd för dem" - den helade mannen skulle alltså gå till templet, som brukligt var i en situation som denna (med ett offer), men avsikten var att han skulle visa upp sig. Frisk. Offret var INTE huvudsaken/målet. Bara medlet för att bära fram ett vittnesbörd.

      Radera
    2. hmm...när uppfylldes lagarna, varför skall vi överhuvudtaget bry oss om skrifterna före uppfyllnaden i såna fall, om det är endast lagarna efter som är relevanta? hur skall nån människa kunna ta åt sej av skrifterna om man inte kan läsa dom så som det är skrivet?

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. Det är ju det som är själva poängen! Vi ska läsa så som det står skrivet. Läs Mat. 5:17 där Jesus säger att han inte har kommit för att upphäva lagen eller profeterna, utan för att fullborda dem. Se där både orsaken till att vi ska "bry oss om skrifterna för uppfyllnaden" och Jesu ord om vad som har hänt med GT:s lagar. Men detta är givetvis nog att knepigt kapitel - det visar inte minst Jesu många dispyter med de skriftlärda om lagarna och dess tillämpning. Så det är kanske inte så konstigt att vi som lever idag, och som ofta har mycket dålig kunskap om både lagen och om evangeliet har problem med detta...

      Radera
  4. Varför skall vi bry oss i dessa tolkningar hitåt och ditåt? Det är sist och slutligen fråga om makt över människorna, där bibeln används som slagträ. Vem kan säga att vi har rätt att tolka allting enligt "vår krets" åsikt? Desto mera förklaringar och invecklade teologiska spetsfundigheter man får höra och läsa, desto klarare blir insikten att det är någonting ytterst skumt bakom allt. Om alla "kristna" skulle följa Jesu grundbudskap, alltså kärleksbudskapet, skulle det inte finnas behov av tolkningar och fördömanden. Jag skulle vilja se en av dessa stenkastare sälja allt de har och följa honom, så som han uppmanade dem. Det kan nog hända att dagens mammondyrkare inom alla samfund plötsligt skulle bli döva på båda öronen. Detta om någonting ar hyckleri och synd i dess värsta skepnad. Som det tidigare så klokt har sagts: skulle vår Herre komma idag med så radikala åsikter och gärningar som han gjorde på sin tid, enligt skrifterna, skulle han av våra bokstavstrogna förvisas till Tankar för att inte blanda bort konceptet för oss rättrogna....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Din kommentar tarvar ett längre svar än jag just nu hinner med, men precisera gärna var du hittar uppmaningen om att alla ska sälja allt och följa Jesus!

      Radera