lördag 6 februari 2016

Islam och Evangeliet


Vi har fått vara med på bibelhelgen "Med evigheten i sikte" i Vasa idag. Liksom tidigare var det en fin upplevelse. Goda bibelstudier, barnprogram för barnen (något som vi föräldrar uppskattar stort!) och intressanta seminarier. Jag satt med på två pass som behandlade islam. Seminarierna var utformade som frågepaneler med fyra personer som antingen varit muslimer (och kommit till tro på Jesus Kristus) eller som har lång erfarenhet av att bo och leva i en muslimsk omgivning. Alla fyra hade mycket intressant att berätta, men störst intryck gjorde ändå Herr H. på mig. Om jag förstod saken rätt (jag missade inledningen av det första seminariet) hade han kommit som asylsökande från Irak under hösten 2015 och kommit till tro på Jesus för bara någon månad sedan.

Herr H. läste ett par avsnitt ur Koranen (på arabiska) som talade om Jesus som Guds son (något muslimerna hävdar att han inte är) och som talade om att han uppstått från de döda (något som muslimerna likaså hävdar att han aldrig gjort emedan han aldrig dog på något kors). H. berättade att de flesta muslimer inte läser Koranen, och han hävdade å det bestämdaste att muslimerna kommer att komma till tro på Jesus om de bara skulle börja läsa Koranen. Just genom att läsa Koranen. Detta eftersom den visar på och talar om Jesus som både Guds son och den uppståndne frälsaren. Men tyvärr läser alltså muslimerna inte Koranen. (Något som för övrigt också t.ex. Nabel Qureshi visar i sin utmärkta bok "Jag sökte Allah med fann Jesus".)

Diskussionsledaren berättade att muslimer som kommer till tro på Jesus får det väldigt svårt (enligt islams huvudriktningar förtjänar sådana inte längre att leva - min kommentar). Således frågade hon vad vi, som kristna, kan göra för muslimer som kommit till tro. Herr H. berättade att han besökt kyrkan i Vasa och sett att gudstjänsten samlade endast 25 personer - i ett uppsamlingsområde med 200 000 innevånare. På detta konstaterade han att frågan inte är vad vi kan göra för dem, utan snarare vad han/de kan göra för oss!

Herr J. - en annan av paneldeltagarna - sade det samma som jag har hävdat här flera gånger, nämligen att muslimerna inte är problemet. De är människor som du och jag. Men när vi kommer till islam är det fråga om något helt annat. I klartext: Det är islam som är problemet.

Det var väldigt informativt och även trosstärkande att höra och se dessa människor och få se att muslimer verkligen kommer till tro på Jesus idag. Vilket de de facto gör i stora skaror. Deras vittnesbörd om hur kraften, sanningen och friheten i Evangeliet kan förvandla också muslimer var ögonöppnande. Milt sagt. Samtidigt kan jag inte samtidigt låta bli att känna en stor sorg när jag tänker på alla de finländare (och västerlänningar överlag) som förkastar Evangeliet. Detta trots att de har fått höra om Herren Jesus sedan de varit små och, rent mänskligt sett, fått alla möjligheter att ta till sig Evangeliet. Detta samtidigt som muslimer som flytt från sina hemländer och som, genom många faror och också stor misär, kommer hit som flyktingar klarar av att se och ta emot Jesu gåva på detta sätt. Behöver jag säga att den kristendomskritik som framförs idag - också av vissa kommentatorer här på denna blogg - med bakgrund i det som dessa våra nya syskon i Herren berättade framstår som oerhört innehållslös, fattig och uddlös.

Jesus Kristus är Vägen, Sanningen och Livet, och han är den samme igår, idag och i all evighet.

33 kommentarer:

  1. Om jag berättade att jag suttit på ett seminarium som behandlade kristendomen och Bibeln, där panelen bestod av fyra personer som endera konverterat från kristendomen eller haft mycket att göra med kristna - skulle du alls vilja höra något mer från det seminariet? Känns lite som att ha folk från Volvo på ett seminarium om BMW...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 02:48. Jag förstår inte vad du försöker säga. Förklara gärna!

      Radera
    2. Anonym 02:48
      Vill också gärna höra information från "seminariet du suttit på".Det där med Volvo o BMV verkar obegripligt i sammanhanget.Om kommentaren skall förstås som något slags ironi i så fall är den helt misslyckad.
      Ett exempel på en "oerhört innehållslös,fattig o uddlös" kommentar!

      Radera
    3. Skämtar ni, eller!? Självklart menar jag att ett seminarium som menar sig behandla islam och inte har en enda utövande muslim i panelen är väldigt svårt att ta på allvar.

      Radera
    4. Anonym 20:18. På vilket sätt skulle det ha blivit bättre av det? Det här var ingen debatt, utan detta handlade om att informera om islam och om hur vi som kristna kan och ska möta muslimer.

      Radera
    5. Alltså helt ok att Volvo informerar om BMW då. Eller varför inte ha militanta "rävflickor" att informera om pälsdjursnäringen.

      Radera
    6. Anonym 00:15. Det du föreslår är alltså att männiksor som ännu sitter fast i ett destruktivt och människofientligt tankesystem ska informera om hur man kommer ur det? Ser du inte problemet med ditt förslag?

      Radera
    7. Anonym 00:15
      "Det dunkelt tänkta är det dunkelt sagda"!

      Radera
    8. Så det var alltså inte tänkt "att informera om islam". Tänkte väl det också.

      Radera
    9. Precis. Kristna som informerar om islam för andra kristna på en bibelhelg låter ju sååå trovärdigt. Inga andra synsätt eller åsikter om islam ska komma fram.
      Kristen åsiktskorridor och kristen censur, det är vad det är.

      Radera
    10. Kom igen nu! Det här handlade om personer som varit muslimer och som har sett båda sidorna. De vet vad de har lämnat och vad de har idag och kan jämföra dessa båda. Vem än en sådan människa kan ge korrekt information?

      Radera
    11. Kom igen nu! Varför var inte en person som lämnat den kristna tron och blivit muslim en del av panelen? Hade en sådan människa också kunnat ge korrekt information?
      Men nej. Den informationen får inte plats i den trånga kristna åsiktskorridoren.

      Radera
    12. Att just kristna informerar om islam kan bero på att muslmer själva inte informerar om islam. Om man på ett diskussionsforum sägaer att isis är synonymt med islam islam så dyker försvarare av islam upp utan egentliga argument. Deras vassaste argument är ungefär att det är fel att döda enligt islam och därför är isis inte islamtrogna.

      Gör man motsvarande med kristendomen, tar tex. upp exempelpå brutalitet i GT, så dyker det upp kristna och berättar varför dessa brutaliteter inte är en del av kristendomen. Alla berättar ungefär samma story. Den berättas ungefär lika i hela världen. Den berättas på samma sätt nästa gång, och nästa. Det finns en röd tråd att följa. Men det verkar inte finnas i islam. Muslimer har inte speciellt mycket att berätta om sin tro.

      Radera
    13. Att just kristna informerar om islam kan lika väl bero på att kristna inte är intresserade av att höra en muslim berätta om islam. Eller insinuerar du att det gjordes seriösa försök att få en muslimsk talare till en bibelhelg i Vasa?
      För mig spelar det ingen roll, både kristendom och islam (och all annan religiös smörja) är rakt igenom löjligt, men det är på gränsen till komiskt när kristna applåderar andra kristna för en givande och insiktsfull pratstund om islam. Det är lite klubben för inbördes beundran över det hela.

      Radera
    14. Anonym 00:55. Varför skulle vi vara intresserade av att höra en muslim berätta om islam? Vad har en som sitter kvar i mörkret att berätta om hur man kommer ut ur det?

      Radera
    15. Nä, det är väl just det. Muslimen kunde ju rentav berätta hur islam inte är något mörker och så kunde de kristna känna igen sig i muslimens tankar om dennes tro. Sen skulle "de och vi"-upplägget lida stora förluster då vi skulle se hur alla troende har mer som förenar än som skiljer. Och det vill vi ju verkligen inte.

      Radera
    16. Ett märkligt samtal förs på bloggen,om kristna kan och får informera,ha seminarium och tala om islam, utan att en muslimskt troende finns på plats.Nu fanns ju med på seminariet som jag förstått muslimer som konverterat till kristendomen!Den anonyme insinuerar,"klubben för inbördes beundran,trång kristen åsiktskorridor,kristen censur"osv."För mej spelar det ingen roll,kristendomen och islam och all annan religiös smörja rakt igenom löjligt".Så varför kommentera sådant där du är helt okunnig och hänga kvar med korkade argument!Som sagt "det dunkelt tänkta är det dunkelt sagda"!

      Radera
    17. Ole. Du må tycka att samtalet är märkligt, men det bara visar att du inte är van vid att dina åsikter utmanas och att du verkar vara van vid att sitta med i klubben för inbördes beundran och bara nicka instämmande när andra kristna rabblar ramsor som du håller med om.
      Ett samtal är inte märkligt bara för att du är av annan åsikt. Så vem är det som kommer med korkade argument?
      På den här bloggen brukar det ganska ofta påtalas att samhället i allmänhet och (finlandssvensk) media i synnerhet byggt en åsiktskorridor som regleras av censur. Jag är inte direkt benägen att hålla med, men kan förstå argumentationen.
      Därför anser jag det vara helt på sin plats att påtala att den kristna bibelhelgen, som Kristian berättar om i sitt inlägg, är ett praktexempel på att kristna är precis lika duktiga på att idka censur och värna om sin egna åsiktskorridor. Alltså det som Kristian kritiserar "samhället" för.
      Avslutar med att göra en Ole och tar till ett ordspråk: "Sopa rent framför din egen dörr".

      Radera
    18. Anonym 21:05
      Det var väl ett fint ordspråk!

      "Varför ser du flisan i din broders öga,men märker inte bjälken i ditt eget öga"! (Jesus)

      Radera
  2. Tack, Kristian, för ett bra och konstruktivt inlägg! Hade själv förmånen att i oktober besöka Treenighetskyrkan i Berlin-Steglitz. Kyrkan var proppfull med kristna, de flesta med invandrarbakgrund från muslimska länder. I högmässan döptes inte mindre än 16 iranier efter att de hade avsagt sig ifrån islam,djävulens list och verk samt bekänt sin kristna tro. Marko Sjöblom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marko. Ja, det händer mycket just nu. Både här och där. Det är stort.

      Radera
  3. Helt visst är det ett Guds verk att muslimer kommer till tro och vi får vara tacksamma för det ! Ändå måste vi vara på vår vakt mot islamiseringen i väst ! Till anonym 8 februari 2016 20:18, Jag tror nog vi lugnt kan lita på vad "avhoppade" muslimer berättar ! Se gärna följande i tre delar, dock har jag svårt att förstå vad mannen riktigt menar där helt i början... https://www.youtube.com/watch?v=Uyje6mXPjQQ Ännu på finska ett par bra artiklar, hör kanske inte riktigt hemma under detta inlägg men låt gå.... http://www.kouvolansanomat.fi/m/Online/2016/02/07/Kairosta%20Kouvolaan%20kotoutunut%20Ashraf%20Benyamin%20pelk%C3%A4%C3%A4%20ensi%20kes%C3%A4%C3%A4/2016220257287/456 http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1454820574261.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_content=iphone.iltasanomat.fi%2F&utm_campaign=fb-share

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:23. Problemen ska talas om med sitt rätta namn. Artikeln om Benyamin var väldigt upplysande! Dessutom är det väldigt svårt att få honom att vara rasist... "Tolerans är en sak, dumhet något helt annat." Bra sagt!

      Radera
  4. Samma abrahamitiska fantasireligioner i olika förpackning. Påhittade gamla ökensagor som bara ställer till med elände, krig, fördomar och fientligheter mellan folkgrupper.

    Kan inte förstå att man i dagens moderna samhälle kan sitta och undra över vilken av fantasierna är den sanna av de här påhittade korkade sagorna.

    Är det den om pedofilen som red på en häst till himmelen, eller den om mannen som blev kom till genom "gudomlig" jungfrufödsel via varmluft, och vars allsmäktige gud inte kunde annat än tortera honom på korset för att en orm talat åt ett revben.... Djiiz. När ska det här vidskepliga dumheterna sluta? Rena rama nonsens som är i samma kategori med häxor, tomtar och troll..

    Tag av skygglapparna och tänk själv och tänk kritiskt!

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller så kan man ta reda på vad som är sanning och inte... De allra flesta forskare är överens om att det för 2000 år sedan fanns en undergörare vid namn Jesus från Nasaret som hade(har) många anhängare. www.alltombibeln.se/bibelfragan/existens.htm
      Vem var/är denne Jesus? Joh 8:31-32

      Radera
  5. Hur kan du påstå att nån som gjort "under" för 2000 år sedan baserat på en bok som är full av fantasier är sanningen? De som skrev boken förstod inte att jorden är rund, de förstod inte vad regnbågen berodde på, de förstod inte hur smitta överförs och trodde att gud var arg vid åska och jordbävningar.

    Varför skedde dessa "under" endast i biblisk tid? har gudarna glömt oss när inga gudomliga under sker i modern tid?

    Jag har inga problem med att det har kunnat finnas en jesus, men några under har varken han eller nåt annat andeväsen gjort. Och inte blev han till genom nån "gudomlig" inseminering. Vi vet nog alla hur barn blir till ;)

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter så övertygande när du slår näven i bordet och säger dig veta hur barn blir till. Det ger en sån tyngd i din argumenation att man känner sig helt svarslös.
      Men jag kan ändå inte helt avfärda tanken på att någon som beskrivs som allsmäktig skulle kunna göra någon gravid utan en (medveten) fysisk penetration.

      Och Jesus skickades väl inte till jorden för att genom under bekräfta att gud är med oss,som om gud skulle måsta fortsätta skicka undergörare för att visa och bevisa att han är med oss? Om gud finns så behöver gud knappast Eflops hjälp med att sätta upp strategin.

      Radera
    2. Eflop, hur kan du veta att det inte sker några under i dessa daar? För att kunna påstå något sådant behöver du ha 100% kunskap, och vi männskor besitter inte ens i närheten av 1% av världens kunskap... en bild: om jag t.ex. påstår att det inte finns guld i kina, behöver jag ha svängt på varje sten och tittat in i varje kines mun i hela kina för att kunna göra ett sånt påstående. Men om jag påstår det finns guld i kina behöver jag bara se en guldtand på en kines för att mitt påstående ska stämma... Jag har varit med om att mitt ena ben har växt ut när en person bad för mig i Jesu namn, men det tror du förmodligen inte heller på. Min poäng var att ta reda på vem Jesus är, inte vad dom som skrev Bibelns böcker visste och inte visste.

      Radera
    3. Anonym 08:11. Hur vet du med absolut 100 % säkerhet att det var just pga att nån bad till Jesus att benet växte ut? Hur vet du med absolut 100 % säkerhet att det var just den personens bön som gav resultat och ingen annan som bad samtidigt?
      Har du undersökt alla andra alternativa medicinska förklaringar för att kunna utesluta en naturlig förklaring?
      För att kunna påstå att "mitt ena ben har växt ut när en person bad för mig i Jesu namn" behöver du ha 100 % kunskap att det faktiskt var orsaken. Har du det?

      Radera
    4. Det kan jag inte veta :) men jag tror att det var så. Men så är det ju med det mesta av den "fakta" vi har tillgång till, vi måste tro(lita) på vad forskarna säger, vi måst tro att vår bil blivit lagad korrekt, vi måste tro att ingen förgiftat vårt vatten, att den byggnad du är inne i är korrekt byggd så den inte rasar osv. Utan tro blir vi paranoida. Vi kan ju inte veta allt med 100% säkerhet, ganska lite egentligen...

      Radera
    5. Men sen finns det ju bättre och sämre orsaker för att tro på saker och ting.. men det handlar ju sist och slutligen att tro eller inte tro på den information vi har/får...

      Radera
    6. Eflop, du har missat två centrala poäng (åtminstone). 1. Bibeln är inte någon ihopkokt sagobok utan en skriftsamling vars olika delar kan studeras enskilt och vilka dessutom innehåller många olika slags texttyper. Kritisera vår tro om du vill, men var också beredd på att lyssna våra motargument! Av det faktum att Bibeln är kristendomens heliga skriftsamling (som vi menar att är Guds ord) följer inte automatiskt, att bibelböckernas innehåll skulle vara opålitligt och osant. 2. Jesu under - hur vi än definierar begreppet under - var ursprungligen tecken som visade, att Jesus av Nasaret var den Messias som dåtida judar väntade. Att han på flera sätt sprängde ramarna för judarnas förväntningar och var en annorlunda Messias hör också till saken. Själv anser jag faktiskt att kyrkans traditionella lära om Jesus och hans frälsningsgärning mycket väl kan försvaras som trovärdiga svar på frågan: Vem var Jesus egentligen? Marko Sjöblom

      Radera
  6. Oraklet och tänkaren från Jeppis,signaturen Eflop har tagit bort skygglapparna "och tänkt själv och kritiskt" igen.Han har inte längre "något problem med att det har kunnat finnas en jesus,men några under har varken han eller nåt annat andeväsen gjort".Den som läser evangelierna,vet för där berättas om många tecken och under som Jesus gjorde,både inför vänner och fiender.(Jesus botar en blindfödd,Joh.9:1-38 tex. finns utförligt beskrivet!
    Nu däremot tvivlar han (Eflop) att helvetet inte finns,"dit han förvisat det skenheliga svinet som predikade för sektmedlemmar,må brinna i helvetet,tyvärr tror jag att helvetet inte finns,så han kom lindrigt undan".
    Jesus varnade allvarligt för helvetet,"Det finns ingen lära,som jag skulle vara mera villig att avlägsna ur kristendomen än denna,om det stod i min makt...om man spelar ett spel,måste det vara möjligt att förlora det"men på grund av att Jesus så tydligt varnade för risken att hamna i helvetet,måste man ta hans ord på allvar".(C.S Lewis)

    SvaraRadera